• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Starbucks Siparişlerinin Yaklaşık 4’te Biri Mobilden Verildi

Begüm Canbaz / 03 Kasım 2020
facebook twitter

Starbucks dün açıkladığı bir bilgiyle, yılın son çeyreğinde ABD’deki Starbucks mağazalarındaki tüm işlemlerin neredeyse dörtte birinin mobil üzerinden gerçekleştirildiğini duyurdu. Özellikle pandemi dolayısıyla, vatandaşların fazla kuyrukta beklememek ve insan içinde çok durmamak amacıyla Starbucks uygulamasından sipariş verme oranı hızla arttı.

Starbucks, Sadece “Al-Götür” Hizmeti Sunan İlk Mağazasını Açtı

Starbucks, 2015 yılında şirketin mevcut ödeme sistemlerinin yanı sıra Starbucks App aracılığıyla, önceden sipariş vermeye olanak tanıyan mobil sipariş ve ödeme sistemini tanıtmıştı. Görünüşe göre 2015 yılında Starbucks’ın başlattığı bu sistem, pandemi başlangıcından beri bir hayli popüler hale geldi. Şirketin paylaştığı verilere göre bu özellik 2020 yılına kadar zaman içinde yavaş bir şekilde artarak büyürken, bu sene ciddi bir artış gerçekleşti. Geçen senenin son çeyreğinde %16 olan online sipariş verme oranı 2020 Ekim itibarıyla %24’e çıkmış durumda.

Starbucks’ mobile orders as % of transactions:

Q4 2020 24%
Q3 2020 22%
Q2 2020 18%
Q1 2020 17%
Q4 2019 16%
Q3 2019 16%
Q2 2019 15%
Q1 2019 15%
Q4 2018 14%
Q3 2018 13%
Q2 2018 12%
Q1 2018 11%
Q4 2017 10%
Q3 2017 9%
Q2 2017 8%
Q1 2017 7%
Q4 2016 6%
Q3 2016 5%
Q2 2016 4%
Q1 2016 3%

— Jon Erlichman (@JonErlichman) October 29, 2020

Starbucks’ın bu özelliği o kadar popüler oldu ki, genel amaçlı kullanılan mobil ödeme sistemlerini bile geride bıraktı. eMarketer tarafından 2018’de yapılan bir araştırma, ABD’de 23 milyon kişi, en az altı ayda bir kez Starbucks mobil üzerinden ödeme yaptığını gösterdi.

the top payments app isn’t Apple Pay or Google Pay… it’s Starbucks. eMarketer says the ranking will remain unchanged through 2022.

This year over 23M people will use the Starbucks app to make point of sale purchase at least once every six months. pic.twitter.com/gOE95KuZer

— Sally Shin (@sallyshin) May 22, 2018

Son olarak mobil ödeme sistemlerindeki bu büyümenin corona virüsle bağlantılı olduğu biliniyor. Pandemi sırasında fiziksel mağazalar sınırlı bir şekilde açık ya da komple kapalı olduğundan bu özellikler şirketin hayatta kalması için hayati önem taşıyor.

Xiaomi’yi Kara Listeye Ekleyen Trump’a Xiaomi Türkiye’den Yanıt
Xiaomi’yi Kara Listeye Ekleyen Trump’a Xiaomi Türkiye’den Yanıt

ABD ile Çin‘in arasında yaşanmakta olan ticari bir savaşın olduğunu birçoğumuz biliyoruz. Trump yönetiminin geçtiğimiz yıllarda Huawei markasını kara listeye almasıyla bu savaş ivme kazanmıştı. Trump yönetimi, görevini Joe Biden’e […]

comment 0
share
Etiketler
mobil ödeme mobil ödeme yöntemleri starbucks starbucks app

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkiye Eczacılar Deposu Reklam ve İletişim Ajansını Seçti

Şeyma Büyükdumlu / 11 Şubat 2021
facebook twitter
Türkiye Eczacılar Deposu Reklam ve İletişim Ajansını Seçti Türkiye Eczacılar Deposu’nun 360 derece iletişim projeleri, kreatif süreçleri ve sosyal medya yönetimini üstlenecek ajans belli oldu. 1939 yılından günümüze Türkiye’nin tüm coğrafi bölgelerinde; etik, nitelikli ve kaliteli hizmet anlayışı ile medikal sektör pazarında faaliyet gösteren TED, yeni dönemde işbirliği yapacağı reklam ajansını seçti. TED’in yeni dönemde 360 derece iletişim projeleri, kreatif süreçleri ve sosyal medya yönetimini üstlenecek ajans Muhabere İstanbul oldu. TED ve Muhabere İstanbul işbirliğinin ilk projesi olan medikal sektöründe nitril eldiven yeni reklam kampanyası izleyicilerle yakın gelecekte buluşacak.
Zara’nın Müşterileri Satın Almaya Yönlendirmek İçin Kullandığı 9 Taktik
Zara’nın Müşterileri Satın Almaya Yönlendirmek İçin Kullandığı 9 Taktik

En büyük giyim perakendecilerinden biri olan Zara‘nın kurucusu Amancio Ortega, bu işe pahalı tasarımcı kıyafetlerinin ucuz replikalarını sattığı bir dükkan ile başlamıştı. Bugün ise şirketin yıllık geliri milyarlarla ölçülüyor. Zara’da […]

comment 0
share
Etiketler
mobil ödeme mobil ödeme yöntemleri starbucks starbucks app

Mobil Alışveriş Tüketicilerin İlk Tercihi Olma Yolunda

Pazarlamasyon / 23 Haziran 2020
facebook twitter
Mobil Alışveriş Tüketicilerin İlk Tercihi Olma Yolunda

Global mobil uygulama pazarlama platformu Adjust, uygulama pazarlaması ve yeniden hedefleme alanlarında hizmet veren Liftoff işbirliğiyle, hızla büyüyen mobil uygulama ticareti hakkında yeni bir rapor yayımladı. Rapor verileri mobil alışveriş uygulamalarının önemli oranda büyümeye devam edeceğini gösteriyor.

Bir alışveriş uygulaması olmak için daha iyi bir zaman olmamıştı

Liftoff ve Adjust'ın analizleri, alışveriş uygulamalarının kullanıcı sayısının arttığına işaret ediyor. İlk alışverişini tamamlayan bir kullanıcıyı kazanmanın maliyeti 19.47 dolar seviyesinde ve bu rakam yıllık bazda yarıdan fazla düşmüş durumda. Ayrıca etkileşimler %40 arttı ve geçen yıl %10.5 olan satın alma oranı bu yıl %14.7'ye yükseldi.

Buna ek olarak COVID-19 nedeniyle uygulanan karantina ile birlikte tüketiciler mobil alışverişi her zamankinden daha çok kullanıyorlar. Kurulum maliyetleri yıl boyunca nispeten istikrarlı olsa da karantina uygulamasının en yoğun olduğu Mart 2020'de 2.48 dolar ile birlikte yılın en düşük seviyesine indi.

Liftoff'un kurucu ortağı ve CEO'su Mark Ellis, bunu şu sözlerle açıklıyor: "Amazon, Flipkart ve Alibaba gibi perakende devlerinin satışlarının artmasıyla birlikte diğer perakendeciler de pazarda yer buldu ve mobil kullanıcılar yıl boyunca alışveriş yapmaya başladılar. Bu trend hala devam ediyor. Tüketiciler değişen perakende alanına uyum sağladıkça mobil alışverişe her zamankinden daha çok yöneliyorlar. Bir alışveriş uygulaması pazarlamacısı olmak için hiç bu kadar iyi bir zaman olmamıştı.”

Fiziksel temas noktalarının azaldığı bu süreçte markalar büyümeye devam etmek için mobil uygulamaları kullanıyorlar. Ve Adjust'a göre, şirketler şimdiden kullanıcıları yeniden etkileşime sokmaya ve kazandıkları kullanıcıları tutmaya başladılar bile.

“E-ticaret endüstrisi, COVID-19 ile birlikte Mart ayının başlarında bir şok geçirdi ve pazarlamacılar reklam harcamalarını kıstı,” diyor Adjust'ın Ortadoğu, Afrika, Türkiye, Güney Avrupa ve Benelüks Bölge Müdürü Ender Özcan. “Ancak sektör Nisan'da kendini toparlamaya başladı. Artık müşterileri funnel'a çekmek ve mevcut müşterileri etkileşim içinde tutmak için hedefleme ve yeniden etkileşim kampanyalarına devam etmek için büyük bir istek var.”

EMEA kullanıcıları ikna edilmeyi beklerken Kuzey Amerika atılım yapıyor

Alışveriş uygulamalarının büyümeleri dünya çapında hızla devam ederken, Kuzey Amerika açıkça lider konumunda: bu bölgedeki ilk satın alma maliyeti 14.85 dolar gibi düşük bir seviyeye kadar dört kat azalırken, dönüşüm oranları dört kat arttı ve %27.6 seviyesine ulaştı.

EMEA'da durum biraz daha karmaşık. En düşük kayıt maliyeti 4.60 dolar ve kayıt için en yüksek dönüşüm oranı %48.2. Bu da bölgenin alışverişe hazır olduğunu gösteriyor, özellikle kullanıcılar funnel'ın ortasındaysa. Ancak satın alma işlemini tamamlayan bir kullanıcıyı kazanmanın yüksek maliyeti (16.27$) etkileşim oranlarının Kuzey Amerika'nın yarısı kadar olması ile birleştiğinde, kullanıcıların biraz daha ikna edilmesi gerektiği sonucu ortaya çıkıyor. (Etkileşim oranları NA bölgesinde %27.6 ve EMEA'da %13.6)

Daha fazla detay ve raporu indirmek için tıklayın.

Tüketim Kültürünün Üst Noktası: Marka Bağımlılığı
Tüketim Kültürünün Üst Noktası: Marka Bağımlılığı

2017 yılında Mrad ve Cui’nin makalesine konu olan ve marka bağımlılığını akademik olarak ölçmek için geliştirilen ölçekle birlikte marka bağımlılığına yönelik makaleler arttı. Türkçe alanyazında marka sadakati ile karıştırılan bu […]

comment 0
share
Etiketler
mobil ödeme mobil ödeme yöntemleri starbucks starbucks app

SAS ve Partner Republic’ten İşletmelerin Müşteri Deneyimini Üst Seviyeye Taşıyacak İş Ortaklığı

Şeyma Büyükdumlu / 13 Ocak 2021
facebook twitter
SAS ve Partner Republic’ten İşletmelerin Müşteri Deneyimini Üst Seviyeye Taşıyacak İş Ortaklığı

Analitik geliştiricisi SAS, veri odaklı müşteri deneyimi tasarımı konusunda projeler üreten Partner Republic ile stratejik iş birliği yaptığını duyurdu. İş ortaklığıyla şirketlere veri odaklı kişiselleştirilmiş projeler sunularak müşteri deneyimlerini üst seviyeye çıkaracak çözümler üretilmesi amaçlanıyor.

SAS Güneydoğu Avrupa, Türkiye ve Orta Asya İş Ortaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tuğrul Altıner Partner Republic’in SAS’ın Türkiye’de müşteri deneyimi konusunda iş birliği yaptığı en yetkin iş ortaklarından olduğunu belirtti. Partner Republic Genel Müdürü Demet Yarkın ise ortaklıkla birlikte sadece Türkiye’de değil gelecek dönemde Güneydoğu Avrupa bölgesinde de önemli projelere imza atılacağını ifade etti.

Kişiselleştirilmiş müşteri deneyimi üzerine yapılan iş ortaklığıyla; özellikle pandemiyle birlikte hızlanan dijitalleşme yolculuklarında şirketlerin süreçlerine ivme kazandırmak, insan kaynağı ihtiyacına destek olmak ve değer yaratmak amaçlanıyor. İmzalanan stratejik anlaşma çerçevesinde SAS pazarlama analitiği çözümlerini sunarken, Partner Republic müşteri deneyimi tasarımı ve danışmanlığıyla müşteri zekâsı yetkinliğini bir araya getiriyor. Bu sayede iki şirket, kampanya analitiği ve deneyim tasarımı konusunda uçtan uca hizmet sunacak.

SAS Güneydoğu Avrupa, Türkiye ve Orta Asya İş Ortaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tuğrul Altıner konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “SAS olarak Partner Republic’in kuruluş yolculuğundan itibaren yanlarında olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Partner Republic’in deneyimli ve yetkin ekibi sayesinde birlikte yürüttüğümüz projeler alışagelmiş sürelerin altında tamamlanıyor. Ayrıca iş ortağımızın güçlü ağları sayesinde SAS olarak dahil olmadığımız alanlara ve müşterilere ulaşma imkânı sağlıyoruz. Henüz çok yeni olan iş birliğimizin önümüzdeki dönemde sadece Türkiye ile sınırlı kalmayacağına ve bölgede de ciddi başarılara ulaşacağımıza inanıyorum” dedi.

Partner Republic Genel Müdürü Demet Yarkın ise iş ortaklığına dair şunları ifade etti: “Partner Republic olarak kuruluşumuzun ilk yılındayız ve tüketici trendlerini yakından takip eden, dinamik ve yeniliğe adapte ekibiyle müşterilerini her zaman müşteri deneyimine odaklı tutan bir ekibiz. Analitik konusunda SAS’ın 45 yıllık teknoloji gücü üzerinde oluşturduğumuz metodolojiyle şirketlerin gelirlerini artırmaya ve müşteri kazanım maliyetlerini azaltmaya odaklanıyoruz. İş ortaklığımızla Türkiye’de ve Güneydoğu Avrupa bölgesinde birçok yeni ve daha önce gerçekleşmemiş farklı projelere imza atacağız.”

Lufthansa’dan Yataklı Ekonomi Sınıfı Deneyimi
Lufthansa’dan Yataklı  Ekonomi Sınıfı Deneyimi

Geçen sene sizlere Air New Zealand hava yolu şirketinin, uzun mesafeli uçuşlardaki yolcularına ekonomi sınıfından yan yana üç tane koltuk satın alarak tüm bir sırayı yatağa dönüştürme imkanı tanıyan “Economy […]

comment 0
share
Etiketler
mobil ödeme mobil ödeme yöntemleri starbucks starbucks app
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön