Şirketlere Milyonlar Kazandıran 7 Pazarlama Taktiği

Pazarlama tarihi, basit bir reklamın şirketlere milyonlar kazandırdığı örneklerle dolu. Bazı pazarlamacılar, özellikle insanların reklamını görene dek ihtiyaç duyduklarını bile fark etmedikleri ürünlerin başarısı karşısında şaşırıyorlar. Akıllarda kalan ve şirketlerin tanınırlığını artıran bu kampanyalardan bazılarını derledik:

Jeep ve Yuvarlak Farları

Yeni Jeep modelinin satışları iyi gitmiyordu ve bir süre kimse sebebini çözemedi. Daha sonra şirket, alanında uzman pazarlama gurusu Clotaire Rapaille'i işe aldı. Rapaille durumu değerlendirdi ve alışılmadık bir öneri sundu: Yeni modeldeki kare farların yerine eski modeldeki yuvarlak farları getirmek istiyordu. Rapaille'ye göre Jeep markası; Amerikalı tüketiciler tarafından özgürlükle, vahşi batıyla, hızla ve atlarla ilişkilendirilmişti. Başka bir deyişle Jeep, yaşayan bir canlıyı temsil ediyordu: Bir atı. Kare farlar ise bu ilişiği bozuyordu. Rapaille'in önerisiyle yuvarlak biçimli farlar geri getirildi şirket satışları arttı.

Néstle ve Kahve Kültürü

Japonların kahveden ziyade çayı tercih ettikleri biliniyor. Bu yüzden Néstle, Japonya'daki market raflarına kahvelerini yerleştirmeden önce büyük bir pazar araştırması yaptı. Japonlar, içeceği beğendiler ve satın almaya hazırdılar. Yine de kahve, Japonya pazarında kötü bir performans sergiledi. O zaman Néstle'nin pazarlamacıları fark etti ki, Japonlar kahveyi sevseler de kahve, alışık olmadıkları bir içecekti. Çocukluklarından beri ailelerinin çay içtiklerini görerek büyümüşlerdi. Daha sonra şirket, kahve aromalı bir şeker çıkardı. İnsanlar çocukluklarından itibaren kahve tadına alıştılar ve yetişkinliklerinde de kahve içmeyi normalleştirdiler. İstatistiklere göre 2020'de, her Japon yılda ortalama 2 kilogram kahve çekirdeği tüketiyor.

Burger King ve Twitter

Geçen yılın başlarında Twitter kullanıcıları, 2009-2010 yılları arasında attıkları tweetleri Burger King'in beğenmesi üzerine birçok bildirim aldılar. Kullanıcılar bunu profillerinde paylaştı ve olay viral haline geldi. Herkes Burger King'in neden bu eski gönderilerle ilgilendiğini merak ediyordu. Şirket çok geçmeden açıkladı: Burger King, ilk kez on yıl önce restoranlarında çıkan bir ürünü tekrar menüye ekliyordu. "2010'dan kalan bazı şeyler yeniden değerlendirmeye değer, tıpkı eski tweetleriniz ve funnel cake kızartmaları gibi." Bu numara sayesinde Burger King yüzlerce mention aldı, bloggerlar tarafından konuşuldu ve sosyal medyada hakkında çokça yazıldı. Neticede kampanya başarılı oldu.

Puma, Pelé ve Ayakkabı Bağcıkları

Meksika, 1970'te Dünya Kupası'na ev sahipliği yaptı. Dünyaca ünlü futbol oyuncusu Pelé, sahaya girmeden birkaç saniye önce durdu ve eğilip ayakkabı bağcıklarını bağlamaya başladı. O an bütün kameralar Pelé'ye odaklandı ve bütün dünya Pelé'nin Puma marka bir ayakkabı giydiğini görmüş oldu. Göze çarpmayan bu reklam için Pelé'nin 25.000 dolar aldığı söyleniyordu.

Nivea, Güneş Kremi ve Oyuncak Bebekler

Nivea, çocuklar için bir güneş kremi çıkardığında çocuklara kendilerini güneşten korumaları gerektiğini öğretmek istiyordu, ancak nasıl yapacağını bilmiyordu. Nihayetinde pazarlamacılar zekice bir yöntem buldu ve sıkıcı öğretiler yerine şirket, oyuncak bebek üretmeye başladı. Bu oyuncak bebekler, güneşin altında kaldıktan sonra kızarıyordu. Bebekler bir şişe güneş kremiyle satılıyordu ve krem bebeklere uygulandığında kızarıklık kayboluyordu. Numara işe yaradı ve Nivea, yaratıcılığının karşılığı olarak Cannes Mobile Grand Prix ödülünü kazandı.

Domino's Pizza ve "Acı Gerçek"

2010 yılında Domino's Pizza sansasyonel bir reklam kampanyası başlattı. Reklam, müşterilerin "yediğim en kötü pizza", "pizza kenarları karton gibi", "sosun tadı ketçaba benziyor" gibi yorumlarını duyduktan sonra oldukça hayal kırıklığına uğrayan pazarlamacıları gösteriyor. Daha sonra şirketin başkanı görünüyor; sonuçlardan rahatsız olduklarını kabul ediyor ve gelişme gösterebilmek için günlerce, gecelerce, hafta sonları dahil çalışacaklarının sözünü veriyor. Domino's Pizza pişirme teknolojisini ve tarifini değiştirdi, ayrıca teslimat sistemini geliştirdi; reklam kampanyasıyla birlikte 2010'da 9 dolar olan hisse fiyatı 2017'de 160 dolara çıktı.

https://www.youtube.com/watch?v=AH5R56jILag

Hijyenik Pedler ve Bilinmeyen Bir İsim

1920'lerde, regl hakkında konuşmak oldukça uygunsuz sayılıyordu. Sadece utançla alakalı değildi, ayrıca kadınların bu "aylık hastalıkları" süresince güvenilir olmadıklarına inanılıyordu. "Bu günlerinde bir kadından ne beklenir ki?" düşüncesiyle kadınların derslere bile katılmamaları daha iyiydi. Bu nedenle hijyenik ped üreticileri, hakkında yüksek sesle konuşamayacakları bu ürünün reklamını nasıl yapabilecekleri konusunda kafa yormaya başladılar. Nihayetinde, Kimberly-Clark şirketi nüktedan bir numarayla ortaya çıktı: Kotex isimli ürünleri satmaya başladı. Erkekler Kotex'in ne olduğunun farkında bile değildi. Ürünün ismi kadınlar arasında bir kod haline geldi ve hızla popülerlik kazandı. Söylenenlere göre Amerikalı bir genç, bir akşam yemeği partisinde "Keşke biri bana Kotex'in ne olduğunu söylese!" diye bağırmış ve hiç cevap alamamış.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir