[Son Dakika] Cumhurbaşkanı Gül İnternet Düzenlemesini Onayladı

Özellikle 17 Aralık soruşturması nedeniyle tepki çeken, internete sansür olarak adlandırılan düzenleme (5651 sayılı yasa) Cumhurbaşkanı’nın onayından geçti. Yasaya yönelik tepkilerin oldukça arttığı son günlerde, Cumhurbaşkanı’nın yasayı bekletip problemli iki madde üzerinde çalıştıklarını açıklaması ile, yasanın geri gönderileceği üzerine umutlar artmıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Macaristan ziyareti dönüşü, Twitter’dan yaptığı açıklama ile yasayı onayladığını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Gül’ün iki madde üzerindeki tepkilere yönelik olarak kendisinin de çekinceleri olduğunu, bunu da hükümete ilettiğini ve yasanın onayının ardından hafta içinde ek bir düzenleme ile bu kaygıların giderileceğini söyledi. Yasanın onayı sonrasında yaşanan gelişmeleri tekrar sizlerle paylaşacağız.
Duvar Ören Çalışkan Robot

Japonya’da AIST tarafından geliştirilen insansı robot, yeni yayınlanan bir videosunda kuru duvar olarak adlandırılan sistemi tek başına örüyor. Bu insansı robot tüm montaj işlemlerini tek başına yapıyor. İlgili yazı: Alibaba’nın […]
Marketing Meetup Happiness 25 Nisan 2019
Reader Interactions
Bir cevap yazın Cevabı iptal et
Teknoloji, Bizi Nasıl Birer Bağımlıya Dönüştürüyor?

- Aslında bizim kontrol etmemiz gereken teknoloji, bizi kontrol eder hale geldi.
- Sosyal ağlar, online alışveriş ve oyunlar gibi dijital teknolojiler, kullanıcıların geri dönmelerini sağlamak için birtakım ikna edici ve motivasyonel teknikler kullanırlar.
- FoMO (fear of missing out / gözden kaçırma korkusu) olarak bilinen fobi, sosyal medya tasarımındaki birçok özelliğin çıkış noktasıdır.
- WhatsApp'taki mavi tik işareti ve diğer mesajlaşma uygulamalarındaki mesajın görüldüğüne dair bildirimler, uygulamaların dürtüsel kontrol etmeye yönelik olarak sundukları özelliklerden biridir.
- 15 milyon İngiliz internet kullanıcısı (tüm internet kullanıcılarının % 34’ü) “dijital detoks” denediler. Çevrimdışı olduktan sonra katılımcıların% 33'ü verimlilikte bir artış hissettiğini,% 27'si kurtuluş duygusu hissettiğini ve % 25'i ise hayattan daha fazla keyif aldığını bildirdi.
- İlgili Yazı: Her 13 Dakikada Bir Telefonumuza Baktığımızı Biliyor muydunuz?
Teknolojinin hayatımızı şekillendirdiğinden sürekli olarak bahsediyoruz. Ancak durum artık öyle bir noktaya geldi ki, teknoloji hayatımızı kolaylaştırmak ve bize fayda sağlamaktan çok bize hükmeder hale geldi. Bu da teknoloji bağımlılığının ortaya çıkmasına neden oldu. Hatta teknoloji bağımlılığı kapsamında değerlendirebileceğimiz oyun bağımlılığı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Uluslararası Hastalık Sınıflandırması"na dahil edildi. Teknoloji bağımlılığı sorunu, kısa bir süre önce dijital sağlığa odaklanmaya başlayacağını duyuran Google tarafından da kabul edildi. Teknoloji bağımlılığı sorunu her geçen gün daha fazla fark edilse de, kullanıcılar hala teknolojinin bağımlılığı kolaylaştırmak amacıyla nasıl tasarlandığının tam olarak farkında değiller. World Economic Forum ise geçtiğimiz günlerde paylaştığı bir yazıda, dijital medyanın kullanıcıları bağımlı hale getirmek için kullandığı bazı mekanizmaları ve teknikleri sıraladı.
Dürtüsel Kontrol Etmeye Yönelik Özellikler
Sosyal ağlar, online alışveriş ve oyunlar gibi dijital teknolojiler, kullanıcıların geri dönmelerini sağlamak için birtakım ikna edici ve motivasyonel teknikler kullanırlar. Bunlar nadirlik (geçici bir süre mevcut olan ve sizi hızlı bir şekilde online çevrimiçi olmaya teşvik eden bir fotoğraf ya da durum), sosyal kanıt (binlerce kişinin retweet'lediği bir makaleyi gördüğünüzde, çevrimiçi olarak o makaleyi okumak isteyeceksinizdir), kişiselleştirme (haber akışınız ilgi alanlarınıza göre haberleri filtrelemek ve görüntülemek üzere tasarlanmıştır) ve karşılıklı davranış (ekstra puan kazanmak için daha fazla arkadaşınızı davet edersiniz ve arkadaşlarınız o ağa dahil olduktan sonra, sizin ayrılmanız ya da onların ayrılmaları çok daha zor hale gelir) durumudur.

İnsanlar Çevrimdışı Kaldıklarında Kendilerini Kötü Hissediyorlar
Dijital medyayı kullanan insanlar, davranışsal bağımlılık belirtileri gösterirler. Bunlar, çevrimiçi profillerini düzenli olarak kontrol ettikleri zaman, dikkati çekme, çatışma ve ruh hali modifikasyonunu içerir. Çoğu zaman insanlar, bunu yapmak uygunsuz ya da tehlikeli olsa bile, dijital cihazlarla etkileşime girme ihtiyacı hissederler. Bağlantı kesildiyse veya istenildiği gibi etkileşimde bulunamıyorlarsa, çevrimiçi sosyal ağlarıyla bağlantı kurmak için kaçan fırsatlarla kafaları meşgul olur. İngiltere’nin haberleşme düzenleyicisi Ofcom’a göre, 15 milyon İngiliz internet kullanıcısı (tüm internet kullanıcılarının% 34’ü) “dijital detoks” denediler. Çevrimdışı olduktan sonra katılımcıların% 33'ü verimlilikte bir artış hissettiğini,% 27'si kurtuluş duygusu hissettiğini ve % 25'i ise hayattan daha fazla keyif aldığını bildirdi. Ancak raporda aynı zamanda, katılımcıların %16'sının gözden kaçırma korkusu, %15'inin kayıp hissettiği ve % 14'ünün bağının kopmasından korktuğu bildirilmiştir. Bu rakamlar, insanların çevrimiçi olarak daha az zaman harcamak istediklerini, ancak bunu yapmak için yardıma ihtiyaç duyabileceklerini gösteriyor.
Tesla’sıyla Yaptığı Kazadan Sonra Elon Musk’a Teşekkür Etti

Tesla‘nın uzun bir süredir Model 3 aracının üretimiyle ilgili olarak sıkıntı yaşadığını biliyoruz. Şirket bu sorunu çözmek için geçtiğimiz günlerde California’daki otomobil fabrikası ve Nevada’daki batarya fabrikasındaki üretimi geçici olarak […]
Tesla’nın Türkiye’ye Ne Zaman Geleceğini Elon Musk Twitter’dan Yanıtladı

Yapay Zekanın Pazarlamada Kullanılacağı 5 Alan
Facebook, AT&T ve IBM gibi önemli markalar yapay zekanın uygulama alanlarını genişletmek için yoğun mesai harcıyor. Son yıllarda pazarlamaya yönelik uygulamaların geliştirilmesine oldukça önem veriliyor. Yapay zekanın pazarlamada kullanılan alanlarını […]
Konuşarak Ticaret (Conversational Commerce) Nedir?


Konuşarak Ticaretin Avantajları Neler?
- Konuşarak ticaret sadece marka ve tüketici arasındaki otomatik etkileşimler ile çok daha fazla insana ulaşabildiği için değil, aynı zamanda müşterinin bir eylemi tamamlamak için atılması gereken adım sayısını azalttığı için de güçlüdür.
- Konuşarak ticaret, müşteri ile iki yönlü iletişim sağlar. Sadece onlara bir şey anlatmaz, aynı zamanda onlardan öğrenir, sorularını ve şikayetlerini duyar ve onlarla bir ilişki kurar.
- Konuşarak ticareti doğru şekilde kullanan mağazalar, yıllık gelirlerini %7 ila %25 oranında artırmaktadır.
Konuşarak Ticaret Nasıl Çalışır?
Konuşma ticaretini ve işinize nasıl uygulanacağını düşünürken, dört farklı deneyim türü üzerinde düşünmeniz gerekir. 1) Proaktif / Otomatik. Örnek: Bir müşteri ilk satın alımını yapar ve ertesi gün mağaza otomatik olarak onlara bu mağazada alışveriş yaptığı için teşekkür eden güzel bir mesaj gönderir. 2) Reaktif / Otomatik. Örnek: Bir müşteri yeni bir kamera satın aldı, ancak doğru çalışmıyor, bu nedenle mağazadan yardım istemek için mesaj gönderir. Mağaza, sorularını otomatik olarak tanır ve müşteriye doğru yönlendirmeyi gönderir. 3) Manuel / Birden Çoğunluğa. Örnek: Mağaza10 yeni yer açtı ve yakınlardaki insanları bilgilendirmek istiyor. Yeni konumların 10 mil yakınında yaşayan, hedeflenen müşteri segmentine özel bir mesaj gönderir. 4) Manuel / Bire Bir. Örnek: Twitter'da olumlu bir inceleme veya fotoğraf paylaşan bir müşteriye teşekkür mesajı veya kupon gibi bir şey gönderilir. Önümüzdeki dönemlerde chatbot’ların hayatımıza entegre oluşunu daha derinden incelemeye devam edeceğiz. Takipte kalın! SOR'UN Kimdir? SOR’UN, şirketlere entegre ve dijital müşteri deneyimi yönetimi konusunda özelleştirilebilir çözümler sunar. Yapay zeka ve doğal dil işleme destekli ChatBot’lar ile müşteri iletişimi süreçlerinde dijital dönüşümünün hızlanmasına ve bu sayede iletişim merkezi maliyetlerini azaltma konusunda yardımcı olmaktadır.Alibaba’nın Robotlar Tarafından İdare Edilen Akıllı Deposu

Çinli e-ticaret devi Alibaba’nın Çin’deki bir deposunda 60 adetten fazla robot bulunuyor ve bu robotlar, depodaki işlerin %70’ini hallediyorlar. Alibaba’nın belirttiğine göre, bu robotlar sayesinde deponun genel verimliliği üç katına çıktı. […]