• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Ruhu Ölmeyecek Bir Geleneksel Pazarlama Metodu Hiç Düşündünüz mü?

Nurten Korkut Soyugür / 17 Ekim 2016
facebook twitter

Ben size söyleyeyim.

Fuarlar !

Kariyer hayatının yaklaşık bir on senesini ülkesinde yapılan en önemli fuar ve organizasyonlarının içinde bizzat organizatör kanadında geçiren bendeniz, geçtiğimiz haftayı yine bir fuarda ancak bu sefer bir katılımcı olarak geçirdiğimi ve bu sebeple işin her iki tarafında bulunmuş biri olarak bu yaklaşımın niçin ölmeyeceğini daha doğrusu ölemeyeceğini bir kez daha hatırlayarak hatırlatmak ve bu alandaki son verileri de bu vesileyle paylaşmak istiyorum.

Evet fakülte döneminde işletme kitaplarının o ballandıra ballandıra pazarlama iletişimi dünyasını anlattığı sayfaların en sonuna 3-5 paragrafla sıkıştırılan fuarlar, günümüzün dijital pazarlama trendlerine karşılık geçerliliğini hala sürdüren ve de bana göre sektörleri tarafından sahip çıkıldığında her koşulda sürdürülecek geleneksel bir pazarlama methodu aslında.

trade-shows

Özellikle KOBİ’lerin OBİ’ye dönüşebilmesinde en etkili pazarlama kanallarından biri olarak nitelendirdiğimiz fuarlar, ilgilendiğiniz ürün ya da hizmet ile doğrudan temas edebilmenize, piyasa ortamı ve rekabet koşullarını çıplak gözlerle gözlemleyip değerlendirmenize olanak sağlayan en canlı pazar simülasyonudur. Alıcılar, satıcılar, aracılar, ürünler, hizmetler, yenilikler, trendler… Bir pazar için istenilen her şey bir aradadır ve bu ortamda ticaret yapmak kaçınılmazdır.

Hedeflenen katılımcıyı doğru bir ziyaretçi kitlesi ile en uygun zaman diliminde buluşturma çabasını taşıyan fuarlar aynı zamanda kendi içinde irili ufaklı pek çok event’e de ev sahipliği yaparlar. Amaç gelen ziyaretçiyi içeride daha fazla tutabilmek ve daha fazla besleyebilmektir. Çünkü temeli b2b ticareti desteklemeye odaklı olsa da fuarlar ilgili kamu – üniversite – STK’lar ile kurduğu işbirlikleri sayesinde pek çok gelişim ve sektörel fayda fırsatına da ev sahipliği yaparlar.  Görünüşte 3-5 günde varlıklarına sahit olduğumuz fuarların arkasında en az bir, bir buçuk yıllık büyük, titiz ve kollektif bir çalışma söz konusudur.

Ve bir fuar organizasyonun içinde bulunmak hiç o kadar kolay bir iş değildir. Hele bizim deyişle bir fuarcı olmak..?! Çünkü insan ilişkilerinin, iletişimin, ekip ve zaman yönetiminin, krize ve değişime karşı hızlılığın ve adaptasyonun en dinamik yaşandığı mesleklerden biridir fuarcılık.

Ve organizasyon yönetimi konusunda ne kadar başarılı olursanız olun bir fuar asla bir organizatörün tek başına yapabileceği bir iş kolu da değildir. Çünkü fuar demek birlik demek beraberlik demektir. Kendi içinde ortak hareket edebilenlerin, bir olup, kendi pazar ve rekabet koşullarını yaratabilenlerin becerisi demektir. Sektör ise işte bu birlikte ticaret yapabilme gücüne sahip olanların oluşturduğu bir topluluktur ki bir fuarın başarısı bir sektörün varlığının da göstergesidir aslında. Bu yüzdendir ki sektör paydaşları ile üretilen fuarlar en değerli pazarlama kanallarıdır ve sektörler sahiplendiği sürece de ilelebet var olacaklardır.

Sektör ekonomisi ve döngüsü açısından en uygun zaman diliminde biraz önce bahsettiğim gibi hedef katılımcı ve ziyaretçi profiliyle doğru kurgulanan bir fuar o ülkenin o sektörünün ticaret hacminin büyük bir kısmını tek başına yaratabilecek güçtedir.

Öyle fuarlar biliyorum ki yıllık ülke ihracatının %70-80’inin sektörün o fuarında döndüğünü sektör temsilcileri tarafından iddia edilen. On binlerce yabancı profesyonelin yüz binlerce yerli ziyaretçinin geldiği fuarlar bunlar. Otellerin, uçakların, restoranların dolup taştığı hatta şehrin tüm toplu taşıma yollarının dahi ücretsiz hizmete geçtiği ülkece seferber olunan, desteklenen organizasyon bunlar.. Birazdan bunun ne anlama geldiğini sayılarla da ifade edeceğim.

Özetle ifade etmek isterim ki içerik ve kurgusu doğru hazırlanmış bir organizasyon sadece sektörü için değil ülkesi için de çok değerli bir ticaret kapısıdır ve ülkeyi sektörü temsilen yapılan her organizasyon bana göre menfaat gözetmeksizin tüm kamu ve özel sektör paydaşları tarafından desteklenmeli ve bu topyekün pazarlama bilincinin devamlılığına vesile olmalıdır.

marketing-program-value

Evet bu anlayışla fuarcılıkta İngilizler kadar başı çeken Almanlar adına bazı verileri paylaşmak istiyorum, maalesef ülkemiz açısından kayıtlı böyle bir değerlendirme söz konusu olmadığından bir dünya örneğine gidiyorum. Bu veriler, özellikle potansiyeli ve geleceği görebilmemiz açısından bütün bu değindiğim konuların ülke ekonomisine nasıl yansıdığının da bir ispatı olacaktır. Şöyle ki Almanya’da her yıl 150’si uluslararası nitelikte 180bin’in üzerinde katılımcının ve milyonlarca ziyaretçinin yer aldığı fuarlar organize edilmekte, ayrıca sayısız bölgesel fuarıyla da 50bin’in üzerinde katılımcıyla yaklaşık 6 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yapılıyor. Alman fuarcılık endüstrisinde full time istihdam eden çalışan sayısı 223 bin civarında ve toplamda 2,8 milyon metrekarede 22 farklı fuar alanına sahip. Dünya’nın en büyük 5 fuar alanının 3’ü Almanya’da. Ekonomiye kayıtlı fuar organizatörlerinin geliri 3 milyar euro’nun üzerinde ve ülke ekonomisi bakımından en güncel rakam 12 milyar euro’luk bir pazarın olduğu. Bu değerin makro ekonomik etkisi de 23,5 milyar euro olarak ifade edilmektedir. Kaynak: Auma.de

Ülkemiz açısından belirttiğim gibi gerek literatürsel manada gerekse güncel kayıt altına alınmış veri anlamında zayıf kalan fuarcılık sektörünün bu yıla dair mevcut kayıtlı verilerine gelirsek eğer; TOBB Türkiye Odalar Borsalar Birliği tarafından 2017 yılı için takvimlendirilmiş fuar sayısı 416 olup, niteliği bakımından ulusal düzeyde olan 302 ve uluslararası olan fuar sayısı 114’dür. Yılın Mart ve Nisan ayları en sık organizasyonun yapılacağı aylar olarak öne çıkmakta ve yine yılın en fazla fuar organizasyonuna ev sahipliği yapacak illerinin başında İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana ve Mersin başı çekmektedir. Yapılacak fuarların konu grupları gibi daha detaylı bilgi almak isterseniz Kaynak: TOBB.org.tr üzerinden infografikleri inceleyebilirsiniz.

 

 

Elon Musk, Dünyanın En Zengin 4. İnsanı Oldu
Elon Musk, Dünyanın En Zengin 4. İnsanı Oldu

Ünlü girişimci Elon Musk, bu zamana dek kurmuş olduğu şirketler sayesinde hatrı sayılır bir servete sahip. Öyle ki, Tesla ve SpaceX’in CEO’su, Bloomberg Milyarderler Endeksi‘ne göre, şu anda dünyanın en […]

comment 3
share
Etiketler
ALMAN almanlar Almanya B2B cnr dünya fuar fuar takvimi fuarcılık Geleneksel Pazarlama katılımcı kobi Obi organizasyon Pazar pazarlama piyasalar rekabet sektör ticaret tüyap Ziyaretçi

Reader Interactions

Comments

  1. The Portakal says

    28 Ekim 2016 at 11:09

    Merhaba;
    Yazıda yer alan ” en fazla fuar organizasyonuna ev sahipliği yapacak illerinin başında İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana ve Mersin başı çekmektedir.” cümlesi hatalı olmuş.

    Şöyle ki; yazıda yer alan link’te de görüleceği gibi 2016 yılı fuar takviminde Bursa 23 fuar, Adana 15 fuar, Mersin 4 fuar ile yer almasına rağmen Antalya 23 fuar ile yazıda yer almamıştır. Aynı şekilde 2017 yılı fuar takvimi incelenecek olursa Antalya’nın 20, Bursa’nın 19, Adana’nın 14, Mersin’in ise 7 fuara ev sahipliği yapacağı görülecektir.

    Saygılarımızla

    Cevapla
  2. Nurten says

    28 Ekim 2016 at 19:50

    Adınız da portakal olduğuna göre Antalya’lısınız herhalde :) bir daha dikkatli bakarsanız infografik versiyona Antalya grafikte yazılmamış, o nedenle yazıya eksik girmişim yoksa veriler aynen çekilmiştir ve linkte verilmiştir, dikkatiniz için ayrıca çok teşekkürler

    Cevapla
  3. The Portakal says

    31 Ekim 2016 at 14:05

    Memleket Antalya olupta İstatistik görünce kıyaslama için göz hemen Antalya’yı arıyor :)
    Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram, Hikayeler için TikTok Tarzı Bir Dikey Feed Üzerinde Çalışıyor

Begüm Canbaz / 04 Şubat 2021
facebook twitter
Instagram, Hikayeler için TikTok Tarzı Bir Dikey Feed Üzerinde Çalışıyor Geçtiğimiz günlerde sizinle Instagram'ın, işletme ve içerik üreticisi hesapları için Profesyonel Pano’yu kullanıma sunduğunu açıklamıştık. Kullanıcılar için profesyonel araçları keşfetme ve kullanma ve eğitici bilgilere erişme imkanı sağlayan yeni özellik içerik üreticileri için büyük kolaylık sağladı. Instagram şimdi de normal kullanıcılar için yeni popüler olmaya başlayan Tiktok tarzı feedler için harekete geçti. https://pazarlamasyon.com/instagram-hesap-yonetimini-kolaylastiriyor/ TechCrunch'ın haberine göre, Instagram, Hikayeler için yeni bir dikey akış (feed) düzenliyor. TikTok'un dikey feed tasarımına benzer bir şekilde geliştirilecek olan yeni feed Instagram'ın diğer kısayolları ile uyum sağlanacak ve TikTok ile daha iyi rekabet edebilecek. Yeni dikey feed, şirketin eklediği kısa biçimli video özelliği olan Reels'ın kullanımını ve izlenmesini de kolaylaştıracak. Dikey hikayeler feedi  şu anda test aşamasına gelmedi ancak Instagram TechCrunch'ın haberini doğruladı, Geliştirici Alessandro Paluzzi'nin paylaştığı bu tweete göre de zaten çoktan geliştiriliyordu. https://twitter.com/alex193a/status/1356574935024599040 Instagram başkanı Adam Mosseri, Decoder podcast'i için yaptığı röportajda, 2020'yi bir sürü bahis koydukları bir yıl, 2021'yi ise bu taahhütleri yerine getirdikleri ve deneyimi basitleştirdikleri bir yıl olacağını söyledi. Şirket ayrıca halihazırda hikayelere ne tür içeriklerin eklenebileceğiyle ilgili değişiklikleri test ediyor ve bu hikayelerin nasıl görüntülendiğini değiştirmek, feed'i geliştirmek de bu basitleştirme sürecinde bir sonraki adım olabilir.
Boyner, Geri Dönüşüm Projesiyle 176 Ton Tekstil Atığını Ekonomiye Kazandırdı
Boyner, Geri Dönüşüm Projesiyle 176 Ton Tekstil Atığını Ekonomiye Kazandırdı

Türkiye’nin en büyük perakende şirketlerinden biri olan Boyner, sunduğu ürünlerle ilgili sorumluluğunun ürünlerin satışı sonrasında bitmediğine, tüketicilerin artık kullanmadığı kıyafetlere karşı da ekonomik, sosyal ve çevresel sorumluluğu olduğuna dikkat çekiyor. […]

comment 3
share
Etiketler
ALMAN almanlar Almanya B2B cnr dünya fuar fuar takvimi fuarcılık Geleneksel Pazarlama katılımcı kobi Obi organizasyon Pazar pazarlama piyasalar rekabet sektör ticaret tüyap Ziyaretçi

Geçtiğimiz Yılların En Yaratıcı Cadılar Bayramı Kampanyaları

Begüm Canbaz / 30 Ekim 2020
facebook twitter
Geçtiğimiz Yılların En Yaratıcı Cadılar Bayramı Kampanyaları

Cadılar Bayramı, geçmişte kötü ruhların yılda bir gün insanları lanetlemeye geldiklerine inanan Keltler tarafından ruhları korkutup kaçırmak için düzenlenen bir ritüeldi. Fakat günümüzde birliktelik hissi nedeniyle sevilen ve eğlenilen bir gün olarak kutlanıyor. Eskiden sadece Amerika'da kutlanan Cadılar Bayramı daha sonra Avrupa ve son zamanlarda da Türkiye’de kutlanmaya başlandı.

31 Ekim Cadılar Bayramı gecesi aynı zamanda, markaların sıklıkla kendilerini tüketicilerine hatırlatmak ve yaratıcılıklarını konuşturmak için güzel bir fırsat. Genelde korku veya şaka odaklı olan reklam kampanyaları ile markalar, tüketicilerin dikkatini çekebilmek için farklı yöntemler buluyorlar. Bizler de sizler için birkaç kampanyayı listeledik.

Netflix ve Lyft

Netflix ve araç kiralama şirketi Lyft, 2017 yılında hem Netflix'in en sevilen dizilerinden biri olan Stranger Things'in 2.sezonunu duyurmak hem de insanlara Cadılar Bayramı şakası yapmak için bir araya geldi. Kampanya boyunca Lyft çağırarak yolculuk edenler korku dolu bir sürprizle karşılaştı.

https://www.youtube.com/watch?v=1vycaHQgYOs&feature=emb_logo

LG

2012 yılına uzanan bu kampanya aslında biraz eskise de dönemine göre harika bir gerilla pazarlama örneğiydi. LG, Cadılar Bayramı için yeni çıkan IPS monitörlerinden yardım alarak, asansöre binen insanlara, tabiri caizse korku dolu bir deneyim yaşattı. Böylece IPS monitörlerin ne kadar gerçekçi gösterdiği bir kez daha kanıtlanmış oldu.

https://www.youtube.com/watch?v=NeXMxuNNlE8&feature=emb_logo

Burger King

Cadılar Bayramı kampanyalarına yer verirken Burger King'i yazmasak olmazdı. Rakibine belki de en fazla atışan markaların başında gelen Burger King, Cadılar Bayramı'ndaki fırsatı asla kaçıramazdı. Burger King #ScaryClownNight etiketiyle başlattığı kampanyada, Cadılar Bayramı özelinde McDonald’s palyaçosu Ronald McDonald ya da herhangi bir palyaço gibi giyenenlere bedava Whopper vereceklerini duyurdu.

https://www.youtube.com/watch?v=TR6XhtdU6TA

IKEA

IKEA Singapur, 2014 yılındaki Cadılar Bayramı reklamıyla ses getirmişti. 3 yaşında bir çocuğun tekerlekli bisikletiyle IKEA'da gezdiği gösterilen reklam, Stanley Kubrick'in "The Shining" filminden esinlendi. Filmin ünlü perili otel koridorları, IKEA mağazasının dolambaçlı yolları olarak karşımıza çıktı. Reklamda son olarak IKEA'nın gece 23:00'a kadar alışverişe açık olduğuna yer verildi. IKEA ayrıca filme birkaç ürün sakladı ve ürünleri fark edenlerin bir şeyler kazanabilmesi için sosyal medyada bir yarışma başlattı.

https://www.youtube.com/watch?v=r1oR0iqLgwE&feature=emb_logo

M&M

2017 yılında M&M, Cadılar Bayramı'nın olduğu Ekim ayında interaktif bir sosyal medya kampanyası yürüttü. "Millie & Max: Bir Hayalet Hikayesi" isimli devam eden bir hayalet hikayesini içeren kampanya Facebook, Instagram ve Twitter üzerinden yayıldı. Hayaletin hikayesi her bölüm iki alternatif sona götürdü ve izleyicilerden tercih ettikleri finali oylamaları istendi. Sonraki hafta hikaye, önceki haftanın galibiyet finaline göre devam etti. Kampanya, içerik pazarlamasının iyi örneklerinden biri olarak karşımıza çıktı. Dinamik bir hikaye, ilgi çekici video ve kitlelerin katılımıyla ile etkileşim arttırıldı.

https://www.youtube.com/watch?v=6isqGUfBXak
TikTok UEFA EURO 2020’nin Küresel Sponsoru Oldu
TikTok UEFA EURO 2020’nin Küresel Sponsoru Oldu

TikTok, UEFA EURO 2020‘nin küresel sponsoru oldu. İlk defa bir dijital platformun sponsorluğunu üstlendiği uluslararası turnuva, TikTok ve UEFA için heyecan verici bir adımı temsil ediyor. TikTok, UEFA ortaklığı sürecinde […]

comment 3
share
Etiketler
ALMAN almanlar Almanya B2B cnr dünya fuar fuar takvimi fuarcılık Geleneksel Pazarlama katılımcı kobi Obi organizasyon Pazar pazarlama piyasalar rekabet sektör ticaret tüyap Ziyaretçi

Salgın, Restoran Deneyimini Kalıcı Olarak Değiştirebilir

Serdar Altan / 13 Mayıs 2020
facebook twitter
Salgın, Restoran Deneyimini Kalıcı Olarak Değiştirebilir

Geçtiğimiz günlerde sizlere pek çok ülkenin karantina uygulamalarını gevşetmeye hazırlandığından ve restoranların da müşterilerine yeniden kapılarını açacakları gün için birtakım hazırlıklar yaptıklarından bahsetmiştik.

Örneğin McDonald's Hollanda, bu kapsamda karantina sonrası dönem için Hollanda’nın Arnhem şehrinde, müşterileri ayırmak için belirlenmiş bekleme noktaları ve yemek servisi arabaları gibi bazı yeni uygulamaları test etmeye başlamıştı. Amsterdam'da hizmet verenMediamatic Eten adlı bir vegan restoranı ise karantina sonrasında oluşturduğu küçük seralarda müşterilerine hizmet vermeyi planlıyor.

Yani kısacası karantina sonrası tüketiciler, bambaşka bir restoran deneyimiyle karşılaşacaklar. Ve üç büyük fast food restoran zincirinin (Burger King, Popeyes ve Tim Hortons) sahibi olan Restaurant Brands International'ın (RBI) CEO'su olan José Cil'e göre, bu deneyim değişikliği kalıcı olabilir.Adweek'in aktardığı habere göre, RBI CEO'su, restoranlarının yeniden açıldıklarında içereceği değişikliklerden bahsettiği bir açık mektupta, salgın sona erdikten sonra bile bu değişikliklerden bazılarının restoran deneyiminin bir parçası olarak kalabileceğini ifade etti.

https://pazarlamasyon.com/mcdonalds-karantina-sonrasi-icin-yeni-magaza-tasarimini-test-ediyor/

Öncelikle şirket, yapacağı bu değişiklikler kapsamında çalışanlarının eldiven giymelerini ve maske takmalarını zorunlu kıldı. Ancak José Cil, bu ögelerin standart üniformalarının bir parçası haline gelebileceğini belirtti. Bununla birlikte şirket, teslimat uygulamalarıyla ortaklık yapma ve mobil siparişin kapsamını genişletme gibi dijital yeteneklerini geliştirmeye yönelik hamleler de yapıyor.

Tüm bunların yanı sıra RBI'ın restoranlarında yeni koruyucu önlemler de alınıyor. Bu kapsamda her gün vardiyalarının başlangıcında çalışanların ateşleri ölçülüyor ve tüm çalışanlar, güncellenmiş sağlık ve temizlik protokolleri konusunda ek eğitim alıyorlar.

Akrilik kalkanlar ve temassız ödeme seçeneklerinin restoranlarının çoğunda mevcut olduğunu belirten José Cil, bu tür kuralları zorunlu kılmayan şehirlerdeki ya da eyaletlerdeki restoranlarında bile sosyal mesafeyi zorunlu kılacaklarını söyledi. Bu doğrultuda restoranlardaki dijital ekranlarda müşterilerin hangi masalara oturabileceklerinin gösterileceği belirtiliyor.

Beşiktaş’ın Yeni Göğüs Sponsoru Beko Oldu
Beşiktaş’ın Yeni Göğüs Sponsoru Beko Oldu

Geçtiğimiz yıllarda göğüs sponsoru olarak Vodafone ile iş birliği yapan Beşiktaş Jimnastik Kulübü Futbol Takımı, yeni göğüs sponsorunun Beko olduğunu Twitter hesabından yaptığı “Efsane geri dönüyor” yazısıyla duyurdu. Yapılan 2 […]

comment 3
share
Etiketler
ALMAN almanlar Almanya B2B cnr dünya fuar fuar takvimi fuarcılık Geleneksel Pazarlama katılımcı kobi Obi organizasyon Pazar pazarlama piyasalar rekabet sektör ticaret tüyap Ziyaretçi
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön