Sporcu İçecekleri Sektörü Genişlemeye Devam Ediyor

Tüm keşifler tesadüfi veya bir ihtiyacı gidermek için yapılan çalışmalar sonrası oluşur. Ürünler ve hizmetler de ihtiyaçları karşılamak ve sorunu çözecek ürün-hizmetin oluşturulmasına yönelik yapılır. Sporcu içecekleri de işte böyle bir ihtiyacın araştırılması ve sonuca varılması neticesinde oluştu. Sporcu içeceklerinde ihtiyacın doğması Amerikan futbolu ile başlıyor. Amerikan futbolu, Kuzey Amerika kıtasının en önemli spor dallarından biri olarak görülüyor. Kolej ligi NCAA ve NFL de en çok takip edilen spor ligleri...

University of Florida'da 1965 yılında takımın neden güneşli ve sıcak havalarda performans düşüklüğü yaşadığına dair bir merak oluştu. Oyuncuların performansı maçın bitimine yakın sürelerde düşüyor ve maçı kaybettirecek hataların yapılmasına sebep oluyordu. Takım kurmayları ve üniversitenin tıp fakültesi tarafından oluşturulan heyet, oyuncuların maç içindeki metabolik değerlerindeki değişimi inceleme altına aldılar. Sıvı ve elektrolit kaybının performansı doğrudan etkilediğini tespit ettiler. Efor sarf edilmesi ve buna bağlı terlemeyle vücudun kaybettiği vitamin ve minerallerin yerine konamaması sonucu oyuncuların maç içi performansında dalgalanmalar olduğu sonucuna ulaştılar. İçinde vitamin, mineral ve elektrolit bulunan bir karışım meydana getirildi ve sporcu içeceği olarak adlandırıldı. Ürünün adı, University of Florida'nın maskotu olan timsahtan (gator) esinlenerek Gatorade olarak belirlendi. Sporcu içecekleri sektörü de Gatorade'in önce Kolej Ligi ardından NFL'in sporcu içeceği haline gelmesi ile oluştu. Günümüzde 70 kolej takımı ve NFL takımlarının neredeyse tamamı bu markanın ürünlerini kullanıyor.

Sporcu içecekleri, etkinliği kanıtlanmış meyve özlerini içinde barındırıyor. Karbonhidrat eksikliği, kas gücünün yenilenmesi, vücut yorgunluğunun ötelenmesi ve yüksek performansa ulaşmak amacı ile antioksidan ve doğal vitaminlerle içeriği oluşturulan bir ürün ile karşılaşıyoruz.

Ürün çeşitleri ise dört farklı kategoride piyasaya sunuluyor:

Hipotonik İçecekler: Vücudun kaybettiği tuz ve mineralleri yerine vücuda geri kazandıran ürünler.

İzotonik İçecekler: Hipotonik içeceklerinin sahip olduğu özelliklere ek olarak vücudun kas gücünün devamını sağlamaya yönelik geliştirilen ürünler.

Hipertonik İçecekler: İçerdiği yüksek karbonhidrat oranıyla enerjinin spor esnasında devamını sağlamaya yönelik olarak geliştirilen ürünler.

-ade Takısı Alan Ürünler: Ürünü, aksiyonu temsil eden ve şekerli bir ürün olduğunu betimlemek amacıyla kullanılır. Aynı zamanda markanın sporcu içeceği olduğunu vurgulamak ve tanıtmak amacı taşır.

Ülkemizde ise Pepsi grubunun Gatorade ve Coca-Cola grubunun Powerade markaları sektörün oyuncuları olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Powerade, uluslararası resmi spor organizasyonlarına sponsorluk veya partnerlik desteği vermesi ve ülke içi organizasyonlarda yer alması ile kendini gösteriyor. Coca-Cola'nın A Milli Futbol Takımı ana sponsorlarından biri olması sebebiyle Powerade, milli takımın resmi sporcu içeceği olarak lanse edilmiş durumda.

Sektörün yeni oyuncusu ise Saol Vitamin Water. Saol vitaminli su, sporcu içecekleri sektöründe yeni bir oyuncu olarak pazara girmiş olmakla birlikte ayrıca yeni bir sektörün oluşabileceğine de işaret etmekte.

Avrupa'da oldukça yaygın olarak tüketilen aloe veralı içecekler, diyet içecekleri ve antioksidan özelliği taşıyan içeceklerin ileride yeni bir pazar olarak Türkiye'de oluşabileceği söylenebilir. Oluşacak bu pazar, sağlıklı içecek kategorisinde tüketici zihnine yerleştirilebilirse önemli bir pazar başarısı yakalayabilir. Özellikle içecek raflarının genel olarak "zararlı'' algılandığı ülkemizde vitaminli içecekler başta olmak üzere sağlık içecekleri kategorisinde yeni bir pazar oluşturulabilirse kalıcı başarı sağlanabilir. Bu ürünler İsveç'te milli futbolcu Zlatan İbrahimovic referansı ile pazarlanmakta ve günlük hayatta sıklıkla tüketilmektedir. Yazımı orada çektiğim bir raf fotoğrafı ile sonlandırıyorum. Görüşmek üzere.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir