• Pazarlamasyon TV
  • Social Influencers
  • Etkinlikler
  • Akademi
  • Kariyer
Created with Sketch.
  • Prime’ı Keşfet
  • Intelligence Platform
  • Marketing Meetup
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Satış Temsilcileri, Lütfen Bunu LinkedIn Üzerinden Yapmayı Bırakın

Gökhan Ahmet Tunalıgil / 04 Ekim 2016
facebook twitter

Geçtiğimiz günlerde uzun süredir girmediğim LinkedIn hesabıma giriş yaptım ve gelen kutusunda bekleyen, farklı satış temsilcilerinden gelmiş 10’nun üzerinde yeni mesaj ile karşılaştım.

Satış temsilcilerinin tümü, LinkedIn’in klasik mesaj formatını kullanarak benim yıldönümünü kutlamış. Sanki bana tebriklerini ileten gerçek insanlar değil de resmen satış robotu izlemine kapıldım.

Sosyal Satış İle İlgili Problem

Sosyal satış veya sosyal medya ağları üzerinden araştırma yapmak, bağlantı kurmak ve potansiyel müşteriler veya gerçek müşteriler ile iletişime geçmek, çok maliyetli olabilir. Sosyal medyayı stratejilerine dâhil edenler, hedeflerine satış ekip arkadaşlarından %66 oranında daha fazla ulaşıyorlar. Sosyal satıcılara sahip olan şirketler, tüm satış temsilcileri sosyal medyadan uzak duran şirketlerden %22 daha fazla gelir elde etmenin tadını çıkarıyor. Ama sosyal medya kampanyalarına zaman ve enerji yatırımı yapmadan bu faydalarını elde edemezsiniz. LinkedIn ve Twitter’da modası geçmiş taktikler uygulayarak bunun adına “sosyal satış” diyen çok fazla satış temsilcisi görüyorum.

Twitter, LinkedIn ve diğer sosyal ağları, satışlarınızı azda olsa hızlandırmak için kullanmak istiyorsanız aşağıdaki altı korkunç taktikten kaçının lütfen.

Otomatikleştirilmiş Mesajlar Göndermek

1

Potansiyel müşteriler ile ilişkiler kurmak için LinkedIn’in otomatik mesajlarını kullanmak efektif görünebilir, ama bu basmakalıp satırlar sizin itibarınızı yerle bir ettiğinde, bir ya da iki dakika daha fazla ayırmadığınız için pişman olabilirsiniz.

Sizce ben, hiçbir iş ilişkileri olmadığı halde beni kutlayan satış temsilcilerinden herhangi birine teşekkür notu yazmış olabilir miyim? Tabii ki hayır.

Sadece mesajlarını reddetmekle kalmadım, aynı zamanda gereksiz yere benim vaktimi çaldıkları için de canım sıkıldı. Eğer bu satış temsilcileri gerçek bir mesaj yazmak için üç saniyelerini bile ayırmıyorlarsa, rehberlik ve danışmanlık sağlamaları için gerekli olan işi yapmaya kesinlikle istekli olmayacaklardır.

LinkedIn; bir kişi ile iletişime geçme isteğinizi iletmek, yeni işi veya iş yıldönümünü kutlamak veya tanışmak için ne söylemeniz gerektiğine dair öneride bulunacaktır. Tüm bu durumlarda önerilen mesajın niteliği şudur: Bir öneri. Genel şablonu alıp onu, alıcı veya duruma göre kişiselleştirmelisiniz. Örneğin; eğer bir kişinin iş yıldönümünü kutluyorsanız şunu yazabilirsiniz:

Merhaba Ahmet Bey,

X Media’daki üçüncü yılınızı kutlarım! Ajansın yıllık “medya değerlendirmesi” raporunu okurken çok keyif aldım. Her zaman bilgilendirici ve ilgi çekici. Siz ve ekibinizin yaratacağı yeni içerikleri okumak için sabırsızlanıyorum.

Saygılarımla,

Bu mesaj, sadece alıcısına özel bir mesaj. Diğer “mutlu yıldönümleri” mesajlarından ayrışmakla kalmayacak, aynı zamanda bir etki de yaratacak.

İlgisiz Olduğunuzu InMail’ler İle İletmek

2

Jenerik söylemler ile potansiyel müşterinizi sıkmak da, bu mesajları onlara e-postalamak veya LinkedIn’den göndermekle eşit oranda kötü bir seçim. Mecranın değişmesi; alakasız, istenmeyen, jenerik iletişim girişiminizi bir anda hoş bir buluşmaya çevirmiyor.

Aslında parmaklarınızın ucunda potansiyel müşteriniz hakkında tonlarca bilgi varken LinkedIn’den bu mesajı göndermek de neredeyse en kötü fikir.

Potansiyel müşteriler, kötü bir satış iletisini açtığında tipik tepkileri şu olur: “Bu insan beni tanımayı o kadar az önemsiyor ki, profilime bile bakma zahmetine girmemiş.”

Müşterinizin kişiliği, geçmişi ve o anki iletişim konunuz için iletilerinizi kişiselleştirmeli ve özelleştirmelisiniz.


Otomatikleştirilmiş Twitter Mesajları Kullanmak

twitter

Bazen bir Twitter kullanıcısından, onu takip ettiğim için özel bir teşekkür mesaj alıyorum. Mesajın otomatik olduğu çok belli çünkü benim ismimi veya kişisel detaylarımı içermiyor. Bu otomatik özel mesajlar çok rahatsız edici ve sinir bozucu. Eğer bir kişi ile iletişim kurmaya çalışıyorsanız, spam mesajlar yardımcı olmayacaktır.

Bunun yerine onların iletilerini favorilerinize ekleyin, paylaşın veya cevap verin; aynı zamanda kendiniz de değerli içerikler üretin. Eğer kendinizi düşünceli, ilgili bir kullanıcı olarak konumlandırmaya ve anlamlı etkileşimler yaratmaya çalışırsanız; girişimleriniz çok daha başarılı olacaktır.

Beğenilerinizi, İlişkilerle Eşitlemek

linkedin-logo

Potansiyel müşterinizin tweet’ini beğenmeniz, iki dakika sonra ona e-posta atabileceğiniz ve çok ilgili bir cevap alacağınız anlamına gelmez.

Gerçek hayattaki gibi, LinkedIn ve Twitter’da ilişkiler yaratmak da çaba sarf etmeyi gerektirir. Rastgele bir interaksiyon, birkaç kez bile olsa, potansiyel müşteriyi tanıdığınız anlamına gelmez.

Örneğin, bir keresinde ağıma eklediğim anda benimle iletişime geçmek istediğini söyleyen bir satış temsilcisinden mesaj almıştım. Kontrol ettim. Bir grup konuşmasında benim yorumumu beğenmişti.

Potansiyel müşterinizin sosyal medyada paylaştığı içeriğin bir parçasından alıntı yapmak veya bu konuda fikirlerinizi söylemek veya ilgili bir başka fikri ileri sürmek, bir ilişki kurmak için güçlü şansa sahip olan hareketlerdir.

Ortak Bağlantılarınız Olduğunu İddia Etmek (Hiç De Ortak Olmayabilir)

5

Şu şekilde başlayan kaç tane LinkedIn bağlantı talebi aldığımı hatırlamıyorum: “İkimizinde …….. ile bağlantılı olduğunu gördüm. Bu harika! Size ulaşıyorum çünkü…”

Eğer ……..’yı tanısaydım, bu mesajın belki bir etkisi olabilirdi. Ama 10 seferden 9’unda, bahsedilen isim tanıdık bile gelmiyor.
Birçok LinkedIn kullanıcısının ağında yüzlerce insan var, her birini hatırlamaları bazen mümkün olmayabilir. Potansiyel müşterinize, tanımadığı bir ortak bağlantıyı refere ederek ulaşmak, sizi başarıya ulaştırmaz. Ek olarak güvenilirliğinizi de yıkar: Eğer gerçekten …….. ile bir bağınız varsa bile, onun potansiyel müşterinizi tanıyıp tanımadığını kontrol etmelisiniz.

Karışıklığı önlemenin en kolay yolu, bir mesaj veya e-mail göndermeden önce ortak bağlantınıza bunu sormaktır. Onun da desteği ile, ismini refere ederken daha güvenli olursunuz.

Satış temsilcileri çok dikkatli olmalıdır. Eğer modası geçmiş yöntemleri yeni platformlara taşımakta ısrar ederlerse, başarısızlığa uğrayacakları kesin. Alıcıların ilgisiz/laubali davranışlara karşı sıfır toleransı olduğunu unutmayın. Uzun lafın kısası, ister telefonda görüşüyor olun, ister e-posta aracılığıyla, ister yüz yüze, ister Twitter ve LinkedIn ile… Potansiyel müşterilerinize her zaman hak ettikleri saygıyı göstermeye çalışın.

Coca-Cola, Fanta Ve Sprite İlk Defa Bir Reklam Kampanyasında Bir Araya Geliyor
Coca-Cola, Fanta Ve Sprite İlk Defa Bir Reklam Kampanyasında Bir Araya Geliyor

Coca-Cola,  Fanta, Sprite ve Dr Pepper gibi gazlı içeceklerin satışlarını artıracağını düşündüğü bir kampanya başlatıyor. Coca-Cola’nın yaz için hazırladığı pazarlama kampanyası, Fanta, Sprite ve Dr Pepper’ı ilk kez Coca-Cola ile […]

comment 0
share
Etiketler
e-mail email marketing etkili satış linkedin mesaj müşteri memnuniyeti Satış satış teknikleri satış temsilcisi satış yöneticisi social selling sosyal medya sosyal satış spam twitter
logo
Marketing Meetup Happiness
25 Nisan 2019
Erken Kayıt Fırsatı

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

THY ve Türk Telekom, ABD’li Kuruluşlara Reklam Vermeyecek

Cemre Üçhisarlı / 14 Ağustos 2018
facebook twitter
THY ve Türk Telekom, ABD’li Kuruluşlara Reklam Vermeyecek Türk Hava Yolları (THY) ve Türk Telekom ABD merkezli kuruluşlara reklam vermeyeceğini açıkladı. Konuyla ilgili olarak Twitter hesabından açıklama yapan Türk Hava Yolları Basın Müşaviri Yahya Üstün, “Türk Hava Yolları olarak devletimizin ve milletimizin yanında yer alıyoruz. Konu ile alakalı gerekli talimatlar ajanslarımıza verilmiştir” dedi. https://twitter.com/yhyustun/status/1029262032690966528 Kampanyaya Türk Telekom da katıldı. Twitter hesabından açıklama yapan Türk Telekom Kurumsal İletişim Direktörü Hamdi Ateş, şunları kaydetti: "Türk Telekom ailesi olarak biz de #ABDyeReklamVerme kampanyasına dahil oluyor, devletimizin ve milletimizin yanında yer alıyoruz. Konu ile alakalı gerekli talimatlar ajanslarımıza verilmiştir." https://twitter.com/hamdiates/status/1029016325837004802
Türkiye’de Rap Müzik Kültürü ve Pazarlama İlişkisi
Türkiye’de Rap Müzik Kültürü ve Pazarlama İlişkisi

Türkiye’de rap müziğin geldiği seviyeyi bir müziksever olarak uzun yıllardır takip ediyorum. Bu yazıyı rap ile ilgisi olmayan 50’li yaşlarında bir akrabamın “Eypio diye bir rapçi var duydun mu, Çukur […]

comment 0
share
Etiketler
e-mail email marketing etkili satış linkedin mesaj müşteri memnuniyeti Satış satış teknikleri satış temsilcisi satış yöneticisi social selling sosyal medya sosyal satış spam twitter

Türk Pizzacı “Pizza Pizza” Satılıyor

Cemre Üçhisarlı / 15 Mayıs 2018
facebook twitter
Türk Pizzacı “Pizza Pizza” Satılıyor Türkiye'de hızla büyüyen pizza pazarı artık yatırımcıların da ilgi odağı haline geliyor. Yerel ve yabancı fonların radarına giren pizza pazarının son satışı ise Pizza Pizza oldu. Dünya Gazetesi'nin haberine göre Lüksemburg merkezli Luz Business Oppurtinies SARL adlı şirket, İzmir'de kurulan ve Türkiye'nin değişik bölgelerinde 150'den fazla şubesi olan Pizza Pizza'yı almak üzere masaya oturdu. Anlaşma sağlanırsa Lüksemburg merkezli Luz, Pizza Pizza Türker Turizm İşletmeleri bünyesindeki markanın tamamının sahibi olacak. 1995 yılında, İzmir Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde girişimci Abbas Türker tarafından temeli atılan Pizza Pizza'nın son açıklanan verilere göre 150'den fazla şubesi var. Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde şubesi olan Pizza Pizza'nın bu ağı Ağrı, Batman, Kars gibi Doğu şehirlerinin de aralarında bulunduğu 40 farklı kente yayılmış durumda. İzmir'de 4 bin metrekarelik ilk üretim tesisini 1990'lı yılların sonunda açan markanın yurtdışındaki ilk şubesi ise 2010'da Irak'ta devreye girdi. Bu ülkedeki şube sayısı ise 7. Mediterra Capital ile görüşüyor Pizza Pizza’yı alacak olan şirket Lüksemburg olarak bilinse de edindiğim bilgilere göre asıl alıcı Türkiye’yi yakından tanıyan bir fon. Ahmet Faralyalı’nın yönettiği Mediterra Capital’in Lüksemburg merkezli şirketin asıl sahibi olduğu belirtiliyor. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Avrupa Yatırım Bankası, Dünya Bankası, Hollanda Devleti’nin ortak olduğu FMO Bankası gibi finans kurumlarının yatırımcı olduğu Mediterra Capital, Tavuk Dünyası Söke Un, Arkel, GlassHouse, Arzum, Logo Yazılım gibi Türk şirketlerine ortak olmuştu. Fonların pizza ilgisi Bilindiği üzere pizza sektörünün en önemli yatırımcılarından öne çıkanlar Abraaj ve Turkven. Turkven Domino’s Pizza’ya ortak olmuş, Süzer Grubu’nun ABD’li Yum Brands’a sattığı Pizza Hut ve KFC'yi Dubaili Abraaj satın almıştı.
DİMES, Bir Dizi Hayranını Galapagos Adaları’na Gönderecek
DİMES, Bir Dizi Hayranını Galapagos Adaları’na Gönderecek

İyi yaşama ulaşmada en yardımcı marka olarak gösterilen DİMES, Hayata Başka Bak! felsefesi kapsamında, bir televizyon dizisi karakterinin hayalini, dizinin bir hayranının gerçekleştirmesini sağlayacak.  Televizyon dizilerinin hayata hayali bakışı, genelde […]

comment 0
share
Etiketler
e-mail email marketing etkili satış linkedin mesaj müşteri memnuniyeti Satış satış teknikleri satış temsilcisi satış yöneticisi social selling sosyal medya sosyal satış spam twitter

Amazon İnternet Eczanesi PillPack’i Satın Alıyor

Cemre Üçhisarlı / 29 Haziran 2018
facebook twitter
Amazon İnternet Eczanesi PillPack’i Satın Alıyor
  • ABD'li e-ticaret devi Amazon'un internet eczanesi PillPack adlı şirketi satın alacağı bildirildi.
  • PillPack reçeteli tüketicilere günlük ilaç teslimatı yapan bir internet eczanesi.
  • Açıklamanın ardından Amazon'un New York Borsasında işlem gören hisseleri TSİ 17.05'de yüzde 0,8 primle işlem görürken, ABD'li eczane zincirlerinin hisselerinde büyük kayıplar görüldü.
  • İlgili yazı; Amazon, İngiltere Premier League’in Yayın Haklarını Satın Aldı.
Amazon'dan yapılan açıklamada, reçeteli tüketicilere günlük ilaç teslimatı yapan PillPack'i satın alma anlaşmasının bu yılın ikinci çeyreğinde tamamlanmasının beklendiği belirtilirken, anlaşmanın tutarıyla ilgili bir bilgi ise paylaşılmadı. PillPack'in önceden hazırlanmış dozlar halinde günlük ilaç teslimatı yaptığına dikkat çekilen açıklamada, müşterilere yapılacak teslimatın zamanında gerçekleşmesinin önemi vurgulandı. Açıklamada görüşlerine yer verilen Amazon Küresel Müşteri Üst Yöneticisi (CEO) Jeff Wilke, "PillPack müşterilerinin hayatlarını geliştiriyor. Biz de insanlara zaman kazandırarak, yaşamlarını basitleştirerek ve sağlıklı hissetmelerini sağlayarak onlara yardımcı olmak istiyoruz." ifadelerini kullandı. Açıklamanın ardından Amazon'un New York Borsasında işlem gören hisseleri TSİ 17.05'de yüzde 0,8 primle işlem görürken, ABD'li eczane zincirlerinin hisselerinde büyük kayıplar görüldü. Ülkenin en büyük eczane zinciri olan CVS'in hisseleri aynı saatte yüzde 9,3 kayıp gösterirken, Walgreens Boots Alliance hisseleri yüzde 10,5 ve Rite Aid hisseleri yüzde 9,9 düşüş kaydetti. Uzmanlar, Amazon'un uzun zamandır portföyüne eczane hizmetlerini katmayı planladığına dikkati çekerek, şirketin ABD genelindeki yaygın teslimat ağı sayesinde müşterilere daha hızlı ilaç teslimatı yapabileceğini vurguladı. Amazon, ayrıca, yatırım şirketi Berkshire Hathaway ve bankacılık devi JPMorgan Chase ile ortak kuracağı kar amacı gütmeyen sağlık sigortası şirketini ocak ayında duyurmuştu. İlk etapta Amazon, Berkshire Hathaway ve JPMorgan Chase'in toplam 1,2 milyon çalışanına makul fiyatlı ve düşük maliyetli sağlık sigortası hizmeti vermesi planlanan yeni şirketin ileride tüm Amerikalılara hizmet vermesi öngörülüyor.
Monopoly 2019’da Game of Thrones Koleksiyonuna Müzik Katacak
Monopoly 2019’da Game of Thrones Koleksiyonuna Müzik Katacak

Neredeyse tüm dünyanın heyecanla beklediği Game of Thrones‘un yeni ve son sezonunun 2019’da gelecek olmasının yanında Game of Thrones severleri bir sürpriz daha bekliyor: Monopoly Game of Thrones koleksiyonuna çok […]

comment 0
share
Etiketler
e-mail email marketing etkili satış linkedin mesaj müşteri memnuniyeti Satış satış teknikleri satış temsilcisi satış yöneticisi social selling sosyal medya sosyal satış spam twitter
PRIME DÜNYASINI KEŞFET
Üye Ol, Ayrıcalıklardan Yararlan!
KEŞFET
Prime Özel: Ocak 2019 Trendleri
Ocak Trend Raporumuz Yayında
Trend Takibi: Türkiye'den ve Dünya'dan tüm trendleri inceliyor ve sizler için bir araya getirerek her ayın ilk günü posta kutunuza gönderiyoruz. Peki geçtiğimiz ay hangi trendler ön plana çıktı?
İndir

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
facebook twitter instagram linked-in
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön