• Pazarlamasyon TV
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Kariyer
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Salgın Döneminde E-Ticaret Sektöründe Yaşanacak 4 Değişiklik

Serdar Altan / 22 Mayıs 2020
facebook twitter

Corona virüs salgını, pek çok sektörü ekonomik anlamda olumsuz olarak etkilese de, bazı sektörlerde de işlerin inanılmaz bir hızla artmasına neden oldu. Bu sektörlerin başında da hiç şüphesiz e-ticaret sektörü geliyor. İnsanlar evlerine kapandıkları için market alışverişi de dahil olmak üzere ihtiyaçları olan her şeyi online olarak sipariş etmeye başladılar. Hatta normalde online alışveriş ile arası iyi olmayan yaşlı kesim bile bu dönemde alışverişlerini online olarak yapmaya başladı. Bu süreçte e-ticarette yaşanan değişime dair sizlere daha net bir fikir vermesi açısından bazı önemli istatistikleri paylaşalım:

  • 650’den fazla perakende müşterisi bulunan lojistik firması Narvar Inc.’e göre, e-ticaret sipariş hacmi, 20 Nisan’da sonlanan 30 günlük dönemde, şubat ayı ortalamasına kıyasla yaklaşık olarak %47 arttı.
  • Adobe Analytics’in yaptığı araştırmaya göre, nisan ayında ABD’deki online giyim satışları, geçen yılın aynı dönemine göre %34 arttı. Tüketicileri çekmek için Black Friday düzeyinde indirimler sunulması, bu artışa neden oldu.
  • Acosta’nın yapmış olduğu araştırmaya katılanlardan salgın döneminde online market alışverişi yapmış olanların %33’ü, ilk kez bu dönemde online market alışverişi yaptığını söyledi.
  • Gıda pazarlaması ve satışına odaklanan bir danışmanlık firması olan Brick Meets Click’in yaptığı araştırmaya göre, ABD’de, mart ayında online market alışverişi yapan hane sayısı, ağustos ayına göre %145,3 artarak 39,5 milyona ulaştı.
  • Nielsen ve Rakuten Intelligence’ın verilerine göre, 12-18 Nisan haftasında, ABD’de paketlenmiş tüketim ürünlerinin online satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre %56 arttı.
  • BKM verilerine göre, salgın döneminde Türkiye’deki 5 milyon kart, internetten alışveriş için ilk kez kullanıldı.
E-Ticaretin Geleceğine Damga Vuracak 7 Teknoloji ve Strateji

Online alışverişe olan bu aşırı talep, salgın bitene kadar devam edecek gibi görünüyor ve salgın sonrasında da alışveriş alışkanlıklarındaki bu değişimin büyük oranda kalıcı olması bekleniyor. İşte bu yüzden daha şimdiden pek çok şirket, e-ticaret yatırımlarını hızlandırmaya ve artırmaya başladı. Neredeyse tüm spot ışıklarının e-ticaret sektörünün üzerine çevrilmesi, sektörde bazı önemli değişikliklerin yaşanmasına da neden olacak.

Teslimat Süreleri, Satın Alma Kararında Önemli Bir Rol Oynayacak

Teslimat süreleri, bu zamana kadar da e-ticaret için önemli bir rekabet unsuruydu. Ancak bu dönemde daha da önem kazandı. Zira e-ticaret ve lojistik firmalarının omuzlarına yüklenen aşırı yük nedeniyle bazı siparişlerin teslimatı iki haftayı bulabiliyor. Bu da tüketiciyi farklı arayışlara yönlendiriyor. 

Öyle ki, Adobe Analytics’in hazırladığı e-ticaret raporuna göre, online siparişlerin teslimatında yaşanan aksaklıklar nedeniyle bu dönemde pek çok tüketici, online olarak satın aldığı ürünleri yakınındaki bir mağazadan teslim almayı tercih etti. Adobe Digital Insights Direktörü Taylor Schreiner’ın belirttiğine göre, nisan ayının ilk üç haftasında mağazadan teslim alınan online siparişlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemindeki sayının üç katıydı.

Tüketiciler, Uzun Kargo Süreleri Nedeniyle Online Siparişlerini Mağazadan Alıyor

Tabii, olağanüstü bir dönemde olduğumuz için tüketicinin şu anda daha hızlı teslimat yapan bir e-ticaret sitesini seçme gibi bir şansı yok. Ancak bundan sonraki süreçte, özellikle online market alışverişini de hesaba katarsak hızlı teslimatların son derece kritik olacağını söyleyebiliriz. Zira market alışverişi dendiğinde tüketicinin temel ihtiyaçları söz konusu oluyor ve tüketici bu ürünlerin hemen elinde olmasını istiyor, bu yüzden de özellikle online market hizmeti sunan firmalar, hızlı teslimatlarla tüketiciyi elinde tutmaya çalışıyor. Aksi takdirde tüketicinin eskisi gibi fiziksel olarak markete gidip ihtiyaç duyduğu ürünleri alması oldukça mümkün.

İşte önümüzdeki dönemde, online market alışverişi alanında önemli olan hızlı teslimatların e-ticaret genelinde bir standart haline gelmesini bekleyebiliriz. Halihazırda Amazon -ülkemizde Hepsiburada- gibi büyük e-ticaret şirketleri, kendi lojistik ağlarını kurarak belirli ürün kategorilerinde “aynı günde teslimat” seçeneği sunuyorlar, ancak ilerleyen süreçte bunun sektörün geneline ve daha fazla ürün kategorisine yayıldığını görmemiz son derece olası bir durum.

Online Market Alışverişlerinin E-Ticaret İçindeki Payı Artacak

Salgın döneminde online market alışverişlerinin hızla arttığını belirttik. McKinsey, corona virüs salgınından önce ABD’deki market satışlarının yaklaşık olarak %3’ünün online olarak gerçekleştiğini tahmin ediyor. Salgın döneminde ise bu oran %8 ile %10 arasına geldi. Şirket sokağa çıkma yasaklarının gevşetilmesiyle birlikte bu oranların düşmesini beklese de, salgından önceki orana göre daha yüksek olacağını tahmin ediyor.

Zeo Agency Online Market Sektör Raporu Yayınlandı

Online market sektörü, tüketicinin düşük talebi nedeniyle son birkaç yıla kadar göz ardı ediliyordu. Ancak son birkaç yılda çok sayıda online market platformunun çıktığına ve bunların yükselişine şahit olduk. Salgın döneminde, talepte yaşanan bu artış, online alışveriş sitelerinin bu alanı daha yakından takip etmelerine neden olacak. Hatta pek çok e-ticaret şirketinin marketlerle iş birliği yaparak kendi platformlarında online market kategorisi açtıklarına şahit olabiliriz.

E-Ticarete Geçiş Süreci Hızlanacak

Salgının bize gösterdiği en önemli şeylerden biri, e-ticaretin ne kadar hayati bir öneme sahip olduğuydu. Bu zamana kadar e-ticarete fazla yatırım yapmayan ve e-ticarete geçiş sürecini ağırdan alan pek çok şirket de ekonomik açıdan yaşadıkları kayıplarla bunu çok iyi bir şekilde öğrendiler. 

Aslında bu kriz, şirketlerin dijitale (perakende şirketleri özelinde konuşursak e-ticarete) geçiş süreçlerini hızlandıracak. Zira pek çok şirket, önümüzdeki birkaç yıla yaydığı dijitalleşme planlarını daha kısa bir periyoda yaymaya başladı. Perakende ve e-ticaret özelinde konuşacak olursak, önümüzdeki dönemde perakende şirketlerinin fiziksel mağazalarının sayılarını azaltarak e-ticarete daha fazla yatırım yaptıklarına şahit olacağız.

Zaten e-ticaretin gölgesinde kalan perakende sektörünün salgın nedeniyle çöküşü, perakende şirketlerinin e-ticarete daha fazla odaklanacaklarına dair iddiaları destekliyor. ABD Ticaret Bakanlığı’nın paylaştığı rapora göre, ülkedeki perakende satışlar nisan ayında %16,4 oranında azaldı.

Adidas, E-Ticarete Daha Fazla Odaklanacak

Perakende şirketlerinin önümüzdeki süreçte e-ticarete daha fazla odaklanacaklarına dair en büyük örneklerden biri ise Alman spor giyim markası Adidas. Geçtiğimiz ay Adidas, salgın sırasında dünya genelindeki mağazalarının %70’inden fazlası kapalı kaldığı için dijital varlığını artırmayı planladığını açıkladı. Zira şirketin bu yılın ilk çeyreğindeki net geliri, geçen yılın aynı dönemine göre %97 azalarak 20 milyon euro’ya geriledi.

Bu alanda bir başka dikkat çekici hamle de PepsiCo’dan geldi. PepsiCo, geçtiğimiz günlerde Frito-Lay, Quaker, Muscle Milk, Gatorade, Hilo Life gibi pek çok markasının ürünlerini sattığı iki farklı online alışveriş sitesini hizmete açarak direkt olarak tüketici satış yapmaya başladı. 

Hijyen, Tüketici İçin Bir Kriter Haline Gelecek

Bu zamana kadar tüketici için gıda ürünlerinin sağlıklı olması önemli bir unsurdu ve diğer ürün kategorileri için böyle bir durumdan bahsetmek pek mümkün değildi. Örneğin bir giyim mağazasına gittiğimizde, beğendiğimiz bir kıyafeti bizden önce kaç kişinin denediğini önemsemeden deneyebiliyorduk. Ancak corona virüs salgını bu durumu değiştirdi. Giyim ürünleri başta olmak üzere pek çok ürün kategorisinde hijyen hayati bir unsur haline geldi. Bunun yansımalarını perakende sektöründe görmeye başladık.

Bu nedenle e-ticaret platformlarının tüketicilerin endişelerini gidermek için özellikle gıda ve giyim ürünlerinin tedariği ve müşteriye teslimatı konusunda birtakım hijyen kurallarını uygulamaları ve bu konuda gösterdikleri çabayı şeffaf bir şekilde tüketiciyle paylaşmaları faydalı olabilir. Bu noktada fark yaratan platformlar, endişeli tüketiciyi kendilerine çekerek bir rekabet avantajı sağlayabilirler. Her ne kadar bu hijyen takıntısı salgın döneminde özel olsa da, bunun bazı tüketiciler için kalıcı bir davranış haline gelmesi son derece mümkün.

Abonelik Sistemli Satış Türkiye’de Başarılı Olur Mu?
Abonelik Sistemli Satış Türkiye’de Başarılı Olur Mu?

1990’larda müziğe ulaşmak için kasetçilere ve plakçılara giderdik. 2000’lerde müzik dijitalleşti ve başta Napster olmak üzere istediğimiz albümleri “mp3” formatında indirmeye başladık. 2010’larda istediğimiz albüme, istediğimiz zaman ve anında ulaşmak […]

comment 0
share
Etiketler
Corona virüs Corona Virüsü online alışveriş Online Market Alışverişi Online Perakende perakende sektörü

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kobi E-ticaret Zirvesi 2021 Başlıyor

Şeyma Büyükdumlu / 01 Nisan 2021
facebook twitter
Kobi E-ticaret Zirvesi 2021 Başlıyor Türkiye'de her geçen gün büyüyen e-ticaret ekosistemine ve ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen ve bu yıl online olarak gerçekleşecek olan Kobi E-ticaret Zirvesi 2021 başlıyor. E-ticaretin dününü ve bugününü ele alarak, e-ticarete başlamak isteyen kobilere ve e-ihracatla sınırları kaldırmak isteyen işletmelere yol göstermek amacıyla “Öncesi & Sonrası” temasında gerçekleşecek olan zirve, dünyanın her yerinden katılım sağlayan insanları buluşturacak bir platform üzerinde gerçekleşecek ve workshoplar eşliğinde etkileşimli olarak sürecek. Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Kobi E-ticaret Zirvesi, iyzico ve IdeaSoft’un liderliği ve Pazarlamasyon’un kürasyonunda, pandemi koşulları sebebiyle online olarak gerçekleşecek. “Öncesi & Sonrası” temasıyla düzenlenen zirve, dijital sektörün önde gelen isimlerini ağırlarken, kobilere e-ticaret alanında bir ışık yakmayı hedefliyor. Eş zamanlı olarak iki yayından oluşan zirvenin ana sahnesinde, KOBİ'ler için e-ticaretin bugünü ve geleceği konuşulurken paralel sahnelerde, “Yeni Başlayanlar için E-ticaret”, “E-ticaretin Ustaları” ve “E-ihracat ile Sınır Tanımayanlar” gibi konu başlıkları yer alacak. 15 Nisan'da gerçekleşecek olan ve workshop imkanı, networking alanları ve paralel oturumlarıyla çeşitli imkanlar sunan Kobi E-ticaret Zirvesi 2021 'de sizler de yerinizi almak isterseniz buradan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Trendyol, 27 Avrupa Ülkesinde Hizmet Vermeye Başladı
Trendyol, 27 Avrupa Ülkesinde Hizmet Vermeye Başladı

On binlerce işletmeyi Türkiye’nin dört bir yanındaki müşterilerle buluşturan Trendyol, şimdi de Türk üreticileri Avrupa’daki tüketicilerle, kendi e-ticaret sitesi üzerinden bir araya getirmeye başladı. en.trendyol.com internet sitesiyle Türk markalarıyla Avrupalı müşteriler […]

comment 0
share
Etiketler
Corona virüs Corona Virüsü online alışveriş Online Market Alışverişi Online Perakende perakende sektörü

E-Ticaret Sektörü, Yılın İlk Yarısında %88 Büyüdü

Pazarlamasyon / 21 Temmuz 2020
facebook twitter
E-Ticaret Sektörü, Yılın İlk Yarısında %88 Büyüdü

Yeni tip koronavirüs salgınıyla birlikte dünya genelinde tüketici davranışları hızla dijitalleşirken bu süreçte e-ticaret sektörü ciddi bir ivmelenme yaşadı. Türkiye’nin önde gelen e-ticaret altyapı sağlayıcılarından IdeaSoft, e-ticaret sektörünün ilk altı aylık karnesini çıkardı. Çalışma kapsamında salgının da etkisiyle e-ticaretteki sipariş ve hacim artışlarını ortaya koymak adına 9 binden fazla e-ticaret sitesinin 2020 Ocak-Haziran verileri incelendi. Buna göre; yılın ilk altı ayında bir önceki senenin aynı dönemine göre ilk kez online alışverişe yönelen tüketicilerin etkisiyle e-ticaret sektörünün satış hacmi %88, sipariş sayısı ise %77 büyüme gösterdi.

https://pazarlamasyon.com/salgin-doneminde-e-ticaret-sektorunde-yasanacak-4-degisiklik/

Pandemi süreciyle fiziksel temastan kaçınan vatandaşların dijitale yönelmesinden olumlu etkilenen sektörler kadar olumsuz etkilenenlerin de olduğu dikkat çekti. Yılın ilk 6 ayında en çok büyüme kaydeden sektör satış hacmini yüzde 1064,98’lik rekor artışla 10 katına çıkaran iş güvenliği sektörü oldu. Olumsuz etkilenen sektörlerin başında ise satış hacmindeki yüzde 57,41’lik düşüşle promosyon ve reklam ürünleri sektörü geldi. 

Evde Geçirilen Süre, Ev Tekstili ve Mobilya Sektörüne Yaradı

Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının görüldüğü mart ayından itibaren evde geçirilen süre artarken vatandaşların hem yaşam alanlarını güzelleştirmek hem de eksikleri gidermek için harekete geçtiği gözlendi. Bu süreçte nişan ve düğün planlarını askıya alan çiftler de yarım kalan hazırlıklarını online alışverişte tamamladı. IdeaSoft tarafından paylaşılan verilere göre bu yönelimden en büyük payı yüzde 184’lük satış hacmi artışıyla ev tekstili, yüzde 169 ile mobilya, yüzde 126 ile hırdavat ve yapı market, yüzde 124 ile elektrik, yüzde 112 ile çeyiz ve züccaciye, yüzde 117 ile ev dekorasyon ve yüzde 97 ile beyaz eşya ve ev aletleri sektörü aldı.

https://pazarlamasyon.com/adidas-e-ticarete-daha-fazla-odaklanacak/

Kalabalık Alanlardan Kaçınan Vatandaşlar, İnternetten Sipariş Vermeye Başladı

Online alışveriş, temel ihtiyaçların temininde de tüketicilerin tercihi oldu. Salgın sürecindeki bulaş riski nedeniyle pazar ve market gibi kalabalık alanlardan kaçınan vatandaşlar internetten sipariş vermeye başladı. Verilere göre; 2020’nin ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla iç giyim sektöründe yüzde 160, gıdada yüzde 132, tarım ve organik ürünlerde yüzde 74, tekstil ve giyimde yüzde 72, bebek ve çocuk ürünlerinde yüzde 67, ayakkabıda yüzde 52 ve temizlik ürünlerinde yüzde 31’lik sipariş artışı kaydedildi. Öte yandan tüketicilerin bir kısmı çocuklarıyla geçireceği vakti keyifli hale getirecek ürünler, bir kısmı da kişisel gelişimine katkı sağlayacak aktiviteler aradı. IdeaSoft verilerine göre, oyuncak siparişleri 6 ayda yüzde 123 artarken sektörün satış hacmi de 2019 yılının aynı dönemine oranla yüzde 526 büyüdü. Oyun ve hobi ürünlerinde kaydedilen yüzde 274’lük sipariş artışı ise sektörün satış hacmini yüzde 172 oranında artırdı. Aynı dönemde; motosiklet ekipmanları satış hacmindeki yüzde 154’lük artışla öne çıkarken onu yüzde 136 ile  müzik ve müzik aletleri ve yüzde 130 ile  kitap ve yayınevi sektörü izledi.

https://pazarlamasyon.com/walmart-shopify-is-birligi-ile-e-ticaret-agini-genisletiyor/

En Çok Tesettür Giyim, Saat ve Optik Siparişleri Düştü

Yılın ilk yarısı e-ticarette yer alan kimi sektörler için olumlu geçerken kimileri de hem sipariş hem de satış hacmi bazında düşüş yaşadı. Verilere göre, sipariş bazında en çok düşüş yüzde 42 ile tesettür giyimde yaşandı. İkinci sırada yüzde 31 ile saat ve optik sektörü yer aldı. Satış hacmine bakıldığında ise en çok düşüş yüzde 57 ile promosyon ve reklam ürünlerinde yaşandı. Yüzde 48’lik düşüş yaşayan endüstriyel ürünler ikinci sırada yer alırken onu yüzde 18'lik düşüşle bilgisayar, yüzde 15 ile ısıtma ve soğutma sektörü ve yüzde 8 ile cep telefon sektörü takip etti.

“E-ticaret Artık Bir Seçenek Değil, Zorunluluk”

Açıkladıkları veriler kapsamında e-ticaretin seyrine ilişkin değerlendirmelerde bulunan IdeaSoft CEO’su Seyhun Özkara, “Kovid-19 sürecinde tüketiciler tercihlerini online alışverişten yana kullandı. İnsanların evde kalması alışveriş yapmalarını engellemedi; sadece şeklini değiştirdi ve dijitale taşıdı. Haliyle yalnızca fiziki mağazası olan birçok işletme kepenk kapatma noktasına geldi. E-ticaret ile dijitalleşen ve bu sürece hızlıca adapte olan firmalar ise ayakta kalmayı başardı. Pandemi, işletmelere sektörü ne olursa olsun e-ticaret yapmanın ve online bir mağazaya sahip olmanın bir zorunluluk haline geldiğini kanıtladı. IdeaSoft olarak hem tüketici davranışlarındaki hem de işletmelerdeki bu değişimin yalnızca pandemiden kaynaklandığını düşünmüyoruz fakat dijitalleşme sürecine ciddi bir ivme kazandırdığı bir gerçek. Mart ayından bu yana ilk defa online alışverişi deneyimleyen binlerce tüketici ve günler içinde e-ticarete başlayan yüzlerce KOBİ e-ticaret ekosisteminin bir parçası haline geldi. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek anlık satış verilerini paylaştığımız canli.ideasoft.com.tr’den de takip edilebileceği üzere bu yıl 17 milyondan fazla ürün satıldı.” şeklinde konuştu.

Black Friday’de Online Alışveriş Hacmi 2,5 Kat Arttı
Black Friday’de Online Alışveriş Hacmi 2,5 Kat Arttı

Her yıl kasım ayında heyecanla beklenen Black Friday, tüketiciler ve işletmeler için bu yıl da oldukça güzel fırsatlar sundu. Birçok tüketicinin ihtiyaçlarını karşılamak ve alışveriş yapmak için beklediği bu fırsat […]

comment 0
share
Etiketler
Corona virüs Corona Virüsü online alışveriş Online Market Alışverişi Online Perakende perakende sektörü

Amazon’dan Sanal Dublörünüzü Oluşturan Yeni Alışveriş Hizmeti

Ayşe Göl / 28 Aralık 2020
facebook twitter
Amazon’dan Sanal Dublörünüzü Oluşturan Yeni Alışveriş Hizmeti

Amazon, ABD'deki tüm kullanıcıların kendi ölçülerine ve özelliklerine uygun tişörtler bulmasına olanak sağlayan kişiselleştirilmiş bir sanal giyim mağazası açtı. "Made for You", girdiğiniz bilgiler ve görüntülerle sanal dublörünüzü oluşturuyor.

Made for You, Amazon'un uygulaması veya web sitesi aracılığıyla kilonuz, boyunuz ve vücut tipinizle ilgili ayrıntıları ve iki fotoğrafınızı istiyor. Daha sonra sunulan ürünler arasından seçim yapıyorsunuz. Farklı kol uzunluklarına ve yaka şekillerine sahip tişörtler arasından istediğiniz kalıpta ve kumaşta seçim yapabiliyorsunuz.

https://pazarlamasyon.com/amazonun-otonom-arac-girisimi-zoox-surucusuz-taksisini-tanitti/

Şu an için pamuk bazlı iki kumaş ve sekiz renk mevcut. Tüm bunlara karar verdikten sonra, tişörtün sanal bir versiyonunuzda nasıl duracağını görebiliyor ve siparişinizi vermeden önce ayarlamalar yapabiliyorsunuz. Amazon'un etiketine isminizi yazdıracağı tişörtlerin fiyatı ise 25 dolar.

Bu kişiselleştirilmiş tişört hizmeti, fotoğraf göndermeyi gerektirdiği için bazı gizlilik endişelerini beraberinde getiriyor. Amazon, sanal bir dublör oluşturmak için kullandıktan sonra fotoğrafların silindiğini onayladı. Vücut ölçülerinizi istediğiniz zaman güncelleyebileceğinizi veya silebileceğinizi de belirtti. Made for You, ilerleyen zamanlarda diğer ürünleri içerecek şekilde genişleyebilir.

https://pazarlamasyon.com/amazon-podcast-platformu-wonderyi-satin-alabilir/

Müşterilerin fotoğraflarını kullanan ilk Amazon hizmeti bu değil. Geçtiğimiz haftalarda kullanıma sunulan Amazon'un Halo fitness cihazı, beraberindeki uygulama ile vücudunuzun fotoğrafını çektiğinizde yağ oranı ölçümünüzü gösteriyor. Amazon, müşterilerin eklediği görüntülere göre stil önerileri sunan Echo Look cihazını ise bu yılın başlarında devre dışı bırakmıştı.

Ramazan’da Tüketiciler Gece Alışveriş Yapmayı Tercih Etti
Ramazan’da Tüketiciler Gece Alışveriş Yapmayı Tercih Etti

Ramazan ayıyla birlikte değişen uyku ve yeme-içme düzeni, tüketicilerin online alışveriş alışkanlıklarına da yansıdı. sahibinden.com, Ramazan ayı boyunca site ve mobil trafiğinde yaşanan değişimleri ve online alışveriş tercihlerine ilişkin güncel verileri açıkladı. […]

comment 0
share
Etiketler
Corona virüs Corona Virüsü online alışveriş Online Market Alışverişi Online Perakende perakende sektörü
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön