Türk Hava Yolları'nın Sihirli Kokusu

Koku insanlar için son derece önemli bir iletişim aracıdır. Çoğumuz bunun farkında değilizdir. Bunun en önemli sebebi, kokunun bilinç altımıza yerleşmesidir. Gördüğümüz veya duyduğumuz objeleri, nesneleri beynimizde tam olarak canlandırabiliriz ama koku, gözle görülüp, elle tutulmadığı için durum biraz daha farklıdır. Ancak o kokuyu duyduğumuzda beynimiz buna karşılık verir. Rüyalarımızda bile görür, işitiriz ama kokuyu asla algılayamayız. Kokuyu hatırlamak için o kokuyu almak gerekir. Örneğin, kalabalığın içinde yürürken eski sevgilinizin kullanmış olduğu parfümü alır almaz birçok görüntü beyninizde canlanıverir. Duyulan koku az da olsa zihninizde bazı anıları canlandırır. Beyinde yer etmiş kokular unutulmaz, o kokuyu andıran bir kokuyu duysanız dahi hemen çağrışım yapar. Kokunun bu etkisini, bir çok kişi basit olarak kendi işinde bilinçli yada bilinçsiz olarak kullanmaktadır. Bir kebapçının kasıtlı olarak ocağa kuyruk yağı atması gibi veya bir kestanecinin közünü sokakta yellenmesi gibi... Bunlarını hepsi müşteri çekmek amaçlı, etrafa saçılmış kodlardır. Ve insanın ilgisini çekmeye, beynine mesaj göndermeye yönelik çokta başarılı bir stratejidir. Kuramsal olarak bu stratejinin adı (scent marketing) yani kokusal pazarlama olarak geçiyor. Kokusal pazarlama, insanların duygularına hitap ettiği gibi satışta da başarısını kanıtlamıştır. Kokuların, müşteri sadakatini, memnuniyetini ve marka bağlılığını da olumlu etkilediği gözlemlenmiştir. Son yıllarda popüler olan bu pazarlama stratejisi, global bir marka olma yolunda ilerleyen Türk Hava Yolları tarafından da uygulanmaya başlanmıştır.

Türk Hava Yolları 1.5 senelik araştırma sonrasında TK1933 adlı bir marka kokusu ortaya çıkardı. Kokunun adı olan TK1933, Türk Hava Yollar’nın uçuşa başladığı ilk yıl olan 1933’ten alınmıştır. Bu kokuyu markanın kurumsal kokusu olarak tanıtan Türk Hava Yolları, kokuyu tüm özel yolcu salonlarında, bilet satış ofislerinde, uçak içinde ve diğer kurumsal ürünlerinde kullanacaktır. Hedef kitleye uygun araştırmalar sonucu elde edilen kokunun, müşteriler tarafından da benimseneceği tahmin ediliyor. TK1933’ün asıl amacı ise yolcuların azda olsa duyularını okşayıp, kaygılarını azaltarak, mutlu anlarının çağrışım yapmasını sağlamaktır. Ayrıca Türk Hava Yolları'nın hedeflediği bir başka amaç ise huzurlu ve keyifli bir hizmet etkisi bırakarak, güvenini perçinlemektir.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir