• Pazarlamasyon TV
  • Social Influencers
  • Etkinlikler
  • Akademi
  • Kariyer
Created with Sketch.
  • Prime’ı Keşfet
  • Intelligence Platform
  • Marketing Meetup
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Sağlıklı Yaşam Trendi ‘Doğal Anadolu Lezzetlerimizin’ Yıldızını Parlatacak mı ?

Mustafa Güney / 23 Mayıs 2016
facebook twitter

ayraaaaaan

Bir önceki yazımızda, sağlıklı beslenme trendinin, global içecek firmalarına olan etkilerinden bahsetmiştik. Şimdi de o yazının devamı niteliğinde olan, Anadolu’dan çıkan doğal lezzetlerimiz ve global pazarda yer alıp alamayacaklarından bahsetmeye çalışalım.

Acaba çay, ayran, salep, kefir gibi sağlık açısından faydaları olduğu bilinen doğal içeceklerimizin üzerine biraz daha düşünerek, bu ürünleri kendi içlerinde çeşitlendirerek, yatırımları arttırarak ve doğru pazarlama hamleleriyle dünya içecek pazarında söz sahibi olabilir miyiz ?

Hepimizin hayatının bir parçası olan “çay” ile başlayalım. Çaykur son reklamında bunu çokta güzel anlatmış.

https://www.youtube.com/watch?v=7hLBkyrHeR4

Dünyanın en çok çay içen ülkesiyiz, içtiğimiz çayı kendi ülkemizde yetiştiriyor, ihraç da ediyoruz ve çay içme alışkanlığımız uzun yıllardır devam ediyor. Ancak, üzülerek belirtmek gerekir ki çay bizim milli yada sadece bize özgü olan bir içecek değil. Çayın atası olarak bilinen Çin bu ürünün en büyük üreticisi (%36) ve ihracatçısı. Çay denince akla gelen diğer millet ise dünyanın en büyük ikinci çay üreticisi olan Hindistanı (%23) uzun yıllar sömürgesi olarak tutan İngilizler.

Kenya, Sri Lanka, Vietnam gibi ülkelerin de arasında bulunduğu dünya çay tarımına, Türkiye en büyük katkıyı sağlayan beşinci ülke. Dünyada çay tarımının % 5’i Türkiye’de gerçekleşiyor.

Dünya ihracatının yaklaşık % 90′ından fazlası Sri Lanka, Kenya, Çin, Hindistan, Endonezya, Vietnam  gibi üretici ülkeler tarafından gerçekleştiriliyor.Dünya üretiminde ilk 5 arasında yer alan ülkemiz ise aynı kulvardaki diğer ülkelerin aksine dünya ticaretinden üretimi ölçeğinde pay alamıyor. Kendi ürettiğimiz çayın büyük bir kısmını yine kendimizin tüketmesi ve diğer ülkelerde iş gücü maliyetlerinin çok daha ucuz olması, bizim ihracatımızı olumsuz yönde etkilediği düşünülmekle birlikte, asıl meselenin toplanmış çayı değil de, marka haline getirilmiş paket çayı satmak olduğunu düşünüyorum. Burada ise İngiliz ve Hollandalı; Tata Tetley, Unilever Lipton, De Masterblenders 1753, Twinings, Yorkshire sektördeki önemli markalar.

tea123

“Didi didi didi didi”

Sadece 10 yıl önce bir kişiye çay deyince aklınıza ne geliyor diye sorduğunuzda, cevabı şüphesiz ince belli bardakta, demlenmiş olarak gelen çay olurdu. Ancak bugün soğuk çayında insanların zihinlerinde ve damaklarında  yer edindiğini biliyoruz.

Bir ürünü çeşitlendirme en etkili pazar yaratma, büyütme hamlelerinden biridir. Yerli markamız Çaykur’da demlik çay ile sınırlı ürün segmentini, poşet çay, bitki çayları, organik çaylar, demlik poşet çayı ile geliştirdi ve son olarakta Didi Soğuk Çayı piyasaya sürdü.

Çaykur, doğru konumlandırma ile, şehirlerde, eğitim görmüş kişiler tarafından daha çok tüketilen Lipton ve Fustea’nin yerine, bir halk markası yaratmaya çalışmış ve zaten sahip olduğu “Türkiye’nin çayı” imajıyla, iki markayı da geçerek Pazar payı en yüksek marka haline gelmiş. İlk zamanlar, şekerli, asitli, çay dibine çöküyor gibi kötü yorumların, gün geçtikçe azaldığınıda çoğumuz deneyimleyerek gördük. Didi’nin dünya pazarında da yer alabilmesini umut ediyoruz. Didi, şuan 47 ülkeye ihraç ediliyor. Hedef, bu yıl sonuna kadar 100 ülkeye ulaşmak.

ekerrrrrrrrrr-horzaq

Ayran

Global bir ürün olduğunu söyleyebileceğimiz Çay’ın aksine bir diğer sağlıklı içeceğimiz Ayran, sağlıklı yaşam trendinin yükselttiği bir marka olan Chobani Yoğurtu gibi dünyaya açılabilir mi ?

Ayran, yalnızca bizim coğrafyamızda (Türkiye, İran, Azerbeycan,  Bazı Balkan Ülkeleri ve Türki Cumhuriyetler) içilen bir ürün. “Milli içeceğimiz” olarak açıklanan Ayranın Türkiye pazarı oldukça geniş ve ciddi bir rekabet var. Ancak, ayranın ev halkı tarafından da rahatlıkla yapılabildiği ve bence daha lezzeti olduğu göz önünde bulundurulursa, bu pazarın bir sınırı olduğunu bilmek gerekir ve belki bu sınır globelleşmemiz için bir teşfik haline dahi gelebilir.

İngiltere obezite ile mücadele için yakın gelecekte şekerli tüm içeceklere %20 vergi uygulamaya başlayabileceğini ve kademeli olarak 2020 yılına kadar tüm süreci tamamlamak istediğini açıklamıştı. Bu da süt ürünlerine zaten yabancı olmayan İngiltere Pazarını denememiz için bir neden olabilir. Daha da önemlisi, İngiltere’yi benzer politikalar ile birçok ülkenin daha takip etme potansiyeli söz konusu.

Yoğurt pazarının genişliği, Ayran’ın da globelleşmek için bir şansı olduğunu düşündürtüyor. Yoğurt sağlıklı olarak addedilen ve tüketimi yıllardır artan bir ürün. Danone, Nestle, Kraft bu piyasadaki en önemli oyuncular. Ayrıca, Hamdi Ulukaya’nın Chobani markasıda ABD pazarında Danone ve Yoplait’den sonra üçüncü sırada bulunuyor. Yunan markası Fage ise beşinci sırada. Yoğurt pazarının ikiye ayrıldığını söylemek mümkün; Greek Yogurt ve tatlı, meyveli yoğurtlar. Sadece Greek Yoğurt pazarının ABD’de 2019 yılına kadar 4 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Not: Greek Yoğurt (Yunan Yoğurdu) bizim bildiğimiz Türk Yoğurdu.

yogurt

Öte yandan “İçilebilir yoğurt” ismiyle bazı yurtdışı markaları bu işe girmeye başlamış bile.

Türkiye’ye turist olarak gelen kişilerin bloglarında yada forumlara yaptıkları yorumlarda defalarca; Türkiye’de lahmacun ve kebabın yanında içtikleri, marketten aldıkları, “Ayran Yogurt Drink”olarak adlandırdıkları içeceği sevdiklerini ve tarif dahi paylaştıklarını gördüm.

7539175266_f5cc023b36_o

Ayran’ın Dünya restoranlarında böyle sunulduğu günler gelir mi bilmem ama, şişelenmiş ayranın global market raflarında yer alacağı günlerin çok uzak olmadığını düşünüyorum. Peki, yerli markalarımızın da o raflarda kendine yer bulabilecek mi ?

Soğuk günlerin şifalı içeceği salep, toz halinde olarak Alman Dr. Oetker ve İsviçreli Nestle ile raflarda. Isıtılarak içilmeye hazır halde satılan salep ise Koç Topluluğuna ait Sek markasıyla yeni bir ürün piyasaya sürdü. Belki, önümüzdeki zamanlarda ilk olarak sıcak tükettiğimiz çay ve kahve gibi Salepi de soğuk olarak buzdolaplarında görmeye başlayabiliriz.

11012050_large

Ülkemizde dahi kısıtlı bir pazarı olan -bildiğim kadarıyla tek marka var- “kefir” de oldukça sağlıklı bir içecek öyle ki, kahvaltı yapılamadığı zamanlarda bir şişe kefir ile bu öğünün telafi edilebileceği dahi söyleniyor.

Su, Maden Suyu ve Ayran

Sonuç olarak, dünya bazı tatları hayatından çıkarıyor ve yenilerini ekliyor. Asitli içeceklere -maden suyu hariç- elveda derken, yerine “şimdilik” soğuk çay, limonata, meyve sularını ekliyor ve tabii en doğal içeceğimiz suyun da değerini vermeye başlıyor. Ancak, insanların vazgeçmeye başladığı diğer bir madde ise şeker. Asitli içeceklerin yerini almaya başlayan bu ürünlerinde “şekerli” “tatlandırıcı kullanılıyor” “renklendirici var” gibi yorumlarla sağlıklı yaşam trendinin kalıcı bir üyesi olamayacaklarını, sadece geçiş dönemi içecekleri olabilecekleri ihtimalini veriyorum.

Peki,sağlıklı yaşam trendinin şişelenmiş tüketiciye hazır halde sunulan içecekleri ne olacak ?

Su, Maden Suyu, Ayran popülerliği artacak olan ürünler. Technavio’nun, Ayran tüketimi üzerine yapmış olduğu araştırmalara göre 2020 beklentileri;

  • Dünya’da Ayran pazarı 2016’da %7 ve 2020’ye kadarda her yıl %8 oranında genişleyecek.
  • “Çin ve Japonya başta olmak üzere APEC ülkelerinden Ayran talebi her yıl artıyor. Tüketiciler, ürünün şekerli içeceklere göre daha sağlıklı olmasından dolayı Ayrana daha hoşgörülü yaklaşıyor. Ayran pazarının APEC ülkerinde 2020’ye kadar %45’lik bir büyüme gerçekleştirmesi bekleniyor.
  • Ayran pazarı Avrupa ülkelerinde de her yıl %5’lik bir büyüme kaydediyor.
  • Geçtiğimiz yıl ABD’de Ayran pazarı %2.1 oranında genişledi. Ancak katı yoğurt pazarının %20’lere varan büyüme oranı, Ayran pazarını da canlandıracaktır.
  • Brezilya, Rusya ve Hindistan’da Ayran için ideal pazarlar.

Peki sizce Yoğurt isminin bir marka olduğu gibi Ayran ismi de bir marka olabilecek mi ? Yoksa tıpkı Yoğurtta olduğu gibi, içilebilir yoğurt olarak milli içeceğimizin yükselişini de uzaktan mı izleyeceğiz?

 

Size İlham Verebilecek 8 Şirket Profil Sayfası
Size İlham Verebilecek 8 Şirket Profil Sayfası

Bugünlerde birçok sosyal medya platformunda (Facebook, Instagram, LinkedIn…), şirketimizin profil sayfalarını kolaylıkla oluşturabiliyoruz. Fakat kendi web sitemizdeki profesyonel bir şirket profilini düzenlemek söz konusu olduğunda, açıkçası bu işi tamamlarken biraz […]

comment 0
share
Etiketler
ayran Çay Çaykur didi Markalaşma sağlıklı beslenme yoğurt
logo
Marketing Meetup Happiness
25 Nisan 2019
Erken Kayıt Fırsatı

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Apple Tarihin İlk 1 Trilyon Dolarlık Şirketi Olmaya Çok Yakın

Cemre Üçhisarlı / 02 Ağustos 2018
facebook twitter
Apple Tarihin İlk 1 Trilyon Dolarlık Şirketi Olmaya Çok Yakın
  • Apple, tarihin ilk 1 trilyon dolar değerindeki şirketi olmaya çok yaklaştı. Üçüncü çeyrek finansal sonuçlarını paylaşan şirket, yapılan açıklamayla beraber piyasa değerini 20 milyar dolar daha artırdı.
  • Apple’ın yayınladığı finansal rapolara göre şirket, 53,3 milyar dolar gelir elde etti.
  • İlgili yazı; Apple’ın iPhone Satışları Düşmesine Rağmen Şirket Gelir Rekoru Kırdı
Uzmanlar Apple’ın 3. çeyrekte hisse başına elde edeceği kazancın 2,18 doları geçmeyeceğini tahmin ediyordu. Tahminlerden daha iyi bir 3. çeyrek geçiren Apple, 41,3 milyon adet iPhone modeli satmayı başardı.

Teknoloji devi Apple’ın finansal sonuçlarını açıklamasıyla beraber hisseleri yüzde 2.5 arttı ve piyasa değeri 935 milyar dolara ulaştı. Geçtiğimiz dönemlerde Apple’ın 1 trilyon dolarlık ilk şirket olamayacağı söylentileri dolaşıyordu. Ancak şirket açıkladığı başarılı finansal çeyrek raporlarıyla tarihin ilk 1 trilyon dolarlık piyasa değerine sahip olacağa benziyor.

Apple’ın yayınladığı finansal rapolara göre şirket, 53,3 milyar dolar gelir elde etti. Geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında gelirlerini yüzde 17 artıran Apple, Nisan-Haziran döneminde hisse başına 2,34 dolar kazandı.

Uzmanlar Apple’ın 3. çeyrekte hisse başına elde edeceği kazancın 2,18 doları geçmeyeceğini tahmin ediyordu. Tahminlerden daha iyi bir 3. çeyrek geçiren Apple, 41,3 milyon adet iPhone modeli satmayı başardı.

Toplamda 56,55 milyon adet ürün sattı

41,3 milyon adet satılan iPhone modellerinden satış başına ortalama olarak 724 dolar elde edildiğini de ekleyelim. Paylaşılan verilere göre 11,55 milyon adet iPad paylaşan şirket, 3,7 milyon adet ise Mac modeli satmayı başardı. Gelirlerdeki en büyük artış ise Apple’ın sunduğu servislerden geldi.

2017 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında yüzde 31 oranında artış yaşayan servis gelirleri 2018 yılında 9,6 milyar dolar seviyelerine kadar çıktı.

Malatya Pazarı : 148 Yılın Sonunda Bir Garip Bölünme Hikayesi
Malatya Pazarı : 148 Yılın Sonunda Bir Garip Bölünme Hikayesi

Ali Palancı’nın girişimci cesaretiyle 1870 yılında küçük bir aile dükkânı olarak ilk adımlarını atan Malatya Pazarı, giderek büyüdü ve özellikle de 1938 yılında Mısır Çarşısı’ndaki o ünlü dükkânına yerleştikten sonra […]

comment 0
share
Etiketler
ayran Çay Çaykur didi Markalaşma sağlıklı beslenme yoğurt

Taksiciler Uber’e Karşı ‘@taksi’ Uygulamasını Tanıttı

Cemre Üçhisarlı / 06 Nisan 2018
facebook twitter
Taksiciler Uber’e Karşı ‘@taksi’ Uygulamasını Tanıttı Taksiciler ile Uber'in yaşadığı sorunları sık sık sizlere aktarıyoruz. En son gündemde bir taksi şoförünün Uber aracına saldırması vardı. Bu olayın üzerinde Uber'in müşterilerini 10 günde 5 katına çıkardığını da paylaşmıştık. Taksiciler ile Uber arasındaki çatışmalar devam ederken taksicilerden rekabeti kızıştıracak bir hamle geldi. NTV'nin haberine göre; Birleşik Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Hüseyin Duman ve @taksi Genel Müdürü Birtan Pabuçcu, @taksi uygulamasını bir basın açıklamasıyla tanıttı. Duman, 2 yıldır Uber'le hukuki olarak mücadele ettiklerini ifade ederek, "Biz halkımızın, müşterilerimizin ne istediğini çok iyi biliyoruz ve bunların tespitini yaptık. Taksiciler olarak kendimizi geliştirmek zorunda olduğumuzu çok iyi biliyoruz. Bu nedenle bu şirkete bir uygulamayla karşılık vermek istedik" dedi. Araçların ve şoförlerin kalitesini yükseltmeyi istediklerini dile getiren Duman, @taksi ile "ileri sürüş teknikleri", "diksiyon", "yabancı dil" ve "ilk yardım" eğitimleri vermeyi planladıklarını belirtti. Duman, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ticari kullanım kartı verdiğine değinirken, "Bu kart 100 lira karşılığında veriliyor. Bunun en az 5-6 aylık eğitimle verilmesini talep ediyoruz. Sadece aracın kalitesiyle bir mesleğe kalite gelmez. Şoförün haklarını vererek, şoförü ezmeyerek, şoförün kalitesini yükseltirseniz o zaman bu mesleğe kalite gelir. Şoförün üzerinde ekonomik baskı var. Bunların azaltılması için gerekli çalışmaların yapılması lazım. Şoförlük yapacak kişinin tamamen sabıka kaydı, psikoteknik belgesi, sağlık raporu olmak zorunda. Biz, herkesin ticari taksi sürücüsü olmasını istemiyoruz. Lisanslı kişiler bu mesleği yaparsa o zaman kalitenin artacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

"Vip Araçları Uygulamaya Dahil Ettik"

@taksi Genel Müdürü Birtan Pabuçcu da @taksi uygulamasının derneğin üyeleriyle kurduğu bir oluşum olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: "Bin 500'ü geçkin üyemiz var ve her geçen gün artıyor. Yaptığımız kampanyalarla ciddi yolcu sayısına ulaştık. Teknolojiyi kullanarak geliştirilen uygulamayla derneğe katkı verip, derneğin şoförlere eğitim vermesini sağlamayı planlıyoruz. Şu an uygulamamızda 3 çeşit taksimiz var. Bunların da hepsi kanuna uygun ve yasal taksimetre ile çalışıyor. Uber, taksimetresiz çalıştığı için Avrupa'da birçok ülkede yasak. Ülkemizde de bu kanun geçerli. Biz bu kanuna uygun çalışıyoruz ve çalışacağız. Karşı tarafın da bu yasalara uymasını bekliyoruz. Bütün dünyada taksiler lisanslıdır ve kamu kurumlarının belirlediği kriterlere göre çalışır. Biz yasalız, diğerleri merdiven altı." Hızla yayılmayı ve müşterilere daha kaliteli hizmet sunmayı hedeflediklerini ifade eden Pabuçcu, "Uygulamamızda 3 çeşit aracımız var. İstanbullu yolcularımız uygulamayı ücretsiz olarak telefonlarına indiriyor. Şu anda 2 ilde pilot çalışmamız devam ediyor. Yoğun talep de var. Uygulamayı indirdikten sonra kredi kartı veya BKM Ekspres hesaplarıyla yolcularımız sisteme üye olup, tek tuşla taksi çağırabilirler. VIP araçları bugün itibarıyla uygulamamıza dahil ettik. 16 tane havalimanı çevresinde var. Bunların sayısının artmasıyla uygulamada daha fazla yer vereceğiz lüks taksiye. Her gelen şikayeti tek tek değerlendiriyoruz, personelimiz tarafından dönüş sağlanıyor. İlerleyen günlerde sayıların artmasıyla müşterilerimize daha geniş kapsamlı olarak sunmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Yavaşlayan Telefonlar Nedeniyle Apple ve Samsung’a Para Cezası
Yavaşlayan Telefonlar Nedeniyle Apple ve Samsung’a Para Cezası

İtalya Rekabet Kurumu, Apple ve Samsung’a telefonlarını planlı bir şekilde yavaşlattıkları gerekçesiyle milyonlarca euroluk ceza verdi. Apple verilen ceza 10, Samsung’a verilen ceza ise 5 milyon euro oldu. Apple zaten […]

comment 0
share
Etiketler
ayran Çay Çaykur didi Markalaşma sağlıklı beslenme yoğurt

Yapı Kredi’den Ahmet Kural ile İlgili Açıklama Geldi

Cemre Üçhisarlı / 02 Kasım 2018
facebook twitter
Yapı Kredi’den Ahmet Kural ile İlgili Açıklama Geldi Sıla Gencoğlu'nu darp ettiği ve hakaretlerde bulunduğu gerekçeyle kendisine dava açılan Ahmet Kural Yapı Kredi'nin reklam yüzüydü. Herkes Yapı Kredi'nin bu konuyla ilgili ne yapacağını beklerken Yapı Kredi Bankası'ndan beklenen açıklama geldi. Yapı Kredi, 2 gündür yaşanan gelişmelerin ardından Ahmet Kural ile reklam çalışmalarına devam etmeyeceğini bankanın sosyal medya hesabından duyurdu.

Yapı Kredi'den yapılan duyuru şu şekilde:

"Bankacılık sektöründe, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları konusunda gerçekleştirdiği çalışmalarla öncü rol üstlenen ve kadın istihdamı konusunda sektörüne uzun yıllardır liderlik yapan bir kurum olarak, reklam kampanyamızda yer alan oyuncu Ahmet Kural hakkındakamuoyuna yansıyan haberleri titizlikle takip etmekteyiz. Bahsi geçen iddialar ve iddialara konu teşkil eden davranışların Bankamızın etik anlayışı ilebağdaşması söz konusu değildir.Konunun yargıya intikal etmiş olması sebebiyle, ek karar ve yaptırım haklarımız saklı kalmak kaydı ile, yargının vereceği nihai karara kadar gelişmeleri yakından takip edeceğiz. Bununla birlikte, mevcut iletişim çalışmalarımızı durdurduğumuzu ve Ahmet Kural ile olan iş birliğimizedevam etmeyeceğimizi ifade etmek isteriz.Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri'nin imzacisi olarak, iletişim çalışmalarımız da dâhil olmak üzere işimizin her alanında toplumsal cinsiyet eşitliğinin savunucusu olduğumuzubir kez daha kamuoyuna saygı ile bildiririz."
 

pic.twitter.com/Wq1b7Dc7KY

— Yapı Kredi (@YapiKredi) 2 Kasım 2018
Haberimiz Dahi Olmadan Websitelerin Hakkımızda Edindiği 5 Özel Bilgi
Haberimiz Dahi Olmadan Websitelerin Hakkımızda Edindiği 5 Özel Bilgi

Farkında olmadan birçok özel bilgimizi websiteleri ile paylaşıyoruz. Yaşımız cinsiyetimiz, adres ve telefon bilgilerimiz de bunların arasında. Bunu en aza indirgemek için yapmamız gerekenler ise bazı küçük noktalara dikkat etmek. […]

comment 0
share
Etiketler
ayran Çay Çaykur didi Markalaşma sağlıklı beslenme yoğurt
PRIME DÜNYASINI KEŞFET
Üye Ol, Ayrıcalıklardan Yararlan!
KEŞFET
Prime Özel: Ocak 2019 Trendleri
Ocak Trend Raporumuz Yayında
Trend Takibi: Türkiye'den ve Dünya'dan tüm trendleri inceliyor ve sizler için bir araya getirerek her ayın ilk günü posta kutunuza gönderiyoruz. Peki geçtiğimiz ay hangi trendler ön plana çıktı?
İndir

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
facebook twitter instagram linked-in
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön