Türkiye Ayakkabı Sektörü: Genel Görünüm

Giyim alışverişlerinde önemli yer tutan, çoğu tüketici için satın alması en keyifli ürünlerden olan ayakkabılar bu haftaki inceleme konumuzu oluşturuyor. Sektörde öne çıkan gelişmeleri ve tüketici tercihlerini bu yazıda kısaca ele almaya çalışacağım.

Rahat ve Spor Giyinmek Ayakkabı Alışverişinin Çehresini Değiştirdi.

Türk tüketicisi ayakkabı tercihinde artık klasik ayakkabı modellerini çok daha az tercih ediyor. Rahat ve esnek ayakkabılar hem gündelik yaşamda hem iş hayatında hem de sosyal hayatta ilk tercih edilen ayakkabılar olmaya başladı. Özellikle iş hayatında bu değişimin farkında olan markalar, ayakkabı modellerinde tasarıma ve iyi malzeme kullanımına önem vermeye başladı. Kadın ayakkabılarında resmi görünümün sembolü olan topuklu ayakkabıların yerini çok daha rahat sneaker ayakkabılar almaya başladı.

Kadın ve Erkek Tüketicilerin Ayakkabı Alışverişi Tutumları Birbirinden Ayrılıyor.

Çoğu sektörde olduğu gibi ayakkabı sektöründe de kadın ve erkek tüketicileri ayrı ayrı değerlendirmek gerekiyor. Kadın tüketiciler ayakkabı alışverişinde aldıkları ayakkabının sayısına önem verirken, erkek tüketiciler ise daha çok ayakkabının niteliklerine önem veriyor. Türkiye'de giyim ve ayakkabı sektörünün büyümesinde özellikle orta gelir düzeyindeki tüketicilerin bu sektörü beslemesi etkili görülüyor. Bu kategoride faaliyet gösteren H&M, Zara ve Mango'nun giyim ve ayakkabı sektöründeki ağırlığı hissediliyor. Bu markaların başarısında tanıtım, ürün tasarımı, mağaza içi tasarım ve tüketici ilişkileri alanlarında gösterdikleri performans gösterilebilir. Markalar kadın ve erkek tüketicilerin tercih kriterlerini iyi analiz ederek ve ürünlerini uygun fiyatlarla tüketicilere sunarak sektörde başarılı olabilir.

Ayakkabı sektöründe hacim büyüklüğünü sırasıyla kadın, çocuk ve erkek kategorileri oluşturuyor. 2018 yılında bu kategorilerde yaklaşık 219 milyon çift ürün satıldı.

İnternetten Perakende Satış En Hızlı Büyüyen Satış Kanalı Haline Geliyor.

Tüketiciler, internet kanalı sayesinde fiziki mağaza odaklı alışveriş alışkanlığından kurtulmaya başladı. Bir tüketici istediği ayakkabıyı tespit ettikten sonra o ürünü farklı sitelerden fiyat, taksit olanakları, ücretsiz gönderim, iade ve değişim olanaklarını karşılaştırarak satın alabiliyor. Böylece tüketici için çok avantajlı bir satış kanalı oluşmuş oluyor. Özellikle hem fiziksel mağaza hem de sanal mağaza imkanına sahip olabilen markalar "omnichannel" sayesinde sektörde rekabet avantajı elde edebiliyor. Türk tüketicisinin bu kanalı yoğun kullandığını tespit eden ve sektörde gelecek gören Amazon ve Alibaba gibi küresel markalar Türkiye'ye yatırım yapmaya başladı. Amazon, 15 farklı sektörde Türkiye'de satış yapmaya başlarken, Alibaba ise Trendyol'a yaptığı yatırımla pazara giriş yapmış oldu.

Amazon'un devasa lojistik merkezleri, internet kanalı satışında oyunun kurallarını değiştirmişti.

Ziylan Ayakkabı Sektör Liderliğini Elinde Bulunduruyor.

Kinetix, Polaris ve Lumberjack gibi markalara sahip olan Ziylan Ayakkabı, satış rakamlarında sektör liderliğini elinde bulunduruyor. Marka aynı zamanda FLO mağazaları bünyesinde geniş bir mağaza ağına sahip. Ziylan Ayakkabı, 2016 yılında Avrupa'nın ikinci en büyük ayakkabı markası olan Alman menşeli Reno markasına da yatırım yapmıştı.

Sektördeki Yerli Oyuncular Yabancı Markalardan Üstün Konumda Bulunuyor.

Türk tüketicisi, yerli ayakkabı üreticilerine ait markaların ürünlerine daha çok talep gösteriyor. Tüketicinin marka farkındalığının yanı sıra yerli markaların tüketicilerin beklentilerine uygun hareket etmelerinin bu başarıda payı büyük. Amazon, bu başarıdan pay elde edebilmek için 40 farklı yerli üretici ile anlaşma yaparak sektörde varlığını güçlendirmeyi hedefliyor. Buna karşılık 80 yılı aşkın bir tarihi olan Hotiç'in sektöre veda etmesi, yerli üreticiler açısından yakın zamanda görülen olumsuz gelişmelerden biri olarak görülebilir.

adidas, En Başarılı Yabancı Marka Olma Özelliğine Sahip.

adidas, birinci alt başlıkta değindiğim tüketici değişimini lehine kullanarak satışlarını artırıyor. Bunun yanında spor ayakkabının alt dalları alan koşu ve basketbol ayakkabılarında da önemli satış hacmine sahipler. Markanın uzun süredir üretim bandında bulunan Stan Smith, Gazelle ve Superstar gibi modelleri sneaker ayakkabı kategorisinde markanın kolaylıkla farklılaşmasını sağlıyor. Sneaker satışlarında aynı zamanda Kanye West ve Pharrel Williams gibi başarılı ünlülerle çalışmanın avantajını kullanıyorlar.

adidas x Kanye West ortaklığı adidas Yeezy markası ile hayata geçiriliyor.

Bu ünlülerle yapılan "collaboration" ürünler markanın ayakkabı envanterine katma değeri yüksek önemli ürünler ekliyor.

Kanye West'in Forbes dergisi röportajı için kullanılan görsellerden biri.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir