Türkiye'nin Nostalji Kokan Kolonya Markaları

Kolonyanın formulünün Giovanni Paolo de Feminis tarafından geliştirdiği düşünülüyor. Önce özel bir koku esansı yaratıp, sonrasında Almanya'nın Köln şehrinde bu kokuyu tıbbi bir içeriğe dönüştürmüş ve tıbbi bir ürün olarak onaylatmıştı. Almanca ismiyle 'Kölnischwasser' olarak anılıyordu yani 'Köln Suyu'. Kolonya dediğimiz ürün aslında bu suyun markalaşmasından yola çıkarak türemiş.

Türkiye'ye ilk kolonya ithal olarak gelmiş ve 1882 yılında Ahmet Faruki  tarafından üretilmeye başlanmış. Kolonya kültürümüzde kolayca yer etmiş olacak ki uzun yıllardır mutlaka misafirlere ikram edilir, yaz sıcağında elimizden düşmez, parfüm niyetine sürülür...

Kısa sürede bizim için bu kadar değerli hale gelen kolonyanın yerel üreticilerini merak ettik sizler için araştırdık. İşte Türkiye'de üretilen bazı ünlü kolonya markalarının serüvenleri;

Servet Tütün Kolonyaları

Servet Bucurgat Düzce'ye yerleştikten sonra meşhur Düzce tütününden kolonya  üretmeye karar vermiş ve uzun uğraşlarından sonra 1966'da ilk kolonyasını imal edip tanıtmış. Kısa sürede kolonya tüm Türkiye'ye yayılmış.

Servet Tütün Kolonyaları'nın şu anda Düzce tütünü, ceviz yaprağı, kır çimenleri, limon ve lavanta aromaları mevcut.

servet tütün kolonyaları ile ilgili görsel sonucu

Selin Kolonyası

1912’de Süleyman Ferit Eczacıbaşı tarafından İzmir’de Türkiye'nin ilk kolonyasının üretilmesi ile başlamış. Süleyman Ferit Bey İzmir'in diplomalı ilk eczacılarındandır. İlk ismi 'Altın Damlası Kolonyası'. Altın Damlası Kolonyası İzmir’in sembolü haline gelmiş, İzmir’i ziyarete gelen hemen herkes dostlarına hediye olarak bir şişe Altın Damlası Kolonyası alırmış. 1980 yılında Ezcacıbaşı, Gür akan su anlamına gelen “Selin” ismini daha uygun görmüş.

Şu anda markanın lavanta, hanımeli, incir, bahçe gülü ve ardıç, sığla kolonyaları mevcut.

selin kolonyası ile ilgili görsel sonucu

Rebul Kolonyaları

Rebul aslında bir eczane ismi olup, 1895 yılında Beyoğlu’nda Grande Pharmacie Parisienne (Büyük Paris Eczanesi) adıyla kurulmuş. Kemal Müderrisoğlu, 1920’de üniversitenin ikinci yılında staj yapmak için Rebul Eczanesi’nde işe başlamış.

Önceleri Bay Reboul’un bahçesinden yetiştirilen lavantaların uçan yağlarından elde edilen kolonya, daha sonra her yıl Fransa’nın güneyinde Grasse kentine yakın bölgelerden toplanan lavanta çiçekleri ile üretilmeye başlanmış.

1939’da Bay Reboul ülkesine dönerken, gözü gibi baktığı eczanesini Kemal Müderrisoğlu'na devretmiş ve marka sonrasında Beyoğlu'ndan İstanbul'a sonra da bütün Türkiye'ye yayılmış.

rebul kolonyaları ile ilgili görsel sonucu

Isparta Gülçiçek Kolonyaları

Gülçiçek, Isparta'da 1976 yılında İsmail Pekcan tarafından kurulmuş. Marka serüvenine kolonya üretimiyle başlamış bugün kozmetik alanında hizmet veren bir şirkete dönüşmüş ancak kolonya üretmeye hala devam ediyor.

Üretim yeri Isparta olunca tabi ki gül kolonyası meşhur.

 

Bulvar Kolonyaları

1964 yılında İbrahim Göçer tarafından kurulan ve bugün dünyaya kozmetik ürünleri pazarlayan Ulusoy Kozmetik, Bulvar kolonyaları ile de sektörün devlerinden. Kolonyalarında limon çiçeği kullanmaları onları rakiplerinden ayırıyormuş. Ayrıca çok farklı kokularda kolonyaları da kendileri üretiyorlarmış.

bulvar kolonyaları ile ilgili görsel sonucu

Eyüp Sabri Tuncer 

Eyüp Sabri Tuncer ürünleri ilk çıktığında değişik bir pazarlama politikası uygulayarak promosyonla kolonya dağıtmış. Kalabalığa karışıp kolonyayı anlatır, dinleyenlere de kolonya ikram edermiş.  Bu uygulama ile kolonya tüketimini arttırmaya çalışmış ve başarılı da olmuş. Markayı sonrasında Eyüp Sabri Tuncer'in oğulları devam ettirmiş. Yurt dışına gidip esans üretim süreçleri hakkında bilgi edinmişler ve bu sayede marka Türkiye'de kendi esansını kendi üreten ilk kolonya olma özelliğini taşıyor.

Markanın şu anda farklı ürünleri de olmakla birlikte limon, amber, tütün, Japon Kiraz Çiçeği, beyaz çay gibi çok çeşitli kolonyaları mevcut.

eyüp sabri tuncer kolonya ambalaj ile ilgili görsel sonucu

Tariş Kolonyaları

TARİŞ Kolonyaları 1972 yılından bu yana üretiliyormuş ve şu anda 2 tanesi erkeklere özgü olmak üzere 8 ayrı çeşit kolonya üretimi yapıyorlarmış.

Limon kolonyası ile başladıkları üretimlerine incir, zeytin çiçeği, mandalina, yeşil çay, lavanta ve tütün kolonyaları gibi çeşitlerle devam etmişler.

 

Marka serüvenlerini merak edenler için daha önce de Türkiye'nin Efsaneleşmiş Gazoz Markaları'nı araştırmıştık.

 

 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir