• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Turizmin “e” hali…

Berfu Tekbaş / 24 Ağustos 2017
facebook twitter

Turizmin “e” hali…

İş dünyasında hepimiz son yıllarda “e” harfinin ne anlama geldiğini bilir olduk. Bir kelimenin veya bir iş modelinin başına “e” harfi geldi mi, anlıyoruz ki bunun bizim bildiğimiz geleneksel dünya ile alakası yok. Sanal dünyanın, kendini bu kadar gerçek kıldığı bir dünya düzeninde yaşarken, iş modellerinin “e” halleri, profesyoneller dünyasına büyük rahatlık getirdi.

Peki Turizmin “e” hali nedir? Bir misafirin, seyahatini tüm konaklama detayları ile baştan sona planlarken, temas ettiği tüm noktalarda hızlı, sorunsuz, eş zamanlı ve en önemlisi de birbirini takip eden süreçlerde kesintisiz hizmet alması olarak tanımlıyorum ben. Daha basit bir ifade ile, seyahat, konaklama (konaklama sırası ve sonrası),  yeme-içme hizmetlerinde planlama ve uygulama kolaylığı.  Seyahat firmaları, ki; havayolu şirketleri kendi içlerinde bunu uzunca bir süredir yapıyor. Uçak biletinizi online olarak alıyor, oturacağınız koltuğu yine online seçip hatta uzun uçuşlarda uçakta alacağınız yemeğinizi bile menüden seçebiliyorsunuz. Son yıllarda havayolları firmaları güçlerine biraz daha güç kattı ve otellerle birlikte hareket eden platformlar sayesinde, bir misafirin tatil planını baştan sona oluşturmada benzersiz çözümler sunmaya başladı. Geleneksel tüketiciler için offline seyahat acenteleri hala cazip olsa da, gereksiz diyaloğa girmek istemeyen, hızlı yaşayan, her istediği anında olsun isteyen yeni nesil için uçtan uca online çözümler giderek önem kazanıyor.

Oteller de yeni dünya düzenine uymaya başladı aslında. En basit hali ile faturalar e-fatura haline geldi. Büyük zincir markalar bünyelerinde e-commerce departmanı açtılar. Sadece pazarlama departmanı yetmez oldu, bir de e-marketing departmanı kuruldu. Intranet sayesinde yine zincir oteller tüm insan Kaynakları ve Kalite süreçlerini “e” ortamından takip ediyorlar. Otel oda satışları Merkezi Rezervasyon Sistemleri (CRSs) üzerinden yürütülebiliyor epey zamandır.

Biz ne kadar mecburuz, bu “e” hallerine? Rakamlarla açıklamak gerekirse; teknolojinin hem hızla bir önceki teknolojiyi öldürdüğü hem de kendini ışık hızında yenileyerek yükselişe geçtiği zamanlarda bakın neler oldu;

    • Radyonun, 50 milyona ulaşması için 35 yıl geçti
    • Televizyonun 50 milyona erişmesi için 13 yıl geçti
    • Internetin 50 milyona erişmesi için 5 yıl geçti
    • Ipodların 50 milyona ulaşması için 1 yıl geçti
  • Facebook’un 100 milyona ulaşması için ise sadece 6 ay geçti

Peki neden erişim zamanı ile erişilen kitle arasındaki fark hızla açıldı! Neden Radyo 35 yılda 50 milyona erişirken, Facebook sadece 6 ayda aynı 100 milyon kişiye erişti? Sanırım bunu “mass customization” yani “kitlesel kişiselleşme” olarak açıklarsak doğru bir ifade kullanmış oluruz. Daha geniş bir ifade ile,  kitlesel üretimden kitlesel özelleştirmeye, üretimden – satış- satış sonrası hizmetlere kadar tüm müşteri temas noktalarında müşteri odaklı bir dönüşüm diyebiliriz.

Bir taraftan yukarıdaki rakamların çılgınlığına ve çıldırmışlığına bakarak, diğer taraftan da kendi iş modellerimiz üzerinde düşünürsek, e-turizmin; giderek artan rekabet gücünü tetiklediği ve belirlediği, bu nedenle de uzun vadede turizm endüstrisi için rekabet gücü bakımından kritik önem taşıdığını vurgulamam lazım.

Buhalis’e göre e-turizm; turizm, seyahat, konaklama ve catering endüstrilerindeki organizasyonların verimliliklerini ve etkinliklerini en üst düzeye çıkarmalarını sağlayan tüm süreçlerin ve değer zincirlerinin sayısallaştırılmasıdır. Bu bağlamda e-turizm; e-commerce, e-marketing, e-finans, e-muhasebe, e-insan kaynakları, e-satın alma, e-satış, e-planlama, e-strateji, e-management, e-crm süreçlerini tek başına kapsayan ve bilgi teknolojileri (IT) rolünün de en büyük aslan payını aldığı önemli bir rekabet modelidir.

Konaklama sektörüne dönecek olursak, artık bazı büyük zincir oteller offline marketing bütçesini neredeyse minimumlara indirdi. Outdoor reklamlar, gazete reklamları vs. için harcanan bütçelerin rezervasyon geri dönüş oranları otelcileri tatmin etmemeye başladı. Bunun yerine yine bir “e” hali olan, web sitesi optimizasyonları, Search Engine Optimazation ve sanal gerçeklik nimetlerinden faydalanarak, potansiyel misafirlerine 360 derece otel içi turlar yaptırıp gerçek deneyime yakın bir deneyim ile pazarlama yatırımlarını daha fazla geri döndürme (ROI) şansına sahip oldular. Pazarlama sonrası gelen en önemli ve meşakkatli süreç olan satış tarafında ise, tüketicinin aynı memnuniyetini devam ettirmek gerekiyor. Bugün herhangi bir misafir otele rezervasyon yaptıracağı zaman (tatil veya iş amaçlı), rezervasyon sırasında aracı kuruma iletilen notlar genellikle unutulabiliyor. Misafir otele gittiği zaman ise, iletilmesi unutulmuş notların telafisini resepsiyondaki görevliler yapmak zorunda kalıyor. Geriye kalan ise gecikmiş bir misafir memnuniyeti! Oysa, misafirin aracı kuruma rezervasyonunu yaptırırken ilettiği tüm notlar aynı anda otelle birlikte kullanılan portala düşecek bir yapıda, otel bunları görecek ve sorun minimum düzeye inecek (e-satış). Hatta aracı kurum, otel ve misafirin ortak kullandığı bir yapının olması durumunda, misafir eş zamanlı olarak hem aracı kurum hem de otelle iletişime geçebilecek, konaklama sırasında da bu diyaloğu devam edecek, otel içinde yaşadığı bir sorun durumunda aynı portalı kullanıp eş zamanlı yardım talep edecek ve çözüm aşamalarını izleyebilecektir.

Memnun olmayan tüketicinin, markaları dövmek ve itibarını zedelemek için kullandığı Sosyal Medyanın bu yıkıcı gücünden asgaride etkilenmek için yapılması gereken en önemli şey, aldığı ürün ve hizmetlerden memnun olmayan otel misafirine alternatif ve güçlü bir iletişim köprüsü var etmektir.

Günün sonunda geldiğimiz noktada eğer siz de firmanızı hala “e” haline getirmediyseniz, bazen “para”, birçok kez “zaman” ve neredeyse her zaman müşteri kaybetmeye namzet olursunuz.

Hepinize “e” li günler dilerim :)

Sevgiyle kalın,

Samsung’un Arttırılmış Gerçeklik Gözlüğü’nün Görüntüleri İnternete Sızdı
Samsung’un Arttırılmış Gerçeklik Gözlüğü’nün Görüntüleri İnternete Sızdı

Bildiğiniz üzere son yıllarda Apple, Microsoft, Huawei ve Facebook gibi pek çok teknoloji devi artırılmış gerçeklik gözlükleri üzerine çalışıyordu. Bu konudaki son adım ise Samsung‘dan geldi. WalkingCat’in sızdırdığı habere göre Samsung 2017’den […]

comment 0
share
Etiketler
brand management CEM CRM dijital müşteri deneyim e-turizm hotel konaklama misafir otelcilik turizm

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

McDonald’s, Genç Müşterileri Kazanmak İçin Bir Müzik Festivali Düzenliyor

Ayşe Göl / 28 Ekim 2020
facebook twitter
McDonald’s, Genç Müşterileri Kazanmak İçin Bir Müzik Festivali Düzenliyor

McDonald's, daha genç bir kitleye hitap etmek amacıyla İngiltere'deki müşterileri için organize ettiği "I'm Lovin' It Live" adlı müzik etkinliğine ev sahipliği yapacak.

Stormzy, Lewis Capladi ve Jess Glynne gibi önde gelen sanatçıların yer alacağı sanal müzik festivali 30 Ekim-1 Kasım tarihleri ​​arasında gerçekleşecek. Sanatçılar, popüler futbolcuların yer aldığı diğer canlı etkinlikleri ve genç okuyucular için bir kitap kulübünü içeren bir haftalık organizasyonun bitiminde sahne alacak.

https://pazarlamasyon.com/mcdonaldsin-yaratici-acik-hava-reklami-isirilmis-reklam-panolari/

Etkinliğe katılmak için kullanıcıların My McDonald's uygulamasını indirmesi, bir hesap açması ve başladığında konsere girmesi gerekiyor. Etkinlik çevrimiçi gerçekleşecek ancak bir kapasitesi olup olmadığı henüz net değil.

Etkinlik yalnızca İngiltere ve İrlanda'daki müşteriler için düzenleniyor. Yiyecek ve İçecek Bölümü Başkan Yardımcısı Michelle Graham-Clare bir basın bülteninde "I'm Lovin' it Live, halkımıza ve müşterilerimize bu yılki tüm destekleri için teşekkür etme şeklimiz. Umarım iyi şeyler ve güzel zamanlar geçirdiğimiz hafta, eğlence arayan ailelerden konser sahnesini özleyen müzik hayranlarına kadar herkes için bir şeyler sunar," dedi.

https://pazarlamasyon.com/burger-kingin-mcdonaldsi-hedef-aldigi-6-yaratici-kampanya/

McDonald's, ABD'de daha genç ve farklı bir müşteri kitlesine hitap etmek için çaba gösteriyor. Fast food devi bu yıl, daha genç tüketicileri çekmek için Travis Scott ve J. Balvin ile işbirliği yaptı. İlki, geçmişte marka için zor bir demografik olan 11-24 yaş arasındaki müşterilerin kazanılmasına yardımcı oldu.

Sosyal Mesafe için Logosundaki Kemerleri Ayıran McDonald’s Özür Diledi
Sosyal Mesafe için Logosundaki Kemerleri Ayıran McDonald’s Özür Diledi

Geçtiğimiz günlerde McDonald’s Brezilya oldukça dikkat çeken ve dünya genelinde beğeni toplayan bir çalışmaya imza atmıştı. COVID-19 salgını boyunca sosyal mesafenin önemine dikkat çekmek için marka, ikonik M harfli logosunda […]

comment 0
share
Etiketler
brand management CEM CRM dijital müşteri deneyim e-turizm hotel konaklama misafir otelcilik turizm

Evian’dan %100 Geri Dönüştürülmüş Pet Şişe

Begüm Canbaz / 12 Ocak 2021
facebook twitter
Evian’dan %100 Geri Dönüştürülmüş Pet Şişe

Geçtiğimiz sene Fransız su markası Evian'ın yüzde yüz geri dönüştürülmüş mazlemeden üretilen etiketsiz 400ml şişelerini sizinle paylaşmıştık. Sadece Fransa'da turizm sektöründe kullanılmaya başlanan bu şişeler oldukça ilgi görmüş olacak ki Evian, ABD piyasasına girmeye karar verdi, ancak küçük bir değişiklikle. ABD'ye sunulacak olan pet şişelerin tasarımlarını dünyaca ünlü tasarımcı Virgil Abloh tasarladı.

https://pazarlamasyon.com/cevre-dostu-etiketsiz-su-siseleri-uretildi/

2018 yılından bu yana Evian'ın sürdürülebilir inovasyon tasarımı yaratıcı danışmanı olan Abloh'un tasarladığı şişe, aynı zamanda Evian'ın ABD'de piyasaya sürdüğü ilk tasarım olma özelliğini taşıyor. Kapak ve etiket kağıdı dışında tamamen geri dönüştürülmüş plastik olan rPET'ten yapılan şişe şimdilik sadece 500ml olarak satışa sunuldu.

500 mililitrelik şişe, kullanım ömrü sonunda tamamen geri dönüştürülebiliyor. Şişeler, Evian’ın tüketiciler için suyun saflığını ve kalitesini korumayı temsil ediyor. Son olarak marka 2025 yılına kadar, kapaklar ve etiketler dışında tüm portföyünde yalnızca geri dönüştürülmüş plastik kullanmayı hedefliyor.

Target’in Online Satışları, İlk Çeyrekte %141 Arttı
Target’in Online Satışları, İlk Çeyrekte %141 Arttı

Salgın her döneminde e-ticaret tarafında faaliyet gösteren her şirketin olduğu gibi, perakende şirketi Target‘in de online satışları aşırı derecede arttı. Şirket dün yılın ilk çeyreğindeki gelirlerini açıkladı ve açıklanan verilere […]

comment 0
share
Etiketler
brand management CEM CRM dijital müşteri deneyim e-turizm hotel konaklama misafir otelcilik turizm

Markaların 18 Mart Çanakkale Zaferi’ne Özel Reklam Filmleri

Cansu Bolat / 18 Mart 2020
facebook twitter
Markaların 18 Mart Çanakkale Zaferi’ne Özel Reklam Filmleri

Bundan 105 yıl önce, Çanakkale'de büyük bir destan yazıldı. Markalar da 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günümüzün 105’inci yıl dönümünü atlamadı ve reklam filmleri yayınladı. İşte o markalar ve reklamları:

Turkcell

https://www.youtube.com/watch?v=5c7HEIc9kyM

Petrol Ofisi

https://www.youtube.com/watch?v=u0LGxTRcaCM

Kale Grubu

https://www.youtube.com/watch?v=nx1BQnlEBno

Fenerbahçe SK

https://www.youtube.com/watch?v=I3u99Yq1VSE

Ziraat Bankası

https://www.youtube.com/watch?v=2YvaVNyMKEo

İş Bankası

https://www.youtube.com/watch?v=C6glp_vnKes

Borusan Holding

https://www.youtube.com/watch?v=tx6J3CyaDS4

Torku

https://www.youtube.com/watch?v=BCf-W-tXpSQ

Milli Savunma Bakanlığı

https://www.youtube.com/watch?v=oeJnaleaxZY

Sabancı Holding

https://www.youtube.com/watch?v=IMYGF9xzg2k

Anadolubank

https://www.youtube.com/watch?v=z-En43BNTxY

Denizbank

https://twitter.com/i/status/1239888741264744453

ING Turkiye

https://twitter.com/i/status/1240155814930845697

Bizler de, başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahraman şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, saygıyla anıyoruz.

Dijital Pazarlamada Yapay Zeka Çağı Başladı
Dijital Pazarlamada Yapay Zeka Çağı Başladı

Yapay zeka, bir makinenin insan zekası gerektiren bilişsel işlevleri gerçekleştirmesini sağlayan tekniklerin birleşimini tanımlamak için geniş bir tanım olarak kullanılıyor. Makinelerin çevresini öğrenme, tartışma ve etkileşim kurma becerisin içeren yapay […]

comment 0
share
Etiketler
brand management CEM CRM dijital müşteri deneyim e-turizm hotel konaklama misafir otelcilik turizm
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön