Türkiye Beyaz Eşya ve Ev Aletleri Tüketimi Değerlendirmesi

Türk tüketicisinin dayanıklı tüketim ürünleri kategorisinde en çok alışveriş yaptığı alanlardan olan beyaz eşya ve ev aletleri sektörünün 2018 raporu geçtiğimiz aylarda araştırma şirketi Euromonitor tarafından paylaşıldı.

Satışlar 2017'ye Kıyasla Azaldı

2017 yılında satışların teşvik edilmesi kapsamında özel tüketim vergisi (ÖTV) ve katma değer vergisi (KDV) indirimi uygulanmaya başlanan sektörde satışlar 2017 yılında arttı. Buna karşılık 2018 yılında Türk Lirasının dövize karşı değer kaybetmesi neticesinde satışlarda gerileme yaşandı. Dövizdeki değer kaybı tüketicinin satın alma gücünü azaltırken, vergi indirimlerine rağmen ürün fiyatlarında artış yaşandı.

Tüketici Neden Beyaz Eşya Tercih Ediyor?

Türk tüketicisi, beyaz eşya satın alırken çamaşır, bulaşık makineleri, buzdolabı gibi "elzem" olarak gördüğü ürünleri mecbur olduğu için yeniliyor. Elektrikli ev aletleri ve televizyon kategorisinde ise "tasarrufa" gitmeyi tercih ediyor.

Kategorilerine Göre Sektörlerdeki Satışlar. Kaynak: Euromonitor Şubat 2019

Rapora göre, şehirleşme oranının yükselmesi ve kadının çalışma hayatındaki yerinin artması gibi faktörler beyaz eşya satışını olumlu etkiliyor. Beyaz eşya kullanımı ile elde edilen "zaman", tüketicinin beyaz eşya kullanmasını teşvik eden en önemli özellik olarak görülüyor.

Beyaz Eşya Sektörüne ve Markalara Genel Bir Bakış

Türkiye beyaz eşya sektöründe yerli ve yabancı işletmeler yer alıyor. Türkiye'nin küresel çapta bilinen markası Beko ve aynı holding markalarından olan Arçelik, ülke içi satışların önemli bir kısmını gerçekleştiriyorlar.

Beko, Barcelona futbol takımı ile partnerlik çalışmalarını sürdürüyor.

Bosch, Siemens ve Profilo gibi markaları bünyesinde barındıran Almanya menşeli BSH, ürün üretimini Türkiye'de gerçekleştiriyor. BSH Türkiye sorumluluğunda gerçekleşen üretim ile şirket 86 ülkeye ürün ihraç ediyor.

BSH Bünyesinde Bulunan Markalar

Zorlu Holding bünyesindeki markalardan Vestel, beyaz eşya ve ev aletleri kategorisinde akla gelen ilk markalardan biri olma özelliğini taşıyor. Yerli bir marka olması ile Türk tüketicisinde ayrı bir yeri olan marka tutarlı bir pazar hacmine sahip.

Türkiye'de genellikle Apple iPhone ile giriştiği rekabet ile tanınan Samsung, beyaz eşya sektöründe son 5 yılda pazar payını artıran markalar arasında yer alıyor. Samsung'un Türkiye'ye yapacağı yatırımlarını artırması, onlara daha fazla pazar payı olarak dönüş yapabilir.

Türk tüketicisi, beyaz eşya alımlarında fiyat-kalite-performans ile birlikte servis ağı ve yedek parça gibi hizmetlerin altyapısına önem veriyor. Beyaz eşya tercihinde fonksiyonel fayda ön plana çıkarken, bunu marka değeri takip ediyor.

"Fonksiyonel fayda" unsurunun dikkate alındığını gösteren en önemli örneklerden biri "Altus" olarak görülebilir. Arçelik bünyesinde üretilen Altus beyaz eşya, kalite ve performans algısını bu şekilde sağlarken, fiyatı da rakiplerine göre oldukça makul tutarak 2018 yılında %4.1 pazar payı elde etti.

Sektördeki markaları ve işletmeleri genel olarak görmemizi sağlayan, beyaz eşya ve ev aletleri kategorilerinde bulunan bazı markaların pazar hacimlerini aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz:

Beyaz Eşya ve Ev Aletleri sektörlerinde faaliyet gösteren bazı marka ve işletmelerin 2015-2018 pazar hacimleri. Kaynak: Euromonitor Şubat 2019.

Türkiye'de şehirleşme oranı yükselmeye devam ederek beyaz eşya ve ev aletleri tüketimini artırabilecektir. Buna karşılık, ekonomik gelişmelerin aynı seyirde devam etmesi tüketicinin ürün ve marka tercihinde daha hassas olabileceğini gösteriyor. Tüketicinin bu sektörlerdeki ürünlerin fiyatlarına daha da duyarlı olacağı bir dönemde bulunuyoruz. Oluşan gelişmeler ışığında sektörlerdeki rekabetin daha da artacağı öngörülüyor.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir