• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Twitter Kurucusu Jack Dorsey, Covid-19 Yardım Çalışmaları için 1 Milyar Dolar Bağışlıyor

Cemre Üçhisarlı / 08 Nisan 2020
facebook twitter

Dünyayı kasıp kavuran ve ülkelerin ekonomilerini de oldukça zora sokan Corona virüs salgını için markaların yanı sıra ünlü kişiler de bağış yapıyor. Bunlardan bir yenisi de Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey oldu.

Twitter’dan yaptığı açıklamaya göre jack Dorsey Corona virüs için yapılan yardım çalışmalarına 1 milyar dolar bağışlayacak.

I’m moving $1B of my Square equity (~28% of my wealth) to #startsmall LLC to fund global COVID-19 relief. After we disarm this pandemic, the focus will shift to girl’s health and education, and UBI. It will operate transparently, all flows tracked here: https://t.co/hVkUczDQmz

— jack (@jack) April 7, 2020

Bir yardım fonu oluşturan Dorsey, fonun yaptığı tüm işlemleri Amerika Gıda Fonu’na verdiği 100 bin dolardandan başlayarak halka açık bir e-tabloda paylaşacak.

Japonya’da Ortak Mezarlar İçin Dijital Mezar Taşları Yapıldı
Japonya’da Ortak Mezarlar İçin Dijital Mezar Taşları Yapıldı

Günümüzde dijitalleşmenin hızlanmasıyla birçok alanda yenilikler meydana geldi. Alışveriş yaparken, banka işlemlerimizi gerçekleştirirken ya da bunun gibi günlük yaşantımızdan birçok örnekte dijitalleşmenin etkisini görüyoruz. Bu kimi zaman hayatımızı kolaylaştırmada olumlu […]

comment 0
share
Etiketler
Covid-19 Jack Dorsey twitter

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Corona Virüsü, Yenilenebilir Enerji Konusunda Bize Ne Öğretti?

Serdar Altan / 03 Nisan 2020
facebook twitter
Corona Virüsü, Yenilenebilir Enerji Konusunda Bize Ne Öğretti?

Corona virüsü, hem binlerce kişinin ölümüne neden oldu hem de insanların panik ve endişeyle evlerine kapanmalarına neden olarak tüm dünyada hayatı olumsuz bir şekilde etkiledi. Bu, büyük bir trajedi; buna hiç şüphe yok. Ancak böylesine trajik bir olay bile iyi bir şeye vesile olabiliyor.

Bildiğiniz gibi corona virüsü salgının tüm dünyayı etkisi altına almasından sonra, dünya genelinde pek çok fabrika üretimi durdurdu, araç kullanımı azaldı, uçuşlar neredeyse tamamen durdu. Tüm bunlara bağlı olarak fosil yakıtların tüketimi de azaldı ve bu nedenle özellikle sanayinin ve nüfusun yoğun olduğu bölgelerdeki hava, son yıllarda hiç olmadığı kadar temiz.

Fossbytes adlı internet sitesinin paylaştığı bir habere göre, dünyanın en kirli şehirleri arasında yer alan Hindistan'ın başkenti New Delhi gibi bir şehirde bile, hava kalitesi indeksi bu sıralar 50'nin altında (sayı arttıkça hava kirliği de artar). Bu haberi kaleme alan ve Hindistan'da yaşayan Shaheer Anwar, ülkedeki hava kirliliği oranının değişimini gözler önüne sermek için bir ay arayla çektiği iki fotoğrafı da paylaşmış. Kendisinin belirttiğine göre, ilk fotoğrafı şubat ayı sonu gibi çekmiş, ikinci fotoğrafı ise salgın nedeniyle Hindistan'ın karantina durumuna geçmesinden sonra çekmiş. Ve sizinde aşağıda görebileceğiniz gibi ilk fotoğrafa kıyasla, ikinci fotoğraf bir hayli net.

Shaheer Anwar, corona virüsü salgını öncesi ve sonrasında, hava kirliliğindeki değişimi gözler önüne sermek için Hindistan'dan bir fotoğraf daha paylaştı. Üstteki fotoğraf ocak ayında saat 15:40'ta çekilmişken alttaki fotoğraf ise 31 Mart günü saat 15:00'da çekilmiş.

Tabii sadece bir ülkedeki değişime bakarak tüm dünya için bir genelleme yapmak doğru olmaz. Ancak Electrek adlı haber sitesinin belirttiğine göre, ABD ve dünyanın diğer bölgelerinde de hava kalitesinde benzer bir iyileşme mevcut. Sanayi anlamında dünyanın en gelişmiş ülkesi olan Çin'de de salgın nedeniyle başlatılan karantinadan sonra hava kirliliğinin önemli ölçüde azaldığına dair haberler gelmişti.

ABD'nin Colorado Üniversitesi'ndeki bir atmosfer araştırmacısı, ABD'nin batı yakasının salgın başladıktan sonraki uydu görüntüsünü kaydetti ve bu görüntüyü salgından önceki görüntülerle karşılaştırdı. Yukarıda yer verdiğimiz bu görüntüler, havadaki azot seviyesinin oldukça azaldığına işaret ediyor. Havadaki azot seviyesinin ölçülmesinin sebebi ise şu: Fosil yakıtlar yandıklarında, azot yan ürünleri üretirler. Yani bu uydu görüntüleri, hava kirliliği ve iklimde belirgin bir iyileşme olduğunu gösteriyor.

Eninde sonunda salgın bitecek ve dünya her zamanki düzenine geri dönecek, ancak bu tablo hayal değil. Bunun için tüm dünyanın hızlı bir şekilde elektrikli araçlara geçiş için gerekli adımları atması gerekiyor. Sadece otomobiller için konuşmuyorum bu arada. Uçaklar, gemiler ve diğer bütün taşıtlardan da söz ediyorum. Diğer bir taraftan dünya genelinde hava kalitesinin iyileşmesi için fabrikaların da fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kullanmaya başlamaları şart. Aksi takdirde küresel iklim değişikliği, önümüzdeki yıllarda bu salgından çok daha büyük felaketlere yol açabilir.

Evinizdeki Malzemeye Göre Yemek Tarifi Veren Oluşum
Evinizdeki Malzemeye Göre Yemek Tarifi Veren Oluşum

Yalnızca hafta sonunu kapsayan, Türkiye’nin 30 büyük şehrinde uygulanacak sokağa çıkma yasağı aniden ve yetersiz bilgiler ile duyurulunca panik ortamına sebep oldu. Vatandaşların çoğu temel gıda maddelerini tedarik edebilme paniği […]

comment 0
share
Etiketler
Covid-19 Jack Dorsey twitter

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin Erkekler Aksiyon Almalı

Cemre Üçhisarlı / 06 Mart 2020
facebook twitter
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin  Erkekler Aksiyon Almalı

Ipsos MORI ve King’s College tarafından yapılan aralarında Türkiye’nin de olduğu 27 ülkede gerçekleştirilen global araştırma iş yerinde ve toplumda cinsiyet eşitliği konusundaki tutumları ortaya koydu.

Dünya çapında insanların çoğunluğu ülkelerindeki iş yerlerinin kadın ve erkeklere eşit derecede davrandığını düşünmüyor.

Araştırmaya göre;

  • Kamuoyunun %56’sı ülkelerindeki iş yerlerinin kadın ve erkeklere eşit şekilde davranmadığını düşünüyor.
  • Bu konuda erkeklerin %49’u iş yerlerinin eşit davrandığını düşünürken kadınların sadece %32’si bu konuda hem fikir...
  •  Araştırmaya Türkiye’den katılan bireylerin %53’ü de iş yerlerinin kadın ve erkeğe eşit davrandığını düşünmüyor.

İnsanların çoğu toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşmada erkeklerin aksiyon alması gerektiğine inanıyor.

Ama yine de bu konudaki görüşlerde de kadın – erkek kırılımında farklılıklar gözüküyor.

  • Global kamuoyunun %68’i eğer erkekler de kadın haklarını desteklemek için aksiyon almazsa ülkelerinde kadınların eşitliğe ulaşamayacağı konusuna katılıyor.
  • Araştırmaya katılan erkeklerin %62’si de bu konuda hem fikir.
  • Araştırmaya Türkiye’den katılan bireylerin de %71’I kadınların ülkelerinde eşitliğe ulaşmaları için erkeklerin de aksiyon alması gerektiğine inanıyor.

İş hayatında ve hükümette daha fazla kadın lider olmazsa ülkelerinde kadınların eşitliğe ulaşamayacağına katılanların oranı;

  • Global ortalamada %58.
  • Erkeklerin %51’I de bu konuya destek veriyor.
  • Araştırmaya Türkiye’den katılan bireylerin de %66’sı bu konuya katılırken,
  • Bu konuya katılan kadınların oranı %80’leri buluyor.

Kadınlara erkeklerle eşit haklar vermek konusunda ülkemde yeterince ileriye gidildi görüşünde global kamuoyu ikiye ayrılmış durumda.

  • %48’I bu görüşe katılırken %47’si ise katılmıyor.
  • Araştırmaya Türkiye’den katılan bireylerin de %55’I bu konuya katılmıyor.

Araştırma Hakkında

Araştırma 27 ülkeden toplam 20,204 birey ile Ipsos Global Advisor online araştırma platformu üzerinden 24 Ocak – 7 Şubat 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.

Örneklem şu ülkelerde ülke başına 1000 birey ile gerçekleştirilmiştir: Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İspanya, Birleşik Krallık ve ABD. Diğer ülkelerde ise ülke başına 500 birey ile gerçekleştirilmiştir. Bu ülkelerde örneklem genelden ziyade orta ve üst gelir grubu ve internet erişimi olan nüfusu temsil etmektedir. Her hâlükârda bu sosyal gruplar önemli ve büyüyen bir orta sınıf olduğu için sonuçlar bu ülkelerin nabzını anlamak için önemli göstergelerdir.

 

 

Sevgi ve Saygılarımızla,

Ebru A. Çağdaş

Kurumsal İletişim Danışmanı /Ipsos

GSM: 0532 297 73 50

 

 

 

IPSOS HAKKINDA

90 ülkede 18 binden fazla çalışanı olan Ipsos, dünyanın üçüncü en büyük Türkiye’nin ise en büyük araştırma firmasıdır.

Vatandaşların, tüketicilerin, hastaların, müşterilerin veya çalışanların davranışlarına, düşüncelerine ve motivasyonlarına dönük güçlü içgörüler ve gerçek bir anlayış sunmak üzere; tutkulu araştırmacılarımız, analistlerimiz ve bilim insanlarımızla birlikte benzeri olmayan bir uzmanlıklar yapısı geliştirdik. 75 farklı iş çözümümüz; çeşitli anketlere, sosyal medya izlemelerine, kalitatif veya gözlemsel tekniklere dayanmaktadır.

Sloganımız olan “Game Changers”; hızla değişen dünyada kendilerinden emin bir şekilde ilerlemelerinde 5,000 müşterimizin yanında olma tutkumuzu özetlemektedir.

1975 yılında Fransa’da kurulan Ipsos, 1 Temmuz 1999’dan beri Paris Euronext Borsası’na kotedir. Şirket, SBF 120 ve Mid-60 endeksi kapsamındadır ve Deferred Settlement Service (SRD) için uygundur.

ISIN Kodu FR0000073298, Reuters ISOS.PA, Bloomberg IPS:FP www.ipsos.com/tr-tr

Hopi, Türkiye’nin Normalleşme Fotoğrafını Çekti: Türkiye’nin Yarısı Evinden Çıkmıyor
Hopi, Türkiye’nin Normalleşme Fotoğrafını Çekti: Türkiye’nin Yarısı Evinden Çıkmıyor

Türkiye genelinde 8,5 milyonu aşkın üyesi olan Hopi, normalleşme süreci ile ilgili yaptığı anketin sonuçlarını açıkladı. Türkiye’nin farklı illerinden 1300’ü aşkın Hopi kullanıcısının katıldığı anketin sonuçlarına göre; her 4 kişiden […]

comment 0
share
Etiketler
Covid-19 Jack Dorsey twitter

Dünyadaki Kadın-Erkek Eşitliği 10 Üzerinden 5.8 Puan Aldı

Cemre Üçhisarlı / 06 Mart 2020
facebook twitter
Dünyadaki Kadın-Erkek Eşitliği 10 Üzerinden 5.8 Puan Aldı

Barem, Dünya Kadınlar Günü öncesinde yapmış olduğu eşitlik araştırmasını yayınladı.

Cinsiyet eşitliği konusunda geçen yüzyılın başından itibaren çok yol kat edildi. Ancak WIN Grubu’nun Barem ile birlikte gerçekleştirdiği küresel araştırma sonuçları, hala gidilecek çok yol olduğunu gösteriyor. Kadın-erkek eşitliği dünya genelinde 10 üzerinden 5.8 puan alırken, Türkiye’nin puanı 5.

Barem ve global ortağı WIN, kadın erkek eşitliği konusundaki kişisel görüşlerin incelendiği önemli bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma, birçok ülkede özellikle politika ve iş dünyasında kadın erkek eşitliğinden pek de söz edilemeyeceğini gösterdi. Bu araştırmaya göre, dünya genelinde kadın-erkek eşitliği 10 üzerinden 6 puan bile alamıyor (5.8). Türkiye’nin puanı daha da düşük 5.0. Puanlamaya göre birinci sırada 7.5 puanla Finlandiya yer alırken, ikinci sırada 7 puanla Danimarka, üçüncü sırada 6.9 puanla Çin bulunuyor. Japonya ise 4.4 puanla sonuncu sırada. Türkiye ise aldığı puanla son on ülke arasında.

Kadınlarda ve orta yaş grubunda eşitlik algısı değişiyor

Eşitlik algısı kadınlarda erkeklere göre daha düşük. Dünyada bu oran 5,6 ile belirtilirken, Türkiye’de 4,7.  Bununla birlikte Türkiye’de orta yaş grubunda (35-54 yaş), cinsiyet eşitliği algısı diğer gruplara göre biraz daha yüksek (5,3) olarak değerlendiriyor.

Dünya ortalaması ile Türkiye farklılık gösteriyor

Dünya genelinde eğitim yükseldikçe cinsiyet eşitliği algısı artarken, Türkiye’de azalış gösteriyor. (Dünyada ortalama oran üniversite eğitimliler arasında 6.0 iken, Türkiye’de 4.8). Çalışma durumu açısından bakıldığında ise Türkiye yine dünyadan farklı görünüyor. Dünya genelinde cinsiyet eşitliği algısı öğrenciler, çalışanlar ve emeklilerde daha yüksekken, Türkiye’de ev kadınları ve çalışanlar cinsiyet eşitliği algısının en yüksek olduğu gruplar. Ev kadınları, cinsiyet eşitliğine dünya genelinde en düşük puanı (5,4) veren grup olurken, Türkiye’de ise en yüksek (5,3) puanı veren grup.

Sosyal tutum ve davranışlar kimden yana?

Toplumda genel tutum ve davranışların hangi cinsten yana olduğu sorulduğunda her iki cinse eşit davranıldığını söyleyenlerin oranı dünya genelinde (%27) ve Türkiye’de (%26) benzer oranlarda seyrediyor. Erkeklerden yana diyenler dünya (%48) ve Türkiye’de (%46) neredeyse yarıya yakın oranlarda. Ancak tutum ve davranışların kadınlardan yana olduğunu düşünenlerin oranı dünya ortalamasına (%17) göre Türkiye’de (%21) daha fazla. Dünyada ve Türkiye’de sosyal tutum ve davranışların kadınlardan yana olduğunu düşünenler daha çok erkekler. Türkiye’de 35-54 yaş grubunda bu oran %25, çalışanlar arasında ise %27.

Beş farklı alanda eşitlik ne durumda?

Araştırmada; iş, politika, ev, sosyal ortamlar ve medya olmak üzere 5 farklı alanda cinsiyet eşitliğinin ne kadar sağlandığı da irdelendi. Sonuçlar demografik gruplar arasında yalnızca cinsiyet açısından aynı yönde farklılık gösteriyor. Erkekler tüm konularda cinsiyet eşitliğini daha yüksek algılıyor. Muhtemelen eşitsizliğin pozitif tarafında oldukları için eşitsizliği daha az farkediyorlar. Dünyada cinsiyet eşitliğinin en çok sağlandığı düşünülen alan ev (%72) ve bu oran erkeklerde daha yüksek (%75).

Bulgular, cinsiyet eşitliği algısının en düşük olduğu alan olarak %49 ile politikayı gösteriyor.İnsanların yarısı bile politikada kadın-erkek eşittir diyemiyor. Oran kadınlarda %45’e kadar düşüyor.

İşyerlerinde cinsiyet eşitliği sağlandığını düşünenlerin oranı %60. Bu oran erkeklerde daha yüksek (%64). İşyerinde eşitlik diğer demografik değişkenlerden de etkileniyor. Öneğin yaş arttıkça azalıyor. 18-34 yaş grubunda oran %64 iken, 55 yaş ve üzeri grupta %55’e düşüyor. Eğitim yükseldikçe eşitlik algısı da artıyor. İlkokul mezunlarına kadar olan grupta oran %56, üniversite ve üzeri eğitimliler arasında ise %64.

Sosyal ortamlarda kadın erkek eşitliğine ulaşıldığını düşünenlerin oranı %61. Bu oran kadınlarda %58’e düşüyor. Eşitlik algısı yaş arttıkça ters orantılı olarak düşüyor, eğitim arttıkça da yükseliyor. Medyada kadın erkek eşitliğine ulaşıldığını düşünenlerin oranı da yine %61.

Japonya 39 ülke arasında sonuncu

Ülkeler bazında beş farklı alanda incelenen eşitlik karşılaştırması ilginç sonuçlar veriyor. Cinsiyet eşitliği algısının en yüksek olduğu ülkeler Filipinler ve Vietnam. Lübnan ise medya ve sosyal ortamda eşitliğin en çok sağlandığı ülke. Koronavirüs ile gündemde oturan Çin, politika alanının lideri konumunda.

Araştırma sonuçlarını yorumlayan Barem Genel Müdürü Sencer Binyıldız, “Veriler incelendiğinde dünya genelinde kadın erkek eşitliğinin en çok evde sağlanmış olduğunu  görüyoruz. Eşitliğin en uzak olduğu alan ise politika. Farklı alanlara göre bakıldığında ülkelerin şaşırtıcı sonuçları ortaya çıkıyor. Ayrıca eşitlik algısı, yaşa, cinsiyete, çalışma durumuna göre de farklılık gösteriyor. Sonuç olarak bu araştırma bize, kadın erkek eşitliği için sadece ülkemizin değil tüm dünyanın daha gidecek çok uzun bir yolu olduğunu gösteriyor”.

Uzayda Çekilen İlk Selfie Satışa Çıkarıldı
Uzayda Çekilen İlk Selfie Satışa Çıkarıldı

Londra’da bulunan Christie’s Müzayede Evi, uzayda çekilen ilk selfieyi açık arttırmada satışa çıkarmaya karar verdi. 1966 yılında NASA’nın Gemini 12 görevi sırasında Buzz Aldrin tarafından çekilen uzaydaki ilk selfie için […]

comment 0
share
Etiketler
Covid-19 Jack Dorsey twitter
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön