Sanal Gerçeklik ile Kaybettiğimiz Duyarlılığımızı Bulabilir miyiz?

Medyaya güvenilirlik hakkında neler düşünüyorsunuz? Aslına bakarsanız, dünyanın neresinde olursanız olun insanların medyaya olan güveni giderek azalıyor. Hızla akan bu haber içeriklerinden ne kadarı doğru ve doğru olana biz hakkıyla önem verebiliyor muyuz tartışılır.

Bu yazımızda sizi haberciliğe başka bir boyut kazandıran Nonny de la Peña ile tanıştırmak istiyoruz. Nonny de la Peña, Emblematic Group'un CEO'su ve kurucusu.

Emblematic Group ise dünyanın önde gelen sanal, artırılmış ve karma gerçeklik üreticilerinden biri. Ödüllü film yapımcıları, gazeteciler, tasarımcılar ve usta oyun geliştiricilerden oluşan bir ekibi var. Temelde yaptığı şey, kullanıcıyı olayın içine yerleştiren, onların da dahil olup etkileşime girmelerine ve hikayede yer almalarına olanak tanıyan tamamen sürükleyici sanal ortamlar oluşturmak.

Emblematic Group sayesinde kullanıcılar yaratılan sanal ortamlarda ses, metin ve 3D nesnelerin görüntülerini ilgili sahneye sürükleyip bırakabiliyor ve hikayeyi yaşamaya başlıyorlar.

Dilerseniz aşağıdaki videoyu izleyerek ne yaptıkları hakkında detaylı bilgi edinelim.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=36&v=6pYXGCpzgDo
Emblematic Group

İzleyicileri hikayenin içine çekmek ve mümkün oldukça gerçekliğe yaklaştırmak gazetecilerin her zaman önemsediği bir konu. Zamanın hızla aktığı günümüzde gerçekten önem verilmesi gereken haberler belki de hiç konuşulmadan sönüp gidiyor. Savaşlar, çoçukların çektiği işkenceler, kadınlara yönelik taciz, hepimizin utancı açlıktan yaprak yiyen insanlar, bir antibiyotik temin edilemediği için ölüp giden hastalar, hayvanlara yönelik şiddet, çevre kirliği vb. sayabileceğimiz yüzlerce sorun.

Duyarsızlaşıyoruz, körleşiyoruz. Hepimiz bu çarkın içinde yalnızca günü bitirme derdindeyiz. Okuduğumuz, duyduğumuz toplumsal sorunlar üzerine anlamlı düşünceler, fikirler, çözüm önerileri getiremiyoruz. Hatta sessiz kalmanın akılcıl olduğunu düşünüp marifetmiş gibi elimizden gelen bir şey varsa bile yapmıyoruz.

Belki de bu teknoloji, önem vermemiz gereken haberlerin içine bizi iyice çekerek, bizi bu konuda bir şeyler yapmak için tetikleyebilir. Aşağıdaki seneryoda siz ne yapardınız örneğin?

https://www.youtube.com/watch?v=wvXPP_0Ofzc

Hunger in Los Angeles

Los Angeles'ta açlık, gazeteci Nonny de la Peña'nın sürükleyici gazetecilik projelerinden biri. Projede sesler gerçek, gerçek yerlerde, modellenmiş insanlar var. Yaşanan bir olay yeniden canlandırılıyor. Bu sefer içinde siz de varsınız.

Hunger in Los Angeles

Los Angeles'da yiyecek dağıtımındaki gecikmedeki bir dizi talihsiz durumla sonuçlanan bu olayı Peña ve ekibi sizler için yeniden yarattı. Kaldırımda beklerken açlıktan bayılan adama ne kadar yaklaşmak istediğiniz konusunda ise proje üreticileri sizi özgür bırakıyor. Projede, gelenekselden öte yenilikçi medya biçimlerini sergiliyor. Ayrıca Sundance Film Festivali'nde sergilenmişti.

Sanal gerçekliğin anlatım gücünü hafife almamak lazım. VR, MR ve AR ucuz ve basit sistemlerle tüketicilere sunulduktan sonra gazeteciler daha özgün içerik üretmeye başlayabilecek. The Guardian, New York Times bunu çoktan denedi bile.

Gazetecilik etiğinin sıkça sorgulandığı günümüzde, haberin sanal ortamda yeniden simüle edilmesi bizleri düşündürüyor olabilir. Hani içinizden gerçeği bizlere şimdi ne kadar yasıtıyorlar ki, sanal olanını ne ölçüde yansıtabilecekler diyebilirsiniz. Yakın gelecekte sanal gerçeklik gazeteciliği faaliyetlerini daha da sık tartışırken, gerçeğin tüm detaylarıyla araştırılmasının önemini ve simüle edilecek ortamın modellerinin gerçeğine uygun olması gerektiği, sistemin etiği üzerine de bol bol konuşacağız.

Yaşanmış olayların içine bu kadar yaklaşabildiğiniz yeni habercilik anlayışı sizin ilginizi ne kadar çekiyor?

Arkasında yatan teknoloji sayesinde savaşın ortasında, bir video izlemekten çok gerçekten orada olduğunuzu hissettiğinizde durumu daha iyi anlayıp, değişim için elimizden geleni mi yapacağız? Yoksa hafızalarımızdan anlık bir deneyim olarak kalıp kısa zamanda silinecek mi?

Değerli yorumlarınızı bekleriz.

Yakın gelecekte tarafsız, bağımsızlık, güvenilir ve bizlere doğru zamanda doğru bilgiyi iletebilen ideal medya yayın kuruluşlarına kavuşabilmemiz dileğiyle...

Kaynaklar: Digital Trends, Pbs.org,NewsLab Turkey.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir