Tesla Model 3'ün Üretiminde Neden Darboğaz Yaşanıyor?

Elektrikli araç piyasasına son derece hızlı bir giriş yapan Tesla, geçtiğimiz yıl en çok konuşulan otomobil üreticilerinin başında geliyor. Dışarıdan bakıldığında insanların araçlarına büyük ilgi gösterdiği şirkette işler yolunda gibi gözükse de, aslında Tesla birçok problemle uğraşıyor.

Geçtiğimiz yıl şirkette işlerin yolunda gitmediğine işaret eden iki haber gündeme gelmişti. Bunlardan biri, Tesla'nın üretim maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle 2020 yılına kadar kar edemeyeceğine yönelik tahmindi. Diğeri ise geçtiğimiz ekim ayında çıkan Tesla Model 3'ün üretiminde sıkıntılar olduğuyla ilgili haberdi. Şirket, o zaman bu sorunların kısa sürede giderileceğini belirtmişti. Yeni gelen haberlere göre ise Tesla hala bu sorunlarla boğuşuyor.

Business Insider'ın yaptığı habere göre Tesla, Nevada'da bulunan Gigafactory isimli batarya üretim fabrikasında üretim darboğazlarıyla uğraşıyor. Yapılan açıklamalara göre Tesla Model 3'ün batarya üretimi, Tesla'nın önceki araçları Model S ve Model X için yapılan üretimlere göre çok daha otomatikleştirilmiş bir hale getirildi ve bu durum da bazı nedenlerden ötürü üretimin yavaşlamasına neden oluyor.

[caption id="attachment_72505" align="alignnone" width="768"] Tesla'nın Elektrikli Motorları[/caption]

Elon Musk geçtiğimiz yıl bu konu hakkında yaptığı açıklamada ayrıntılı bir şekilde bu sorunun sebebini açıklamış ve şunları söylemişti:

"Manuel olarak ekleme yapmak Model S veya Model X'tekinden daha zor. Çünkü sistem, çok sıkı entegre edilmiş ve otomatikleştirilmiş bir sistem olarak tasarlandı. Bu yüzden ekleme yapmaya çalışmak ya da manuel olarak çalışmayan bir makineyi telafi etmek son derece hantal."

Genel olarak bir elektrikli aracın en önemli iki parçası batarya ve motor. Ve bu iki parça, hiç de ucuz değil. Tesla'nın batarya ve motor maliyetlerinin tam olarak ne kadar olduğunu çözmek zor olsa da, büyük ihtimalle her bir araç için 10.000 doların üzerindedir. İşte Tesla için son derece önemli olan bu parçaların maliyetleri de Tesla'nın üretim darboğazlarına maruz kalmasının bir başka nedeni. Üstelik bu yüksek üretim maliyetine rağmen; bir Tesla sahibi olmanın genel maliyeti -batarya değişim ücretlerini hesaba katsanız bile-, benzinle çalışan benzer bir araca göre daha düşük.

Benzinle çalışan araçların parçalarının maliyeti ise elektrikli araç parçalarına göre çok daha ucuz. Tabii ki bunun sebebi, benzinle çalışan motorların yıllardır kullanılıyor olması. Buna karşılık elektrikle çalışan motorlar ise daha yeni yeni üretiliyor ve doğal olarak her yeni çıkan teknolojide olduğu gibi yüksek bir maliyete sahip.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir