Twitter, Video Izlenme Sayısı Gösterecek

Mikroblog kavramını hayatımıza sokarak, özellikle de haber yayılımında çığır açan dev sosyal ağ Twitter, video izlenme sayısı göstermeye başladı. Bu yeni özellik küçük bir değişim gibi görünse de, sosyal medya devinin kullanıcıları video paylaşmaya daha fazla teşvik etmek istediğini gösteren önemli bir gelişme olarak yorumlanıyor.

Twitter, paylaştığı video içeriğin geniş bir kitleye ulaştığını gören kullanıcıların motivasyonunun artacağını umuyor. Yeni özelliğe, video popülerliğini somut olarak görmek isteyen medya şirketleri ve yayıncılar da oldukça olumlu bakıyor. Madalyonun öbür yüzünde ise video izlenme sayısının iç açıcı olmadığı paylaşımlarda, özellikle de reklam verilen içeriklerde, paylaşımcının motivasyonunu düşürme ihtimali de mevcut.

[caption id="attachment_69246" align="alignnone" width="800"]Twitter video view count Twitter'ın video izlenme sayısını gösterecek olması, markaların bugün de ulaştıkları bir bilgiyi yeni bir özellikmiş gibi göstermesi olarak yorumlanıyor.[/caption]

Reklamverenler içinse değişen bir şey olmadığını söyleyebiliriz. Zira çoğu marka, kullandığı özel araçlar ya da aldıkları bazı hizmetler yoluyla, Twitter’da paylaştıkları videoların izlenme sayısını hâli hazırda öğrenebiliyor. Hatta Twitter’ın getirdiği bu özellik, kimilerince gösterişten başka bir şey olmayan ve “yeni” olarak tanıtılan bir özellikten başka bir şey değil.

Yeri gelmişken, Twitter’ın izlenme sayısı kıstaslarında Medya İzlenme Konseyi (Media Rating Council) standartlarına bağlı olduğunu da belirtelim. Bu standartlara göre, video süresinin yarısı ekrandayken iki saniyelik bir seyir bir izlenme olarak hesaplanıyor. Ayrıca Twitter video izlenme sayısının canlı yayınlarda ve platformun BuzzFeed ya da Bloomberg gibi medya ortaklarına ait özel yapımlarda kullanılamayacağı belirtiliyor.

[caption id="attachment_69247" align="alignnone" width="800"]Twitter video Twitter, video izlenme sayısını göstererek kullanıcıları, video içerik paylaşmaya teşvik etmek istiyor.[/caption]

YouTube ve Facebook başta olmak üzere pek çok platform zaten izlenme sayısını gösteriyor. Fakat bunlar ne kadarlık bir sürenin “izlenme” sayılacağını belirlerken kendi kriterlerini uyguluyor. Bu da çoğu zaman, organik olarak paylaşılan bir video ile ödeme yapılarak öne çıkarılmış bir video arasında izlenme sayısı farkına neden oluyor.

YouTube, video izlenme sayısının kötü niyetli kişilerce şişirilebileceğini öne sürerek, nasıl bir izleme eyleminin gerçekten “izleme” olarak kabul edileceğine dair bir kriter getirmeyi reddediyor. Facebook ise paylaşılan video izleyenlerin ekranında bir saniyeliğine oynatılsa bile bunu “izlenme” olarak kabul ediyor.

Kısacası, kulağa tuhaf gelse de, sosyal medya platformlarında paylaşılan video izlenme sayısı kavramının tam olarak ne olduğuna dair herhangi bir kıstas bulunmuyor. Twitter her ne kadar bunu yeni bir özellik olarak tanıtsa da pazarlama ekiplerinin kullandıkları yöntemlerle bu veriye eriştiği zaten bilindiğinden, bu yeniliğin heyecan yaratmadığı da bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Platformun tweet fırtınası gibi daha işlevsel yenilikler üzerine odaklanması gerekiyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir