Salgın nedeniyle insanların evlerine kapanmak zorunda kalmaları, dünya genelinde ekonomiyi derinden sarstı ve pek çok sektörde işlerin neredeyse durma noktasına gelmesine neden oldu. Ancak buna rağmen, salgın bazı sektörlerde de işlerin inanılmaz bir hızla artmasına neden oldu. Bu sektörler tabii ki, varlığını dijitale borçlu olan sektörlerdi.
Ama tabii bu sektörlerde de genelde hızlı aksiyon alan, kriz yönetimini en iyi şekilde yapan ve müşterilerine en iyi hizmeti sunan firmalar öne çıkarak pastadan en büyük payı almayı başardılar. Şimdi gelin, hep birlikte bu markaların hangileri olduklarına ve salgın dönemindeki istatistiklerine göz atalım.
Amazon
Salgın nedeniyle online alışverişe olan aşırı talep, doğal olarak e-ticaret diyince akla ilk olarak gelen birkaç firmadan biri olan Amazon'un da işlerinin adeta patlamasına yol açtı. Şirketin işleri öyle bir hızla arttı ki, e-ticaret devi, siparişlere yetişebilmek için mart ayında 100 bin tam zamanlı ve yarı zamanlı personeli işe aldı. Ancak bu da yeterli gelmedi ve nisan ayında 75 bin kişi daha geçici olarak işe alındı.
The Guardian'ın yaptığı habere göre, e-ticaret şirketi, yılın ilk çeyreğinde 75,4 milyar dolar gelir elde ettiğini açıkladı. Satışlar ise bir önceki yılın ilk çeyreğine kıyasla %26 arttı. Geçen yılın ilk çeyreğinde 35,8 milyar dolar olan net satışlar, bu yılın ilk çeyreğinde 46 milyar dolar yükseldi.
E-ticaretin yanı sıra, Amazon'un bir diğer temel işi olan Amazon Web Services (AWS) tarafı da salgın döneminde yükselişteydi. Zira online aktivitelerin aşırı düzeyde olması, şirketlerin hizmet vermek için ihtiyaç duydukları online servislere olan talebin de artmasına neden oldu. Belirtilene göre, Amazon Web Services yılın ilk çeyreğinde %33 oranında büyüdü ve şirkete yaklaşık olarak 10,3 milyar dolarlık bir gelir sağladı.
Meituan
Salgın döneminde işleri en çok artan şirketlerin başında yemek teslimat şirketleri geliyor. Yemek teslimat servislerine olan bu aşırı talep, doğal olarak bu hizmeti veren şirketlerin piyasa değerlerinin de hızla artmasına neden oldu. Bu yemek teslimat şirketlerinden biri de Meituan idi.
Çinli yemek teslimat şirketi Meituan’ın hisseleri, mayıs ayının sonunda rekor kırdı ve şirketin piyasa değeri 100 milyar doların üzerine çıktı. Bunu sağlayan şey de salgın döneminde çoğunlukla evde vakit geçiren insanların sıklıkla dışarıdan yemek sipariş etmeleriydi. Bu süreçte Meituan’ın günlük ortalama işlem sayısı %18,2 düşüşle 15,1 milyona gerilese de, sipariş başına ortalama değer %14,4 arttı.
Seyahat ve ulaşım sektörlerinde daha küçük segmentlere sahip yemek teslimatına odaklanan dev şirket, Tencent ve Alibaba'nın ardından 100 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşan üçüncü Çinli firma olma özelliği taşıyor.
Netflix
Salgın nedeniyle dünyanın pek çok ülkesinde karantina uygulanması nedeniyle, çoğu insan evlerinde geçirdikleri vakitte Netflix izlemeyi tercih etti ve Netflix’e olan bu rağbet, şirketin hisse değerlerinin hızla yükselmesini sağladı. Abone sayısı, görüntülenme ve gelirlerdeki beklentileri aşan artış sayesinde Netflix’in hisseleri bu yıl içerisinde yaklaşık olarak %35 değer kazandı.
Bu yıl içerisinde piyasa değeri 50 milyar dolardan fazla artan Netflix, piyasa değeri anlamında en büyük rakiplerinin başında gelen medya ve eğlence sektörünün devi Disney’i geride bıraktı. Netflix’in mevcut piyasaya değeri 194 milyar dolarken Disney’in piyasa değeri ise 184 milyar dolar.
Şirket, salgın sayesinde bu yılın ilk çeyreğinde tahmin ettiğinin iki katından fazla abone elde ederek toplam abone sayısını 183 milyona yükseltti. Online yayın şirketi, yılın ilk çeyreğinde, dünya genelinde 7 milyon yeni abone kazanmayı beklerken 15,77 milyon yeni abone elde etti. Bunların yanı sıra şirket, ilk çeyrekte 5,8 milyar dolar gelir elde ettiğini açıkladı ve bu rakam da analist beklentilerini biraz aştı.
TikTok
İster istemez hayatımıza son olarak dahil olan ve zaten büyüme eğiliminde olan sosyal medya platformu TikTok'ın büyüme hızı, salgın döneminde ciddi bir ivme kazandı. Sensor Tower'ın 29 Nisan tarihi itibarıyla belirttiğine göre, TikTok uygulamasının dünya genelindeki indirilme sayısı 2 milyarı geçti.
2 milyar barajının aşılmasında, yılın çeyreğinde kazanılan ivmenin önemi büyüktü. Sosyal medya uygulaması, yılın ilk çeyreğinde 315 milyon kez indirildi. Bu, şimdiye dek herhangi bir uygulama tarafından bir çeyrekte elde edilen en yüksek indirme sayısıydı.
Bunların yanı sıra geçen yılın son çeyreğinde platformun sponsorlu hashtag meydan okumasının fiyatı 120 bin dolar iken bu yılın ilk çeyreğinde bu fiyat %50 artışla 180 bin dolara çıktı. Bununla birlikte TikTok'ta, kullanıcıların uygulamayı açtıklarında, ekranlarında ilk olarak bir markanın reklamını görmelerini sağlayan bir reklam yerleştirmesi bulunuyor. Aynı dönemde bu reklam yerleştirmesinin fiyatı da 70 bin dolardan 100 bin dolara yükseldi.
Zoom
Salgın döneminde pek çok şirketin evde çalışma düzenine geçmesiyle birlikte, çalışanların gün içerisinde en çok kullandıkları uygulamalar sıralamasının zirvesine video konferans uygulaması Zoom yerleşti. Zoom'un büyüme hızı o kadar muazzamdı ki, uygulamanın aralık ayında 10 milyon olan günlük toplantı katılımcı sayısı, nisan ayının sonunda 300 milyonu geçmişti.
Günümüzde dijital işlerin değerini gösteren Zoom ile ilgili bir diğer dikkat çekici bilgi ise şirketin piyasa değeriyle alakalıydı. YCharts verilerine göre,Zoom’un mevcut piyasa değeri, dünyanın en büyük yedi hava yolu şirketinin toplam piyasa değerinden daha yüksek. Tabii bunun sebebi, sadece Zoom'un değer kazanması değil, aynı zamanda dünyanın en büyük yedi hava yolu şirketinin toplam değerinin ocak ayının sonundan bu yana %62 oranında azalmasıydı.
Bununla birlikte 15 Mayıs 2020 itibarıyla Zoom’un piyasa değeri, -geçen yıl sadece 623 milyon dolar gelir elde etmesine rağmen- 48,8 milyar dolardı. Aynı tarih itibarıyla gelir açısından dünyanın en büyük yedi hava yolu şirketinin toplam piyasa değeri ise 46,2 milyar dolardı.
Ayrıca Zoom'un açıkladığı ilk çeyrek verilerine göre, şirketin gelirleri %169 artarak 328,2 milyon dolara ulaştı. 2019'un ilk çeyreğinden sonraki 12 aylık dönemde ise sadece 769 müşteriden elde edilen gelir, 100 bin doları aşarak bir önceki yılın aynı dönemine göre %90 artış gösterdi.