SEO Analiz Araçları ile Gerçeklerle Yüzleşin

Dijital pazarlama faaliyetleri içerisinde belki de en ekonomik yatırım, “doğru” bir SEO çalışması diyebiliriz. Aslında burada “doğru” kelimesi önemli bir konu. Yapacağınız yanlış veya hile içeren çalışmalar neticede mutlaka size zarar verecektir. Doğru çalışmaları analiz edebileceğiniz ve gerçeklerle yüzleşeceğiniz, çeşitli SEO analiz araçları bulunuyor. Sizlere bu araçlardan bahsetmeden önce, SEO nedir ve çalışmalarda dikkat etmemiz gereken konular nelerdir Seocu.com’un anlatımıyla paylaşalım.

SEO Nedir? Nelere Dikkat Edilmelidir?

“SEO kelimesi, Search Engine Optimization ifadesinin baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçe karşılığı, arama motoru optimizasyonu olarak ifade edilmektedir. SEO çalışmasını inceleyecek olursak, isminden de anlaşılacağı üzere, internet projelerinin arama motorlarına, belli başlı kurallar ile uygun hale getirilmesi ve sitelerin aramalarda üst sıralara çıkmasını sağlayan bir çalışma olarak nitelendirebiliriz.”

Arama motorları, web sitelerine belirlenen kurallar dahilinde, kalite puanları vermektedir. SEO konusu aşağıdaki ana maddeleri içermektedir;

  • Metin ve Görsel İçerik Optimizasyonu
  • Site Hızı ve Temiz Kod Yapısı
  • Kullanıcı Dostu Web Sitesi
  • Arama Motoru Etiketleri

Kaynak:https://www.seocu.com/nedir

Analiz Araçlarının Sağladıkları

Yukarıda ana hatları ile bir SEO çalışmasında dikkat edilmesi gereken konuları özetledik. Peki sitemizin SEO puanı kaç? Google sitemizi iyi bir şekilde tarayabiliyor mu? Bu gibi gerçeklerle yüzleşmeye hazır mısınız? Çünkü birazdan bahsedeceğimiz analiz araçları, sitenizi tepeden tırnağa tarayarak, hatalarınızı ve eksiklerinizi çıkaracak. Tabi ki burada bir diğer konuda, bu araçların çıkardığı analiz raporlarını doğru okumak ve uygulamak size kalıyor. Bu noktada eğer yazılım bilgisine sahip değilseniz, mutlaka yazılım desteği almanızı tavsiye ediyoruz. Sözü daha da uzatmadan analiz araçlarını paylaşalım;

DeepCrawl - Website Crawler

DeepCrawl bu alanda bulanabilecek en kapsamlı analiz aracı diyebiliriz. Bu araç ücretli olarak hizmet verdiğinden bireysel kullanıcılar tarafından çok tercih edilmemektedir. Ancak, SEO ajansları tarafından sıklıkla kullanılan önemli bir kaynaktır. Şu anda en alt paketi aylık 89$ olarak gözüküyor. Buna bütçe ayırmak istemeyen bireysel kullanıcılar için önemli bir ipucu verelim. 30 gün ücretsiz deneme sürümü ile sitenizin detaylı analiz raporunu herhangi bir kısıtlama olmadan alabilirsiniz.

Bu aracın en büyük özelliği, diğer ücretsiz SEO araçları gibi tek bir sayfanızı değil, tüm site sayfalarınızı taramaktadır. Buda site bütününde, manuel olarak taradığınız sayfalarınızda, gözden kaçırdığınız eksikleri bulmanızda fayda sağlamaktadır. Tabi sitenizin kapsamına ve büyüklüğüne göre tarama süresinin bazen 5 – 10 saat sürdüğünü belirtelim. Başlıca bu aracın yaptığı analizler aşağıdaki gibidir;

  • Aynı meta title etiketine sahip sayfaların tespiti
  • Aynı meta description içeriklerine sahip sayfaların tespiti
  • Kopya URL
  • Meta etiketlerin eksik olduğu sayfalar
  • Yetersiz ve zayıf içeriğe sahip sayfalar
  • Kırık link kontrolü
  • Kırık görsel kontrolü
  • 301, 302 Yönlendirmeler
  • Heading analizi

Genel hatları ile DeepCrawl aracından bahsettik. Bu aracı denemek isterseniz https://www.deepcrawl.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Ahrefs Site Audit

Ahrefs aracı bilinen en eski ve popüler backlink analiz aracı diyebiliriz. Ancak, sizlere bu aracın yepyeni bir özelliğinden bahsedeceğiz. Yaklaşık 2 ay önce Ahrefs Site Audit adında site analiz aracını duyurdu. Yanlış duymadınız! Ahrefs artık sitenizin teknik SEO analiz kısmını da yapacak. Bu araçta, aynı DeepCrawl gibi sitenizin tüm sayfalarını detaylı olarak taramaktadır. Ancak şunu da hemen söyleyelim DeepCrawl aracından daha iyi olmasa bile güzel analizler yapmaktadır.

Ahrefs aracının maliyetleri göze ilk etapta biraz yüksek gibi gelebilir. Aslında tek bir yerden 2 analiz aracı kullanacağınızı düşündüğünüzde fiyat o kadar yüksek gelmediğini göreceksiniz. Sonuçta hem iyi bir backlink analiz aracı, hem de teknik SEO analiz aracı kullanmış olacaksınız. Şu anda en düşük paket aylık 99$ olarak satılmaktadır. 1 Haftalık demo kullanımı 7$ fiyat ile sunulmaktadır. En azından 1 hafta süreyle denemenizi tavsiye ederiz. Denemek isteyenler https://ahrefs.com/site-audit adresinden ulaşabilirler.

Analizler Tamam! Peki Şimdi Ne Olacak?

Analizleri yaptınız. Eksiklerinizle ve hatalarınızla yüzleştiniz! Şimdi sıra uygulama adımına geldi. Burası kritik bir konu olduğu için mutlaka yazılım bilgisi olan uzmanlardan destek almanızı tavsiye ediyoruz. Öyle ki analiz araçlarından elde etiğiniz raporları yanlış yorumlayabilir, ya da sitenizde yanlış kodlayabilirsiniz. Buda, Google sıralamanızı olumsuz etkileyebilir. İlerlemeyi beklerken gerilemeler gözlemleyebilirsiniz. Yazımızın en başında söylediğimiz doğru SEO çalışmasının bir diğer ayağı da analizleri site üzerinde doğru uygulamaktan geçiyor.

Ne Zaman Üst Sıralara Çıkacağım?

Uygulama adımını da doğru bir şekilde tamamladınız. Peki ne zaman üst sıralara çıkmaya başlayacaksınız? Aslında bu tamamen sitenizdeki hataların ve eksiklerin boyutuna bağlı diyebiliriz. Yaptığınız düzeltmeler ile beraber, Google sizi anında ödüllendirmeyeceğini belirtelim. Ama bu ödüllendirmeyecek anlamına da gelmiyor. Google belli aralıklarla siteleri taramakta ve çeşitli değerlendirmeler yapmaktadır. Düzelttiğiniz hatalarınızın kalıcılığı ve Google’ın güvenini kazanmak ortalama 2 – 3 ay gibi bir süre alabilmektedir. Bu süre, sektörün rekabeti, sitenin önceki durumu gibi değişkenler ile daha yukarı veya aşağıya inebileceğini de söylememizde fayda var.

SEO aslında bir uzay bilimi kadar karmaşık değil! Tüm mesele basit düşünmek ve kullanıcı odaklı olmaktan geçiyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir