• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Perakendede Kurallar Değişiyor: Dünyanın İlk İnsansız Seyyar Marketi

Dilek Erdensoy / 07 Ocak 2018
facebook twitter

Türk insanı sokaklarda, mahalle arasında gezen seyyar satıcılara aşina olsa da, özellikle Avrupa ve Amerika’da yaşayan insanlar bu duruma alışık değil. Önümüzdeki dönemde Amerikalılar da seyyar satıcılarla tanışacak, bir farkla; bu seyyar satıcılar insansız robot marketler olacak. Dünyanın ilk insansız seyyar marketi Robomart, 8 Ocak 2018’de düzenlenecek olan dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES’de dünya prömiyerini gerçekleştirerek tüketicilerin karşısına çıkacak.

Robomart Dünyanın İlk İnsansız Seyyar Marketi

Dünyada toplamda 1 trilyon dolara ulaşan market piyasasına rağmen, kolay bozulabilen taze tüketim ürünleri pazarın sadece %60’ını oluşturuyor ve bunun sadece %5’i online alışverişten oluşuyor. Bunun en büyük sebebi ise tüketicilerin online meyve sebze alışverişinde, satıcılara güvenmeyerek ürünleri kendilerinin seçmek istemeleri. Ülkemizde Migros gibi büyük marketler taze tüketim ürünlerinde online satış yapsa da, internet tüketicilerin olumsuz yorumları ile dolu. Bu sorundan yola çıkan Robomart, dünyanın her yerinde talep edildiği anda tüketicinin kapısına gidecek otonom bir manav hizmeti sunmayı amaçlıyor.

Robomart uygulamasından kendisine en yakın aracı çağıran tüketici, kapısına kadar gelen araca giderek istediği ürünleri seçebiliyor ve ilk aşamada herhangi bir ödeme yapmıyor. “Al – Git” felsefesi ile işleyen teknoloji, tüketicilerin hangi ürünleri aldığını hesaplayarak faturayı sonradan gönderecek. Ödemeler kredi kartı ya da mobil cüzdan ile gerçekleştirilecek.

 

Robomart: Dünyanın İlk İnsansız Seyyar Marketi

Elektrik enerjisi ile çalışan Robomart, çevre dostu olması ile de dikkat çekiyor. İlk prototipi üretilen seyyar manav, perakende satış yapan marketler için de fırsat niteliğinde. Sponsor olan marketler, Robomart’ı deneyerek ileride kendi ürünlerini pazarlamada da kullanabilecekler. Yatırımcılardan destek toplama aşamasında olan girişim, gelecekte Amerika’nın en büyük manav marketi olmayı planlıyor. Sebze meyve dışında, fırın ürünlerinin taze ve sıcak satışı da firmanın gelecekte vermeyi planladığı hizmetler arasında.

Robomart: Dünyanın İlk İnsansız Seyyar Marketi

Robomart: Dünyanın İlk İnsansız Seyyar Marketi

Robomart: Dünyanın İlk İnsansız Seyyar Marketi

Sizce Robomart ülkemizde faaliyete geçerse tüketiciler nasıl tepki verir? Yorum kısmında fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Türkiye’de Girişim Yatırımları, 2,2 Milyar Dolara Ulaştı
Türkiye’de Girişim Yatırımları, 2,2 Milyar Dolara Ulaştı

KPMG Türkiye’nin 212 iş birliği ile hazırladığı “Türkiye Startup Yatırımları Raporu“, girişim ekosistemindeki gelişimi ortaya koyuyor. Devam eden küresel pandemiye rağmen yatırımcılar yeni iş alanlarına odaklanıyor. Bunlar arasında teknoloji ve […]

comment 1
share
Etiketler
alışveriş dünyanın ilk insansız seyyar manavı insansız market otonom manav robot Robomart seyyar manav

Reader Interactions

Comments

  1. Tamer says

    06 Haziran 2020 at 20:45

    Bizde sadece lüks semtlerde iş yapar.

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kendi Hikayesini Anlatacak Bir Şirket İsmi Bulmada 7 Altın İpucu

Cemil Hayri Durgun / 04 Ağustos 2020
facebook twitter
Kendi Hikayesini Anlatacak Bir Şirket İsmi Bulmada 7 Altın İpucu Başarılı bir şirket ismi, müşterilerine yaptıkları işi anlatmaktan ziyade arkasındaki hikayeden belli olur. Ne kadar güçlü bir hikayeye sahipse, o kadar da güçlü olur. Bunun en güzel örneklerinden birisi Apple olarak gösterilebilir. Şirket isminin, ne sattıklarından ziyade, arkasındaki güçlü hikayeden aldığı destek ve tabi ki doğru stratejilerle bugün paha biçilemez bir değere ulaşmıştır. İşte bu tarz güçlü hikayeyle harmanlanabilecek şirket isimleri kullanmanız için uygulayabileceğiniz altın değerinde 7 ipucu:

1. Kendini Bilmek

Levi's, Disney gibi dünyaca ünlü markalar, hatta Türkiye'den de Ülker gibi güçlü markalar sahiplerinin hikayeleriyle var olmuşlardır. Bu isimler, şirketlerin başlangıç hikayelerini anlatacak güçlü iletişim stratejilerini başlatabilecek güçlü araçlardır. Bazen mükemmel isimler, şirketin içinde var olanlardır.

2. İlgi Yaratmak

Müşterilerinizin merakını çekecek isimler bulmak da önemli olacaktır. Yabancı sözcüklerden kurulmuş şirket isimleri de bu stratejiye güzel örnek teşkil ediyor. Hikayenizi destekleyen bir ismi yabancı dillerden devşirmek de güçlü bir merak duygusu uyandıracaktır. Örneğin ünlü Prego soslarının isminin uyandırdığı merak sayesinde İtalyanca'da 'lütfen' anlamına geldiğini öğrenen müşterilerin merak dürtüsü alışveriş potansiyelini de geliştirmektedir.

3. Doğaya Dokunmak

Doğayla iç içe yaşamlarımızın belki de şirketlere en büyük katkısı isim noktasında olabilir. Ne tür bir sıfatı yakıştıracağınız ve hikaye anlatacağınızı strateji haline getirirken, doğaya dokunan bir isim tercih etmek de şirketinizin rekabetten sıyırıp dünyayla, doğayla ilişkilendirmenizi sağlayacaktır. Bunun en güzel örnekleri olarak Amazon ve Apple'ı verebiliriz herhalde. Güçlü hikayelerini doğayla birleştiren bu markaları dünya üzerinde tanımayan ve hikayelerine tanık olmayan çok azdır.

Finepix_S200_back14. Lokasyon (Lokasyon, Lokasyon)

Tıpkı doğa gibi, coğrafi lokasyonlar da ilham alınası güçlü isim kaynaklarındandır. San Fransico menşeili Cisco firması ya da ismini Japonya'daki Fuji yanardağından alan Fujifilm gibi firmalar isimlerini lokasyon bazlı belirlemişlerdir. Lokasyon bazlı isimler müşterilerin şirketlerle güçlü bağlar kurmalarını sağlar. Ancak unutulmaması gereken nokta ise, şirketinize bu isimleri koyarken mutlaka ürününüz ya da hizmetinizle ilişkilendirmeniz. Çünkü legal olarak coğrafi isimler ticaret markası olarak kullanılamaz.

5. Şairane Olmak

Stratejik olarak kullanıldığında, güçlü metaforlar büyük anlamlar taşıyacaktır. Şirket isminizi belirlerken, bir şairin kaleminden çıkmışcasına güçlü anlamlar içerecek şekilde belirleyebilmek kolay bir şey değil elbette. Bunun en güzel örneklerinden biri de Ford Mustang olsa gerek.

6. Mitoloji ve Din

Din ve mitoloji insanların favorileridir. Şirket isminizi belirlerken bu kriterlere tutundurduğunuzda, hikayenizi de sağlam kurgulama yolunda kolay bir adım atıyorsunuz aslında. Ünlü giyim markası Nike'ın Yunan mitolojisinden ya da ünlü yazılım firması Oracle'ın Delphi Kahini hikayesinden gelmesi gibi, güçlü mitolojiler ve hikayeler güçlü markalar yaratma noktasında yardımcı olacaktır. Nikola-Tesla

7. Ünlüleri Kullanmak

Ünlülerin isimlerini yaşatmak sadece onları anmak değil aslında. Ünlü elektrikli araba markası Tesla'yı bir düşünün. Elon Musk şirkete ünlü mucit Nikola Tesla'nın ismini verirken, ürünleriyle bağdaşlaşabilecek bu ismi de bir adım öteye taşımasını bilmiştir. Belirli kriterler doğrultusunda bu tarz bir isim tercihi, şirketinizin içinde bulunduğu rekabetten bir adım ötesine geçmenize imkan sağlayabilecek başarılı yöntemlerden birisidir. Hepsini bir arada düşündüğümüzde, isminizin olmazsa olmazı bir nokta öne çıkıyor; hikaye. Şirketinizin ismini koyarken belirlediğiniz hikaye, müşterilerinizin şirket isminizin nereden geldiğini merak ettiği zaman vereceğiniz cevapta sizi daha da güçlü ve başarılı kılacak en stratejik aracınızdır.
Microsoft ve NBA, Salonlara Sanal Taraftarlar Yerleştirmek İçin İş Birliği Yaptı
Microsoft ve NBA, Salonlara Sanal Taraftarlar Yerleştirmek İçin İş Birliği Yaptı

Yaşama alışkanlıklarımızı değiştiren corona virüs yeni uygulamalara sebep oluyor. Geçtiğimiz aylarda virüsün etkisi çok daha güçlüyken dünyanın birçok yerinde aktivitelerin durdurulması için karar alınmıştı. Geçtiğimiz mart ayında Utah Jazz oyuncusunun […]

comment 1
share
Etiketler
alışveriş dünyanın ilk insansız seyyar manavı insansız market otonom manav robot Robomart seyyar manav

İnsanlığı Tehdit Eden Küresel Salgınla Mücadelede Önemli Güç Birliği

Serdar Altan / 10 Ağustos 2020
facebook twitter
İnsanlığı Tehdit Eden Küresel Salgınla Mücadelede Önemli Güç Birliği

Tüm dünyayı etkisi altına alana koronavirüs salgını Türkiye’nin de gündeminde ilk sırada yer alıyor. Alınan tedbirler ve geliştirilen teknolojik ürün/hizmetlerin ortak amacı ise koronavirüs salgını ile mücadele ve bu mücadeleden en az zararla çıkmak. 

İçinde bulunduğumuz süreçte koronavirüs ile mücadeleye yönelik birçok önemli adım atıldı. Bu önemli adımlardan biri de İTÜ ARI Teknokent ile Petrol Ofisi arasında sağlanan güç birliği oldu. COVID-19’a karşı mücadele kapsamında sağlanan güç birliğinde Petrol Ofisi, İTÜ ARI Teknokent’in girişimcilik merkezi İTÜ Çekirdek’in, koronavirüs ile mücadele kapsamında ürün ve hizmet geliştiren girişimlere sunduğu olanakların ve girişimcilerin kullandıkları malzeme ve ürettikleri cihaz maliyetlerinin destekçisi oldu.

İş birliği, dünyadaki üniversite kuluçka merkezleri sıralamasında ilk 5’te yer alan İTÜ Çekirdek girişimcileri tarafından Türkiye’nin koronavirüs ile mücadelesi kapsamında yürütülen çalışmaların geliştirilmesini, üretilmesini ve dağıtılmasını kapsıyor. Bunun yanı sıra Petrol Ofisi, 20 kişiden oluşan mentorluk desteği, birebir görüşme seansları ve İTÜ Çekirdek süreçlerini tamamlayan girişimlerin değerlendirildiği eğitim sonu jürilerine katılım göstererek deneyimi, gücü ve profesyonel kadrosuyla İTÜ Çekirdek girişimcilerinin yanında oluyor.

2012 yılından bu yana 2.800’ü aşan girişime ve 6.000’i aşan girişimciye destek veren İTÜ Çekirdek, COVID-19 ile mücadelede girişimcilere “İTÜ Çekirdek’te Geliştir, Dünyayı İyileştir” çağrısı ile en çok ihtiyaç duyulan; dezenfektan, maske, koruyucu kıyafet, yoğun bakım ünitesi cihazları, ortam koşullarını iyileştirecek ekipmanlar, ilaç, aşı, pandemiyi etkileyecek bilişim uygulamaları, ventilatör (solunum cihazı) ve benzeri alanlarda araştırmalarını sürdüren girişimcileri destekliyor.

Kısa Sürede Onlarca Başvuru

Programın duyurulduğu günden bu yana Türkiye’nin dört bir yanında 180’den fazla başvuru alan programa kabul edilen girişimler, Petrol Ofisi’nin desteğinin yanı sıra İTÜ Çekirdek’in mentorluk, ‘demo day’ gibi süreçlerinden de faydalanıyorlar. Pandemi dolayısıyla süreçlerini online’dan yöneten İTÜ Çekirdek’te, kısa sürede 160’dan fazla mentorluk görüşmesi organize edildi. 

İşte #FightCovid19’a Kabul Edilen Girişimler

Axolotl Bio: Koronavirüs testi için kullanılan RT-PCR cihazlarının eşlenişi ile sonuç verebilen, izotermal DNA amplifikasyon test cihazı geliştirmektedir. Tamamen yurtdışından tedarik edilen RT-PCR cihazlarına yerli ve milli bir alternatif olacaktır. 30 dakika içinde koronavirüs testi sonucu almak, bu cihaz ile mümkün olacaktır.

Coronity: İnsanların evlerinde kolaylıkla sterilize ederek aylarca kullanabilecekleri bir yüz maskesi ile virüse yakalanma risklerini minimize ederken, solunumlarını ve vücut ısılarını bu maskedeki bir elektronik devre ile sürekli olarak takip etmelerini sağlayacak bir ürün geliştirilmiştir.

Estare Tech: Medikal oksijen flowmetrelerine monte edilerek kullanılan IoT cihaz sayesinde hemşirelerin manuel takip ettiği hastanın tedavi durumu, sensör sayesinde uzaktan takip edilebilir. Ve yüksek ısı (oksijen gazının alev alması durumunda yangın gibi felaketleri durumlarda) algılaması yaparak gaz akışını otomatik olarak keser.

Evana: AVM, iş merkezi, toplu taşıma, fabrika, süpermarket gibi insan yoğunluğunun çok olduğu yerlerde bina girişlerinde kullanılarak hızlı ve otomatik olarak alından ateş ölçmeye yarayan cihazdır. Uzaktan takip özelliği ile virüsün erken teşhisinde rol oynar ve yayılmasını engeller.

Microne (FCT): Kişinin ağzından ve burnundan alınan mukoza ve doku kimyasallar ile parçalanarak virüs genetik materyali elde edilmektedir. Özel olarak tasarlanan ve boyanan kilit materyali ile birleşip ışıma yapmaktadır. Bu görüntü işlenerek SARS COV 2 virüsü taşıyıp taşımadığı tespit edilebilmekte.

Pathonex: Korona virüs için ilaç konumlandırma ve antikor testleri ve COVID-19’a özgü ilaç ve diyagnostik teknolojiler geliştirir. Korona virüs ile mücadelede “ilaç konumlandırma” ve “COVID-19’a özgü antikor test kiti” alanlarında çalışmalar yapar.  

Avakadio: Nefes gazlarının ölçülmesi (nefes biyopsisi) ile kişisel metabolizma sağlığının takip edilmesi alanında çalışmalar yapan bir girişimdir. Nefes analizleri yapmaya yarayan bir cihaz ve verileri analiz etmeye yarayan bir mobil uygulamadan oluşan bir üründür.

Mikro-P Robotics: Uzaktan ateş ölçme ve termal kameraya sahip, başka bir donanıma ve sunucuya gerek kalmadan lokalde yüz tanıma ve maske tespit edebilen, kartlı/kartsız biyometrik güvenlik sistemi geliştirir. 

Money Shower: Canlı para akışının en sık sirküle olduğu yer olan ATM'ler içerisinde ileri teknoloji ile anlık ve temassız dezenfeksiyon sistemi geliştirir.

www.itucekirdek.com Üzerinden Başvurular Açık 

COVID-19 ile mücadele sürecinde teknolojik ürün veya hizmeti olan girişimciler, İTÜ ARI Teknokent ve Petrol Ofisi desteğiyle teknolojilerini İTÜ Çekirdek’te geliştirip, dünyayı iyileştirmek için 17 Ağustos’a kadar www.itucekirdek.com adresinden başvurularını gerçekleştirebilirler. 

Güney Kore’nin Temassız Bir Toplum Planı: Untact
Güney Kore’nin Temassız Bir Toplum Planı: Untact

Güney Kore hükümeti, COVID-19’un yayılmasını durdurmak ve ekonomik iyileşmeye yardımcı olmak için mücadelede insanların temassız hizmetleri kullanmasını istiyor. Şubat ayından bu yana pandemi ile mücadele eden ülke için temassız müşteri […]

comment 1
share
Etiketler
alışveriş dünyanın ilk insansız seyyar manavı insansız market otonom manav robot Robomart seyyar manav

Huawei Dünyadaki En Büyük Mağazasını Şangay’da Açtı

Cansu Bolat / 25 Haziran 2020
facebook twitter
Huawei Dünyadaki En Büyük Mağazasını Şangay’da Açtı

Çin merkezli teknoloji şirketi Huawei, Nisan ayında ilk kez Samsung‘u geçerek dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi olmuştu. Teknoloji devi şimdi de corona virüs döneminde olmamıza rağmen dünyadaki en büyük mağazasının açılışını gerçekleştirdi.

Şangay’ın Nanjing bölgesinde, 5000 metrekarelik bir alanda açılan mağazaya, tarihi ve kültürel dokusu korunarak modernize edilen Nanjing Binası ev sahipliği yapıyor.

24 Haziran'da açılan bu yeni mağaza şirketin en büyük amiral gemisi mağazası olarak görülüyor. 500'den fazla ürüne ev sahipliği yapan mağaza, 10 dilde destek sağlayabilecek 200'den fazla müşteri danışmanı barındırıyor.

Mağazada, Huawei'nin tüketici ürün grubu birinci katta yer alırken ürünler dijital duvarlar aracılığı ile deneyimlenebiliyor. Böylece tüketiciler; günlük yaşam, iş ve eğlence ihtiyaçlarına uygun ürünleri farklı bir şekilde deneyimleyerek satın alabiliyorlar.

İkinci katta ise akıllı deneyim alanı yer alıyor. Akıllı ev, mobil ofis, fitness ve sağlık, kolay seyahat ve eğlence deneyim kategorileri ile tüketiciler, "tek tıklamayla ev moduna geçiş", "çoklu ekran iş birliği", "spor verilerinin gerçek zamanlı senkronizasyonu", "MeeTime" ve "kolay seyahat" gibi özelliklerle bugünün ve geleceğin akıllı yaşam örneklerini deneyimliyorlar.

Ayrıca mağaza da her gün, video prodüksiyon, programlama, fitness ve müzik gibi konularda eğitimler verilecek. Dünyanın dört bir yanından içerik üreticileri ve teknoloji uzmanları, her ay farklı içerikteki toplantılarını burada gerçekleştirecek.

Huawei Tüketici Elektroniği Grubu CEO'su Richard Yu, “Huawei her zaman için tüketicileriyle olan iletişim ve etkileşimine önem veren bir marka oldu. Bizim ilişkimiz sadece alıcı-satıcı ilişkisi değil. Müşterilerimizle daha derin bir bağımız var. Bu yeni amiral gemisi mağazası tüketicilerimiz ve uygulama geliştiricilerin bir araya geleceği özel bir platform. Bu alana entegre ettiğimiz kusursuz bir yapay zeka yaşam merkezi ile tüketicilerimize benzersiz bir yapay zeka ve nesnelerin interneti deneyimi yaşatacağımızı düşünüyoruz” dedi.

Video Görüşmeleri Hologramlı Hale Getiren Cihaz
Video Görüşmeleri Hologramlı Hale Getiren Cihaz

Hologram teknolojisi gün geçtikçe daha fazla şirket tarafından kullanılmaya başlandı. Örneğin corona virüs salgını ile baş edebilmek için Hakuhodo Product’s Inc. adlı Japon şirket, “Air Touch Panel” adını verdiği holografik […]

comment 1
share
Etiketler
alışveriş dünyanın ilk insansız seyyar manavı insansız market otonom manav robot Robomart seyyar manav
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön