Geçtiğimiz günlerde uzun süredir girmediğim LinkedIn hesabıma giriş yaptım ve gelen kutusunda bekleyen, farklı satış temsilcilerinden gelmiş 10'nun üzerinde yeni mesaj ile karşılaştım.
Satış temsilcilerinin tümü, LinkedIn’in klasik mesaj formatını kullanarak benim yıldönümünü kutlamış. Sanki bana tebriklerini ileten gerçek insanlar değil de resmen satış robotu izlemine kapıldım.
Sosyal Satış İle İlgili Problem
Sosyal satış veya sosyal medya ağları üzerinden araştırma yapmak, bağlantı kurmak ve potansiyel müşteriler veya gerçek müşteriler ile iletişime geçmek, çok maliyetli olabilir. Sosyal medyayı stratejilerine dâhil edenler, hedeflerine satış ekip arkadaşlarından %66 oranında daha fazla ulaşıyorlar. Sosyal satıcılara sahip olan şirketler, tüm satış temsilcileri sosyal medyadan uzak duran şirketlerden %22 daha fazla gelir elde etmenin tadını çıkarıyor. Ama sosyal medya kampanyalarına zaman ve enerji yatırımı yapmadan bu faydalarını elde edemezsiniz. LinkedIn ve Twitter’da modası geçmiş taktikler uygulayarak bunun adına “sosyal satış” diyen çok fazla satış temsilcisi görüyorum.
Twitter, LinkedIn ve diğer sosyal ağları, satışlarınızı azda olsa hızlandırmak için kullanmak istiyorsanız aşağıdaki altı korkunç taktikten kaçının lütfen.
Otomatikleştirilmiş Mesajlar Göndermek
Potansiyel müşteriler ile ilişkiler kurmak için LinkedIn’in otomatik mesajlarını kullanmak efektif görünebilir, ama bu basmakalıp satırlar sizin itibarınızı yerle bir ettiğinde, bir ya da iki dakika daha fazla ayırmadığınız için pişman olabilirsiniz.
Sizce ben, hiçbir iş ilişkileri olmadığı halde beni kutlayan satış temsilcilerinden herhangi birine teşekkür notu yazmış olabilir miyim? Tabii ki hayır.
Sadece mesajlarını reddetmekle kalmadım, aynı zamanda gereksiz yere benim vaktimi çaldıkları için de canım sıkıldı. Eğer bu satış temsilcileri gerçek bir mesaj yazmak için üç saniyelerini bile ayırmıyorlarsa, rehberlik ve danışmanlık sağlamaları için gerekli olan işi yapmaya kesinlikle istekli olmayacaklardır.
LinkedIn; bir kişi ile iletişime geçme isteğinizi iletmek, yeni işi veya iş yıldönümünü kutlamak veya tanışmak için ne söylemeniz gerektiğine dair öneride bulunacaktır. Tüm bu durumlarda önerilen mesajın niteliği şudur: Bir öneri. Genel şablonu alıp onu, alıcı veya duruma göre kişiselleştirmelisiniz. Örneğin; eğer bir kişinin iş yıldönümünü kutluyorsanız şunu yazabilirsiniz:
Merhaba Ahmet Bey,
X Media’daki üçüncü yılınızı kutlarım! Ajansın yıllık “medya değerlendirmesi” raporunu okurken çok keyif aldım. Her zaman bilgilendirici ve ilgi çekici. Siz ve ekibinizin yaratacağı yeni içerikleri okumak için sabırsızlanıyorum.
Saygılarımla,
Bu mesaj, sadece alıcısına özel bir mesaj. Diğer “mutlu yıldönümleri” mesajlarından ayrışmakla kalmayacak, aynı zamanda bir etki de yaratacak.
İlgisiz Olduğunuzu InMail’ler İle İletmek
Jenerik söylemler ile potansiyel müşterinizi sıkmak da, bu mesajları onlara e-postalamak veya LinkedIn’den göndermekle eşit oranda kötü bir seçim. Mecranın değişmesi; alakasız, istenmeyen, jenerik iletişim girişiminizi bir anda hoş bir buluşmaya çevirmiyor.
Aslında parmaklarınızın ucunda potansiyel müşteriniz hakkında tonlarca bilgi varken LinkedIn’den bu mesajı göndermek de neredeyse en kötü fikir.
Potansiyel müşteriler, kötü bir satış iletisini açtığında tipik tepkileri şu olur: “Bu insan beni tanımayı o kadar az önemsiyor ki, profilime bile bakma zahmetine girmemiş.”
Müşterinizin kişiliği, geçmişi ve o anki iletişim konunuz için iletilerinizi kişiselleştirmeli ve özelleştirmelisiniz.
Otomatikleştirilmiş Twitter Mesajları Kullanmak
Bazen bir Twitter kullanıcısından, onu takip ettiğim için özel bir teşekkür mesaj alıyorum. Mesajın otomatik olduğu çok belli çünkü benim ismimi veya kişisel detaylarımı içermiyor. Bu otomatik özel mesajlar çok rahatsız edici ve sinir bozucu. Eğer bir kişi ile iletişim kurmaya çalışıyorsanız, spam mesajlar yardımcı olmayacaktır.
Bunun yerine onların iletilerini favorilerinize ekleyin, paylaşın veya cevap verin; aynı zamanda kendiniz de değerli içerikler üretin. Eğer kendinizi düşünceli, ilgili bir kullanıcı olarak konumlandırmaya ve anlamlı etkileşimler yaratmaya çalışırsanız; girişimleriniz çok daha başarılı olacaktır.
Beğenilerinizi, İlişkilerle Eşitlemek
Potansiyel müşterinizin tweet’ini beğenmeniz, iki dakika sonra ona e-posta atabileceğiniz ve çok ilgili bir cevap alacağınız anlamına gelmez.
Gerçek hayattaki gibi, LinkedIn ve Twitter’da ilişkiler yaratmak da çaba sarf etmeyi gerektirir. Rastgele bir interaksiyon, birkaç kez bile olsa, potansiyel müşteriyi tanıdığınız anlamına gelmez.
Örneğin, bir keresinde ağıma eklediğim anda benimle iletişime geçmek istediğini söyleyen bir satış temsilcisinden mesaj almıştım. Kontrol ettim. Bir grup konuşmasında benim yorumumu beğenmişti.
Potansiyel müşterinizin sosyal medyada paylaştığı içeriğin bir parçasından alıntı yapmak veya bu konuda fikirlerinizi söylemek veya ilgili bir başka fikri ileri sürmek, bir ilişki kurmak için güçlü şansa sahip olan hareketlerdir.
Ortak Bağlantılarınız Olduğunu İddia Etmek (Hiç De Ortak Olmayabilir)
Şu şekilde başlayan kaç tane LinkedIn bağlantı talebi aldığımı hatırlamıyorum: “İkimizinde …….. ile bağlantılı olduğunu gördüm. Bu harika! Size ulaşıyorum çünkü...”
Eğer ……..’yı tanısaydım, bu mesajın belki bir etkisi olabilirdi. Ama 10 seferden 9’unda, bahsedilen isim tanıdık bile gelmiyor.
Birçok LinkedIn kullanıcısının ağında yüzlerce insan var, her birini hatırlamaları bazen mümkün olmayabilir. Potansiyel müşterinize, tanımadığı bir ortak bağlantıyı refere ederek ulaşmak, sizi başarıya ulaştırmaz. Ek olarak güvenilirliğinizi de yıkar: Eğer gerçekten …….. ile bir bağınız varsa bile, onun potansiyel müşterinizi tanıyıp tanımadığını kontrol etmelisiniz.
Karışıklığı önlemenin en kolay yolu, bir mesaj veya e-mail göndermeden önce ortak bağlantınıza bunu sormaktır. Onun da desteği ile, ismini refere ederken daha güvenli olursunuz.
Satış temsilcileri çok dikkatli olmalıdır. Eğer modası geçmiş yöntemleri yeni platformlara taşımakta ısrar ederlerse, başarısızlığa uğrayacakları kesin. Alıcıların ilgisiz/laubali davranışlara karşı sıfır toleransı olduğunu unutmayın. Uzun lafın kısası, ister telefonda görüşüyor olun, ister e-posta aracılığıyla, ister yüz yüze, ister Twitter ve LinkedIn ile... Potansiyel müşterilerinize her zaman hak ettikleri saygıyı göstermeye çalışın.