• Pazarlamasyon TV
  • Social Influencers
  • Etkinlikler
  • Akademi
  • Kariyer
Created with Sketch.
  • Prime’ı Keşfet
  • Intelligence Platform
  • Marketing Meetup
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Sosyal Medyayı Kısıtlamak Depresyon ve Yalnızlığı Azaltıyor

Saliha Akın / 14 Kasım 2018
facebook twitter
  •  Penn State Üniversitesinde yapılan bir deneysel araştırma, sosyal medyanın etkilerine dair çok net sonuçlar sunabiliyor. 
  • Sosyal medya kullanımının günde yaklaşık 30 dakika ile sınırlandırılması, kişilerde yalnızlık hissini ve depresyonu azaltıyor.
  • İlgili Yazı: Sosyal Medya’nın Teşhir Etme ,Gözetleme ve Mahremiyet İlişkisi

Sosyal medya kullanımı üzerine yapılan deneyde, günde 30 dakikadan fazla sosyal medya kullanmayan kişilerin yalnız ve depresyon etkilerinde olumlu bir azalış görüldü

Yakın zamanda Penn State Üniversitesinde yapılan bir deneysel araştırma, sosyal medyanın etkilerine dair çok daha direkt sonuçlar sunabiliyor. Araştırmanın sonucu tahmin etmek zor değil: “Sosyal medyayı ne kadar az kullanırsak o kadar iyi.”

Penn State Psikoloji Bölümünden Melissa Hunt tarafından yapılan çalışmada 143 adet öğrencinin üç hafta boyunca ya sosyal medya kullanımlarını Facebook, Snapchat ve Instagram’ı günde 10 dakika kullanarak sınırlaması ya da normal kullanımına devam etmesi istendi. Deneysel araştırma öncesinde ve sonrasında katılımcılara depresyon, sosyal destek gibi konularda testler yapıldı.

Sonuçlar Şöyle;Sosyal medya kullanımını sınırlayan grubun yalnızlık ve depresyon verilerinde üç hafta içinde bir azalma görüldü. Her iki grupta da endişe ve uzak kalma korkusu azaldı. Bu durum kişinin kendisini gözlemlemesinin getirdiği bir sonuç olarak yorumlandı. Sonuçlar sosyal medya kullanımının günde 30 dakika ile sınırlandırılmasının sağlıkta ciddi iyileşmelere yol açacağını işaret ediyor.

Yeni Çalışmalara İhtiyaç Var

Araştırmacılar deneyin sonuçlarının yeterli olmadığını, yeni araştırmaların kendilerinin bıraktığı noktadan devam ederek daha detaylı çalışmalar yapması gerektiğini söylüyor. Daha uzun süreli araştırmalar da daha net sonuçlar elde edilmesine yardımcı olacaktır. 30 dakikalık limitin de kolay ölçülebileceği için seçildiğini söyleyen araştırma ekibi, belki bu süreyi yarısına indirmek ya da iki katına çıkarmak daha etkili sonuçlar doğurabilir. Bunun da deneme yanılma yöntemi ile bulunması gerek diyor. Ama o zamana kadar araştırmacıların size bir tavsiyesi var: “Telefonunuzu bırakın ve hayata karışın”

Kaynak:TechCrunch

Facebook, Tüketici Farkındalığı Kampanyası’nı Türkiye’de Başlatıyor
Facebook, Tüketici Farkındalığı Kampanyası’nı Türkiye’de Başlatıyor

Facebook, Türkiye’deki tüketicilerin sahte banka reklamlarıyla ilgili farkındalığını artırmaya yönelik başlattığı Tüketici Farkındalığı Kampanyası’nı duyurdu. Bu kampanyayla “phishing” adı verilen ve platform üzerinden insanları dolandırmaya çalışan sahte banka reklamlarının yaygınlığını […]

comment 0
share
Etiketler
facebook Instagram snapchat sosyal medya
logo
Marketing Meetup Happiness
25 Nisan 2019
Erken Kayıt Fırsatı

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram Çöktü mü?

Sibel Koç / 03 Ekim 2018
facebook twitter
Instagram Çöktü mü?
  • Kevin Systrom ve Mike Krieger, geçen hafta şirketten ayrılma kararı aldıklarını açıklamıştı.
  • Instagram’ın yeni yöneticisi, şirketin Ürün Müdür Yardımcısı Adam Mosseri olmuştu. 
  • İlgili yazı: Instagram’ın Yeni CEO’su Belli Oldu

Instagram çöktü mü soruları, bugün sosyal paylaşım sitesine erişmek isteyen kullanıcıların araştırdığı konu oldu. '5xx Server Error' hatası veren Instagram, global bazda erişim sıkıntısına neden oldu.

Instagram TSİ 10:00 sularında dünya genelinde çöktü. Uygulamaya girmeye çalışan kullanıcıların büyük bir kısmı '5xx Server Error' hatası ile karşılaştı. Erişim sorununun teknik bir aksaklıktan kaynaklandığı sanılırken, Instagram'dan konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmış değil. Kaynak: Hürriyet.com
Vero : Sosyal Medya Ailesinin Yeni Üyesi
Vero : Sosyal Medya Ailesinin Yeni Üyesi

Sosyal medya uygulamalarını kullananlar arasında geçen hafta başlayan büyük ilgi, bizi yeni bir sosyal uygulamayla tanıştırdı. Aslında yeni bir uygulama olmayan ve 2015’te hayat bulan Vero, algoritma tabanlı ve reklam […]

comment 0
share
Etiketler
facebook Instagram snapchat sosyal medya

Mountain Dew Türkiye Pazarında

Dora Uzkesici / 07 Ağustos 2018
facebook twitter
Mountain Dew Türkiye Pazarında 2018 yılında Türkiye'de faaliyet gösteren içecek işletmelerinin ürün ithalatında ve Amerikan menşeli markaların Türkiye'ye getirilmesinde artış yaşanıyor. Bu girişimlerin sonuncusu Pepsi Company'den geldi ve Fruko meşrubata yetki verilerek limon aromalı gazlı içecek Mountain Dew'in Türkiye'de üretimi ve Türkiye pazarına giriş süreci başlatıldı. Mountain Dew'i konu almamın birkaç sebebi var:
  1. ABD satış rakamlarının yüksek olması.
  2. Markanın çıkışından sonra gerçekleştirdiği başarılı konumlandırma stratejisi.
Tennessee eyaletinde 1940 yılında alkollü içecekler için bir karışım olarak düşünülen Mountain Dew, içecek formülünde değişikliğe gidilerek 1948 yılında gazlı içecek haline getirildi. Güney eyaletlerde "ay ışığı"nı tanımlamak için kullanılan Mountain Dew deyişi ise markanın ismi haline geldi. Mountain Dew, ABD'de "hillbilly" olarak tarif edilen çiftçileri ve çiftçi ailelerini hedef kitlesine almıştı. Tennessee'nin güney eyaletlerinden biri olması, öncelikle hedef pazarın güney eyaletler olmasına neden oldu. "Willy the Hillbilly" karakteri yaratılarak dönemin ilk reklam filmleri çekildi. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=dyu4Tpoq8hc[/embed] 1964 yılında Pepsi grubu tarafından satın alınan marka, modern bir logo ile birlikte ürünün hedef kitlesini değiştirmeyi tercih etti ve hedefine genç nüfusu aldı. Logo tasarımında "mountain" kelimesini "mtn" olarak kısaltan marka, extreme sporlar ve e-spor kategorileri başta olmak üzere promosyon çalışmaları gerçekleştirmeyi sürdürüyor. World of Warcraft, Halo, Call of Duty, Dead Rising, Forza Motorsport gibi oyunlar için özel ambalaj tasarımı ve içecek aroması çeşitlendirmesi gibi çalışmalar yapılıyor. Ekstrem spor kategorisinde sponsordan ziyade organizatör olmayı tercih eden marka "DEW Tour" serileriyle BMX, kaykay, motokross başta olmak üzere yaz ve kış ekstrem spor etkinlikleri düzenlemeye devam ediyor. Markanın Amerikan Ulusal Futbol Ligi finali olan "Super Bowl" maçlarında verdiği reklamlar ise içeceğin ulusal pazar başta olmak üzere, faaliyette olunan pazarlarda bilinirliğini artırıyor. 2018 Super Bowl maçında yine bir Pepsi grubu markası olan Doritos cips ile ortak bir reklam çalışması yürütüldü. Reklamda Morgan Freeman ve Peter Dinklage başrol oynuyor. İlk çekilen reklam filmi ile en çok bütçe ayrılan reklam filmi arasındaki fark göz alıcı... [embed]https://www.youtube.com/watch?v=lEgTrxXVmoI[/embed] Mountain Dew'in ABD pazarında 8 farklı çeşidi bulunurken, marka yöneticileri Türkiye'ye giriş için kalorisiz Mountain Dew çeşidini seçti. Kalorisiz Mountain Dew ürünün seçilmesinde Türkiye'de son yıllarda şekerli ve gazlı içeceklerin toplam satışında yaşanan gerileme ve toplam satışlarda yaklaşık %6 seviyesinde olan şekersiz içecek talebinin artışı dikkate alınmış olabilir. Türk tüketicisi şekersiz ve kalorisiz ürünleri tercih etmeyi sürdürüyor. İçecek tüketiminde tüketicilerin şekersiz ürün talebi satışlara yansıyor. Türkiye'de 450 mililitre ve yukarıda görülen şişe tasarımıyla satışa sürülen içecek, 2.25TL'ye satılıyor. Ürüne zincir marketlerden ulaşabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.
Sosyal Medya Trollerine Dahil Olan 5 Marka
Sosyal Medya Trollerine Dahil Olan 5 Marka

Bu zamana kadar çeşitli markaların sosyal medyada rakiplerini ya da kullanıcıları trolleme girişimlerine pek çok kez şahit olduk. Tabii, bu girişimlerin bazıları başarılı olarak markanın alkış toplamasını sağladı, bazıları ise […]

comment 0
share
Etiketler
facebook Instagram snapchat sosyal medya

Vero : Sosyal Medya Ailesinin Yeni Üyesi

Erkan Mert Özoğul / 02 Mart 2018
facebook twitter
Vero : Sosyal Medya Ailesinin Yeni Üyesi Sosyal medya uygulamalarını kullananlar arasında geçen hafta başlayan büyük ilgi, bizi yeni bir sosyal uygulamayla tanıştırdı. Aslında yeni bir uygulama olmayan ve 2015’te hayat bulan Vero, algoritma tabanlı ve reklam destekli çalışmalara alternatif bir deneyim sunmasıyla öne çıkıyor. Peki, üç yıl önce doğan bir uygulama neden şimdi popüler oldu? Bunda pek çok neden öne sürülebilirse de özellikle Instagram’daki algoritma tabanlı akışın beklenenin aksine, ters etki yaratmasının etkili olduğu söyleniyor. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=LdJ-wl0l-Hk[/embed] Vero aslında yukarıdaki videoda da göreceğimiz üzere, tasarım açısından Instagram’a benziyor. Daha geniş bir yelpazede içerik paylaşımını mümkün kılan Vero; müzik, link, kitap ve film tavsiyeleri de dahil birçok paylaşım seçeneği sunuyor. Vero’nun yaratıcıları, müzik dinlerken alışveriş yapanların, bunu uygulamadan çıkmadan yapabilmeleri için herhangi bir reklam almadıklarını ve bu nedenle de herhangi bir algoritma kullanmak zorunda kalmadıklarını söylüyor. Hiçbir kullanıcının verisini işlemediklerini de belirten Vero ekibi, bu sayede sadece bir sosyal ağ değil, sosyal olarak çevrimiçi olmanın yeni bir yolunu bulduklarını vurguluyor. Aslına bakılırsa, Vero kuruluş manifestosundan gözümüze çarpan bu noktalar, aynı reklam ve pazarlama karşıtı iddialarla ortaya çıkan ve bir anda popüler olan Ello’nun anlayışına benziyor. Vero’nun seçtiği yoldan ne kadar ilerleyeceğini şimdilik kestiremesek de Ello’nun beklediği başarıyı yakalayamadığını hatırlatmamızda yarar var. [caption id="attachment_74304" align="alignnone" width="800"] Ello, Vero ile benzer ideallerle yola çıksa da beklenen performansı gösteremedi.[/caption] Her şey iyi hoş da Vero, bir anda gelen bu şöhretin altından kalkabilecek mi? Uygulamanın bu yoldaki avantajlarını mercek altına almaya ne dersiniz? Alternatif bir sosyal ağ beklentisi Belki dünyanın her köşesinde aynı ölçüde değil ama internetteki sosyal medya platformlarını kullananların pek çoğu, artık alternatif bir sosyal ağ uygulaması bekliyor. Reklamsız ve sağlayacakları faydanın algoritmalar üzerinden değiştirilmeyeceği yeni bir ağ talep ediyorlar. Snapchat bu bağlamda, hiçbir içeriği kalıcı olarak saklamaması ve bu geçici içeriği sadece kullanıcının belirlediği kişilere açmasıyla, Facebook karşıtı cephenin ilk neferi olmuştu. Gel gelelim, bu platform da zaman içinde genişleyip büyüdükçe politikasını hafifletti. Çünkü hedeflerine bu şekilde varamayacağını anlamıştı ve bu durumun sürdürülebilirliği etkileyeceğini düşünerek kendi algoritmasını oluşturmuştu. İşte tam da bu değişiklik, paylaştığı içerik üzerinde kontrolü yeniden sağlamak isteyen kesimleri yeni bir alan arayışına itti. Vero bu ihtiyacı karşılayacak gibi görünüyor. Yine de kullanımı daha da yaygınlaşırsa, Vero’nun Snapchat ile aynı noktalarda karşı karşıya gelip ona meydan okuması gerektiği de bir gerçek olarak önümüzde duruyor. [caption id="attachment_74306" align="alignnone" width="800"] Vero tasarım açısından Instagram ile benzerlikler gösteriyor.[/caption] Growth hacking etkisiyle yükseliş Vero reklam almayan ve almayı da düşünmeyen bir platform olduğunu söylüyor. Öyleyse, bu değirmenin suyu nereden gelecek? Uygulamanın gelir elde etme yollarından biri, abonelik tabanlı bir model geliştirme olabilir. Nitekim Vero, her kullanıcıdan yıllık birkaç dolarlık bir kullanım bedeli almayı planlıyor. Fakat şimdilik kullanıcı kitlesini artırmayı öncelikli gördüğünden, ilk bir milyon üyeden abonelik ücreti alınmayacağı da belirtiliyor ki uygulama bir milyon kullanıcıya giderek yaklaşıyor. Yani sizin anlayacağınız, eğer Vero’yu bedava kullanmak istiyorsanız, en kısa sürede üye olmanız daha mantıklı olacak. [caption id="attachment_74308" align="alignnone" width="800"]Vero Vero, reklamsız bir sosyal medya platformu olup olamayacağının yeni bir denemesi olarak karşımıza çıkıyor.[/caption] Sosyal alışverişin büyüme potansiyeli Gelir elde etme noktasında Vero’nun önündeki diğer seçenek ise uygulama üzerinden yapılacak alışverişler olacak. Vero eğer yeterince popüler olmayı başarırsa, büyüklük açısından belli düzeylerde zorluklar yaşasa da iç akış (in stream) yoluyla satış destekli bir modeli hayata geçirebilir. Kuşkusuz ki Vero’nun bunu uygulamaya dökmede ne kadar başarılı olacağını görmek ilginç bir deneyim olacak. Günümüzde çok sayıda sosyal medya platformu ortaya çıkıyor ama Snapchat’i dışarıda bırakırsak, çoğunun ömrü tıpkı bir saman alevi gibi başlayıp kısa sürede bitiyor. Bu gerçeğe, bir anda çok sayıda kullanıcıya ulaşan ama bir süre sonra kullanma oranı düştüğünden başarısızlığa uğrayan Peach, Ello ve benzer birçok platformu örnek gösterebiliriz. Bu hayal kırıklığında en büyük etken ise kullanıcılar arttıkça mevcut ağların yeni bir alana taşınmasının zorluğu olarak öne çıkıyor. Bu da zaten Facebook gibi devasa bir sosyal ağın en büyük avantajlarından biri. [caption id="attachment_74311" align="alignnone" width="800"] Vero, ilk bir milyon üyeden kullanım ücreti almayacağını belirtiyor.[/caption] Tanıtım videosunda “Bu bir devrim değil, akılcı bir adım. Fakat reklamsız temiz akışlar sunan ve kontrolü kullanıcının ellerine bırakan bir şey.” sözleriyle tanımlanan Vero, eğer kendi yolundan ayrılmadan başarılı olmak istiyorsa, zorlu bir mücadeleyi de şimdiden göze almak zorunda. Elbette benzer hedeflerle ortaya çıkmış her sosyal ağ gibi Vero’nun idealizmi de sorgulanmaya açık. Bu yüzden söz konusu idealler, ticari yönden kaçınılmaz zorluklarla yüz yüze gelindiğinde tek edilebilir ya da tersine, Vero bu engeli de aşıp çölde bir vaha olabilir. Bir anda ilgi odağı olabilmesini paraya çevirerek ilkelerinden taviz vermeden hayatta kalabilir, hatta sosyal medya konusunda önemli aktörlerden biri de olabilir. [caption id="attachment_74312" align="alignnone" width="800"] Vero uygulamasından toplu ekran görüntüleri[/caption] Kim bilir? Eğer siz de alternatif bir sosyal ağ arayışındaysanız ve sosyal medya platformlarında maruz kaldığınız reklam bombardımanından usanmışsanız, belki Vero denemeye değer bir yoldur.
Küçük İşletmelerin Sosyal Medya Pazarlamasında En Sık Yaptığı 4 Hata
Küçük İşletmelerin Sosyal Medya Pazarlamasında En Sık Yaptığı 4 Hata

KOBİ’lerin yüzde 77,6’sı pazarlama stratejilerinde sosyal medyayı kullandığını ve KOBİ’lerin yüzde 32’sinin sosyal medya pazarlamasına ciddi yatırım yaptığını söylüyor. Küçük işletmeler sosyal medya hesabı açmak ile sosyal medya pazarlamasını karıştırabiliyor. […]

comment 0
share
Etiketler
facebook Instagram snapchat sosyal medya
PRIME DÜNYASINI KEŞFET
Üye Ol, Ayrıcalıklardan Yararlan!
KEŞFET
Prime Özel: Ocak 2019 Trendleri
Ocak Trend Raporumuz Yayında
Trend Takibi: Türkiye'den ve Dünya'dan tüm trendleri inceliyor ve sizler için bir araya getirerek her ayın ilk günü posta kutunuza gönderiyoruz. Peki geçtiğimiz ay hangi trendler ön plana çıktı?
İndir

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
facebook twitter instagram linked-in
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön