• Pazarlamasyon TV
  • Social Influencers
  • Etkinlikler
  • Akademi
  • Kariyer
Created with Sketch.
  • Prime’ı Keşfet
  • Intelligence Platform
  • Marketing Meetup
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Teknoloji, Bizi Nasıl Birer Bağımlıya Dönüştürüyor?

Serdar Altan / 28 Haziran 2018
facebook twitter
  • Aslında bizim kontrol etmemiz gereken teknoloji, bizi kontrol eder hale geldi.
  • Sosyal ağlar, online alışveriş ve oyunlar gibi dijital teknolojiler, kullanıcıların geri dönmelerini sağlamak için birtakım ikna edici ve motivasyonel teknikler kullanırlar.
  • FoMO (fear of missing out / gözden kaçırma korkusu) olarak bilinen fobi, sosyal medya tasarımındaki birçok özelliğin çıkış noktasıdır.
  • WhatsApp’taki mavi tik işareti ve diğer mesajlaşma uygulamalarındaki mesajın görüldüğüne dair bildirimler, uygulamaların dürtüsel kontrol etmeye yönelik olarak sundukları özelliklerden biridir.
  • 15 milyon İngiliz internet kullanıcısı (tüm internet kullanıcılarının % 34’ü) “dijital detoks” denediler. Çevrimdışı olduktan sonra katılımcıların% 33’ü verimlilikte bir artış hissettiğini,% 27’si kurtuluş duygusu hissettiğini ve % 25’i ise hayattan daha fazla keyif aldığını bildirdi.
  • İlgili Yazı: Her 13 Dakikada Bir Telefonumuza Baktığımızı Biliyor muydunuz?

Teknolojinin hayatımızı şekillendirdiğinden sürekli olarak bahsediyoruz. Ancak durum artık öyle bir noktaya geldi ki, teknoloji hayatımızı kolaylaştırmak ve bize fayda sağlamaktan çok bize hükmeder hale geldi. Bu da teknoloji bağımlılığının ortaya çıkmasına neden oldu. Hatta teknoloji bağımlılığı kapsamında değerlendirebileceğimiz oyun bağımlılığı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Uluslararası Hastalık Sınıflandırması“na dahil edildi. Teknoloji bağımlılığı sorunu, kısa bir süre önce dijital sağlığa odaklanmaya başlayacağını duyuran Google tarafından da kabul edildi.

Teknoloji bağımlılığı sorunu her geçen gün daha fazla fark edilse de, kullanıcılar hala teknolojinin bağımlılığı kolaylaştırmak amacıyla nasıl tasarlandığının tam olarak farkında değiller. World Economic Forum ise geçtiğimiz günlerde paylaştığı bir yazıda, dijital medyanın kullanıcıları bağımlı hale getirmek için kullandığı bazı mekanizmaları ve teknikleri sıraladı.

Dürtüsel Kontrol Etmeye Yönelik Özellikler

Sosyal ağlar, online alışveriş ve oyunlar gibi dijital teknolojiler, kullanıcıların geri dönmelerini sağlamak için birtakım ikna edici ve motivasyonel teknikler kullanırlar. Bunlar nadirlik (geçici bir süre mevcut olan ve sizi hızlı bir şekilde online çevrimiçi olmaya teşvik eden bir fotoğraf ya da durum), sosyal kanıt (binlerce kişinin retweet’lediği bir makaleyi gördüğünüzde, çevrimiçi olarak o makaleyi okumak isteyeceksinizdir), kişiselleştirme (haber akışınız ilgi alanlarınıza göre haberleri filtrelemek ve görüntülemek üzere tasarlanmıştır) ve karşılıklı davranış (ekstra puan kazanmak için daha fazla arkadaşınızı davet edersiniz ve arkadaşlarınız o ağa dahil olduktan sonra, sizin ayrılmanız ya da onların ayrılmaları çok daha zor hale gelir) durumudur.

Günümüzde teknoloji, bir aidiyet duygusu hissetmek ve diğer insanlarla bağlantı kurmak gibi temel insani ihtiyaçlardan istifade etmek üzere tasarlanmıştır. Bu yüzden FoMO (fear of missing out / gözden kaçırma korkusu) olarak bilinen fobi, sosyal medya tasarımındaki birçok özelliğin çıkış noktasıdır.

Sosyal medyadaki gruplar ve forumlar aktif katılımı teşvik eder. Bildirimler ve varlık özellikleri, kullanıcıların gerçek zamanlı olarak birbirlerinin aktivitelerinden ve müsaitlik durumlarından haberdar olmalarını sağlar ve bunun sonucunda bazı kullanıcılar, dürtüsel olarak bunları kontrol etmeye başlarlar. WhatsApp’taki mavi tik işareti ve diğer mesajlaşma uygulamalarındaki mesajın görüldüğüne dair bildirimler bu duruma örnek olarak verilebilir. Kullanıcılar bu gibi özellikler sayesinde mesajlarının iletilip iletilmediğini ve okunup okunmadığını öğrenebilirler. Ve bu durum, her bir kişi üzerinde diğer kişilere hızlı bir şekilde cevap vermesi için baskı oluşturur.

Ödül ve bilgi – eğlence kavramları, “bağımlılık tasarımları” için çok önemlidir. Örneğin sosyal ağlarda, “Hiçbir haber, iyi haber değildir.” denilmektedir. Bu yüzden, sosyal ağların tasarımları her zaman içerik sağlamak ve hayal kırıklığının önüne geçmek amacıyla yapılır. Twitter gibi akıllı telefon uygulamalarındaki “yenilemek için çek” mekanizması için olan beklenti, bir slot makinesinin kolunu çekmeye ve kazanmayı beklemeye benzer.

Yukarıda belirtilen özelliklerin çoğunun teknoloji dışı dünyamızda kökleri vardır. Sosyal ağ siteleri, insanlar arasında yeni ya da temel olarak farklı bir etkileşim tarzı oluşturmamıştır. Bunun yerine, bu etkileşimlerin meydana gelebileceği hızı ve kolaylığı büyük ölçüde artırdılar.

İnsanlar Çevrimdışı Kaldıklarında Kendilerini Kötü Hissediyorlar

Dijital medyayı kullanan insanlar, davranışsal bağımlılık belirtileri gösterirler. Bunlar, çevrimiçi profillerini düzenli olarak kontrol ettikleri zaman, dikkati çekme, çatışma ve ruh hali modifikasyonunu içerir. Çoğu zaman insanlar, bunu yapmak uygunsuz ya da tehlikeli olsa bile, dijital cihazlarla etkileşime girme ihtiyacı hissederler. Bağlantı kesildiyse veya istenildiği gibi etkileşimde bulunamıyorlarsa, çevrimiçi sosyal ağlarıyla bağlantı kurmak için kaçan fırsatlarla kafaları meşgul olur.

İngiltere’nin haberleşme düzenleyicisi Ofcom’a göre, 15 milyon İngiliz internet kullanıcısı (tüm internet kullanıcılarının% 34’ü) “dijital detoks” denediler. Çevrimdışı olduktan sonra katılımcıların% 33’ü verimlilikte bir artış hissettiğini,% 27’si kurtuluş duygusu hissettiğini ve % 25’i ise hayattan daha fazla keyif aldığını bildirdi. Ancak raporda aynı zamanda, katılımcıların %16’sının gözden kaçırma korkusu, %15’inin kayıp hissettiği ve % 14’ünün bağının kopmasından korktuğu bildirilmiştir. Bu rakamlar, insanların çevrimiçi olarak daha az zaman harcamak istediklerini, ancak bunu yapmak için yardıma ihtiyaç duyabileceklerini gösteriyor.

Şu anda kullanıcıların çevrimiçi deneyimlerini, varlıklarını ve çevrimiçi etkileşimlerini kontrol etmelerini sağlayan araçlar çok ilkel kalmaktadır. Kullanıcılar katılımı kabul ettiklerinde, siber dünyanın sosyal normlarına bağlı kalmaları için yazılı olmayan beklentiler var gibi görünüyor. Ancak alkol gibi bağımlılık yapan diğer maddelerden farklı olarak, teknoloji kullanımını daha bilgili ve bilinçli hale getirmede rol oynayabilir.

Birisinin bir telefonu ya da sosyal ağı, endişeli ve kontrolsüz bir şekilde kullanıp kullanmadığını tespit etmek mümkündür. Online kumar oynamaya benzer şekilde, kullanıcılar isterlerse, yardım almalıdırlar. Bu, kendi kendini dışlama ve kilitleme planı olabilir. Kullanıcılar, kullanım şablonları risk gösterdiğinde, yazılımın kendilerini uyarmasına izin verebilirler.

Yasal olarak çevreleyen yazılım ile istismar edici olarak görülebilen yazılım arasındaki sınır, sonuca bağlanmamış bir sorun olarak kalmayı sürdürüyor. Dijital ikna tasarımının şeffaflığı ve eleştirel dijital okuryazarlık ile ilgili eğitim, bu konudaki potansiyel çözümler olabilir.

Bir Nesli Video Oyunlarıyla Tanıştıran Atari, Yeni Bir Oyun Konsolu Çıkarıyor
Bir Nesli Video Oyunlarıyla Tanıştıran Atari, Yeni Bir Oyun Konsolu Çıkarıyor

Atari, özellikle ülkemizde bir neslin video oyunlarıyla tanışmasını sağlayan bir oyun konsoluydu. Her ne kadar ülkemizde “çakma” versiyonları ve benzerleri çokça satılsa da, bir nesil, her oyun konsoluna markası farketmeksizin […]

comment 0
share
Etiketler
akıllı telefon bağımlılığı Dijital Detoks Dijital Sağlık FOMO Sosyal Medya Bağımlılığı Teknoloji Bağımlılığı
logo
Marketing Meetup Happiness
25 Nisan 2019
Erken Kayıt Fırsatı

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Akıllı Telefona Takılan ve Kullanıcının Elini Okşayabilen Robotik Parmak

Serdar Altan / 09 Ekim 2018
facebook twitter
Akıllı Telefona Takılan ve Kullanıcının Elini Okşayabilen Robotik Parmak
  • Fransa'daki bir araştırma ekibi, MobiLimb isminde akıllı telefonun mikro USB portuna takılan bir robotik parmak aparatı geliştirdi.
  • Bu robotik parmak aparatı, telefon bildirimlerine cevap olarak kullanıcının eline dokunabiliyor ya da bir joystick olarak kullanılabiliyor.
  • İlgili Yazı: Şarap Kondomu: Tamamen Masum, Basit ve İnovatif Ürün

Fransa'da bulunan bir araştırma ekibi, akıllı telefonların bizimle daha fazla etkileşime girmelerini sağlamak için yeni yollar araştırıyor. Ve ekip, yaptığı bu çalışmalar sonucunda son derece ilginç bir icat geliştirdi. The Verge'ün paylaştığı habere göre, MobiLimb isimli bu icat, bir akıllı telefonun mikro USB portuna takılan, beş servo motor aracılığıyla hareket eden ve bir Arduino mikro kontrol birimi ile çalışan bir robotik parmak eklentisidir. Bu cihaz telefon bildirimlerine cevap olarak kullanıcının eline dokunabilir, bir joystick olarak kullanılabilir ya da biraz tüylü bir kılıf aksesuarı aracılığıyla bir kedi kuyruğuna dönüşebilir. https://youtu.be/Ej0B1dSnqOg MobiLimb, doktora öğrencisi Marc Teyssier'in liderlik ettiği ve Fransa'nın çeşitli üniversitelerinden öğrecilerin yer aldığı bir ekibin hayata geçirdiği bir araştırma projesi. Teyssier, kişisel internet sitesinde projeyle ilgili detaylı bir açıklamaya ve çok sayıda fotoğrafa yer vermiş. Bu ilginç projeyle ilgili olarak Teyssier'in internet sitesinde yer alan açıklamada şu ifadeler kullanılıyor: "Bizim yaklaşımımız, robot cihazlarını kullanarak insan vücudunun sınırlarını aşmayı amaçlayan insan güçlendirmenin (augmentation) ruhuyla, robotik bir uzuv kullanarak mobil cihaz sınırlamalarının (statik, pasif, hareketsiz) üstesinden gelmeyi amaçlamaktadır." Bu cihaz, bir hayli ilginç ve biraz da ürkütücü görünmüyor değil. Ayrıca bu robotik parmağın neden kullanıcının elini okşadığı da ayrı bir soru işareti. Bununla birlikte cihazın, gerçekten son kullanıcılara faydalı olabilecek bir kullanım şekli yok gibi görünüyor. Nihayetinde telefona gelen bir bildirimi kullanıcıya bildirmek için bu robotik parmağın kullanıcıya dokunması, insanların pek de eksikliğini hissettiği bir şey değil.
Google, Fast Food Restoranları Aracılığıyla Yol Tarifi Yapıyor
Google, Fast Food Restoranları Aracılığıyla Yol Tarifi Yapıyor

Bilmediğiniz bir yere gittiğinizde adres bulmak bir soruna dönüşebilir. Gerçi artık Google Haritalar vb. uygulamalar sayesinde her telefon bir navigasyon cihazı görüyor ve bu imkandan yararlandığınız takdirde, herhangi birine adres […]

comment 0
share
Etiketler
akıllı telefon bağımlılığı Dijital Detoks Dijital Sağlık FOMO Sosyal Medya Bağımlılığı Teknoloji Bağımlılığı

Alibaba’nın Robotlar Tarafından İdare Edilen Akıllı Deposu

Serdar Altan / 16 Ağustos 2018
facebook twitter
Alibaba’nın Robotlar Tarafından İdare Edilen Akıllı Deposu
  • Çinli e-ticaret devi Alibaba'nın Çin'deki bir deposunda 60 adetten fazla robot bulunuyor ve bu robotlar, depodaki işlerin %70'ini hallediyorlar.
  • Alibaba'nın belirttiğine göre, bu robotlar sayesinde deponun genel verimliliği üç katına çıktı.
  • Alibaba, küresel lojistik ağını genişletmek için 2022 yılı itibarıyla 15 milyar dolar yatırım yapmayı ve bu yatırımında bu akıllı depo modelini ön plana çıkarmayı planlıyor.
  • İlgili Yazı: Robotlar, İşlerimizi Elimizden Alacak mı?

Haziran ayında paylaştığımız bir yazıda, insan başına düşen robot işçi sayısının her geçen gün hızla arttığından bahsetmiştik. Son yıllarda robotik teknolojisinde yapılan ciddi atılımlar, birçok büyük şirketin, otomasyona geçiş yapmalarına neden oldu. Çin de son yıllarda, bu alanda önemli yatırımlar yapan ülkelerden biri konumunda. Bu atılıma öncülük eden Çinli şirketlerin başında da e-ticaret devi Alibaba geliyor. Alibaba'nın, Çin'in Huiyang bölgesinde bulunan ve geçtiğimiz yıl faaliyete başlayan deposunda 60 adetten fazla robot görev yapıyor ve bu robotlar, depodaki işlerin %70'ini hallediyorlar. Çin şirketi Quicktron tarafından üretilen robotların asıl işleri, depodaki ürünleri taşımak. 500 kilograma kadar yük taşıyabilen robotlar, bu ürünleri çalışanlara götürüyorlar ve çalışanlar da ürünleri paketleyip yerleştiriyorlar. Çarpışmalarını önlemek için lazer sistemiyle donatılan robotlar, talimatları ise Wi-Fi üzerinden alıyorlar. Aynı zamanda oldukça çevik olan ve 360 derece dönebilen bu robotlar, şarjları azaldığında otomatik olarak bir şarj istasyonuna gidiyorlar. Bununla birlikte sadece 5 dakikalık şarj ile 4-5 saat boyunca aralıksız olarak çalışabiliyorlar. https://youtu.be/bvEzDNxj7hA Bir kullanıcı, Alibaba'nın sahibi olduğu Tmall'ın internet sitesinden bir sipariş verdiğinde; robot, kullanıcının pakedini içeren rafı ilgili depo çalışanına götürüyor. Depo çalışanı da doğru pakedi buluyor ve siparişi müşteriye gönderiyor. Bir görev tamamlandığında ise robotlar sonraki siparişi beklemek için geri dönüyorlar.

Bu Akıllı Depo, Alibaba'ya Ne Sağlıyor?

eMarketer'ın geçtiğimiz yılki tahminine göre, global online perakende harcamalarının yaklaşık olarak yarısını Çin tek başına üstleniyor. Aynı zaman Çin, dünyanın en büyük robotik pazar yeri. Bu yüzden talep büyüdükçe ve verimlilik hedefleri arttıkça e-ticaret ve robotik teknolojisini bir araya getirmek son derece mantıklı. Geleneksel lojistik depoları, manuel yükleme, zamanlama ve takip etme ile son derece yoğun iş gücü gerektiren operasyonlara sahiptirler.  Alibaba ise akıllı deposu aracılığıyla nesnelerin interneti uygulamaları, büyük veri ve yapay zeka kullanarak bu süreci dijitalleştirdi. Alibaba'nın belirttiğine göre, bu robotlar sayesinde deponun genel verimliliği üç katına çıktı.

Lojistiğin Geleceği, Robotlara Emanet

Gelecekte robotların birçok iş kolunda insanların yerini alacaklarına yönelik tahminler, zaten uzun bir süredir dile getiriliyor. Bu iş kollarından biri de hiç şüphesiz lojistik olacak. Alibaba'nın uyguladığı bu sistem, robotlardan yararlanarak daha fazla verim elde etmeye yönelik çarpıcı bir vaka çalışması olma özelliği taşıyor. PlaceTech'in paylaştığı bilgiye göre, Alibaba, küresel lojistik ağını genişletmek için 2022 yılı itibarıyla 15 milyar dolar yatırım yapmayı ve bu yatırımında bu akıllı depo modelini ön plana çıkarmayı planlıyor. Üstelik Alibaba'nın bu depo robotları stratejisi konusunda olumlu olan şey ise insan istihdamını tamamen ortadan kaldırmamasıdır. Zira bu robotlar, depo çalışanlarının işlerini daha kolay ve daha az yorucu hale getirmeyi sağlıyorlar.
Mutlaka Denemeniz Gereken 10 Artırılmış Gerçeklik Uygulaması
Mutlaka Denemeniz Gereken 10 Artırılmış Gerçeklik Uygulaması

Artırılmış gerçeklik, son dönemin en popüler teknolojilerinin başında geliyor. Pokemon Go’nun çıkışından beri, mobil artırılmış gerçeklik uygulamalarının indirilme sayılarında %300 oranında bir artış yaşandı. HubSpot, mevcut mobil artırılmış gerçeklik uygulamalarının […]

comment 0
share
Etiketler
akıllı telefon bağımlılığı Dijital Detoks Dijital Sağlık FOMO Sosyal Medya Bağımlılığı Teknoloji Bağımlılığı

Mutfakta Bir İlk: Dijital Yemek Tabağı

Cemre Üçhisarlı / 24 Aralık 2018
facebook twitter
Mutfakta Bir İlk: Dijital Yemek Tabağı

Dijital araçlar hayatımızın her alanında çoğaldığı gibi mutfağımıza da girmeye devam ediyor. Mikrodalga fırın, her amaç için farklı farklı kullanılan mutfak robotları gibi ürünlere artık çok alıştık. Bu kez farklı bir yemek eşyası dijitalleşti: Yemek tabağı.

Yemekleri güzel sunmak en az yemeklerin tadı kadar önemlidir. Güney Kore merkezli Expernet, mutfak sunumlarının günlük tüketimde oynadığı büyük rolden esinlenerek, “dünyanın ilk dijital yemek tabağı” olarak tanımlanan “Eatense” i geliştirdi.

Aynı zamanda bir uygulama olarak telefona indirilen "Eatense" ile kullanıcılar yemek tabaklarının arka planlarını ayarlayabiliyor ve yemek yeme deneyimi her seferi için özelleştirilebiliyor. Aynı zamanda kullanıcılar tabağın altındaki dijital ekrandan yemek ile ilgili bilgiye de ulaşabiliyorlar. Suya dayanıklı olduğunu ve normal bir yemek takımı gibi yıkanabildiğini de belirtelim.

Aşağıdaki videodan "Eatsense" ile ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=t5rniygXP-I

Siz ne düşünüyorsunuz, dijital yemek tabağı fikrini sevdiniz mi?

Walmart’ın Geleceği: Akıllı Alışveriş Arabaları ve Drone Asistanlar
Walmart’ın Geleceği: Akıllı Alışveriş Arabaları ve Drone Asistanlar

Teknolojinin gelişimine paralel olarak fiziksel mağazalarda yapılan alışveriş deneyiminde de gözle görülür bir iyileşme sağlanıyor. Akıllı alışveriş arabaları ve asistan droneları ile Walmart, online kanalların ele geçirdiği alışveriş ortamını, fiziksel […]

comment 0
share
Etiketler
akıllı telefon bağımlılığı Dijital Detoks Dijital Sağlık FOMO Sosyal Medya Bağımlılığı Teknoloji Bağımlılığı
PRIME DÜNYASINI KEŞFET
Üye Ol, Ayrıcalıklardan Yararlan!
KEŞFET
Prime Özel: Ocak 2019 Trendleri
Ocak Trend Raporumuz Yayında
Trend Takibi: Türkiye'den ve Dünya'dan tüm trendleri inceliyor ve sizler için bir araya getirerek her ayın ilk günü posta kutunuza gönderiyoruz. Peki geçtiğimiz ay hangi trendler ön plana çıktı?
İndir

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
facebook twitter instagram linked-in
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön