• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçekliği Tüm Markalar Kullanırsa Ne Olur?

Burcu Kaymak / 29 Nisan 2016
facebook twitter

Apple ilk Macintosh bilgisayarını Amerika Birleşik Devletleri’nde 1984 Super Bowl döneminde tanıttığında dünya için teknoloji hala uzaylı olarak görülüyordu. Bu nedenle George Orwell’in 1984 isimli distopik eserine göndermede bulunduğu Apple’ın epik Macintosh reklam filmi de hala aklımızdadır.

Y kuşağı teknolojik değişimlerin en büyük tanıklarından birisi olarak istediği sanatçıların kasetlerini satın alıp onları Walkman’lerinden dinleme evresinden bugün Spotify’da kendi playlistini oluşturma evresine çoktan geldi.

Teknoloji hızını hiç bozmadan değişmeye devam edecektir elbette. Bu süreçte bizler de teknolojiyi günlük hayatımızda sıklıkla tüketir hale geldik. Öyle ki artık Facebook, Google, Apple, gibi teknoloji markaları Mc Donalds ya da Coca-Cola’dan daha da fazla sosyal bağlamda kabul görmeye devam ediyor.

Bugün teknoloji markaları artık planlanmış satın alma kavramının tanımı gibi neredeyse. Bizler de bu tip markaları kullanırken fonksiyonelliği, tasarımı, bütçesi, uyumluluğu ve inovasyonu gibi kriterleri göz önünde bulunduyoruz. Öyle ki artık hedef kitlelerin belirlenmesi, markalama ve pazarlama konusunda teknoloji kavramı markaların yaşamına oldukça müdahil.

Lüks markaların müşterileri ile etkileşimde kalması ya da müşteri deneyimine yaptıkları yatırım değişimi, buna bağlı olarak markalarla tüketicilerin duygusal bağları teknolojik algıyı tamamen değiştirdi. Örneğin; Burberry bugünün genişleyen kitlesine ulaşmakta teknolojiyi kullanan en başarılı moda markalarından birisi olarak görülebilir.

Bugünlerde ise teknoloji dünyasını değiştiren iki temel unsur olarak artırılmış gerçeklik (augmented reality (AR) ve sanal gerçeklik (virtual reality (VR) kavramlarını sürekli olarak göz önünde görüyoruz. Bu iki temel unsur dünyaya yeni bir konsept sunuyor ve artık markaların da müşterilerinin dikkatlerini çekme konusunda yeniliklerle uyumlu bir bütünlük sağlaması zorunluluğunu beraberinde getiriyor.

sony-playstation-vr-yok-satiyor

Günümüzde hızlı değişime ayak uydurmak için tüm teknolojileri deneyen markalar (ki tüm bu eylemlerin büyük çoğunluğu gündemdeki takip edememek ve güncel olamamaktan korkmaktan geliyor) teknoloji bütünlüğünü sağlama konusunda fazla istekli ve acaleci davranarak kendi imajlarına, değer önerilerine ve marka bütünlüklerine uyum sağlamayan teknolojileri sadece tüketicinin dikkatini çekme eğilimiyle kullanmaya başlıyor.

Hem sanal gerçeklik (VR) hem de artırılmış gerçeklik (AR) markaları zaten kendilerini nasıl yaygın hale getireceklerini iyi biliyorlar. Bu alanda en önemli örneklerden biri PlayStation… Markalar  PlayStation ile beraber kendi VR ve AR ürünlerinin reklamda kullanımlarına izin vererek daha geniş bir hedef kitle tarafından tanınma fırsatı yakaladılar.

Bu noktada asıl önemli olan her ne kadar bu teknolojinin daha fazla insan tarafından bilinmesini isteseler de VR ve AR teknolojilerinde faaliyet gösteren Sony, Microsoft, HTC, ve Oculus gibi markaların çoğunlukla oyunlarda ve sosyal medyada kullanılan bu teknolojiyi piyasaya doğru bir değer önerisi ile çıkarması ve tüm markaların bilinçsizce kullanımının bir şekilde önüne geçmesi olacaktır.

LG, Yeni Cihazlarını Sanal Influencer ile Tanıttı
LG, Yeni Cihazlarını Sanal Influencer ile Tanıttı

Geçen yıl sizlere IKEA‘nin Tokyo’daki yeni mağazasını sanal bir influencer ile tanıttığından bahsetmiştik. Özellikle koronavirüs pandemisinden dolayı etkinliklerin ve tanıtımların sanal ortamlara taşınmasıyla beraber sanal influencerlar da daha fazla ilgi […]

comment 0
share
Etiketler
arttırılmış gerçeklik Playstation sanal gerçeklik teknoloji

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zoom Kullanıcı Sayısı 200 Milyonu Aştı

Cansu Bolat / 06 Nisan 2020
facebook twitter
Zoom Kullanıcı Sayısı 200 Milyonu Aştı

Salgının tüm hayatımızı etkilemesi sonrası insanlar online iletişim kanallarına yöneldi. Özellikle iş ve eğitim gibi süreklilik gerektiren konularda birçok konferans uygulaması kullanılmaya başlandı.

Son dönemde adını en sık duyduğumuz uygulama ise Zoom oldu. Zoom ilkokuldan üniversiteye kadar birçok eğitim kurumunun tercihi olmakla beraber, canlı yayınlar ve iş görüşmeleri için de ilk tercih oldu.

Görüntülü görüşme uygulamasının Aralık ayında 10 milyon günlük kullanıcı sayısı varken bu sayı Mart ayında 200 milyonun üzerine çıktı.

Zoom CEO’su Eric S. Yuan platformlarının öncelikli olarak kurumsal müşteriler için olduğunun altını çiziyor. Ürünün birkaç hafta içinde dünyadaki herkesin aniden evden çalışacağı, ders çalışacağı ve sosyalleşeceği bir öngörüler ile tasarlanmadığına da ayrıca dikkat çekiliyor. Birçok kişinin aynı anda uygulamayı kullanması elbette sorunları da beraberinde getiriyor. Ancak şirket mevcut sorunları çözmek ve en iyi hizmeti verebilmek için çalışıyor.

Bildiğiniz üzere platform bir süredir gizlilik ve güvenlik sorunları sebebi ile ağır eleştirilere maruz kaldı. Yuan, şirketin yaptığı değişiklikler konusunda şeffaf olacağını da ekledi.

Ülkemizdeki uzaktan canlı eğitim sürecinde de büyük bir rol oynayan popüler yazılım, güvenlik konusundaki bu endişeler nedeniyle geçen haftaABD genelindeki okullarda yasaklanmıştı.

Ford’un Tam Elektrikli İlk Ticari Aracı E-Transit, Gölcük’te Üretilecek
Ford’un Tam Elektrikli İlk Ticari Aracı E-Transit, Gölcük’te Üretilecek

12 Kasım Perşembe günü, Ford Motor Company Başkanı ve CEO’su Jim Farley‘nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen, Ford E-Transit‘in global lansmanında, Transit’in tam elektrikli ilk versiyonunun Avrupa müşterileri için Ford Otosan Gölcük Fabrikası’nda üretileceği […]

comment 0
share
Etiketler
arttırılmış gerçeklik Playstation sanal gerçeklik teknoloji

Google Haritalar’dan Pandemi Döneminde Seyahat Edenler İçin Yeni Özellik

Cansu Bolat / 09 Haziran 2020
facebook twitter
Google Haritalar’dan Pandemi Döneminde Seyahat Edenler İçin Yeni Özellik

Google Haritalar, çalışanların şirkete döndüğü ve toplu taşıma araçlarının tekrar yoğun bir şekilde kullanılmaya başlandığı bugünler de, insanlara daha güvenli seyahat ortamı sunabilmek için uygulamasına yeni uyarılar ekledi.

Uygulama, seyahat kısıtlamaları ve toplu taşımadaki kalabalıkların hacmiyle ilgili raporlar sunacak ve kullanıcıları, toplu taşıma sırasında maske takmalarının gerekip gerekmediği gibi konular hakkında bilgilendirecek.

Google’ın kullanacağı veriler, “yerel, eyalet ve federal hükümetlerden ya da web sitelerinden gelen yetkili verilerden” alınacak.

Uyarılar şu anda Arjantin, Avustralya, Belçika, Brezilya, Kolombiya, Fransa, Hindistan, Meksika, Hollanda, İspanya, Tayland, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nde uygulanmaya başlandı. Google bu erişilebilirliği zaman içinde daha fazla alana genişletmeyi planlıyor.

Google Haritalar, kullanıcıların bir hastaneyi veya COVID-19 test merkezini ziyaret etmeden önce uygunluk gereksinimlerini kontrol etmelerini de sağlayacak. Tıbbi tesis ziyaretleri özelliği Endonezya, İsrail, Filipinler, Güney Kore ve ABD'de kullanılıyor. Test merkezlerine ilişkin uyarılar ise şu anda ABD'de yaşayan kullanıcılarla sınırlı.

https://twitter.com/googlemaps/status/1270009593016528902
Evdeki Gürültü Seviyesine Göre İndirim Kazandıran Kampanya
Evdeki Gürültü Seviyesine Göre İndirim Kazandıran Kampanya

Virüs sonrası birçok çalışan evden çalışmaya başladı. Bazıları verimli çalışma koşullarını evde oluşturdu ancak bazıları için ev ofis kadar uygun bir ortam olmadı. Ses sistemleri üreticisi Bose, piyasaya sürdüğü gürültü […]

comment 0
share
Etiketler
arttırılmış gerçeklik Playstation sanal gerçeklik teknoloji

2021’de Pazarlamayı İleriye Taşıyacak 3 Teknoloji

Begüm Canbaz / 30 Aralık 2020
facebook twitter
2021’de Pazarlamayı İleriye Taşıyacak 3 Teknoloji

Video konferans platformlarından sohbet robotlarına kadar, koronavirüs salgını hem tüketicileri hem de pazarlama ve marka yöneticilerini daha önce belki de hiç kullanmadıkları teknolojileri, araçları kullanmaya yöneltti. Yüz yüze olmak birçok risk taşıdığından insanları farklı şekillerde bir arada tutan teknolojiler ve uygulamalar bu sene normalde hiç olmadığı kadar önem kazandı. 2021 yılına gelirken bakalım bu teknolojik eğilimlerden kaç tanesi kalıcı olarak hayatımızda yer alacak, kaçı karantina hayatının bir parçası olarak unutulup gidecek?

Adweek'ten Patrick Kulp'un kaleme aldığı yazı, hayatımızı kalıcı olarak değiştirecek teknolojilerden bahsediyor. Özellikle pazarlama alanı için ilham verici olan bu yazıyı sizler için derledik.

https://pazarlamasyon.com/2021de-belirsizligi-yonetmek/

Artırılmış Gerçeklik ve 5G

Ocak 2020'de Apple'ın CEO'su Tim Cook tarafından geleceğin büyük bir parçası olarak tüm hayatımıza yayılacağını öngördüğü artırılmış gerçekliğin yayılımı, koronavirüs nedeniyle adeta hız kazandı. Pandemi fiziksel aktiviteleri zorlaştırdı. Dolayısıyla markalar da özellikle tüketicilerin ilgisini çekmenin etkileşimli bir yolu olarak bu formatı benimsedi.

Fiziksel dünyada 3D grafiklerin üst üste bindirilmesini içeren teknolojiyi, mağazaların fiziksel mağaza rafları veya soyunma odaları yerine sanal ortamlar oluşturmak için benimsemesi, aslında arttırılmış gerçeklik için sadece bir başlangıç. Ancak tabii ki Snapchat ve Instagram gibi sosyal platformlar, arttırılmış gerçekliği her zamankinden daha hızlı ve daha erişilebilir hale getirmek için salgından çok daha önce çalışmaya başlamış ve temelini atmıştı.

https://pazarlamasyon.com/sanal-ve-artirilmis-gerceklik-musterilerin-online-alisverise-daha-sicak-bakmalarini-sagliyor/

2020 yılı ile beraber hayatımıza giren 5G teknolojisi, her ne kadar Türkiye'de şu anda kullanıma hazır olmasa da tüm dünyayı değiştirmek üzere. 5G teknolojisi, daha büyük dosya boyutlarını, daha yüksek yükleme hızlarını ve dolayısıyla da daha ayrıntılı ve sürükleyici grafikleri destekleme becerisiyle teknoloji için daha fazla kapı açma potansiyeli taşıyor.

Sentetik Medya ve Deepfake

Bu yıl salgın önlemleriyle sık sık kesintiye uğrayan video prodüksiyon süreçleri ve maddi sıkıntılar nedeniyle pek çok marka önceden de bahsettiğimiz yapay zeka destekli deepfake projelere imza attı.

CGI ve yapay zeka teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte oldukça gerçekçi sahte görüntüler oluşturmayı mümkün kılan deepfake teknolojisini, Spotify ve Hulu gibi pek çok marka kullandı. Hulu, NBA oyuncusu Damian Lillard'ın yüzünü dublörün yüzüne yerleştirmek için bu teknolojiyi kullandı ve böylece yıldızın çekim için fiziksel olarak orada bulunmasına gerek kalmadı. Spotify ise The Weeknd’in avatarını kullanıcıların dinleme alışkanlıkları hakkında yorum yapacak şekilde programladı.

https://pazarlamasyon.com/2020-ve-otesinin-en-distopik-teknolojileri/

2021 yılında, evden çıkmadan bir reklam veya film çekilebilme ihtimali her ne kadar absürt gibi gözükse de teknolojinin gelişmesiyle beraber bu fikir hiç de imkansız olmayacak. Deepfake teknolojisi video üretim süreçlerini kökten değiştirecek ve pazarlamanın pek çok alanında kullanılmaya başlanacak.

Yapay Zeka ve Dil Öğrenme Modelleri

San Francisco merkezli yapay zeka araştırma laboratuvarı OpenAI tarafından bu sene geliştirilen GPT-3 ile yapay zeka dünyası tamamen boyut atladı diyebiliriz. İnsanları taklit etme yeteneğine sahip yapay zeka tarafından konuşan dil modeli, sorulara cevap verebiliyor, tercüme yapabiliyor ve hatta roman yazabiliyor.

GPT-3 sayesinde dünya artık insan ile bir makinenin yazısını birbirinden ayırt edebilmenin çok zor olduğu bir noktaya ulaştı. Geçen sene tanıtılan GPT-2'ye göre büyük ölçüde geliştirilmiş tutarlılığı ve becerisi ile GPT-3, gelecek yıllarda her türlü ticari dil uygulamasını dönüştürme potansiyeline sahip olacak.

https://pazarlamasyon.com/openai-paylasmanin-tehlikeli-oldugunu-dusundugu-yapay-zekayi-paylasti/

OpenAI'nin yanı sıra Google'da kendi yapay zeka algoritması ile gündemde. 2019 yılında tanıtımı yapılan BERT güncellemesi ile Google üzerinden yapılan aramalarda kelimeler ayrı ayrı işlenmek yerine, bütün kelimeler mantıksal bir değerlendirmeye tabi tutulacak ve en tutarlı en doğru sonuçlar sıralanacak.

Şüphesiz ki yapay zeka kullanımı Google veya OpenAI ile sınırlı kalmayacak. 2021 senesinde insan gibi davranan yapay zeka kodlamaları sayesinde özellikle tüketici davranışlarını tahmin edebilmek pazarlamacılar için önemli bir kaynak olacak.

Walmart, 2021’de Tamamen Otonom Kamyonlarla Teslimat Yapacak
Walmart, 2021’de Tamamen Otonom Kamyonlarla Teslimat Yapacak

Walmart, 2021’den itibaren ABD’nin Arkansas eyaletinde teslimat yapmak için tamamen otonom kamyonlar kullanacak. Perakende devi, son 18 aydır Gatik adlı bir girişim ile proje üzerinde denemeler yapıyor. İki şirket, 2021’de […]

comment 0
share
Etiketler
arttırılmış gerçeklik Playstation sanal gerçeklik teknoloji
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön