Superman Hafıza Kristali Gerçek Oluyor: Veriler Milyarlarca Yıl Saklanabilecek!

Verileri sonsuza kadar saklama fikri ne kadar gerçek geliyor sizlere? Sizce bu fikri Superman filmlerindeki “hafıza kristali” ile gerçekleştirebilir miydik? İşte bu sorunun netlik kazanması için Birleşik Krallıkta bir grup araştırmacı tam da söz ettiğimiz hafıza kristaline benzer bir veri saklayan aygıt geliştirerek, büyük boyutlardaki verilerin milyarlarca yıl saklanmasına olanak sağlayacak.

Araştırmacılar nano-camdan oluşması planlanan hafıza kristali ile beş boyutlu femtosaniye lazer yazma tekniğinin dijital verilerin geleceğe kalması için önemli bir yol olacağında hemfikir. Bu özel kristal depolama alanları 360 TB’lık hafızalara ( 22.500 tane standard Iphone düşünün) sahip olacak ve  1000 derece sıcaklığa dayanıklı olarak geliştirilecek. Böylelikle insanlığa yön veren temel metinler çok çok uzak gelecekteki kuşakların eline ilk versiyonları ile geçebilecek. Örneğin aşağıda yer alan videoda İnsan Hakları Temel Bildirgesinin kristal halini görebiliyoruz. Araştırmanın başında bulunan Profesör Peter Kazansky konu hakkında “Gelecek kuşaklar için döküman ve kaynakları saklayan bir teknolojiyi geliştirdiğimizi düşünmek oldukça heyecan verici. Bu teknoloji bizim medeniyetimizin son kanıtlarını koruyabilecek: tüm öğrendiklerimiz sonsuza kadar unutulmayacak.” Diyerek hafıza kristalinin önemini belirtti. Tüm bilgiler nano-yapı olarak tabir edilen kristal diske bilgiler en küçük parçalarına ayrılarak lazer ile işlenecek. Böylelikle zamanda yolculuğunda bir şey kaybetmeyecek ve özel optik araçlar sayesinde okunacak. Verinin işlenmesinde kullanılan 5 boyut ise verilerin boyu, uzunluğu, genişliği, pozisyonu ve yönü olacak. 5 boyuta nano teknoloji sayesinde nasıl veri işlendiğini merak ediyorsanız, aşağıda yer alan video tam size göre! https://www.youtube.com/watch?v=rd9GA0W65Ww Dijital veri arşivinde çığır açmayı planlayan hafıza kristalleri, dünyayı oluşturan Büyük Patlama’dan bu zamanda kadar geçen süreden (13.7 milyar yıl)  daha fazla bir süre verileri güvenle saklayabilecek. Şimdilerde araştırmacılar bu bilimin daha da geliştirilmesi ve günlük hayatta kullanılabilir hale gelmesi için kendilerine iş dünyasından partner arayışındalar. 5 boyutlu veri saklama teknolojisi ile gelecek kuşaklara ulaşma fikri sizi de heyecanlandırıyor değil mi?
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir