Problem Çözmede Yeni Bir Bakış Açısı: Design Thinking

Design Thinking kavramının Türkçe karşılığı Tasarım Odaklı Düşünme olmasına karşın  bir bütün olarak bakıldığında Design Thinking yaratıcı düşünme biçimidir, aynı zamanda bu olguya entelektüel problem çözme tekniği diyebiliriz ve unutulmamalıdır ki bu bir olay değil bir süreçtir. Fakat diğer problem çözüm tekniklerinden farklı olarak Design Thinking, insanların ihtiyaçlarına çözüm bulmak için yapılan yaratıcı bir çalışma yöntemidir. Değişen dünyada ve artan rekabet ortamında pazarlamadan, iş süreçlerine, ekip yönetiminden, ürün geliştirmeye ve eğitme süreçlerine kadar tüm ürün veya hizmet geliştirmeler insan odaklı hale gelmiştir. İşte Design Thinking tekniğinin de odağı insandır.

Design Thinking ile İlgili Yanlış Bilinenler:

  • Sadece yaratıcı insanlar ve ürün tasarımcıları içindir.
  • Estetik ve el emeği arasındaki bağlantıdır.
  • Sadece beyin fırtınası sürecidir.
  • Analitik problem çözümü yerine geçer.
Bu yöntemin adımlarına gelin beraber bakalım:

Önce Empati

Empati hepimizin bildiği gibi kendimizi diğer bir kişinin yerine koymaktır. Onun gibi düşünmeye çalışmaktır aslında. Problemi tanımlamadan önce o problemi yaşayan kişilerin yerine düşünebilmek noktasında bu adım çok önemlidir. Kişinin kaygıları nedir, nasıl bir ortamda yaşar, sosyal çevresi nedir, normalde hangi olayları yaşar, rutini nedir? Bütün bu sorular bir kişiyi anlama noktasında bizlere yardımcı olacak sorulardır.

Problemi Belirlemek

Problemi yaşayan kitle gibi düşünebiliyoruz artık. Peki problem ne? Bunun için analitik problem çözme tekniklerinde de kullandığımız metotları kullanmak mümkün. 5N 1K soruları (Ne?, Ne Zaman?, Neden?, Nerede?, Nasıl?, Kim?) bu noktada bize oldukça yardımcı olmaktadır. Buna ek olarak Balık Kılçığı ve/veya Neden-Neden diyagramları ile konunun özüne inip, hangi noktaların düzeltileceğine dair ip uçlarını yakalamanız gerekiyor. Tabi bunların hepsini yaparken takım çalışması önemli.

Fikir Üretme

İşte burada yaratıcı düşünceler devreye giriyor. Beyin fırtınası sürecinin en önemli olduğu kısma hoş geldiniz. Bu süreçte takım çalışması inanılmaz önemli. Beyin fırtınası yaparken fikirlere saygı duymak, mümkün olduğu kadar fazla fikir üretmek, mümkünse bir pano ve üzerine fikirleri yazdığınız post-it'leri bu panoya yapıştırmak, kendinizi kısıtlamamak, alışkanlıklarınız dışına çıkmak, olumsuz söylemlerden uzak durmak tavsiye ettiğimiz davranışlar. Hatta yapabiliyorsanız Beyin Haritalama tekniğini kullanın, işinizi oldukça kolaylaştırıyor. Ve bol bol çizim yapın.

Prototiplendirme

Prototip, bir ürün veya hizmetin seri üretime geçmeden veya uygulamaya geçmeden önce yapılan ilk üründür. Bu ürün; eğer bir hizmet veya süreç ise bu prototip bir maket olabilir.

Test Aşaması

Tasarladığınız ürün/hizmet/süreci uygulamaya sokmadan önce test etmeniz gerekiyor. Sistem çalışıyor mu, eksikler nedir, problemin çözümü gerçekten bu tasarım mı? Bunların hepsini bu aşamada kontrol etmeniz gerekiyor. Yaratıcılığınızın hiç bitmemesi dilekleriyle...
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir