"thispersondoesnotexist" Yeni Eğlencemiz mi, Yoksa Gelecek İçin Bir Tehdit mi?


  • thispersondoesnotexist.com yapay zeka destekli web sitesi.
  • Web sitesi Uber’de çalışan Philip Wang tarafından oluşturuldu.
  • Philip’in amacı ise; yapay zekanın sahte görseller üretmede ne kadar iyi olduğunu tüm dünyaya duyurmak.
  • Web sitesinin arkasında esasen, Nvidia’nın StyleGAN adlı algoritmesı var.
  • İlgili yazı; İki Fiyatlandırma Yapay Zekası, Birlik Olup İnsanları Kazıkladı

Bu yazımızda şu sıralar gündemde olan ve bazılarımızı da kaygılandıran bir siteden bahsedeceğiz. Karşınızda yapay zeka destekli web sitesi: thispersondoesnotexist, siz duymuş muydunuz?

Sitenin işleyişi oldukça basit, siz sayfayı her yenilediğinizde bir kişiye ait fotoğraf beliriyor. Kişi derken bu sitenin isminden de anlaşılacağı gibi gerçekte olmayan bir kişi. Biraz incelediğimizde çıkan fotoğraflardakilerin gerçek kişi olup olmadığını söylemek oldukça zor oluyor gerçekten.

thispersondoesnotexist-1

thispersondoesnotexist

Kullanımı oldukça basit hatta çocuk oyuncağı olan bu site, bazılarımız için eğlence bazılarımız içinse arkasında yatan yapay zeka teknolojisiyle gelecek için bir tehdit.

Web sitesi Uber’de çalışan Philip Wang tarafından oluşturulmuş. Yazılım geliştirici Philip’in amacı ise, yapay zekanın sahte görseller üretmede ne kadar iyi olduğunu tüm dünyaya duyurmak ve farkındalığı artırabilmek. Yaptığı bir açıklamada “Çoğu insan yapay zekanın gelecekte imajları sentezlemede ne kadar iyi olacağını anlamıyor” dedi. Ayrıca, Phlilip thispersondoesnotexist web sitesinin bu konuda oldukça hızlı ve ikna edici olacağını savunuyor.

Arkada yatan yapay zeka teknolojisi, gerçek görüntüleri büyük bir veri kümesi üzerinde eğitiyor ve daha sonra da yeni örnekler üretmek için GAN olarak bilinen ağı kullanarak algoritmayı çalıştırıyor.

thispersondoesnotexist-2

thispersondoesnotexist

Makine öğrenmesiyle çalışan thispersondoesnotexist web sitesinin arkasında esasen, Nvidia’nın StyleGAN adlı algoritmesını olduğunu söylemekte yarar var. Philip Wang da projede Nvidia tarafından yayımlanan araştırmaları kullanıyor.

Algoritma açık kaynaklı ve inanılmaz derecede esnek. Örneğin; araştırmacılar anime karakterleri, yazı tipleri ve grafiti çeşitlendirebilmek için bu teknoloji üzerinde denemeler yapabiliyorlar. Ayrıca, bu tarz yazılımlar sonsuz sanal dünyalar yaratabilip tasarımcılara ve illüstratörlere ilham kaynağı olabieceği de konuşuluyor.

thispersondoesnotexist-3

thispersondoesnotexist

Peki madalyonun diğer yüzü sizce nasıl görünüyor?

Her ne kadar modelin bu sürümü yalnız insan yüzleri oluşturmak için eğitilmiş olsa da, teorik olarak aslında herhangi bir kaynağı da taklit edebilir.

thispersondoesnotexist-4

thispersondoesnotexist

Yayımlanan bu fotoğrafların hangi amaçlar için kullanılabileceğini düşünmek bizi biraz yoruyor aslında. İlk akla gelebilecek seçenek fake profilcilerin bu servisten yararlanabileceği. Bunu bir grup haylaz lise öğrencisi, arkadaşlarından biriyle dalga geçmek için de kullanabilir. Deneye yanıla, güzel bir genç kız fotoğrafı bulduğunda, fake hesap oluşturup, diğer talihsiz genci işletebilirler. Tabi bu yine kötü niyetli kullanımlara verebileceğimiz pek de tehlikeli olmayan bir örnek.

thispersondoesnotexist-5

thispersondoesnotexist  


Sırada bekleyen kötü niyetli kullanım amaçları içinde; dolandırıcılık, gerçek görüntüleri manipüle etme veya üretme (ki bunu dünyada basın maalesef hali hazırda çok iyi yapıyor), siyasi propaganda, kampanyaları etkileme, pornografik içerik oluşturma gibi korkutucu seçenekler maalesef yer alabilir.

Gercekte yaşamayan bir insanın, sadece bir seferliğine rastgele yüzünü oluşturabilmek size ne kadar enteresan geliyor bilemiyoruz. Fakat algoritmaların gücü sizin de aklınızda birçok sorunun oluşmasına neden oluyor ya da biraz da rahatsız ediyorsa sizden aşağıdaki soruyu yanıtlamanızı rica edebiliriz.

Siz bu algoritmanın hangi amaçlar için kullanılabileceğini düşünüyorsunuz?

Gelecek için zaman zaman kaygılanıyorsanız ve aklınızdan geçen çeşitli distopik kurgular varsa, paylaşmak için güzel bir an…


Kaynak: Verge

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir