Türkiye’de 800 Mesleğin Yüzde 30'u Dijitalleşmeyle Beraber Tamamen Değişecek

Farklı ve kendini her gün yenileyen bir hayatı yaşıyoruz. Otomasyon, yapay zeka, dijital teknolojiler, sosyal medya dünyayı hız kesmeden değiştirirken, iş yaşamı ve mevcut iş dinamikleri bu değişimden ister istemez etkileniyor. İş modelleri, iş tanımları güncelleniyor. Bazı işler kayboluyor ve yeniliklerin doğurduğu ihtiyaçla yeni bazı işler oluşuyor. Tüm bu değişim ve Türkiye’nin bu değilimi nasıl karşılayacağı ile ilgili McKinsey Türkiye ve McKinsey Global Enstitüsü, “İşimizin Geleceği: Dijital Çağda Türkiye'nin Yetenek Dönüşümü” adlı bir rapor yayınladı.

Türkiye hız kesmeden dijitalleşiyor. McKinsey Global Institute (MGI)’un “İşimizin Geleceği: Dijital Çağda Türkiye’nin Yetenek Dönüşümü” başlıklı raporuna göre, mesleklerin bazıları otomasyon sonucu ortadan kalkacak. 

Teknoloji geliştikçe iş gücünün yerini otonom sistemler alıyor. Dijitalleşmenin 2030 yılına kadar hem 7,6 milyon kişiyi işsiz bırakacağı hem de doğru yönetilirse ek istihdam yaratabileceği ön görülüyor.

Toplam istihdam 2030 yılına kadar sizce tahmini ne kadar olur? Araştırma sonuçlarına göre isdihdam 33.3 milyona ulaşabilir.

Önemli olan bireylerin dijitalleşme ile birlikte iş kaybı da olsa, yeni iş alanlarının oluşmasına fırsat sağlayacağını anlayabilmesini sağlamak. İş hacmi teknolojinin gelişmesiyle beraber oluşacak yeni alanlar kapsamında artacak.

McKinsey Company Ortağı Pınar Gökler Özsavaşçı şu anda Türkiye'de mesleklerin sadece yüzde 2'sinin otomatize olduğunu ve bu oranın yüzde 60'a yükselebileceğini dile getiriyor.

Pınar Göker Özsavaşçı, aynı zamanda bugün olmayan ancak gelecekte var olması tahmin edilen mesleklerin 1.8 milyonluk bir iş hacmi yaratacak potansiyel olduğuna dikkat çekiyor.

McKinsey&Company Türkiye Ülke Direktörü Can Kendi ise rapor kapsamında yaptığı açıklamada “Meslekler ölmeyecek. Türkiye'deki 800 mesleğin yüzde 2'si tamamen ortadan kalkacak ve yüzde 30'u tamamen değişecek. Bu yüzde 30'luk kısım tamamen farklı şekilde yapılacak. Meslekler ölmüyor ama değişiyor” dedi.

Teknolojinin yaygınlaşması ve her geçen gün değişmesi toplumlarda bir risk olarak algılansana duruma saha pozitif bir bakış açısıyla bakıp farklı değerlendirmek de mümkün. Tüm bu gelişmeler bize korkutucu gelebilir. Gelecek için endişe bile ediyor olabiliriz. Yapılabilecek en makul şey teknolojinin gerisinde kalmamak, bu anlamda sürekli kendimizi geliştirmek olmalıdır. Gelecekte meslek sahibi olmak istiyorsak, gelişen teknolojiyle el sıkışmalı ve barış halinde olmalıyız.

Kaynak: T24

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir