Tüketici Gözünde Online Alışverişe Detaylı Bakış!

Online alışveriş, muhteviyatında rahatlık olan bünyeler için biçilmiş bir kaftan olduğundan, dünyada da Türkiye’de de yükselişi şaşırtıcı değil.

Tembelliğe ve Avantaja Teşneyiz !

Online alışverişin, tam olarak çalışma mekanizmasına hakim olmayan tüketiciler, kendi mitosları üzerinden bu alışveriş formunu değerlendirmektedir: “Uygun Fiyat, Çeşitlilik ve Kapıya Gelme”. Zamanın değeri, kısıtlılığı nedeniyle çeşidi, iş yerine, evine isteyen tüketiciler, “avm kirası ödemediği, eleman çalıştırmadığı için ucuz” olduğuna inandığı, kaliteli ürünlerin satıldığı platformların tadını çıkarıyor. Bunun yanı sıra sürekli bu avantajın kendisine daha fazla fırsatla dönmesi gerektiğini, hediye çeklerine, en kaliteli servise, hizmete sahip olması gerektiğine inanıyor. Muhteviyatına hakim olduğu ürün gamlarında bu fiyat ve ulaşılabilirlik konusunda büyük bir zevkle, aklını ve zekasını överek anılarını paylaşan tüketiciler, aynı rasyoneller çerçevesinde sunulan belli kategorilerden ise tereddütle bahsetmektedir. Kozmetik, ayakkabı, elektronik ürünler, tereddütle alınan veya asla alınmayan ürün gruplarıdır. online

Pazarda Algısal Kutuplaşmalar Mevcut

Tek sorun, büyüyen pazardan daha fazla pay kapmak için ne yapılacağını çözmektedir. Sitelerin konumlandırmaları ve algıları da giderek tüketici zihninde oturmaya ve hatta belli kutuplaşmalara neden olmaya başlamış gözüküyor. Erkekler için, “Kadın kadın / bol dantelli“  dedikleri siteler mevcutken, kadınlar için de “ erkeklere göre, soğuk ve renksiz” diye tabir ettikleri site gruplandırmaları mevcuttur. Bu gruplamalar, siteler içerisindeki erkek/kadın oranlarını, ses ve sepet büyüklüklerini ciddi oranda etkilemektedir. Hatta şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, erkekler, uzak durdukları “kadın kadın/bol dantelli” sitelerin içeriğinden, kimisinin adından dahi haberdar değillerdir. Kendi dünyalarına, çeşit ve kategori beklentilerine uygun sitelerde alışverişlerine devam etmektedirler. Kadınlar, erkeklere göre daha fazla sosyal varlıklar olduklarından, “erkeksi” sitelerden haberdar ancak nadiren bu siteleri alışveriş için tercih etmektedirler. Online-Shopping-Habits Tüm dünyada pazarı incelediğimizde aşağı yukarı çıkan tüketici beklentileri de benzerlik göstermektedir. UPS’in geçen sene yaptığı araştırmalar, Türkiye pazarı ile de benzerlik oluşturuyor. Çıkarımlar şöyle:
  • Asya dışında, pazardaki tatmin olumlu düzeydedir.
  • Asya ve Türkiye’nin daha duygusal ve daha kişiselleştirilmiş avantaj beklentiler içinde olması şaşırtıcı değil.
  • Satış sonrası hizmetlerde hala gidilecek çok yol var.
  • Kargo ödemesi hala tüketiciler için bir bariyer.
  • Global anlamda tüketiciler, sanal ve konvansiyonel alışveriş deneyimleri arasında bir geçiş talep etmektedir.

Sınırsız Seçenek Beklentisi…

Internet ve sanal dünya « sınırları olmayan» bir alandır tüketici nezdinde, bu nedenle alışveriş platformu sunanlardan da aynı sınırsız çeşit ve avantajları talep etmektedirler.  Popüler ve mass ürünlerin yanı sıra, daha niş, daha özel, kolay bulunmayan ürünlere, avantajlı imkanlarla ulaşma talebi bir mağazadan çok sanal alışveriş sitelerinden beklenmektedir. Chris Anderson tarafından 2004 yılında ortaya atılan Long Tail Theory’ye göre online alışverişi incelediğimizde, Türk online alışverişçilerinin aslında beklentisinin: “ Sanal AVM” olduğunu söyleyebiliriz.

Kanal Yöneticilerine Öneriler:

  • Kargonun, ödemenin içine yedirildiği opsiyonlar, tam ödeme sayfasına geldiğinde duran tüketiciler için bir çözüm yolu olabilir.
  • Mağaza içerisinden- online’a oradan mobile ödemelere giden, kombine bir sistem heyecanla karşılanacaktır.
  • Kombinasyon alternatifleri, önerilerin çoğalması, tek parça alınan ürünlere, farklı kombin önerileri, sepet rakamını yükseltecektir.
  • Facebook, Instagram reklamlarında, tüketici segmentlerinin yaşam biçimlerine uygun kırılımlarda, daha özelleştirilmiş kombinasyon ve ürün önerisi alternatiflerinin yaygınlaştırılması.
  • Mağazada seçim yapıp, online alabilme imkanı, ayakkabı, parfüm gibi çekinerek alınan kategorilerde satışı destekleyecektir.
Bu yazı konuk yazarımız 'Esra Baykal' tarafından kaleme alınmıştır.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir