Sponsorlu Reklamlar Marka İmajına Zarar Veriyor

Uzun yıllardır var olan ama pek sık kullanılmayan, sosyal medya kanallarının reklam almak adına yeni yollar aradığı dönemlerde hızır gibi yetişen ve giderek popüler hale gelen; adının yeni yeni gündeme geldiği bir kavram var: sponsorlu reklamlar ( Native Advertising ) Konuya geçmeden önce sponsor reklamların ne olduğundan biraz bahsetmek istiyorum.

Sponsor reklam ( native advertising ) kavramı biraz karışık. 'ın Mashable'da bu konu üzerine yazdığı yazıda dediği gibi cevap kimle konuştuğunuza göre değişiklik gösteriyor. Ancak bu yazımda yoğunlukla aşağıdaki grafikte gördüğünüz gibi Twitter ve Facebook'ta gördüğünüz sponsorlu reklamlardan bahsedeceğim.

Peki sponsorlu reklamlar dediğimizde tam olarak hangi kavramdan bahsediyoruz ? Facebook'ta Twitter'da ya da StumbleUpon'da dolaşırken, birden araya giren ve Facebook size bu sayfayı beğenmenizi tavsiye ediyor, peki ya bu tweeti gördünüz mü şeklinde bir anda karşınıza çıkan reklamlardan bahsediyoruz. Sektörün büyük bir çoğunluğunda geleceğin reklam anlayışının bu tarz reklamlar üzerine kurulacağı fikri hakim olsada, yapılan araştırmalar bunun tam tersini söylüyor. MediaBrix adlı araştırma şirketinin 18 yaş ve üstü 2,516 kişinin katılımıyla yaptığı araştırmaya göre sponsorlu reklamlar insanların zihninde oluşan marka imajına zarar veriyor.

Grafikte de görüldüğü gibi, insanların sponsorlu reklamlara karşı yaklaşımı platformdan platforma farklılık gösteriyor. Katılımcıların %45'î Twitter üzerinden yayınlanan sponsorlu reklamları yanıltıcı bulurken bu rakam Facebook'ta %57'e, televizyonlarda yayınlanan ve ortalama 15-30 dakika süren reklamlarda %61'e kadar yükselirken, sponsor videoda tavan yaparak %86'a ulaşıyor.

Ayrıca araştırmada yer alan, yazının savını destekleyen diğer gözlemler ise şunlar: katılımcıların %62'si Twitter üzerinden yayınlanan sponsorlu reklamların, tüketicilerin marka algısını ya değştirmiyor ya da hiç etki etmiyor. Bu rakam Facebook üzerinden yayınlanan sponsorlu reklamlarda %72, video tabanlı sponsor reklamlarda ise %86.

İnsanların günlük hayatta maruz kaldığı bilgi ve reklam bombardımanı, markaları kendilerini diğer markalardan ayırmak ve öne çıkarmak adına farklı yollar aramaya ve kullanmaya itiyor. Bu arayışın bir ürünü olan sponsorlu reklamlar, sektörün büyük bir bölümü tarafından geleceğin reklam araçlarından biri gibi görülse de, yapılan araştırmalar ortaya koyuyor ki bu tarz reklamlar tüketiciyi etkilemek, zihinlerde oluşan marka imajını bir adım ileriye götürmek yerine markaya zarar veriyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir