Spotify’dan Evcil Hayvanınıza Özel Çalma Listesi

Kulağa belki ilk etapta biraz çılgınca gelebilir ama bazı markalar kişiselleştirilmiş çözümler üretmeyi bir adım öteye taşımayı iyi biliyor. Bu markalardan biri de Spotify.
Did you know 69% of pet owners sing to their pets? TBH, we’re not that surprised. These stats are barking good. 🐶 #SpotifyPets https://t.co/k2XmzrUlch
— Spotify News (@SpotifyNews) January 15, 2020
Geçtiğimiz günlerde Spotify evcil hayvanınıza özel bir çalma listesi oluşturabileceğinin duyurusunu yaptı. Spotify for Pets özelliği ile kullanıcılar evcil hayvanlarına özel çalma listeleri oluşturabilecekler.

Spotify’da Evcil Hayvanınıza Özel Bir Çalma Listesini Nasıl Oluşturabilirsiniz?
Sizin için çalışan algoritmalar, şimdi sahiplendiğiniz evcil hayvan için çalışıyor olacak. Bu özellikten yararlanmak için aşağıdaki aşamaları takip etmelisiniz.
- Spotify’a üye değilseniz buraya tıklayarak üye olabilirsiniz, üyeyseniz buraya tıklayarak hesabınıza erişebilirsiniz.
- Sonra uygulamadan yararlanmak için buraya tıklayarak evcil hayvan türünü seçmeniz gerekiyor. Platformda kedi, köpek, kuş, hamster ve iguana seçenekleri mevcut.
- Bu aşamada hayvanın huyunu suyunu Spotify ile paylaşmanız gerekli. Rahat mı, enerjik mi, utangaç veya arkadaş canlısı mı? Sahiplendiğiniz evcil hayvanın kişiliğini en iyi tanımlayan özellikleri seçmelisiniz.
- Spotify bu seçenekleri kendi müzik zevkinize göre senkronize edip, evcil hayvanınıza özel bir müzik listesi sunuyor.
- Ardından evcil hayvanınızın adını ve oynatma listesi kapağı için bir fotoğraf ekleyebilir ve isterseniz #SpotifyPets hashtag’i kullanarak çalma listenizi paylaşabilirsiniz.

Evcil hayvanınızın kişilik özelliklerini merkeze alarak sizin listelerinizden yararlanıp evcil hayvanınız için alternatif bir liste oluşturma özelliği ile Spotify benzeri platformlarda olmayan bir özelliği devreye sokuyor.

Hayvanseverlere soruyoruz: Diyelim ki evinizde sahiplendiğiniz sevimli mi sevimli bir köpek var. Bu köpeğin de kendine has huyu suyu. Bir müzik platformunun köpeğiniz için özel bir çalma listesi oluşturması, sizin o platformu tercih etme sebebiniz olabilir mi?
Burger King, McDonald’s Müşterilerinin Şikayetlerine Yanıt Verdi

Fast food devleri McDonald’s ve Burger King’in tatlı atışması uzun yıllardır sürüyor. Genellikle Burger King tarafından tek taraflı olarak yürütülen bu kampanyalara McDonald’s pek dahil olmasa da, geçtiğimiz yıl Belçika’daki […]
Reader Interactions
Bir cevap yazın Cevabı iptal et
Salgın Döneminde Etnik Pazarlama Neden Önemli?

Pandemi sonrasında ülkeler arası dolaşımın azalması, uluslararası çalışmalar yürüten şirketleri olumsuz etkilemeye devam ediyor. Satın alma ve e-ihracatta olduğu kadar, fuarların gerçekleştirilememesi de işletmeler açısından dezavantajlı durumlar arasında yer alıyor. Bunun çözümü ise dijtial kanallardan yapılabilecek “etnik pazarlama” çalışmaları.
Etnik Pazarlama Neden Önemli?
Küreselleşme, ulus ötesi şirketler gibi kavramlar sebebiyle uluslararası reklam dünyasında standart hale gelen tek tip reklam stratejilerini verimliliğini kaybediyor. Araştırmalar, tüketicilerin olağandan farklı reklam stratejilerine olumlu yanıt verdiğini gösteriyor. Bu noktada ise toplumdaki ortak dil, din, kültür, manevi miras ve sosyokültürel özelliklere sahip kişilerin oluşturduğu etnik gruplara yönelik pazarlama dikkat çekiyor.
Digital Exchange CEO’su Emrah Pamuk, bu konu hakkında yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:
“Kökeni Yunancada ‘halk’ anlamına gelen ‘ethnos’ sözcüğüne dayanan etnik kavramı, ulaşımın, ticaretin ve teknolojinin gelişmesi ile küreselleşme ve kültürel sebeplerle dünyanın birçok bölgesinde önem kazanıyor. Alt kültürleri ve etnik grupların tüketim davranışlarını inceleyen araştırmalar, buradaki farklılıkları tespit ederken, markaların tüketiciye özel mesaj verebilme kabiliyetleri de etnik pazarlama kavramıyla geliştiriliyor. Türkiye’ye ve dünyaya ulaşmak isteyen markalar, her ne kadar klasik pazar bölümlendirilmesi olarak ele alınsa da, etnik pazarlama ile daha kolay marka sadakati yaratabiliyorlar.”
Her şeyin müşterinin ihtiyacına göre şekillendiği günümüz dünyasında, istek ve ihtiyaçların saptanması ve buna bağlı entegre pazarlama faaliyetleri sürdürmek isteyen markalar için “etnik pazarlama” çalışmaları yapma gereksinimi doğuyor. Bunun için önceden hedef grubun düşünce yapısı, kültürü, yaşam ve tüketim alışkanlıkları konusunda analiz yapılması gerektiğini belirten Pamuk, hedef grubun dinamikleri ve özelliklerinin analiz edilmesi sonrasında etkili bir iletişim politikası oluşturmak gerektiğinin altını çiziyor.
Etnik Pazarlamanın İlk Örneklerden Biri Türkiye’den
Digital Exchange CEO’su Emrah Pamuk, etnik pazarlama ile ilgili yaptığı açıklamasının devamında ise şunları ifade etti:
“Dünyadaki ilk etnik pazarlama örneklerinden birisi Nestlé tarafından 1909 yılında Türkiye’de gerçekleştirildi. Markanın logosu yerine geleneksel levha uygulaması yapılırken, Osmanlı’nın kaligrafik şekillerinin kullanıldı. Bunun sebebi Anadolu topraklarının Batı’dan çok daha öncesinde kozmopolit bir yapıya sahip olmasıydı. Bu özelliği bugün de koruyoruz.
Markalar ise bu konuya biraz çekingen yaklaşıyorlar, ancak korkulduğu gibi stereotipleştirme ve klişeler olmadan da etnik pazarlama yapılabilir. Farklı bölgelerde yaptığımız çalışmalarda, içerisinde agresif mesajlar olmayan çalışmaların dijitaldeki klasik pazarlama çalışmalarına göre başarılı olduğunu görüyoruz. Satın alma davranışını etkileyen faktörler hiyerarşisinde de en önemli belirleyicilerden biri kabul edilen kültürel unsurları kullanmak etnik pazarlama çalışmalarındaki dönüşüm oranlarını etkiliyor.”
Pandemi Sonrası Dönemin Yıldızı “Dijital Etnik Pazarlama” Olabilir
Etnik pazarlama çalışmalarında, dijital kanalların hedefleme konusunda daha etkili olduğu görülüyor. Sosyal medya tarafında Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, YouTube gibi mecraların yanı sıra, TikTok’un da geniş kitlelere ulaşımda etkili olduğunu belirten Pamuk, bunu şöyle açıkladı:
“Özellikle sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen hedefleme çalışmaları, etnik pazarlama için ideal. Çünkü, kişiyi tanımlayan birçok farklı değişkenin yanına, kişinin sevdiği konular ve içerikler de eklenebiliyor. Bu da ‘adrese teslim’ diyebileceğimiz bir hedefleme netliği sağlıyor”
Digital Exchange, dijital etnik pazarlama konusunda sosyal medyanın yanı sıra, programatik reklamcılıktan da faydalanıyor. Böylece hem doğru hedefleme hem de bütçeyi en iyi şekilde kullanmak mümkün oluyor. Pamuk, “Sosyal medya, programatik reklamlar ve yerel medya kullanımını influencer pazarlamasıyla destekliyoruz. Böylece dijitalde 360 dereceyi kapsayan bir planlama ortaya çıkıyor ve sonuçlar da pandeminin yarattığı olumsuzlukları ortadan kaldırıyor.”
Amazon, LGBTQ + Kimlikli Kişilerin, Akıl Hastaları Olduğunu Söyleyen Kitapların Satışını Durduruyor

Amazon, artık gey, lezbiyen, transseksüel kısaca LGBTQ+ kimlikli kişileri akıl hastalığı olan kişiler olarak tanımlayan kitapları satmayacağını duyurdu. Ryan Anderson’ın 2018 basımı “When Harry Became Sally” kitabının 21 Şubat’ta Amazon’da […]
Şeffaf Ürünlerin Çıkmasına Neden Olan Pazarlama Akımı: Clear Craze

- 1980'li yılların sonu ve 1990'lı yılların başında birçok ürünün şeffaf versiyonlarının çıkmasına neden olan ve "clear craze" adı verilen bir pazarlama akımı vardı.
- Clear craze ile birlikte yayılan bu şeffaf ürün anlayışı, içecek sektöründe mümkün olduğunca katkı maddesi içermeyen ürünlerle kendini gösterdi ve birçok içecek üreticisi, ürünlerinin bir de şeffaf ya da başka bir ifadeyle sağlıklı versiyonlarını piyasaya sürdü.
- Pepsi, Coca-Cola, P&G, Gillette ve Nintendo gibi birçok marka, bu pazarlama akımı doğrultusunda yeni şeffaf ürünlerini satışa çıkardı.
- İlgili Yazı: 2018'de Gerçekleşmesi Beklenen Dijital Pazarlama Trendleri
"Şeffaf modası" olarak Türkçe'ye çevirebileceğimiz clear craze, 1980'li yılların sonu ve 1990'lı yıllarda etkisini gösteren ve birçok ürünün şeffaf ya da başka bir deyişle renksiz versiyonlarının çıkmasına neden olan bir pazarlama akımıydı. Bu pazarlama akımı doğrultusunda birçok içeceğin, kişisel bakım ürününün, hatta elektronik cihazın şeffaf versiyonları piyasaya sürüldü. Asitli içecekler, biralar, ağız çalkalama suları, deodorantlar, tıraş kremleri, hesap makineleri, kol saatleri, televizyon setleri, video kaset kayıt cihazları ve daha fazlası... Üreticiler tarafından hepsinin şeffaf versiyonları çıkarıldı. Clear craze ile birlikte yayılan bu şeffaf ürün anlayışı, içecek sektöründe mümkün olduğunca katkı maddesi içermeyen ürünlerle kendini gösterdi ve birçok içecek üreticisi, ürünlerinin bir de şeffaf ya da başka bir ifadeyle sağlıklı versiyonlarını piyasaya sürdü. Katherine Reinhard'ın 15 Şubat 1993 tarihinde The Morning Call isimli gazetede yayımlanan yazısına göre ise o zamanlar bu akımı takip eden kişiler, clear craze'in açık bir şekilde bir pazarlama taktiği olduğunu iddia ettiler. Yani onlara göre, piyasaya sürülen şeffaf ürünler, eski versiyonlarına göre daha saf ya da daha güvenli değildi. Reinhard'ın yazısında belirttiğine göre, New York'ta yer alan Trends Research Institute'nün (Trendleri Araştırma Enstitüsü) müdürü olan ve Fortune 500 şirketleri için trendleri takip eden Gerald Celente, bu konuyla ilgili olarak şu şekilde bir açıklamada bulundu: "Bu, pazarlamacıların mevcut ürün gruplarından daha fazla satış elde etme girişimi. Yaptıkları şey, şeffafın saflık anlamına geldiği inancı altında ürünlerin yeniden formüle edilmesidir. Bu çok sığ bir görüş." Bununla birlikte Gerald Celente, halkın renksiz ürünler talep ettiğini düşünmediğini ifade etti. Ancak buna rağmen Celente, insanların şeffaf ürünlerden uzak duracağını da düşünmüyordu. Celente bu görüşüyle ilgili olarak "Bu başarılı olacak. Onların ürünlerini destekleyecek." dedi. Gerald Celente'nin söylediği gibi ürünlerdeki bu şeffaflık anlayışının ne kadar başarılı olduğu tartışmaya açık bir konu, ancak pek çok marka bu trendi takip ederek ürünlerinin şeffaf versiyonlarını piyasaya sürdü ve bu trend uzun bir süre devam etti.
Crystal Pepsi
Pepsi, clear craze döneminde yaptığı pazar araştırması sayesinde tüketicilerin daha hafif ve daha az tatlı olan, koruyucu madde içermeyen ve de kafeinsiz olan hafif içecekler aradığını keşfetti. Bunun üzerine Pepsi, 1992 yılının ortalarında Crystal Pepsi adında şeffaf bir içecek piyasaya sürdü.
Tab Clear
Pepsi'nin şeffaf içeceği Crystal Pepsi, satışa sunulduğu ilk zamanlarda oldukça iyi bir ivme yakaladı. Öyle ki, içecek piyasaya sürüldüğü ilk yıl içerisinde ABD'deki soft içecek pazarının %1'ini eline geçirdi. Coca-Cola da en büyük rakibinin bu başarılı ürününe karşılık olarak fazla gecikmeden Tab Clear isimli benzer bir içecek piyasaya sürdü. 14 Aralık 1992 tarihinde ABD'de, Ocak 1993'te Birleşik Krallık'ta ve Mart 1993'te Japonya'da piyasaya sürülen Tab Clear, diğer soft ve şeffaf içeceklerin aksine kafein içeriyordu ve şirketin belirttiğine göre, normal kola tadına sahipti.
Ivory Clear
Clear craze döneminde, bu akıma uygun olarak bir ürün piyasaya süren markalardan biri de geniş yelpazede tüketim ürünleri üreten Procter & Gamble ya da kısa ismiyle P&G idi. Şirket, 1993 yılında Ivory Liquid isimli bulaşık deterjanının şeffaf versiyonu olan Ivory Clear'ı piyasaya sürdü. P&G, yeni bulaşık deterjanının eski versiyona göre daha saf olduğuna yönelik açıklamalar yapmaktan kaçındı. https://youtu.be/XL_m-MvPaV4 P&G şirketi adına açıklama yapan Lynn Hailey, Ivory bulaşık deterjanının artık şeffaf bir şişede şeffaf bir ürün olarak satıldığını ve bu sayede müşterilerin, ürünün yeniden formüle edildiğini anlayabildiklerini ifade etti. Hailey, ilk olarak 1957 yılında piyasaya sürülen Ivory Liquid ürününün formülünün önceki yıla (1992 yılı) kadar kadar hiç değiştirilmediğini, bir önceki yıl ise ürünün yağ sökme gücünün artırıldığını ifade etti. Hailey, ürünün formülünde yapılan bu değişimle ilgili olarak "Bu değişikliği vurgulamamız gerekiyordu. Bunu yapmamızın yollarından biri, şeffaf bir ürüne ve şeffaf bir şişeye sahip olmaktı." dedi.Gillette Series
Erkeklere yönelik kişisel bakım ürünleri çıkartan Gillette de clear craze'e kayıtsız kalmayan markalardan biriydi. Gillette, o dönem Gilette Series adı altında deodorant, anti-perspirant (roll-on), tıraş köpüğü, tıraş sonrası kremi gibi şeffaf renkli erkek bakım ürünlerini piyasaya sürdü. Ancak o dönem piyasaya sürülen diğer şeffaf ürünlerin birçoğunun aksine, Gillette'in bu şeffaf ürünleri günümüzde hala satılıyor.
Zima
Coors Brewing Company isimli bira üreticisi tarafından üretilen ve ilk olarak 1993 yılında piyasaya sürülen Zima, şeffaf ve hafif gazlı bir alkollü içecekti. Bu malt içeceği, o zamanlar biraya bir alternatif olarak pazarlandı. Coors Brewing Company, Zima'nın piyasaya sürüldüğü ilk yıl içerisinde pazarlama kampanyaları için toplamda 50 milyon dolar harcadı ve bunun sonucunda ABD'de alkollü içecek tüketen insanların yaklaşık olarak yarısını Zima'yı denemeleri için ikna etti. Brandweek isimli dergi, Zima'nın zirve yaptığı 1994 yılında, içeceğin piyasaya sürüldüğü tarihten o zamana kadar toplamda 1,2 milyon varil sattığını bildirdi.
Nintendo Game Boy "Play It Loud" Series Clear Edition
Japon oyun konsolu ve video oyunu üreticisi Nintendo, ilk olarak 21 Nisan 1989 tarihinde Japonya'da piyasaya sürdüğü ve dünyanın gelmiş geçmiş en çok satan oyun konsollarından biri olan Nintendo Game Boy'un "Play It Loud! Series" ismindeki renkli kasalara sahip yeni modellerini 20 Mart 1995 tarihinde piyasaya sürdü. Orijinal Nintendo Game Boy ile aynı teknik özelliklere sahip olan bu yeni Nintendo Game Boy Play It Loud! modellerinden biri de şeffaf kasaya sahip olandı. Bu model, Birleşik Krallık'ta zaman zaman X-Ray olarak da isimlendiriliyordu.
istegelsin’in İlk Reklam Filmi Yayımlandı

Online süpermarket istegelsin, başrollerini Hazal Kaya ve Ali Atay çiftinin paylaştığı yeni kampanyasını yayına soktu. Kreatif çalışmalarını Punch BBDO’nun yürüttüğü markanın yeni filminde, istegelsin’in uzman kadrosuyla seçilen ürünlerin titizlikle korunarak […]
Yıldız Teknopark’ın Dijital Medya Ajansı, Destex Digital Oldu

Türkiye’nin en büyük teknoparkı ve en köklü üniversitelerinden biri olan Yıldız Teknik Üniversitesi, tüm dijital operasyonlarını Destex Digital’e emanet etti. Destex Digital Ajans Başkanı Ozan Emrah Ünal, bu iş birliğiyle ilgili olarak şunları dile getirdi:
“Bugün Teknopark Genel Müdür Yardımcısı Sayın İsa Turgut İnci ve ekibi ile harika bir toplantı gerçekleştirdik. Hem Yıldız Teknopark’ın hem de Yıldız Teknik Üniversitesi’nin yeni dönem planlarını konuştuk. Kendilerine misafirperverlikleri ve bize duydukları güven için teşekkür ederiz. Ailemize hoş geldin Yıldız Teknopark!”

15 yıllık sektör tecrübesi ile markaların tüm dijital medya operasyonlarını yürüten başarılı ajans, özellikle eğitim sektöründeki faaliyetleri ile dikkat çekiyor. Ödüllü Google Premier Partner Ajansı Destex Digital hakkında detaylı bilgi sahibi olmak ve vaka çalışmalarını incelemek için Destex Dijital'in internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Yumoş Ayıları Rumeli Cadde’sine Çıktı

Yumoş, emsalsiz günler yaşadığımız bu dönemde keyifli ve sıra dışı bir tanıtıma imza attı. Nişantaşı Rumeli Caddesi’nde bulunan Tinçel Apartmanı’nın duvarlarını renklendiren birbirinden sevimli 89 adet Yumoş ayısı sokaktan geçenlerin […]