Startup'ların Başarılı Bir Büyüme Stratejisi Oluşturmadan Önce Önem Vermesi Gereken İlk 6 Konu

  • Başarılı Bir Değer Önerisi (Value Proposition) Oluşturun
  • Hedef Kitlenizi İyi Belirleyin
  • Temel Performans Göstergeleri (KPI'lar) Oluştururken Özen Gösterin
  • Rakiplerinizi Çok Sıkı Takip Edin
  • Yetenekli ve Ekiple Uyumlu Kişilerle Çalışın
  • İleriki Projeler için Finansman Sağlamak Üzere Şimdiden Adım Atın
  • İlgili yazı; Start-Uplar için Kullanabileceğiniz En İyi 8 Pazarlama Aracı

Yeni girişimlerin yalnızca %50'sinin beş yıldan fazla yaşadığını biliyor muydunuz? Ne yazık ki, rekabetin oldukça yoğun olduğu günümüzde pek çok startup pazarda kendine sağlam bir yer edinemeden sönüp gidiyor. Hem de her birinin birbirinden değerli çözüm önerileri olmasına rağmen.

Büyük heyecanla başlanan yolculuklarının sonunun hüsranla bitmesini hiç kimse istemez. Bu yazımızda Startup'ları uzun vadeli başarıya götürebilecek büyüme stratejileri oluşturmadan önce önem verilmesi gereken 6 konu başlığından bahsedeceğiz.

Faydalı olması dileğiyle, keyifli okumalar :)

1- Başarılı Bir Değer Önerisi (Value Proposition) Oluşturun

Bir büyüme stratejisi oluşturmaya başlarken ilk adım, startup'ınızın değer önerisini anlamak olmalıdır. Bu da doğtudan müşterilerin beklentilerini karşılamak için deger yaratmak ve müsterinin önem verdiği fakat henüz çözülmemiş mevcut sorunu çözmek için çeşitli öneriler sunmakla bağlantılıdır.

Uber’in anasayfası sizi yukarıdaki gibi karşılar ve hizmetinin nasıl bir fayda sağladığını basitçe anlatır. Sizi rakiplerinizden farklı kılan özelliklerinizi belirtip, müşterinize vaad ettiğiniz değeri aşağıdaki gibi, lafı dolandırmadan ifade edebiliriz.

2- Hedef Kitlenizi İyi Belirleyin

İşe yarayacak bir büyüme stratejisi oluşturma yolunda atılacak ikinci adım, hedef kitlenizi iyi belirlemek olmalıdır. Yanlış bir hesaplama yapmamak için anket verilerinden faydalanabilir, pazar araştırma firmalarının çalışmaları yakından takip edebilir, piyasa verilerini analiz edebilirsiniz.

Yeni bir ürün ve hizmeti tüketicilerle buluşturmadan önce, yakın çevreniz ve profesyonel ağınızdaki kontaklarınızdan fikriniz ile ilgili geri bildirim alabilir ve işler size binlerce TL zarara uğratmadan hedef kullanıcılarınızla ilgili bazı ön görüler elde edebilirsiniz.

Toparladığınız bulgularınızı personalar oluşturarak düzenleyebilirsiniz. Bu personalar, ideal müşterilerinizin kurgusal bir temsili olarak başlangıçta size yol gösterebilir.

3- Temel Performans Göstergeleri (KPI'lar) Oluşturken Özen Gösterin

Temel Performans Göstergeleri birçok pazarlamacının kullandığı bir metriktir. İlk olarak birkaç temel performans göstergesini tanımlamadan başlangıç ​​başarısını ölçmek oldukça zordur.

Start-upların büyümesini en fazla etkileyen noktaları iyi yakalamak ve ilk başta kısıtlı kaynaklarla yola çıkıldığı için oldukça önem arz etmektedir. Burada öncesinde belirlenen, iyi kurgulanmış ve ölçümleyebileceğimiz KPI'lar bize tam da ihtiyacımız olan verileri sunabilir.

Aşağıda, temel performans göstergesi (KPI) yapısının nasıl olması gerektiğine dair verilen bir örneği inceleyebilirsiniz.

Önem vermemiz gereken bazı büyüme metrikleri aşağıdaki gibidir:

  • Müşteri edinme maliyeti (Customer Acquisition Cost - CAC)
  • Yaşam boyu müşteri değeri (Customer Lifetime Value - LV)
  • Yakış/Yakma Oranı (Burn Rate)
  • Dönüşüm Oranı (Conversion Rate)
  • Daha fazlası için buraya tıklayabilirsiniz.

4- Rakiplerinizi Çok Sıkı Takip Edin

Biraz burnu havada olmamak lazım. Düşünsenize harika bir fikriniz var fakat birçok zorlukla eş zamanlı mücadele veriyorsunuz. Rakipleriniz şu anda karşı karşıya olduğunuz zorlukları çoktan çözmüş olabilir. Sıkı bir takip sorunsuz bir kullanıcı deneyimi geliştirmek için size fırsat vermenin dışında, sizi başarıya götüren bir kısa yol da sunabilir.

Ventureburn

Rekabeti izlemediğinizde ise kendinizi bir gün başarısız olmuş girişim ve projelerin hikayelerinin paylaşıldığı, sorgulandığı Fuckup Nights gibi bir etkinlikte konuşmacı olarak bulabilirsiniz. (Hemen ekleyeyim; katıldığım serilerde hatalarından müthiş dersler çıkarıp bir sonraki girişimlerinde oldukça başarılı olan birbirinden değerli kurucuları da dinleme fırsatı bulmuştum.)

5- Yetenekli ve Ekiple Uyumlu Kişilerle Çalışın

Startup'ta çalışmak ve o heyecanı paylaşmak tarif edilmez bir mutluluk. Başlangıç için çalışacak ve aynı keyfi alacak, donanımlı ekip arkadaşlarını bulmak zaman zaman kolay olmasa da son derece önemli konulardan biri.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın yaptığı araştırmalar gösteriyor ki yanlış çalışanlara yapılan bir yatırım, büyüme ivmesini olumsuz yönde etkileyip, startup'larda kar kaybına neden olabiliyor.

6- İleriki Projeler için Finansman Sağlamak Üzere Şimdiden Adım Atın

Eğer kıymetli startup'ımız için öngörülü olmayı başarabilirsek, gelecek için güzel bir yer kaptık demektir! Yatırımcılar elbette belli veriler üzerinden ilerleyecek, fakat sizler öncesinde yavaş yavaş adınızı duyurmaya, projelerinizden bahsetme başlarsanız zaman geldiğinde bağlamak istediğiniz yatırımlara kolayca ulaşabilirsiniz.

Burada bahsettiğimiz uçuk olup da henüz yolun başında elimiz boşken iletişime geçmek kesinlikle değil. Anlamlı geri dönüşler elde ettiğimiz zaman, bazen fikir alma amaçlı, bazen startup'ımız hakkında bilinirlik elde etme amaçlı yatırımcılara ulaşabiliriz.

Sıkı bir araştırma yaptığınızda, Türkiye'de birkaç ismin bu yolda emek harcayan her girişimciye fırsat verip, yüz yüze görüşme için fırsat sunduğunu da göreceksiniz.

Bonus: Sabit Giderlerin Optimize Edilmesi Üzerine Bir Daha Düşünün

Startup'ınız geleceği için harcama alışkanlıklarını değiştirmeniz gerekebilir. Borçları önlemek için çaba sarfetmek ya da genel masrafları sınırlandırmak ilk başta sıkıcı bir iş gibi gelse de size ileriki zmaanlar için harika bir dinamik kazandıracak.

Sunacağınız ürün veya hizmetin piyasadaki tepkisini gözlemlemeden, çılgın harcamalar yapmak pek akıl karı değil. Hatta erken dönem gelen başarısızlığında temel sebeplerinden biri.

Bütçemiz ne olursa olsun, sağlam ama ölçülü adımlarla ilerlemek gerekli. Akla gelmesi gereken, lüks bir ofis yerine paylaşımlı bir ofisten yana tercihini kullanmak, ofis teknik donanımı en popüler olan seçenekler yerine fiyat performans değerlendirerk seçmek ve de pazarlama bütçesini ilk başta her kalem için değilde en yüksek dönüşümü olan kanal için harcamak olabilir.

Startup'ınızı sürdürülebilir başarı için konumlandırmak için yukarıda belirttiğimiz basit adımları takip ederek başarılı bir büyüme stratejisi oluşturabilirsiniz.

Türkiye'den çıkan ve adından gururla bahsedeceğimiz nice Startup'lar görmek dileğiyle...

Yolumuz açık olsun :)

Kaynaklar: Rocket Space,  Think with Google, #GirişimciyeTüyo

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir