Her alanda yeniliğe ve gelişime katkıda bulunan kadınlar, iş dünyasında da fark yaratarak yaşamın her alanında iz bırakıyor olsa da, toplumun yarısını oluşturan kadınların iş dünyasındaki yeri ne yazık ki yüzde 30’u geçemiyor. Türkiye’nin alanında öncü ve lider şirketlerinin yönetimlerinde görev alan kadınlar, dünyada ve Türkiye’de, toplumsal cinsiyete dayalı zihniyet kalıplarını değiştirme adına iş dünyasında pek çok toplumsal önyargıyla başa çıkmak zorunda kalıyor. Zihinlerdeki ‘mit’leri ortaya koyan pek çok araştırmada, gelişmiş ülkelerin kadın-erkek eşitliğini sağlamada diğerlerinden ileride olduğunu görüyor ancak dünyanın hiçbir yerinde tam bir cinsiyet eşitliğinden söz edilmediği gerçeği ile yüzleşiyoruz.
realme Pazarlama Müdürü Merve Yeniev'e; cinsiyet eşitliği konusundaki bariyerleri, kadın istihdamını artırma adına yürüttükleri çalışmaları ve kariyerinin başındaki kadın yönetici adaylarına tavsiyelerini sorduk…
"Kadın yönetici sayısına gelenekler ve toplum yapısı etken"
Türkiye’de istatistiksel anlamda kadın yönetici sayısı, çok daha yüksek olmasını dilediğimiz seviyelerde. Maalesef buna gelenekleri ya da toplum yapısını etken olarak gösterebiliriz. Ancak çocukluğumuzdan beri, kadınların zorlu şartlar altında hatta imkânsız olarak nitelendirilen dönemlerde içlerindeki savaşçı ruhu nasıl ortaya çıkardıklarını ,Kurtuluş Savaşı dönemlerinden kâh dinleyerek kâh okuyarak öğrendik, gururlandık.
"Kadınlar iş hayatı fırsatlarını daha güç yakalıyor"
Kariyerimde birçok sektörde, birbirinden değerli kadın yöneticilerle çalışma fırsatı buldum. Her birisi bağlı bulunduğu marka vizyonuna, pazarın dinamiklerine sayısız katkılar yaptı ve ben de bu süreçlerin her birinde rol aldığım için kendimi çok şanslı hissediyorum. İş bulmak her geçen yıl maalesef oldukça zorlaşmaya başladı. Eskilerin deyimiyle ‘Ekmek aslanın ağzında’. Bu durum kadınlar için aslında yıllardır böyleydi de diyebiliriz. Toplumun kafasında oluşturduğu bazı değişmez ya da değişmesi zaman alacak kalıplardan dolayı, kadınlar iş hayatı fırsatlarını daha güç yakalayabiliyorlar. Dünya çapında nam salan ve benim de keyifle takip ettiğim sevgili Faith Popcorn’un ’99 Lives’ olarak bahsettiği gibi rollerin çeşitlenmesi, artması ve bu rollerin birçoğunun kadına yakıştırılması; eş, anne, işçi, aşçı vb. işveren üzerinde bir tereddüt yaratıp maalesef 2022 yılında bile ‘cinsiyetçilik’ kavramı ile karşılaşmamıza neden oluyor. Ancak elbette bizler hız kesmeden, yol almaya devam edeceğiz!
"Kadın yönetici sayımız erkek yönetici sayısına oranla çok daha fazla"
Teknoloji firması denildiği zaman genellikle herkesin aklına çok fazla erkek çalışan az sayıda kadın iş gücü gelir. Ancak bu konuda oldukça şanslıyım. Çünkü çatısı altında bulunduğum kurumda kadın yönetici sayısı erkek yönetici sayısına oranla çok daha fazla. Bu yüzden kadın yöneticilerin artırılmasına yönelik özel bir prosedür uygulamak durumunda kalmadığımız için de ekstra şanslı hissediyorum.
"Kadın oldukları için çok şanslı olduklarını unutmamalılar"
Kadın yönetici adaylarına, emek vermeden yemek olmayacağını bilmeleri gerektiğini söyleyebilirim. Ayaklarına taşlar da takılacak hatta bazen kadın oldukları için önlerine engeller de çıkacak. Ancak günün sonunda verilen çabanın her zaman bir şekilde takdir edildiğini ve kariyer hayatı basamaklarında taçlandırıldığını gördüm, tecrübe ettim. Kadın oldukları için çok şanslı olduklarını hiç unutmadan, istedikten sonra tüm çorak toprakları yeşertebilecekleri gücün içlerinde olduğunu bilip, hep önlerine baksınlar.