Türk Futboluna Sponsor Olmak mı? Kalsın, Teşekkür Ederim!

Son yıllarda Türk futboluna yapılan yatırımların neden düştüğünü hiç düşündünüz mü? Ben yanıtlayayım; sağlıklı düşünen bir marka kendisini her zaman en iyi yerde konumlandırmaya çalışır; şike söylentilerinin, istikrarsızlığın, amatörlüğün, şiddetin ve kaosun içerisinde değil.

Geçtiğimiz yıllarda futbolun ana sponsorlarından olan Turkcell, artık futbol yatırımlarına küçük bütçeler ayırırken, takımlara ve ligin isim hakkına ödediği sponsorluk paralarını da geri çekmişti. Aynı şekilde Türk Telekom, Beko, Bank Asya gibi adları futbolla anılan şirketler de elini eteğini bu kaos ortamından hızlıca çektiler.

Biraz detaya inelim ve Türkiye'nin en büyük değerlerinden olan Beko'yu ele alalım.

images

Beko’nun futbolla ilişkisi aslında 1988-89 sezonunda başlayıp 2004’e kadar devam eden Beşiktaş sponsorluğuyla başladı. Beko sponsorluğunda geçen dönem boyunca Beşiktaş, 5 lig şampiyonluğu ve toplamda 17 kupa kazanarak tarihindeki en başarılı dönemi yaşarken Beko markası da tüm taraftarların gönlünde çok özel bir yere sahip olmayı başardı.

Tabii bu dönemden sonra hem Beko'nun hedefini yurtdışına odaklaması hem de Türk futbolundaki istikrarsızlık nedeniyle uzunca bir süre Beko'yu Türk futbolunda göremedik. Geçtiğimiz yıl ise özel bağlara sahip olduğu Beşiktaş'la sırt tarafı için cüzi bir miktar verdiklerini düşündüğüm ve "hatır-gönül" olduğuna inandığım bir anlaşma imzaladı. Peki Türk  futboluna yatırım yapmak istemeyen Beko nerelerle sponsorluk yapıyor hiç düşündünüz mü? İşte sponsorluklarından bazıları;

FC Barcelona - Forma Sponsoru

Beko Basketbol Ligi

Beko All Star

Dünya Basketbol Şampiyonası

Avrupa Basketbol Şampiyonası

Beko Basketball Bundesliga (Almanya Ligi)

BEKO Lega Basket (İtalya Ligi)

LKL (Litvanya Basketbol Ligi)

"Uçan kuş"a sponsor olan Türk Hava Yolları ile devam edelim.

800px-Turkish_Airlines_TC-JHU_Borussia_Dortmund

Türk Hava Yolları'nın durumu da Beko'dan farksız; hatta Beko'ya nazaran çok daha farklı branşlarda isimleri geçiyor. Ancak THY'nin Beko'ya göre bir artısı var, o da Japon Basketbol Ligi'ne bile sponsor olup da Türk futboluna pek bulaşmamış olması. Zaten bu yıl Galatasaray'la sadece Şampiyonlar Ligi için anlaşma yapmaları ve Süper Lig'e yanaşmamaları, Türk futbolu hakkında ne kadar doğru düşündüklerini ve durumun ne kadar vahim olduğunu gösteriyor.

Aynı durum Turkcell için de geçerli. 3-4 yıl önce Süper Lig'in isim haklarını elinde tutan, Süper Lig'deki kulüplere forma sponsoru olan ve adını futbolla konumlandırmak isteyen Turkcell, bu işin geri dönüşünün olmadığını anladığı an elini eteğini futboldan çekmişti. O günden bugüne hala sponsor bulamayan takımlarımızın olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim.

Peki markalar neden "kedi ligi"ne bile sponsor olup da Türk futbolundan kaçıyorlar?

1. Türk futbolunda sürdürülebilirlik yok

Son yıllarda 2-3 yıl üst üste başarı elde eden takımımız var mı? Ya da şöyle sorayım; Süper Lig'den kovulduktan sonra 3 teknik direktörün Dünya Kupası'nı kazandığını biliyor muydunuz? Bu soruların yanıtı aslında ne kadar sabırsız ve anlık başarı odaklı olduğumuzu gösteriyor.

2. Türk futbolunda profesyonellik yok

Yıllardır biraz kendini gösteren gençlerimiz "geleceğin Maradonası", "yeni Hakan Şükür" olarak tanıtılıyor. Ancak kulüplerimizdeki ve futbolculardaki amatör yapı nedeniyle kısa bir süre parladıktan sonra kayıp gidiyorlar. 3 milyon Türk'ün yaşadığı Almanya'nın Milli Takımında bile 5-6 Türk olduğunu düşünürsek çuvaldızı da kendimize batırmanın zamanı gelmiştir artık.

derbi-kavga3. Kaos, Kavga, Gürültü, Şike, Üçkağıtçılık var

Bu kısımla ilgili bir şey yazmama gerek yok sanırım. Herkes nasıl bir rezalet içerisinde olduğumuzu biliyor.

4. Başarı, heyecan ve rekabet mı? Onlar da ne demek?

Bir marka doğal olarak kendisini başarının içerisinde konumlandırmak ister. Asıl amacı herkesin heyecanına ortak olmak, kendisini insanların mutlu anlarında göstermektir.  Biz Türk futbolu olarak bırakın heyecanı, başarıyı yaşamayı; ne olduklarını bile unuttuk.

O halde?

- Siz büyük bir markasınız, büyük liglere ve iyi takımlara sponsor oluyorsunuz. 35 milyon taraftarımızın desteklediği takımımıza sponsor olmak size yakışır, ne dersiniz?

- Türk Futboluna sponsor olmak mı? Kalsın, teşekkür ederim. Biz bu yıl "kedi ligi"ne sponsor olacağız!

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir