• Pazarlamasyon TV
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Kariyer
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Türkiye’de Girişim Yatırımları, 2,2 Milyar Dolara Ulaştı

Pazarlamasyon / 26 Kasım 2020
facebook twitter

KPMG Türkiye’nin 212 iş birliği ile hazırladığı “Türkiye Startup Yatırımları Raporu“, girişim ekosistemindeki gelişimi ortaya koyuyor. Devam eden küresel pandemiye rağmen yatırımcılar yeni iş alanlarına odaklanıyor. Bunlar arasında teknoloji ve dijital hizmet şirketlerine yatırımcı ilgisinin önemli ölçüde arttığı gözleniyor. 2020’nin ilk dokuz ayındaki toplam yatırım tutarı 2,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Yeni Gerçekte 2020 Gündemi

KPMG Türkiye Birleşme ve Satın Alma Danışmanlığı Lideri Gökhan Kaçmaz, pandemi döneminde 2020’nin ikinci çeyreğinin hareketli geçtiğini söyledi. Kaçmaz, salgının etkisiyle dünyada evde geçirilen sürenin artmasına paralel dijital platformlara da ilginin yükseldiğini kaydetti. Kaçmaz, mobil oyunlara ve dijital eğlence platformlarına ilginin hiç olmadığı kadar arttığına dikkat çekti.

Drone Kamyon Girişimi Einride, Yük Taşımacılığı İçin Yeni Otonom Araçlarını Tanıttı

Geleneksel perakende şirketlerinin online penetrasyonda uzun vadeli hedeflerini birkaç ayda gerçekleştirdiklerini vurgulayan Kaçmaz açıklamasına şu şekilde devam etti:

“Hayatın dijitale taşınması ve dijitale ilginin büyüyerek artması nedeniyle yatırımcıların da ilgisini teknoloji şirketlerine yöneldi. Geçmişte teknoloji sektöründeki birleşme ve satın almalar yükselişte olsa da bu ilgi şirket değerlemelerine yansımıyordu. 2020’de Türkiye’de girişim ekosistemindeki işlemlerin yanı sıra birleşme ve satın alma aktivitelerinde de hem işlem hacmi hem de işlem adedi açısından en büyük payı teknoloji şirketlerinin alacağını söyleyebiliriz.”

Rapora göre bu yılki dikkat çeken işlemlerden başlıklar şöyle:

  • Yılın ilk üç çeyreğinde en büyük işlem, ABD merkezli Zynga’nın haziran ayında Türk şirketi Peak Games’i 1,8 milyar dolara satın almasıydı. Peak Games değeri 1 milyar doları aşarak Türkiye’nin ilk ‘unicorn’ şirketi oldu.
  • Aynı dönemde gerçekleşen ikinci en büyük işlem ise yine Zynga’nın ağustos ayında Türk şirketi Rollic Games’i 168 milyon dolara satın alması oldu.
Zynga, Türk Oyun Şirketi Peak’i Satın Alıyor
  • 2020’nin bir diğer büyük işlemi finansal teknoloji sektöründen geldi. Payguru’nun Ortadoğu ve Afrika bölgesinin en büyük mobil ödeme şirketlerinden biri olan Tpay’e satışı yılın öne çıkan işlemiydi.
  • Sağlık ve biyoteknoloji alanında faaliyet gösteren görme engellilere yönelik akıllı baston üreticisi WeWALK, 3 boyutlu dijital vücut tarama girişimi Digime3D, kadın sağlığı takip ve analizi uygulaması PepApp, mikrobiyal biyopeptit üretimi ile gıdaların raf ömrünü arttırmayı hedefleyen Nanomik ve dijital patoloji alanında faaliyet gösteren Virasoft’a yapılan yatırımlar da yine benzer şekilde öne çıktı.
  • 2020’nin ilk çeyreğinde startuplar 30 işlem ile değeri açıklanan yatırımlar baz alındığında toplam 19 milyon dolarlık yatırım alırken, bu ikinci çeyrekte 27 işlem ile 28,3 milyon dolarlık yatırım tutarı, üçüncü çeyrekte ise 44 işlem ile 45,8 milyon dolarlık yatırım tutarını beraberinde getirdi.
  • Startup hisse satışları dikkate alındığında ilk çeyrekte değeri açıklanmayan toplam 3 işlem gerçekleşirken, bu ikinci çeyrekte 5 işlem ile Peak satışının da etkisiyle 1831,6 milyar dolarlık işlem hacmi ve üçüncü çeyrekte ise 10 işlem ile 301,9 milyon dolarlık işlem hacmi yarattı.
  • İlk üç çeyrekte gerçekleşen 8 işlem ve yaklaşık 2 milyar dolarlık işlem hacmi ile oyun sektörü ise lider alt sektör olarak 2020 yılının yıldızı oldu.
LEGO, Çocukların İsteği Üzerine Plastik Ambalajlarını Değiştiriyor
LEGO, Çocukların İsteği Üzerine Plastik Ambalajlarını Değiştiriyor

Çocukların belki de en sevdiği oyuncak markası olan LEGO dünyada gittikçe yayılan corona virüs nedeniyle en son çocuklar için Education Cannot Wait Kuruluşu‘na 50 milyon dolar bağışlamıştı. Çocukların eğitimleri, istek ve […]

comment 0
share
Etiketler
212 Girişim Yatırımı KPMG KPMG Türkiye oyun sektörü

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Salgın Dönemindeki İşten Çıkarmaların %42’si Kalıcı Olabilir

Serdar Altan / 27 Mayıs 2020
facebook twitter
Salgın Dönemindeki İşten Çıkarmaların %42’si Kalıcı Olabilir

Corona virüs salgınının yarattığı ekonomik çöküş, dünya genelinde milyonlarca insanın işsiz kalmasına neden oldu. ABD İş Gücü İstatistikleri Bürosu, nisan ayındaki işsizlik oranının %14,7 olduğunu açıkladı.

World Economic Forum'un yaptığı habere göre; işe alım uygulamaları, iş kaybı, ekonomik belirsizliğin etkileri gibi konularda uzman olan Chicago Booth Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden Steven J. Davis, bu işsizlik durumuyla ilgili olarak "Salgın kaynaklı son işten çıkarmaların %42'sinin kalıcı iş kaybına yol açacağını tahmin ediyoruz." dedi ve ekledi:

"Ekonomik kapanma aylarca sürerse ya da ciddi salgınlar tekrarlayan bir fenomen haline gelirse, işlerin, işçilerin ve sermayenin şirketler ve konumlar arasında yeniden paylaştırılması için çok derin ve uzun vadeli sonuçlar olacaktır."

https://pazarlamasyon.com/nisan-ayinda-issiz-kalanlarin-72si-ekonomi-toparlaninca-islerine-geri-donebilir/

Araştırmacılar, ABD firmaları arasında beklenen işlerin yeniden paylaştırılması konusunda "İşletme Belirsizliği Araştırması" adı verilen yeni bir araştırmayı hayata geçirdiler. Atlanta Federal Reserve Bank tarafından Chicago Booth ve Stanford Üniversitesi iş birliği ile geliştirilen ve sahaya konan bu araştırma, bir firmanın gelecek yılki beklenen büyüme oranının ve beklentileri hakkındaki belirsizliğin derecesinin hesaplanmasına imkan tanıyan aylık bir panel araştırmasıdır.

Bu araştırmaya göre, salgınla ilgili gelişmelerin neden olduğu yakın dönemdeki işten çıkarmaların oranı 1 Mart itibarıyla %12,8, yeni işe alımların oranı ise % 3.8'di. Bununla birlikte bazı perakendeciler, marketler ve gıda dağıtım şirketleri tarafından büyük çapta işe alım yapıldığı da bilinen bir gerçek. Üstelik bu şirketlerin bazıları, seyahat ve konaklama sektörü gibi salgından fazlasıyla etkilenen sektörlerde çalışan işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya olan kişileri işe alarak insanların işsiz kalmalarını önlüyorlar.

YouthWorks Kalıcı Olarak Hibrit Sisteme Geçen İlk Ajans Oldu
YouthWorks Kalıcı Olarak Hibrit Sisteme Geçen İlk Ajans Oldu

YouthWorks, çalışma modelini değiştirerek hibrit çalışma sistemine geçen ilk ajans oldu. Pandemi dönemi sonrasında verimliliği en üst seviyede tutmak isteyen ajans, bundan böyle teknolojiyle entegre edilmiş online ofis ve offline ofis […]

comment 0
share
Etiketler
212 Girişim Yatırımı KPMG KPMG Türkiye oyun sektörü

Bu Etkinlik Şirketi, Dezenfektasyon İşine Girerek Hayatta Kaldı

Serdar Altan / 14 Mayıs 2020
facebook twitter
Bu Etkinlik Şirketi, Dezenfektasyon İşine Girerek Hayatta Kaldı

Salgın döneminde pek çok şirket, hayatta kalabilmek için işlerini yeniden yapılandırmak, bir başka deyişle pivot etmek zorunda kaldı. Bu şirketlerin arasında deneyimsel pazarlama ve etkinlik prodüksiyon ajansları da vardı. Bu şirketlerden bazıları, sanal etkinliklere geçiş yapmak, hatta sağlık çalışanları ve önemli işletmelerin çalışanları için kişisel koruyucu ekipmanlar üretmek zorunda kaldı. ABD'nin Chicago şehrinde bulunan Platinum Events adlı etkinlik ajansı ise bu krizin ortasında tamamen yeni bir iş modeline geçiş yapan şirketlerden biriydi.

Adweek'in paylaştığı habere göre, bu etkinlik prodüksiyon şirketi, şirketlerin çalışma alanlarını mümkün olduğunca güvenli hale getirebilmeleri için onlara tam bir dezenfeksiyon hizmeti sunmak amacıyla Platinum Sanitation Services (Platinum Sanitasyon Hizmetleri) adıyla yeniden markalaştı. Şu anda şirket; endüstriyel, perakende, tıbbi ve eğitim tesisleri için antiviral ve antibakteriyel spreyler, antibakteriyel halı ve döşeme buharlama, ultraviyole ışık dezenfeksiyonu, sis koruması ve pencere buharlama gibi hizmetler sunuyor.

https://pazarlamasyon.com/salgin-sirasinda-deneyimsel-pazarlamayi-sanal-ortama-tasiyan-3-marka/

Aslında Platinum Events, 2005 yılında konferanslar, fuarlar ve etkinlikler için sahne yapımı, görsel-işitsel ekipman, aydınlatma ve çiçek tasarımı gibi hizmetler sunmak için kurulmuştu. Şirketin kurucusu Justin Jacobson, şubat ayının sonunda ABD'nin batı yakasındaki müşterileri etkinliklerini ertelemeye ya da iptal etmeye başladıklarında, Chicago'daki ilk corona virüs vakalarının ortaya çıkmasının da an meselesi olduğunu biliyordu ve bu yüzden şirketini nasıl kurtarabileceğini ve 15 personelini nasıl çalıştırmaya devam edebileceğini düşünmeye başladı.

İnsanlar için bir lüks olmayan ve gerçekten bu dönemde ihtiyaç duydukları bir hizmet sunmaları gerektiğini bilen Jacobson, bir hafta sonu boyunca kendini ofise kapatarak dezenfeksiyon hizmeti sunma fikrini buldu. Şirket, etkinlikler için sterilizasyon ekipmanı sağladıklarından dolayı bu konuda kısmen de olsa bir deneyime sahipti.

Jacobson, faaliyetlerine başlamadan önceki en zor kısmın, kalitesiz bir temizlik hizmeti sunduklarına dair bir algı oluşmaması için hizmetlerini meşrulaştırmak olduğunu söyledi. Jacobson, bu doğrultuda sundukları her hizmetin CDC (Hastalık Kontrol Merkezleri) talimatlarına uygun ve EPA (Çevre Koruma Ajansı) tescilli olduğunu ifade etti. Aynı zamanda şirket, Global BioRisk Danışma Kurulu (GBAC) ve Uluslararası Sıhhi Tedarik Derneği'nden (ISSA) sertifika da aldı.

Jacobson, şirketinin son yedi hafta içinde Chicago bölgesinde yaklaşık 2 milyon metre kare sanayi ve üretim tesisini dezenfekte ettiğini ifade etti. Bununla birlikte Jacobson, bu işe başladıktan sonra çalışanlarının yaklaşık yarısının sağlık endişeleri yüzünden işten ayrıldığını söyledi. Ancak buna rağmen şirketin, mart ayından bu yana yeni istihdam sayısını üç katına çıkardığını da belirtti.

McDonald’s, Çiftçilere Destek İçin Bir Hamburger Çıkardı
McDonald’s, Çiftçilere Destek İçin Bir Hamburger Çıkardı

McDonald’s İspanya, piyasaya sürdüğü “The Big Good” adlı yeni hamburgeriyle corona virüs salgınından etkilenen çiftçilere yardımcı olmayı amaçlıyor. The Big Good, yerel üreticilerden sağlanan malzemelerle hazırlanıyor. “The Big Good”, İspanya’nın […]

comment 0
share
Etiketler
212 Girişim Yatırımı KPMG KPMG Türkiye oyun sektörü

İsveç’in Nasıl Bu Kadar Çok Başarılı Girişimi Var?

Serdar Altan / 04 Aralık 2020
facebook twitter
İsveç’in Nasıl Bu Kadar Çok Başarılı Girişimi Var?
  • İsveç, Avrupa'nın en büyük teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapıyor ve ülkenin başkenti olan Stockholm, kişi başına üretilen milyar dolarlık teknoloji şirketlerinin sayısı söz konusu olduğunda, Silikon Vadisi'nin ardından ikinci sırada yer alıyor.
  • İsveç hükümeti, 1990'lı yıllarda, hane halklarının bilgisayar satın almaları için para yardımı yapmıştı.
  • 1990'lı yıllarda yaşanan mali bir krizin ardından hükümet, devlet kontrolündeki kurumların egemen olduğu alanlara özel rekabeti getirmeye çalıştı. Taksiler, elektrik, telekomünikasyon, demiryolları ve yurt içi uçak seyahati hizmetleri de dahil olmak üzere, birçok kamu tekeline yönelik kısıtlamalar azaltıldı.
  • İsveçli bir grup akademisyenin yazdığı makaleye göre, son yıllarda beş yaşında ya da daha genç olan İsveçli firmalar, ülkedeki tüm işletmelerinin %55'ini oluşturuyorlar.
  • Kurum içi girişimcilik söz konusu olduğunda, İsveç önde gelen ülkelerden biri konumunda. İsveç kültüründeki güçlü güven seviyesi, ülkedeki kurum içi girişimciliğin gelişmesini sağlıyor.
  • İlgili Yazı: Başarılı Girişimcilerin 6 Ortak Özelliği

Müzik servisi Spotify, son yıllara damgasını vuran video oyunu Minecraft ve dünya çapında milyonlarca kişi tarafından oynanan Candy Crush Saga'nın ortak noktası nedir, biliyor musunuz? Bunların üçü de İsveç'den çıktı. Bunun yanı sıra sohbet uygulaması Skype'ın kurucu ortakları arasında İsveçliler de yer almaktadır ve online ses dağıtım platformu SoundCloud, Berlin'deki mevcut yerine taşınmadan önce İsveç'in başkenti Stockholm'de kuruldu. [caption id="attachment_73213" align="aligncenter" width="1600"] Müzik servisi Spotify, çok sayıdaki İsveç markalarından sadece biri.[/caption] World Economic Forum'un internet sitesinde paylaşılan yazıya göre, İsveç, Avrupa'nın en büyük teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapıyor ve başkenti, kişi başına üretilen milyar dolarlık teknoloji şirketlerinin sayısı söz konusu olduğunda, Silikon Vadisi'nin ardından ikinci sırada yer almaktadır. Peki İsveç, yeni girişimler başlatma ve bu girişimleri büyütme konusunda nasıl bu kadar başarılı oldu?

Vergilendirme Ekonomisi

Büyük devlet ve yüksek vergi harcaması olan ülkelerin daha az girişimci olma eğiliminde olduğuna işaret eden araştırmaya rağmen, İsveç’in teknoloji şirketleri, böyle bir yaklaşımın sağlayabileceği sosyal ve fiziksel altyapıdan faydalandı. Ortalama internet hızları söz konusu olduğunda, ülke sadece komşusu Norveç ve Güney Kore'nin gerisinde kalmış durumda. Ülkenin %60'ından fazlası, saniyede 100 megabit hızlı, süper hızlı, fiber optik geniş bant erişimine sahip ve İsveç hükümeti, bu rakamı 2020 yılına kadar %90'a yükseltmek istiyor. Bu fiber optik altyapının kullanıma sunulması, kırsal alanlarda direkt olarak İsveç hükümeti tarafından finanse edildi ve diğer yerlerde ise ciddi ölçüde mali destek sağlandı. [caption id="attachment_78798" align="aligncenter" width="1131"] FastMetrics'in 2017 yılının ilk çeyreğine dair paylaştığı verilere göre, İsveç, ortalama internet hızı söz konusu olduğunda, 22,5 megabit ortalamayla üçüncü sırada yer alıyor.[/caption] Bu, hükümetin kitlesel bir teknolojinin kullanıma sunulmasını finanse ettiği ilk sefer değildi. İsveç hükümeti, 1990'lı yıllarda, hane halklarının bilgisayar satın almaları için para yardımı yapmıştı. Hatta bu olaydan kısa bir süre sonra akademisyenler, neredeyse her İsveçlinin evinde bir bilgisayar olduğunu iddia etmişlerdi. Klarna isimli, 2,5 milyar dolarlık e-ticaret girişiminin kurucusu ve CEO'su olan Sebastian Siemiatkowski, hükümetin bu geleceğe yönelik politikasını, 10 yaşındayken kodlamaya başlayabilmesinin nedeni olarak gösteriyor. Bugün, İsveç nüfusunun yaklaşık olarak %95'i internet kullanıyor. Çok sayıda büyük teknoloji şirketi bulunan ABD'de ise bu oran %84. Bu durum, World Economic Forum'un "Küresel Rekabet Gücü Raporu 2017"de teknolojik olarak hazır olma durumu için ilk beş sıralamasına yansıtıldı. Aynı zamanda İsveç, raporda, makroekonomik ortamına göre en yüksek performans gösteren ülkeler arasında yer alıyor. Ücretsiz sağlık hizmeti ve yüksek öğretim, %60 gibi yüksek bir orana sahip olan orta gelirliler için gelir vergileri aracılığıyla karşılanıyor. Küresel Rekabet Gücü Raporu 2017 tarafından vergi seviyesi, İsveç'te iş yaparken en çok sorun çıkartan faktör olarak gösterilirken İsveç'in girişim ve inovasyon bakanı Mikael Damberg, ülkenin sosyal güvenlik ağının, girişimcilerin risk alma konusunda daha özgür olmalarını sağlamayı amaçladığını dile getirdi.

Düzenlemelerin Azaltılması

İsveç’in teknoloji girişimleri için bir merkez olarak başarısı, 1990’lı yıllarda, bir dizi piyasa reformuyla başlatılan daha geniş bir ekonomik büyüme hikayesinin bir parçası. Mali bir krizin ardından hükümet, devlet kontrolündeki kurumların daha önce egemen olduğu alanlara özel rekabeti getirmeye çalıştı. Taksiler, elektrik, telekomünikasyon, demiryolları ve yurt içi uçak seyahati hizmetleri de dahil olmak üzere, birçok kamu tekeline yönelik kısıtlamalar azaltıldı. Yaşlı bakımı, ilk ve orta öğretim ve anaokullarını da içeren diğer kamu hizmetleri ise özel şirketlere yaptırıldı. [caption id="attachment_78796" align="aligncenter" width="970"] İsveç'in Başkenti Stockholm'den Bir Manzara[/caption] Büyük birleşmeleri ve rekabete aykırı uygulamaları engellemek için 1993 yılında bir rekabet kanunu yürürlüğe koyuldu. Ve özellikle kurumlar vergisi başta olmak üzere, vergi oranları düşmeye başladı. 1990 yılında %52 oranında olan İsveç'teki kurumlar vergisinin bugünkü oranı sadece %22. ABD'de ise kurumlar vergisi oranı %38,9. Bu durum, İsveçli bir grup akademisyenin, İsveç'in şu anda ABD'den daha girişimci olduğuna yönelik bir makale yayımlamalarına yol açtı. Bu makale, son yıllarda beş yaşında ya da daha genç olan İsveçli firmaların, ülkedeki tüm işletmelerinin %55'ini oluşturduğuna işaret ediyor. Aynı dönemde ABD'deki genç firmaların payı, yaklaşık olarak %45'ten % 40'ın altına düştü. İsveç hükümeti, teknoloji şirketlerinin, yüksek gelir vergisi düzeylerinin küresel yetenekleri çekmeyi zorlaştırdığı yönündeki kaygılarının üzerine eğilmeye çalışıyor ve girişim hisse senedi opsiyonlarında vergileri düşürerek (en iyi yetenekleri çekmek isteyen ancak maaşlar konusunda sabit şirketlerle rekabet edemeyen yeni şirketler tarafından kullanılan yaygın bir tazminat yöntemi) bunu yapıyor.

Güven

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bir araştırmaya göre, kurum içi girişimcilik (genel olarak çalışanlar tarafından şirket içerisinde iş birlikçi ve yenilikçi çalışma olarak tanımlanıyor) söz konusu olduğunda, İsveç, Danimarka'nın ardından ikinci sırada yer alıyor. Kurum içi girişimcilik, hem bireysel ekonomiler hem de genel olarak toplumun içerisinde yüksek bir güven seviyesi olduğunda gelişir. Kendi rollerinde daha fazla özerklikle birlikte, işverenleri tarafından güvenildikleri zaman, çalışanların yenilikçi olma olasılıkları daha yüksektir. Aynı şekilde, çalışanların iş arkadaşlarına güvendikleri zaman, işbirlikçi olma olasılıkları da daha yüksektir. Bununla birlikte makale, daha geniş ekonomiye olan güvenin yüksek olduğu durumlarda, işverenler arasındaki güvenin de yüksek olmasının daha muhtemel olduğunu dikkat çekmektedir. İsveç kültüründe güçlü bir güven seviyesi vardır ve bu nedenle çok sayıda İsveçli, paralarını onlar için harcama konusunda hükümete güvenir. Bu da dolayısıyla, annelik va babalık izni de dahil olmak üzere, çalışanların iş yerinde kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlayan güçlü bir sosyal güvenlik ağının ortamını meydana getirir. Üst düzey güven, girişimciliğe yarar sağlarken aynı zamanda büyük şirketler de iş birliği yapmak ve bilgi paylaşmak için küçük girişimlere yeterince güvenmektedirler.
Yandex ve Huawei’den İş Birliği
Yandex ve Huawei’den İş Birliği

Yandex ile Huawei, özel bir iş birliğine imza attı. Yeni dönemde Huawei Mobil Servislerine (HMS) sahip cihazların Huawei internet tarayıcısında ve ana ekranda yer alan arama çubuğunda varsayılan arama motoru […]

comment 0
share
Etiketler
212 Girişim Yatırımı KPMG KPMG Türkiye oyun sektörü
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön