Türkiye’nin En Değerli Markası: THY

Dünyanın en önemli uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance’in araştırmasına göre “Türkiye’nin En Değerli Markası” Türk Hava Yolları oldu.
324 uçaklık filosu ile 240 uluslararası, 49 yurtiçi olmak üzere dünyada 289 noktaya uçan, 5 kez “Avrupa’nın En İyi Havayolu Şirketi” ve 7 kez “Güney Avrupa’nın En İyi Havayolu Şirketi” seçilen Türk Hava Yolları, Brand Finance’in “Türkiye’nin En Değerli Markaları 2016” listesinde ilk sırada yer aldı.
Brand Finance’in, Türk Hava Yolları’nı, Türkiye’nin en değerli markası olarak açıklamasını değerlendiren Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, “Türk Hava Yolları olarak, bugüne kadar sayısız ödüle lâyık görüldük. Hizmet, servis ve insan kaynağı kalitemiz, uçak filomuz, yurtiçi ve yurtdışı uçuş noktalarımız olmak üzere pek çok alanda Türkiye’nin markası olarak alanımızda dünya lideriyiz. Türkiye’nin En Değeri Markası seçilmiş olmaktan dolayı çalışanlarımız ve ülkemiz adına gurur duyuyoruz. Türkiye’nin global markası olarak, hedeflerimize ulaşma yolunda güçlü bir motivasyon kaynağı oldu” diye konuştu.
En Yaratıcı Mesleklerin Çalışanları Dünyanın Dört Bir Yanında Ne Kadar Maaş Alıyor?

Dünyanın farklı yerlerindeki yaratıcı profesyonellerin maaşları ülkelere göre nasıl değişiyor? Aynı işi yaparak başka ülkede daha iyi fırsatlara sahip olabilir miyiz? İngiltere merkezli Yell Business yaptığı araştırmayla bu soruları cevaplamış. […]
Reader Interactions
Bir cevap yazın Cevabı iptal et
Facebook’tan Türkiye’deki KOBİ’lere 7 Milyon TL’lik Yardım

Facebook, bugün yaptığı bir açıklamayla Türkiye’deki KOBİ’lere yönelik toplamda 7 milyon TL değerinde bir hibe programını hayata geçirdiğini duyurdu. Facebook’un geçtiğimiz aylarda başlattığı ve 30’dan fazla ülkede yer alan 30 bin KOBİ’ye 100 milyon dolar yardımda bulunma sözü verdiği hibe programının Türkiye ayağından faydalanmak isteyen KOBİ’ler, 26 Ağustos tarihine kadar başvuruda bulunabilecekler.
COVID-19 sonrası KOBİ’lerin yaşadıkları zorlukları aşmalarında ve yeniden ayağa kalkmalarında onlara destek olmak isteyen Facebook’un "Facebook ile Güçlenen KOBİ’ler" projesi kapsamında hayata geçirdiği ve nakit ve reklam kredilerinden oluşan hibe programına sadece İstanbul’daki işletmeler başvurabilecek. Facebook, projede Deloitte ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu ve TOBB İstanbul Genç Girişimciler Kurulu ile iş birliği yapacak.
COVID-19’un, yalnızca bir kamu sağlığı krizi değil, aynı zamanda bir ekonomik kriz olduğunu ve bu dönemde en çok zorluğu KOBİ’lerin yaşadığını gördüklerini dile getiren Facebook Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Bölge Başkan Yardımcısı Derya Matraş, sözlerine şöyle devam etti:
“Şirket olarak bu zor ve belirsiz dönemde Türkiye’deki küçük işletmelerin yaşamakta oldukları problemleri dinledik ve bu işletmelerin yüzde 57’sinin ilerleyen dönemde nakit akışı sıkıntısı yaşamayı beklediğini gördük. Ülkemizde hayata geçirdiğimiz bu hibenin KOBİ’lerimizin bu süreci daha kolay atlatmalarına ve ayağa kalmalarına destek olmasını umut ediyoruz."
"Bununla birlikte KOBİ’lerin eğitime, dijitalleşme alanında rehberliğe ve daha iyi bir sosyal bağlantı altyapısına ihtiyaç duyduklarının da farkındayız. Bu doğrultuda Facebook ile Öne Çıkın ve Sınırları Aşan KOBİ’ler eğitimlerimizin sanal versiyonlarını tüm bölgede başlatıyoruz. Bununla da kalmayıp, ülkemizde Ticaret Bakanlığı, TOBB ve Türkiye’nin önde gelen pazaryerleriyle bir iş birliğine imza atarak Pazaryeri Destekleri sayfasını hayata geçirdik. Facebook olarak, insanların topluluklarında yer alan işletmeleri desteklemeye devam edebilmeleri için yeni yollar geliştirmeye devam edeceğiz.”
Facebook’un, Türkiye’deki KOBİ’lerin COVID-19 sebebiyle gördükleri zararları en aza indirmek ve e-ticareti her boyuttan işletme için mümkün hale getirmek amacıyla Ticaret Bakanlığı ve TOBB iş birliğiyle İstanbul’daki topluluk merkezi Facebook İstasyon’un internet sitesi bünyesinde açtığı Pazaryeri Destekleri sayfası, Türkiye’deki KOBİ’leri ülkenin önde gelen pazar yerleri ile buluşturacak. Sayfayı ziyaret eden KOBİ’ler burada yer alan pazar yerlerinin kendilerine sundukları destekleri görebilecek ve satıcı olmak için başvuru yapabilecekler.
Proje ortaklarından TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Güner Dinçbal Kal ise pandemi sürecinde ekonominin can damarını oluşturan KOBİ’lerin finansmana erişim konusunun en önemli gündem maddesi olduğunu belirterek şunları kaydetti:
“TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu olarak kadınlarımızı her alanda desteklemeye devam ediyoruz. Bu anlamda Facebook’un ülkemizdeki KOBİ’lere bu zor süreci atlatmalarında, gelişmelerinde ve büyümelerinde yardımcı olmak adına başlattığı bu hibe programını oldukça önemli görüyoruz. Aynı zamanda, Ticaret Bakanlığı ve Facebook iş birliğiyle KOBİ’lerimizin çevrimiçi pazaryeri desteklerine erişebilecekleri Pazaryeri Destekleri sayfamızı da hayata geçirmekten büyük mutluluk duyuyoruz.”
COVID-19 döneminde, insanların ve işletmelerin yerel topluluklarını desteklemek ve birbirlerine yardımcı olmak adına Facebook’ta nasıl bir araya geldiklerini görmenin oldukça ilham verici bir tecrübe olduğunu söyleyen Facebook Türkiye Kamu Politikaları Departmanı Başkanı Çağatay Pekyörür ise şöyle dedi:
“Bu hibe desteği ve onunla birlikte hayata geçirdiğimiz eğitim kaynakları ve Pazaryeri Destekleri sayfası ile Facebook’ta yer alan işletmelere KOVİD-19’un yarattığı zorluklarla mücadele ederken ihtiyaç duydukları çevrimiçi desteği sunabilmeyi ve bu süreci en az zararla atlatabilmelerine yardımcı olabilmeyi umuyoruz. Önümüzdeki süreçte de Türkiye’deki insanların, toplulukların ve KOBİ’lerin teknolojiyi kullanarak başarılı olmalarına daha çok yardımcı olmak için çalışmaya devam edeceğiz.”
17 Ağustos saat 16:00'da başvurulara açılacak hibeden yararlanmak isteyen işletmeler için uygunluk şartları şu şekilde:
- Kar amacı güden bir işletme olmak
- 2 ile 50 arasında çalışana sahip olmak
- Bir yıldan fazla bir süredir faaliyet gösteriyor olmak
- KOVİD-19 sebebiyle zorluk yaşamış olmak
- İstanbul’da yer almak
- Hibeye başvurmak isteyen işletmelerin Facebook, Instagram ya da WhatsApp hesaplarının olması şartı bulunmamaktadır.
Hibe desteğiyle ilgili daha fazla bilgi almak isteyen işletmeler facebook.com/grantsforbusiness sayfasını ziyaret edebilirler.
Bu Ajans, 400’den Fazla Kişinin İşsiz Kalmasını Önledi

Malumunuz, corona virüsü salgını iş dünyasını deriden etkiledi ve neredeyse bütün sektörlerde işler durma noktasına geldi. Bu dönemde işleri etkilenmeyen, hatta aksine artan firmalar ise süpermarketler ve online satış yapan […]
Türk İşverenlerin 4. Çeyrek İçin İstihdam Beklentileri Umut Verici

ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması, Türk işverenlerin 2020'nin dördüncü çeyreğine yönelik olarak cesaret verici seviyede işe alım beklentilerine sahip olduğunu ortaya koydu. COVID-19 salgınının şartları altında 739 Türk işverenin görüşlerine dayanan verilere göre, Türk işverenlerin %19'u 2020'nin dördüncü çeyreğinde istihdam artışı beklerken %12'si azalma öngörüyor ve %66'sı ise değişiklik olmayacağını tahmin ediyor.
Dördüncü çeyreğe yönelik net istihdam görünümü ise +%7'yi gösteriyor. Mevsimsel verilerden arındırılmış görünüm ise +%10 olarak ölçülüyor. Türkiye bu oranla, Tayvan (+%20) ve Amerika Birleşik Devletleri'nin (+%14) ardından tüm dünyada en iyi istihdam görünümüne sahip üçüncü ülke oldu. Bir önceki çeyreğe kıyasla %13 puan artış gösteren işe alım planları geçen yılın aynı dönemine kıyasla %5 puan daha yüksek olarak ölçüldü.

Türk İşverenler Çalışanların Sağlığı ve Refahına Odaklanıyor
ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması'nda, COVID-19'un çeşitli pazarlardaki istihdam ortamına yönelik etkisini ortaya koyma, salgının kurumsal faaliyetler üzerindeki etkisine dair işveren görüşlerini belirleme ve COVID-19 sonraki döneme dair işe alım beklentilerini anlama amacıyla işverenlere dört ek soru yöneltildi. Türk işverenlerin %58'i COVID-19 salgınının öncesindeki işe alım seviyelerine ulaşılamayabileceği görüşünü bildirirken %11'i COVID-19 öncesi işe alım seviyelerine ulaşmanın dört ila dokuz ay sürebileceğini ifade etti.
İşverenlere, iş koruma ya da izin planı kapsamına alınan mevcut işgücünün durumuna ilişkin bir soru da yöneltildi. İşverenlerin %28'i söz konusu iş gücünü tam zamanlı olarak işe döndürmeyi planladıklarını belirtirken %5'i söz konusu iş gücünün azaltılmış çalışma saatleri ile çalışacağını belirtti.
Türk işverenlerin %80'i önümüzdeki altı ay boyunca tam zamanlı iş gücü seviyesinin aynı kalacağı beklentisini paylaştı. Türk işverenlerin %65'inden fazlası ise COVID-19 salgınının etkilerine karşı çalışanlarına farklı seçenekler sunacaklarını bildirdi. Söz konusu işverenlerin %39'u çalışanlarına sağlık ve refah içerikli çözümler sunulacağını kaydetti.
ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, Türkiye'nin 2020 dördüncü çeyrek istihdam görünümü hakkında şunları söyledi:
“Küresel ekonominin COVID-19 salgınının yıkıcı etkileri çerçevesinde bütünüyle durmasına tanık olduğumuz 2020 hem işverenler hem de iş arayanlar açısından oldukça zorlayıcı bir yıl oluyor. Bununla birlikte ülkemizde istihdam beklentisinin, hükümetin teşvikleriyle artan talep ışığında ciddi yükselişlerin yaşandığı Üretim ve İnşaat sektörleri başta olmak üzere araştırma kapsamındaki tüm sektörlerde toparlanma emareleri görülmesinden mutluluk duyuyoruz. 2021'in ilk çeyreğinde daha da güçlü bir istihdam görünümü görmeyi umut ediyoruz.”
4. Çeyrek İçin En Yüksek İstihdam Artışı Beklentisi Üretim Sektöründe
ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması verilerine göre, araştırma kapsamındaki sekiz sektörün tamamı işverenler önümüzdeki çeyrekte işe alım seviyelerinde artış beklentisine sahip. İşverenlerin en güçlü işe alım beklentileri bildirdiği sektör +%20 istihdam görünümüyle üretim sektörü olurken istihdam görünümünün +%13 olarak ölçüldüğü inşaat ve diğer üretim sektörlerinde de istikrarlı işe alım beklentisi bulunuyor.
Finans ve kurumsal hizmetler ile restoran ve otelcilik sektörlerinde istihdam görünümü +%11 olarak ölçülürken, toptan ve perakende ticaret sektöründe görünüm +%9 oldu. İşe alım beklentilerinin ortalama düzeyde seyrettiği ilaç sektöründe işverenler +%8'lik istihdam görünümü sunarken diğer hizmetler sektöründe bu oran +%1 olarak ölçüldü.

Yılın bir önceki çeyreğine kıyasla işe alım beklentilerinin sekiz sektörün tümünde güçlendiği görülüyor. En çok göze çarpan yükselişler %27 ve %22 puan artışla inşaat ve üretim sektörlerinde bildirilmiş bulunuyor. Restoran ve otelcilik sektöründeki işverenlerin bildirdiği artış %17 puan olurken diğer üretim sektörü işverenlerinin işe alım beklentileri %13 artmış bulunuyor. Bununla birlikte toptan ve perakende ticaret ile ilaç sektörlerindeki istihdam görünümleri bir önceki çeyreğe kıyasla %8-7 puan yükseliş gösteriyor.
Önceki yılın aynı dönemine kıyasla sekiz sektörün altısında daha yüksek işe alım beklentileri göze çarpıyor. En çarpıcı yükselişler %13 ve %10 puan artışla inşaat ve toptan ve perakende ticaret sektörlerinden bildiriliyor. Üretim ve diğer üretim sektörlerinde ise istihdam görünümleri bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %8 puan daha güçlü. Bir önceki yıla kıyasla daha düşük işe alım beklentisi sergileyen iki sektör ise %4 puan düşüşle ilaç ve %3 puan düşüşle diğer hizmetler sektörleri oldu.
4. Çeyreğe Yönelik En Güçlü İstihdam Görünümü, Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde
Araştırma kapsamındaki beş bölgenin tamamında işverenler, önümüzdeki çeyrek boyunca personel sayısının artmasını bekliyor. En güçlü istihdam piyasasının beklendiği bölgeler +%14 ile Marmara ve +%13 ile Karadeniz bölgeleri olurken görünümün +%10 düzeyinde olduğu İç Anadolu ve +%9 olarak ölçüldüğü Ege bölgelerinde de orta düzeyde istihdam artış beklentisi bulunuyor. Belirli düzeyde istihdam artışı beklentisinin hakim olduğu Akdeniz Bölgesi'nde ise istihdam görünümü +%7 olarak ölçülüyor.
Bir önceki çeyreğe kıyasla tüm bölgelerde işe alım beklentileri güçlenmiş görünüyor. En kayda değer yükseliş %22 puan artışla Akdeniz'deki işverenler tarafından bildirilirken görünümlerin sırasıyla %17-12 puan arttığı Marmara ve İç Anadolu'daki olumlu beklentiler de göze çarpıyor. Ege Bölgesi istihdam beklentisi bir önceki çeyreğe kıyasla %4 puan güçlenirken Karadeniz Bölgesi de %2 puan artış bildiriyor.
Bir önceki yıl ile kıyaslandığında beş bölgenin dördünde işe alım planları güçlenmiş görünüyor. En çok göze çarpan artış %13 puanla Karadeniz Bölgesi'nde yaşanırken Marmara Bölgesi'ndeki işverenler %7 puan, İç Anadolu Bölgesi'ndeki işverenlerse %6 puan artış bildiriyor. Ege Bölgesi işverenlerinin işe alım beklentileri ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %2 puan azalmış görünüyor.
Büyük, Orta ve Küçük Ölçekli Şirketlerdeki İşverenler 4. Çeyrekte İstihdam Artışı Bekliyor
2020'nin dördüncü çeyreğinde dört organizasyon kategorisinin üçünde işe alım beklentisi bulunuyor. Veriler mevsimsel verilerden arındırıldığında büyük şirket işverenleri +%27 istihdam görünümü ile sağlıklı işe alım faaliyetleri bildirirken orta ve küçük ölçekli şirketlerdeki görünümler +%14 ile +%9 olarak sıralanıyor. Bununla birlikte mikro ölçekli şirketlerdeki işverenler %0'lık görünümle sabit bir istihdam pazarı bekliyor.
Önceki çeyrekle karşılaştırıldığında büyük ölçekli işverenlerde istihdam görünümü %27 puan yükselirken, orta ve küçük ölçekli işverenlerde de sırasıyla %19 ve %17 puan artış gözlemleniyor. Mikro ölçekli işverenlerse istikrarlı bir görünüm sunuyor.
Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında tüm kurum ölçeklerinde işe alım beklentileri güçlenmiş bulunuyor. Orta ölçekli işverenler %7 puan yükseliş bildirirken küçük ölçekli şirket işverenlerinin görünümü %6 puan artmış bulunuyor. Bir önceki yıla kıyasla büyük ölçekli şirketlerdeki işe alım planları %5 puan güçlenirken mikro ölçekli şirketlerde artış oranı %2 olarak ölçülüyor.
Yemeksepeti; Kızılay, TEV ve UNICEF İş Birliğiyle Bağış Projesini Hayata Geçirdi

Yemeksepeti, dayanışmanın her zamankinden daha fazla önem taşıdığı bugünlerde “Birbirimize Destek Zamanı” sloganıyla Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Kızılay, TEV ve UNICEF iş birliğiyle bir projeye imza attı. Proje […]
İsveç’in Nasıl Bu Kadar Çok Başarılı Girişimi Var?

- İsveç, Avrupa'nın en büyük teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapıyor ve ülkenin başkenti olan Stockholm, kişi başına üretilen milyar dolarlık teknoloji şirketlerinin sayısı söz konusu olduğunda, Silikon Vadisi'nin ardından ikinci sırada yer alıyor.
- İsveç hükümeti, 1990'lı yıllarda, hane halklarının bilgisayar satın almaları için para yardımı yapmıştı.
- 1990'lı yıllarda yaşanan mali bir krizin ardından hükümet, devlet kontrolündeki kurumların egemen olduğu alanlara özel rekabeti getirmeye çalıştı. Taksiler, elektrik, telekomünikasyon, demiryolları ve yurt içi uçak seyahati hizmetleri de dahil olmak üzere, birçok kamu tekeline yönelik kısıtlamalar azaltıldı.
- İsveçli bir grup akademisyenin yazdığı makaleye göre, son yıllarda beş yaşında ya da daha genç olan İsveçli firmalar, ülkedeki tüm işletmelerinin %55'ini oluşturuyorlar.
- Kurum içi girişimcilik söz konusu olduğunda, İsveç önde gelen ülkelerden biri konumunda. İsveç kültüründeki güçlü güven seviyesi, ülkedeki kurum içi girişimciliğin gelişmesini sağlıyor.
- İlgili Yazı: Başarılı Girişimcilerin 6 Ortak Özelliği
Müzik servisi Spotify, son yıllara damgasını vuran video oyunu Minecraft ve dünya çapında milyonlarca kişi tarafından oynanan Candy Crush Saga'nın ortak noktası nedir, biliyor musunuz? Bunların üçü de İsveç'den çıktı. Bunun yanı sıra sohbet uygulaması Skype'ın kurucu ortakları arasında İsveçliler de yer almaktadır ve online ses dağıtım platformu SoundCloud, Berlin'deki mevcut yerine taşınmadan önce İsveç'in başkenti Stockholm'de kuruldu. [caption id="attachment_73213" align="aligncenter" width="1600"]

Vergilendirme Ekonomisi
Büyük devlet ve yüksek vergi harcaması olan ülkelerin daha az girişimci olma eğiliminde olduğuna işaret eden araştırmaya rağmen, İsveç’in teknoloji şirketleri, böyle bir yaklaşımın sağlayabileceği sosyal ve fiziksel altyapıdan faydalandı. Ortalama internet hızları söz konusu olduğunda, ülke sadece komşusu Norveç ve Güney Kore'nin gerisinde kalmış durumda. Ülkenin %60'ından fazlası, saniyede 100 megabit hızlı, süper hızlı, fiber optik geniş bant erişimine sahip ve İsveç hükümeti, bu rakamı 2020 yılına kadar %90'a yükseltmek istiyor. Bu fiber optik altyapının kullanıma sunulması, kırsal alanlarda direkt olarak İsveç hükümeti tarafından finanse edildi ve diğer yerlerde ise ciddi ölçüde mali destek sağlandı. [caption id="attachment_78798" align="aligncenter" width="1131"]
Düzenlemelerin Azaltılması
İsveç’in teknoloji girişimleri için bir merkez olarak başarısı, 1990’lı yıllarda, bir dizi piyasa reformuyla başlatılan daha geniş bir ekonomik büyüme hikayesinin bir parçası. Mali bir krizin ardından hükümet, devlet kontrolündeki kurumların daha önce egemen olduğu alanlara özel rekabeti getirmeye çalıştı. Taksiler, elektrik, telekomünikasyon, demiryolları ve yurt içi uçak seyahati hizmetleri de dahil olmak üzere, birçok kamu tekeline yönelik kısıtlamalar azaltıldı. Yaşlı bakımı, ilk ve orta öğretim ve anaokullarını da içeren diğer kamu hizmetleri ise özel şirketlere yaptırıldı. [caption id="attachment_78796" align="aligncenter" width="970"]
Güven
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bir araştırmaya göre, kurum içi girişimcilik (genel olarak çalışanlar tarafından şirket içerisinde iş birlikçi ve yenilikçi çalışma olarak tanımlanıyor) söz konusu olduğunda, İsveç, Danimarka'nın ardından ikinci sırada yer alıyor. Kurum içi girişimcilik, hem bireysel ekonomiler hem de genel olarak toplumun içerisinde yüksek bir güven seviyesi olduğunda gelişir.
Estonya, Uzaktan Çalışanlar İçin “Dijital Göçebe Vizesi” Çıkarıyor

Daha önce Avrupa’da yaşamak ve o ülkenin imkanlarından faydalanırken kendi ülkenizdeki işinizi de yürütmek istediyseniz, artık şanslısınız. Çünkü Estonya Cumhuriyeti tam da bunu yapmanıza izin veren yeni bir Dijital Göçebe […]