• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Salgın Nedeniyle Perakendede Yükselişe Geçecek 8 Yeni Trend

Pazarlamasyon / 21 Temmuz 2020
facebook twitter

Yılbaşından bu yana tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını, tüm sektörleri yeniden şekillendirdi. Ancak hepimizin hayatına dokunan bu değişim, perakende sektöründe çok daha hızlı ve radikal bir biçimde yaşandı. 43 ülkede yeni nesil araştırma ve perakende teknolojileri sunan REM People’a göre, sektördeki değişim 1-3 yıl sürecek. Ofis/resmi kıyafetlerin satışı düşerken, spor ve rahat kıyafetlere olan talep artacak. Mağazalar online ticarette teslimat noktası haline gelecek, maske, eldiven ve diğer hijyen ürünleri trend aksesuarlar olacak.

Covid-19 Sürecinde Perakendecilik Sektörü

REM People’ın CEO’su Bülent Peker, koronavirüs sonrası senaryoda perakendenin yeni normalini şöyle anlattı:

“Perakendeciler tarafında; mağaza içi tanzim/teşhir uygulamaları, mobil ödeme sistemleri, ürün teslim/iade politikaları, stok yönetimi ve lojistik gibi alanlarda önemli değişiklikler yaşanacak. Birçok perakendeci, tüketici hassasiyetinin artmasından dolayı yaşanabilecek satış kayıplarının önüne geçmek için, teknoloji ve inovasyon tabanlı sistem ve yöntem değişiklikleri yapmak zorunda kalacak. Bu değişime, hızlı ayak uydurup yenilikleri başarıyla uygulayabilenler pazardaki yerini korumaya devam edecekken, diğerleri büyük müşteri kayıplarıyla yüzleşmek durumunda kalacaklar. İnatla ve ısrarla salgın öncesi dönemdeki normlara dönme hayali kuran perakendecileri büyük hayal kırıklıkları beklediğini rahatlıkla söyleyebiliriz.”

REM People’a göre sektörleri gelecek 1-3 yıl içinde aşağıdaki trendler bekliyor:

Rahat Kıyafetler Satılacak

Hayat daha yavaş da olsa dışarıda da sürdüğü için gardıroplar yenilenecek. Ancak salgın öncesindeki tempoya dönmesi kolay olmayacak. Ofis ve resmi kıyafetlere olan talep düşse de rahat kıyafetlere olan talep atacak. Özellikle maske ve eldivenler büyük olasılıkla trend aksesuarlar olarak kalacak.

Seyahat Yok, Lüks Var

Uzun vadede daha fazla insan harcamalarını kesecek ve daha mütevazı seçeneklere yönelecek. Bütçeleri krizden ciddi şekilde etkilenmeyenler seyahat edemeyeceği için daha fazla fiziksel lüks ürünlere yatırım yapacak.

Küçük Esnafa Talep Artacak

Pandemi zamanındaki kadar yoğun olmasa da online market alışverişi hala popüler. Ancak gelecekte hem online kanala hem de küçük marketlere olan talep dengelenecek.

Duygusal Harcama Azalıyor

Tüketici güveni giderek artacak olsa da harcama kalıpları önemli ölçüde değişti. Güvenlik endişesiyle mağaza ziyaretleri azaldığı için duygusal harcamalar da yüksek seyretmeyecek. Böylece daha rasyonel alışveriş yapılacak ve toplu alım popüler hale gelecek.

Paket Servisin Yükselişi

Restoranlar adım adım canlanmaya başlarken, paket servisi olan restoran, yiyecek noktaları ve marketler, uzaktan çalışan insan sayısı yüksek kalacağından daha az yaya trafiği yaşayacak.

Perakende Satışları, Nisan Ayında Rekor Oranda Azaldı

Aynı Gün Teslim Kazandırır

İşletmelerin ne kadar çevik tedarik zincirleri olursa, piyasada o kadar başarılı olacaklar. Aynı gün teslimat seçeneği sunan perakendeciler, müşteriler için rakiplerine göre daha cazip hale gelecek.

Mağazalar, Teslimat Noktası Haline Dönecek

Salgın sonrası gerçeklere hızlı bir şekilde uyum sağlamak ve inovasyonu artırmak perakende satış mağazaları için hayati önem taşıyacak. Hızlı hareket etmeyen perakendeciler, çevik e-ticaretle rekabet edemez. Fiziksel perakendede; maliyet optimizasyonu sebebiyle mağaza sayısı azalacak, var olanların önemli bir kısmı ise ürün toplama / bırakma (teslimat) noktalarına dönüştürülecek.

Yapay Zekalı Müşteri Temsilcileri

Daha fazla kişi çevrimiçi alışveriş yaparken, daha fazla otomasyon gerektiren müşteri hizmetleri gerekecek. Daha fazla e-ticaret markası, müşterilerin sorularına yanıt vermek üzere otomatik olarak metin ve sesli yanıtlar üretmek için yapay zeka destekli araçlar uygulayacak.

McDonald’s, Sosyal Mesafeyi Millilerle Koruyor
McDonald’s, Sosyal Mesafeyi Millilerle Koruyor

McDonald’s, milli takım oyuncularını taraftarla buluşturuyor. Çalışanları ve müşterilerinin sağlığını korumak için restoranlarında sosyal mesafeye uygun düzende hizmet veren McDonald’s, lezzet sponsoru olduğu A Milli Erkek ve Kadın Futbol Takımı’nda […]

comment 0
share
Etiketler
Corona virüs Corona Virüsü

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüketiciler, Alışverişten Önce İnternette Araştırma Yapıyor

Pazarlamasyon / 25 Eylül 2020
facebook twitter
Tüketiciler, Alışverişten Önce İnternette Araştırma Yapıyor

Türkiye’deki tüketicilerin satın alma alışkanlıklarını inceleyen Google ve Ipsos, yaptıkları Global Perakende Araştırması ile Türkiye’deki tüketicilerin %72'sinin doğru satın alma yaptığından emin olmak için öncelikle internette araştırma yaptıklarını ortaya koydu. Araştırma, bahsedilen tüketicilerin alışverişe ayırdıkları zamanın yarısından fazlasını ise internete harcadığını gösteriyor.

Alışveriş tercihlerinin değişiklik gösterdiği günümüzde işletmeler, şirketlerini ve ürünlerini tanıtmak için daha proaktif davranmak ve internette seslerini duyurmak zorundalar. Rekabette öncü şirketler 7 gün 24 saat gelen talepleri karşılıyor, çıkan dönemsel fırsatları kaçırmıyorlar. İşletmelerin bu denli verimli ve durmaksızın satış yapabiliyor, daha da önemlisi sadık bir müşteri kitlesi yaratabiliyor olmasının nedenlerinin başında ise dijital pazarlama geliyor.

https://pazarlamasyon.com/dusuk-gelirli-tuketiciler-icin-kisisellestirme-yapilamiyor/

Dijital pazarlama araçları, günümüzün yoğun rekabet şartlarında işletmelere veri setleri oluşturarak, onların rekabet gücünü üst seviyeye çıkartıyor. Verileri doğru okuyabilen işletmeler büyürken, kullanamayanlar ise geride kalıyor. Konuyla ilgili bilgiler veren EG Bilişim CEO’su Gökhan Bülbül, verileri doğru toplama ve bunları işleyerek müşteri kazanma konusunda, özellikle KOBİ’lerin daha proaktif davranmaları gerektiğine dikkat çekiyor ve şunları ifade ediyor:

“Günümüz müşterisinin talepleri yüksek, alternatifleri ise çok. Dolayısıyla işletmeler dijital pazarlama araçları ile veri bazlı pazarlama araçlarıyla hedef kitleye ulaşmalılar. Google ve Ipsos’un gerçekleştirdiği araştırmada, küresel ölçekte tüketicilerin yüzde 68’inin bir önceki alışverişlerine özel promosyonlar veya fırsatlar beklediği vurgusu dikkat çekici. İşletmeler bu talebi yeni bir kampanya ile karşılayabilirler. Bunu yapabilmek için de dijital pazarlama araçlarını etkili şekilde kullanmaları gerekiyor.”

Salgın Döneminde Tüketicilerin %20’si Marketini Değiştirdi
Salgın Döneminde Tüketicilerin %20’si Marketini Değiştirdi

Salgın döneminde tüketici alışkanlıklarının değiştiği yadsınamaz bir gerçek. Adweek’in paylaştığı habere göre, küresel yönetim danışmanlığı firması McKinsey & Company‘nin son olarak yaptığı araştırma da bunun doğruluğunu kanıtlar nitelikte. McKinsey’nin yaptığı […]

comment 0
share
Etiketler
Corona virüs Corona Virüsü

Corona Virüs’ün Lüks Hali: COVID-19 Essentials

Ayşe Göl / 20 Ekim 2020
facebook twitter
Corona Virüs’ün Lüks Hali: COVID-19 Essentials

Artık hepimiz yüzümüzü kapatan maskelere alıştık. Maske kullanımı zaruriyet haline gelirken, markalar tüketicilere corona virüse karşı savaşmak için daha yaratıcı seçenekler sunuyor. Yeni bir perakende zinciri, pandemi boyunca kullanılması hayati olan temel ögelerin üst düzey versiyonlarını satıyor.

https://pazarlamasyon.com/lgden-pille-calisan-hava-filtreleme-maskesi/

Covid-19 Essentials olarak adlandırılan sekiz butikli zincir, üst düzey el ve telefon dezenfektanları, kapıları açmaya veya asansör düğmelerine basmaya yardımcı olan küçük araçlar satıyor. Odak noktası ise "modaya uygun ve güzel" görünen yüz maskeleri. Kurucusu Nadav Benimetzky, New York Times'a yaptığı açıklamada estetik açıdan hoş görünen yüz maskeleri yapmak istediğini, çünkü bu temel unsurların normalde çirkin ve rahatsız edici göründüğünü ve herkesin onlardan nefret ettiğini söyledi.

https://www.instagram.com/p/CB1ZAPuJf96/

Covid-19 Essentials'ın çocuklar için olan küçük boy 19,99 dolarlık maskelerden N95 filtre ve dahili fan içeren 130 dolarlık premium maskelere kadar geniş bir ürün yelpazesi var. Günlük giyim için karikatür baskılı, resmi etkinlikler için pullu ve saten, ev partileri için LED ışıklı ve yemek yemek için ağız kısmı fermuarlı maskeler bulunuyor. Maskelerin boyunda durabilmesi ve makyajın bulaşmasını önlemek için plastik aparatlar da satılıyor.

https://www.instagram.com/p/CEGF9gmjYdm/
Perakende Firmaları, Kasiyersiz Ödeme Teknolojisi Yerine Temassız Alışverişe Öncelik Veriyor
Perakende Firmaları, Kasiyersiz Ödeme Teknolojisi Yerine Temassız Alışverişe Öncelik Veriyor

Will Glaser tarafından kurulan kasiyersiz alışveriş teknolojisi girişimi olan Grabango, kısa süre önce Pittsburgh dışındaki GetGo Café+ Market’ini kasiyersiz ödeme sistemine dönüştürdüğünü duyurmuş ve artık kasiyersiz market alışverişi “yeni bir […]

comment 0
share
Etiketler
Corona virüs Corona Virüsü

Sanal Perakende Deneyimleri Oluşturmak İçin Markaların Uyguladığı 4 Strateji

Begüm Canbaz / 26 Ekim 2020
facebook twitter
Sanal Perakende Deneyimleri Oluşturmak İçin Markaların Uyguladığı 4 Strateji

Günümüzde hayat pandemiden dolayı büyük ölçüde ev hayatımızla sınırlı kalıyor ve çoğu perakende firması da evlerimizin içine kadar girerek bizlere seslenmenin bir yolunu bulmaya çalışıyor. Tüketicilerin ihtiyaçlarının %40'ından fazlasını online olarak giderdiği bir değişim sürecinde, markalar mağazalara gelemeyen tüketicilere dijitalden seslenmenin ve seslenirken de yaratıcı olmanın yollarını arıyor. Bizler de sizler için markaların tüketicilere seslenirken uyguladıkları yaratıcı ve yenilikçi 4 farklı sanal perakende deneyimi oluşturma stratejisini derledik.

https://pazarlamasyon.com/markalarin-dijital-magaza-deneyimleri-yaratmak-icin-kullandiklari-4-teknoloji/

Yerleşik Pazarlama

Tüketicilerin, internette gördüğü bir kıyafeti kendi üzerinde hayal etmesi veya günlük kombinlerine nasıl kolayca uydurabileceğini düşünmesi bazen zor olabiliyor. Bu zorluğun üstesinden gelmek için markalar, özellikle influencerlar ile işbirliğine giderek onlara ilham vermeyi amaçlıyorlar. Hatta bazı markalar da takipçilerine deneme ürün göndererek tüketicilerin zihninde kalmayı hedefliyor.

Örneğin bir iç giyim markası olan Adore Me, özellikle hayranların ve tüketicilerin influencer olabilmesi hatta başkalarını etkileyebilmeleri için, ücretsiz ürün gönderimi karşılığında farklı içerik oluşturulabilen Adore Me Creators platformunu geliştirdi. Platforma, hayranlar sitedeki formu doldurarak, sosyal medya bağlantılarını ve iletişim bilgilerini göndererek başvurabiliyorlar. Seçilen adaylara Adore Me ilgili ürünleri gönderiyor ve katılımcılar da kendi zevklerine uygun içerikleri üretebiliyorlar. Bu kampanyaya katılan katılımcılar etkileşime bağlı olarak gönderi başına 150-300 dolar karşılığında ücret ödeniyor.

Adore Me Creators gönderileri ile tüketicilerin Adore Me ürünlerini daha kişisel bir ortamda görselleştirmelerine olanak tanınıyor. Organik bir içerik oluşturulmuş oluyor. Tüketiciler, kişisel olmayan, ultra profesyonel reklamları görmek yerine, ürünleri hayranlarının evlerinde daha sade ve daha kişisel bir şekilde görüyor. Platform, aynı zamanda markaya iç çamaşırlarını daha doğal, otantik bir ortamda sergileme fırsatı veriyor.

Sanal Gezinme

Özellikle ABD başta olmak üzere pek çok mağaza hala pandemi nedeniyle kapılarını açamadı. Bu nedenle bizler de, mağazanın koridorlarında, reyonlarında ve raflarında rasgele gezinemiyoruz. Ürünleri deneyemiyoruz, ürünler hakkında tam bilgi sahibi olamıyoruz. Online alışveriş yaparken de doğal olarak birebir mağaza gezmenin tadını çıkaramıyoruz. Bazı markalar da tüketicilerine bu nedeyimi yeniden yaşatmak amacıyla mağazalarını birebir bir şekilde online ortama taşımaya karar verdi.

Örneğin Nisan ayında Dior Beauty, Paris'te kapanan bir mağazasını 3D sanal gezinme deneyimine uygun olarak düzenledi ve alışveriş deneyimini farklı bir boyuta taşıdı. Ziyaretçiler mağazanın sokak kapısından giriş yaparak ve bir oka tıklayarak sanal olarak içeri girebildiler. İçeri girdikten sonra, kokuları, hediye setlerini, banyo ve vücut ürünlerini görüntüleyip dolaşabildiler. Böylece Dior'un online sitesinde alışveriş yapanlar, satın almadan önce mağazada sanal olarak dolaşabilir ve ürünler hakkında daha fazla bilgi edinebilir hale geldi.

Sesle Yönlendirilen Deneyimler

Tüketiciler evde zaman geçirmeye başladıkça sesli satın alma da yaygın hale geldi. Akılcı ve kolay bir yol olan sesli satın alma, özellikle marlalar için tüketicilerin sorunlarını çözme, bilgi sağlama ve sorunsuz bir şekilde hızlı satın alma imkanı yaratma konusunda geniş fırsatlar yaratıyor.

Örneğin yürüyüş ayakkabısı ve dış mekan ekipman spor markası olan Merrell, maceracıların yakındaki parkurları bulmalarına ve öğrenmelerine yardımcı olmak için, Alexa ve Google Asistan'ı kullanarak sesle çalışan bir özellik oluşturdu. Merrell'in sese dayalı rehberli deneyimi, insanların yolları bulmasına yardımcı olmanın yanı sıra, etkinlik ve faaliyet fikirleri vererek tüketicilerin, açık hava gezi programı planlamasını sağladı.

Sürükleyici Görselleştirme

Yüz yüze deneme ve satın alma fırsatlarına erişimimiz hala biraz kısıtlı olduğundan, müşteriler ürünü kendi ev ortamında veya suratında, vücudunda görselleştirmede sıkıntı yaşıyor. Bu nedenle de çoğu kişi online alışveriş yapmaktan çekiniyor. Markalar da son zamanlarda, müşterilerin ürünleri gerçeğe yakın dijital simülasyonlarda görselleştirmelerine yardımcı olmak için VR ve AR gibi teknolojilerden yararlanmaya başladı.

Örneğin 3D ve artırılmış gerçeklik teknolojisini kullarak ticaret deneyimleri oluşturmaya çalışan Vertebrae adlı şirket, oluşturduğu uygulama ile ev eşyalarının yanı sıra güneş gözlüğü, şapka ve takı gibi aksesuarların da mobil üzerinden denenmesini sağlayarak ürünlerin kullanıcıların zevkine uyup uymadığını öğrenmelerine yardımcı olan bir uygulama tasarladı.

Salgının Müşteri Sadakati Üzerindeki Etkisi
Salgının Müşteri Sadakati Üzerindeki Etkisi

Geçen kasımda Yotpo’nun yayınladığı bir ankete göre, tüketicilerin alışveriş yaptıkları markalara bağlılıklarının arttığı ortaya çıkmıştı. Son yıllarda H&M ve Target gibi birçok perakendeci de sadakat programlarına yeni seçenekler ekledi. Ancak […]

comment 0
share
Etiketler
Corona virüs Corona Virüsü
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön