Teknoloji ve E-Ticaret Şirketleri Pazarlamayı ‘Out Source’ Ederse

Artan maliyetler ve rekabet, her gün yeni bir güncellemeyle uyandığımız teknoloji dünyası, medyanın dönüşümü ve tüketicinin taleplerinin giderek çeşitlenmesi… Çok değil beş yıl önce pazarlama dinamiklerinin geleceği noktayı değerlendirsek bu kadarını tahmin edemeyebilirdik.

Bugün bir çok marka sunduğu ürün ve hizmetlerin pazarlamasında benzer zorluklarla karşılaşıyor. Yüksek maaşlı profesyonelleri bünyesine katmak veya hizmeti dışardan almak gibi bir ikilem de markalarının kafasını karıştırıyor. Pazarlama danışmanlığı da işte bu noktada devreye giren önemli bir hizmet. 2013 yılından bu yana iletişim sektöründe faaliyet gösteren GIS Consult, sektörde edindiği deneyimle özellikle teknoloji start-up’ları, teknoloji sağlayıcıları ve  e-ticaret şirketlerinin üst düzey pazarlama danışmanlığı talebine yanıt vererek pazarlama yönetim danışmanlığı hizmetini devreye soktu. Konuyu GIS Consult Kurucu Ortağı Itır Özdiker ile konuştuk… 

1- Genelde şirketlerin pazarlama departmanları olur, sizin modeliniz biraz daha farklı. Biraz açar mısınız? 

Günümüzde iş dünyası sürekli olarak gerek yerel gerek global krizlerle, dalgalanan kurlarla, artan rekabetle mücadele halinde. Şirketler istikrarlı büyüyebilmek ve hatta var olmaya devam edebilmek için yatırımlarını çok dikkatli yapmalı ve çok kontrollü büyümeliler. Bu da şirket içinde istihdam anlamında yatırım yapacakları departmanları da önceliklendirmelerini zorunlu kılıyor.  Her ne kadar önemini ve gerekliliğini kabullenseler de bugün artık “pazarlama departmanları”  özellikle bazı sektörlerde orta küçük ölçekli, çevik şirketlerde ve start-up’larda bir lüks haline geldi. Zaten kısıtlı olan pazarlama bütçelerini kullanabilmek için yetkin pazarlama yöneticilerine yüksek maaşlar vermek operasyon verimliliği açısından riskli bir karar olarak görülüyor. Öte yandan bu kısıtlı pazarlama bütçelerinin uzmanlığı farklı olan departmanlar tarafından yönetilmesi de bu bütçelerden beklenen verimin alınmamasıyla sonuçlanıyor. 

Biz de GIS Consult olarak burada devreye giriyoruz. “GIS Marketing Management Consultancy” hizmetimiz kapsamında ya şirketlerin bizzat pazarlama departmanı olarak eklemleniyoruz ya da nispeten tecrübesiz ya da küçük pazarlama birimlerini yönettiğimiz bir modelle çalışıyoruz.  Çalışmalarımızı bizzat belirli günleri müşterimizin ofisinde ekibin bir parçası olarak çalışarak gerçekleştiriyor, tam anlamıyla şirkete entegre olabiliyoruz. Bu anlamda görev tanımımızın içinde bir pazarlama yöneticisinin görev tanımında bulunan tüm maddeler de bulunuyor diyebiliriz. 

2- Şirketler neden böyle bir hizmete ihtiyaç duyuyor?

Uzun yıllardır içinde bulunduğumuz iletişim sektöründe birçok küçük orta ölçekli şirket ve start-up ile çalışma fırsatımız oldu. Bu şirketler özellikle de başlangıç aşamasında yatırımlarını öncelikle ve özellikle teknolojik alt yapıya yapmayı tercih ediyorlar. Pazarlama ve tanıtım faaliyetlerinin önemini ve işlerine yapacağı katkının farkında olacak vizyona da sahip yöneticiler pazarlama bütçesi ayırmakla tecrübeli bir pazarlama yöneticisi istihdam etmek arasında seçim yapmak durumunda kalıyorlar. Uzun zamandır küçük ölçekli şirketler için bu çıkmazın farkındaydık ve bir süredir bu şirketlere bu hizmeti sunabilmek için biz de kendi yapılanmamızı hazırladık. 

3- Öte yandan pazarlama departmanları kritik bilgileri içeren yerler şirketler için. Outsource etmek riskli değil mi?

Tüm danışmanlık hizmetlerimizi sunarken müşterilerimizin istekleri doğrultusunda gizlilik anlaşmaları imzalıyoruz. Karşılıklı güven   her zaman müşterilerimizle ilişkilerimizin temelini oluşturuyor. 

4- Özel olarak ilgilendiğiniz bir sektör var mı yoksa hemen her şirkete bu hizmeti sunacak kapasitede misiniz?

Bizim kapasitemizden ziyade burada konu, belirli sektörlerdeki şirketlerin yapılanmaları ve işlerinin doğası gereği bu hizmete daha çok ihtiyaç duymaları. Teknoloji start-up’ları ve yine teknoloji sağlayıcıları ve bazı e-ticaret şirketlerinin bu hizmeti almak için daha uygun yapıya sahip olduklarını görüyoruz. 

5- Pazarlama geniş bir kavram, siz bu kapsamda neler yapıyorsunuz? 

Aslında tam olarak yaptığımız pazarlama iletişimi ve marka yönetimi diyebiliriz. Ana iş alanımız olan iletişim danışmanlığını da bu kapsama dahil ediyoruz. Markanın iç iletişim dokümanlarından, markalamasına, müşteri ilişkilerinden tanıtım ve promosyon faaliyetlerine, medya satın almasına, sosyal medya strateji ve yönetimine, web sitesi içeriklerine hedef kitlesi ile temas ettiği her noktada bütünsel bir danışmanlık veriyoruz. Aynı zamanda satış ekipleri ile birlikte çalışarak satış artırıcı faaliyetleri de birlikte planlıyoruz. Stratejiyi hazırlayıp, planlamasını gerçekleştiriyor ve daha sonra da uygulamaya geçiyoruz. 

6- Pazarlamayı out-source etmeyi yeni bir trend olarak okuyabilir miyiz? 

Aslında pazarlamanın farklı birimlerini outsource etmek yeni değil. Bir reklam ajansı ile çalışmak dahi pazarlamayı outsource olarak görülebilir. Ancak şirketlerin ihtiyaçları doğrultusunda tüm pazarlama stratejisini kurgulama, uygulama ve bütçeleri yönetme anlamında bütünleşik bir yaklaşımı önümüzdeki yıllarda daha çok göreceğimizi düşünüyoruz.  Yurtdışında bu hizmeti sunan şirketler ve freelance çalışanlar zaten bulunuyor. 

7- Şirketlere nasıl avantajlar sağlıyorsunuz?  

Bu hizmetimizin şirketlere sağladığı en önemli avantaj kesinlikle maliyet.  Müşterilerimize işe almaları halinde en az 3 katı fazla maliyet oluşturacak pazarlama direktörlüğü iş tanımını çok düşük maliyete sunmuş oluyoruz.  İkinci olarak ise tecrübe…  Müşterilerimizin pazarlama yönetimini sektörde 15 yıllık deneyimli danışmanlarla sunuyoruz. Ayrıca belirttiğim gibi danışmanlarımız belirli bir vakitlerini direkt olarak müşterimizin ofisinde tüm ekiplerle birlikte çalışarak geçiriyor. Böylece şirkete tam olarak entegre oluyor. 

8- Sunduğunuz hizmette sizi ön plana çıkaran özellikler neler? 

Biz sunduğumuz hizmeti iki şekilde farklılaştırdığımıza inanıyoruz. Birincisi pazarlamanın tüm fonksiyonlarına dahil olarak bütünsel bir pazarlama hizmeti vermemiz. İkincisi ise şirkette ekip oluşturabilme ya da varsa çalışanları eğitebilme kapasitemiz.  Yani müşterimizin yapısı uygunsa ve eğer talep ederse onlar için bir pazarlama birimi oluşturup yetiştirebiliyoruz. 

9- Bu hizmeti sunduğunuz şirketlerden örnekler verir misiniz? 

Şu anda B2B çalışan ve yazılım ihracat ve satışı gerçekleştiren bir şirketin tüm pazarlama stratejisini birlikte geliştirdik ve planımızı birlikte yürütüyoruz. Ayrıca hizmet sektöründe bulunan bir e-ticaret markasının müşteri ilişkileri, satış da dahil tüm süreçlerini yeniden yapılandırmak ve sonrasında pazarlama ve iletişimini gerçekleştirmek için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Son olarak perakende sektöründe özellikle yurt dışında hizmet vermek üzere yakında lanse edilecek bir markanın da marka danışmanlığını yapmaktayız. Bu markamız için de kurumsal kimlik, pazara giriş stratejisi, web sitesi tasarımı ve içeriği ve iş modeli konusunda danışmanlık veriyoruz. 

10- Pazarlamanın geleceğinin- teknolojik dönüşüm ve tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle- nasıl şekilleneceğini düşünüyorsunuz? 

Bugün tüketicinin maruz kaldığı aşırı mesaj, uyarı, bilgi bombardımanı altında markaların yaşadığı en büyük zorluk akılda kalmak. Hatta bazen görünürlük sağlamak bile çok zor. Buna dijitalin, yurttaş gazeteciliğin yükselişini, tüm dünyada ana akım yayınlara güvenin azalmasını ve medyada görülen eksen kaymasını da eklediğimizde markaların hedef kitlerini dün buldukları yerlerde yarın yeller eseceğini ön görmek zor değil. Bu da pazarlamada en önemli olanın niş pazarlara erişmek ve her bir tüketicisi için kişiselleşmek olacağı bir döneme girdiğimiz anlamına geliyor. Artık kaç kişiye değil kime ulaştığınızın bir anlamı var. Bu nedenle pazarlamacılar stratejilerini platform ve mecra üzerine değil hedef kitle ihtiyaçları doğrultusunda kurgulamalılar. Son olarak artık ürün satışı, hizmet satışı diye bir ayrım kalmadığını düşünüyorum.  Artık her marka bir konsept satıyor.  Her ürün, hizmeti, mesajı ve duruşu ile gelmeli ve tüketicisi için bir “anlam” ifade etmeli.  Artık her şirket bir hizmet şirketi diyebiliriz. Bunları başarmak için de çoğu zaman dijital araçlar şirketlerin yardımına koşuyor. Özellikle veri analizi markaların en önemli silahı olmalı. 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir