Stanford Üniversitesi’nde Kendi Laboratuvarını Kuran Bilim İnsanı Yard. Doç. Gözde Durmuş ile Tanışmış mıydınız?

Bazı insanlar tanımaya değer, Yard. Doç. Gözde Durmuş da bu insanlardan biri. Milli gururumuz Yard. Doç. Gözde Durmuş kimdir, hangi başarılara imza atmıştır ve şimdi hangi başarısıyla gündem de bu yazımızda sizler için derlemek istedik.

2015 yılında tıpta ve biyolojide ilerleyen liderlerden biri olarak seçilen, kanserin erken teşhis edilmesini sağlayan ucuz ve hızlı bir test icat etmiş değerli bilim insanı Gözde Durmuş'un yaptığı mekanizmanın maliyeti yalnızca 1 dolardı. Durmuş şu an Stanford Üniversitesi Yardımcı Doçent olarak kendi kurduğu laboratuvarında çalışmalarına devam ediyor. Gözde Durmuş Stanford Üniversitesi'nde laboratuvar kurma şansını elde etmiş 3 Türk bilim insanından da biri aynı zamanda.

Yard. Doç. Gözde Durmuş'u hayallerinin peşinden gitmesine sebep olan aslında çoçukluğunda geçirdiği bir hastalık. Hayata umutla bakan ve hayal etmenin gücüne inanan Durmuş söyle diyor; “Çocukluğumda bir enfeksiyon nedeniyle uzun yıllar antibiyotik aldım ama iyileşemedim. Enfeksiyonların tedavisinde en doğru antibiyotiği en kısa zamanda bulabilmeyi hayal ettim ve yıllar sonra bunu başardım. Siz de hayal edin, çalışın ve kendinize güvenin”.

Hastalıkların hızlı tespit edilmesinin önemini edindiği tecrübeden dolayı daha iyi anlayan Durmuş şimdilerde mikrobiyoloji, genetik ve biyoteknoloji alanlarında yaptığı çalışmalara Stanford Universite’sinde kendi kurduğu laboratuvarında hız kesmeden devam ediyor.

Yard. Doç. Gözde Durmuş'un biyo, nano ve mikro teknolojileri, kanser ve antibiyotik direnci, erken teşhis gibi önemli konularda yaptığı çalışmalar çok kıymetli. Neden mi? Çünkü, sağlıklı beslenme, iyi bir tedavi, motivasyonun yanı sıra, kanser için en önemli şeylerden biri de erken teşhis. Erken evre kanserli hastaların doğru teknolojilerle tedavi edilmesi, sağkalım süre ve oranları çok yükseltiyor.

4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde, Dünya Sağlık Örgütü’nün paylaştığı verilere göre, sadece 2018 yılında, 18,1 milyon kişiye kanser teşhisi konuldu ve 9,9 milyon kişi de kanserden hayatını kaybetti.

Türkiye'de de kanser tüm dünyada olduğu gibi maalesef çok yaygın. TÜİK’in verilerine göre, Türkiye’de kanser tüm ölümlerin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor. Türkiye'de erkeklerde en çok akciğer ve prostat kanseri, kadınlarda ise en çok meme kanseri görülüyor. Maalesef ben de sevgili annem, nice zorluklarla Anadolu'nun köylerinde de öğretmenlik yapmış, bu ülkenin evlatlarında emeği geçen emekli sınıf öğretmeni Nazmiye Ulutaş'ı, 2012 yılında kanserden kaybetmiştim.

Türk bilim insanlarına güvenimiz tam. Gözde Durmuş gibi umarız niceleri yetişir. Kanser tedavilerinde erken teşhis herkes için daha da ulaşılabilir olur.

Çevresinde kanser tedavisi gören tüm okuyucularımızın yakınlara acil şifalar dileriz. Sağlıkla kalın.

Kaynak; ListeList.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir