Türkiye'de Kariyer Siteleri

Türkiyenin en büyük sorunlarından biri şüphesiz ki işsizlik. İşsizliğin yüksek öğrenim seviyesine ulaşmasına rağmen, istihdam edilemeyen kısmı ise bu sorunun asıl ve en kilit noktasını oluşturuyor. Peki temel anlamda bu kitle en çok nerede iş arıyor veya iş arama anlamında en çok nerede vakit tüketiyor derseniz. Bu sorunun cevap listesinin en başında şüphesiz ki kariyer siteleri yer alıyor.

3

 

Peki ama günümüzde kariyer sitelerinin tek işlevi çalışan istihdamı sağlamakla sonlandırılıyor mu? Aslında bu sorunun cevabı temel anlamda incelendiğinde fark ediliyor ki, yüksek oranda tartışılır. Kariyer siteleri vasıtasıyla istihdam sağlama oranı elbette var. Fakat ilansal bazda incelemeye gittiğimizde, özellikle başlıca 3 büyük kariyer sitesi içerisinde, ilanların kurumsal reklam içeriği göze çarpmıyor, hatta biraz daha dikkat edildiğinde rahatsız etmiyor değil.

Ayrıca bu sitelerin, sahip olduğu yüz binlerce kişinin ayrıntılı bilgilerini elinde bulundurması ve bu durum süre gelirken kariyer siteleri aracılığıyla mailinize gelen reklam içerikleri ise veritabanına dayalı pazarlama mantığını da akıllara getiriyor.

Social-Media-Examiner-Report-2013-What-Marketers-Want-to-Learn-e1370918646304

Öte yandan, sosyal paylaşım sitelerine girdiğimiz bilgilerin sızdırılma ihtimalinden bu kadar dert yanar, endişe eder duruma gelmişken. Tüm kimlik, telefon, adres bilgilerimizin ayrıntılarıyla girildiği bu platformlara karşı oluşan bu güven içeriğinin temelinde ne yatıyor dersiniz? Elbette ki bu noktadaki amaç, sitelerin gizlilik politikasına, varlıklarına veya işleyişlerine olumsuz anlamda atıfta bulunmaktan ziyade bunun sebep veya giderilme yolları üzerine yoğunlaşmak olmalı.

Fakat madem bu alandaki asıl amaç istihdam sağlamak, kariyer siteleri arasındaki bu “ firma – CV “ savaşı neden? İşin sosyal sorumlu kısmı, işin işleyiş kesimiyle bu kadar örtüşmezken, tersini iddia etmek sanıyorum ki biraz gülünç. Nitekim her sitede ayrı ayrı, kronik hastalıklarımıza kadar istenen verilere on ayrı yerde cevap vermek yerine ortak bir platformdan toplanan bir entegre veri sistemi kullanmıyor olmamız bile bunun bana göre başlıca göstergesi.

Bu noktadaki bence asıl ve en önemli nokta, kariyer sitelerinin “işveren – iş arayan” bağlantılarını müşteriden farklı olarak görmeye başlayıp, Türkiye’ de istihdam sorunu üzerine yoğunlaşmak suretiyle sektörde yükselmeleri olmalıdır.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir