• Pazarlamasyon TV
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Kariyer
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Perakendecilerin 5’te 1’i, Salgında Temassız Ödemeye Yatırım Yapacak

Pazarlamasyon / 31 Aralık 2020
facebook twitter

27 yılı aşkın süredir farklı segmentlerdeki perakendecilere müşteri deneyimi çözümlerinin yanı sıra POS yazarkasa donanım ve yazılım ürünleri sağlayan POS AŞ, iştiraki olduğu Toshiba Global Commerce Solution‘ın (GCS) perakende sektörünün geleceğine yönelik “2021’de Perakende: Perakende Teknolojilerinde COVID-19 Etkisi” araştırmasının bulgularını paylaştı. Araştırma, 2020’nin bahar aylarında 148, yaz aylarında da 118 olmak üzere toplam 266 perakende yöneticisi ile yapılan anket sonucu oluşturuldu.

Amazon, Müşterilerin Avuç İçleriyle Ödeme Yapmalarını Sağlayan Bir Ödeme Yöntemi Geliştirdi

2021’de Perakende: Perakende Teknolojilerinde COVID-19 Etkisi araştırması; “COVID-19 öncesinde ve sırasında perakende teknolojilerinin durumu”, “günümüzde önem verilen teknolojiler” ve “2020’de yaşanan olayların 2021 bütçe ve planlaması üzerindeki etkisi” olmak üzere 3 başlıktan oluşuyor.

COVID-19’un Etkisi

Pandeminin büyük değişimlere neden olduğu perakende sektörü yöneticilerinin %90’ı teknoloji stratejilerinin ve yatırımlarının değişmesi gerektiğini düşünüyor. Perakendecilerin bu noktada pandeminin beraberinde getirdiği değişimlerden sonra gelirlerini artırmak için en fazla kar getirecek teknolojiyi, kullanmaya devam edeceği teknolojileri ve artık kullanması şart olmayan teknolojiyi belirlemesi gerekiyor.

Kesintisiz Alışverişe Öncelik Veriliyor

2020’nin yazında yapılan ankette perakende yöneticilerinin yarısından fazlası (%53), kesintisiz alışveriş teknolojilerine yapılacak yatırımın toplam teknoloji bütçesinde %11 ile %30 arasında bir paya sahip olması gerektiğini belirtiyor. Bu noktada perakendecilerin yapay zeka ve bilgisayar görüntülemesi dışında kendi operasyonlarını ve süreçlerini de daha verimli hale getirecek yatırımlar yapması gerektiğini unutmamak gerekiyor.

Caper, Yapay Zeka Destekli Otonom Ödeme Sistemini Tanıttı

Perakendeciler, müşterilerini merkeze yerleştirmek için veriyi kullanıyor. 10 perakendeciden 7’si müşteri bağlılığını artırmak (%76), müşteri deneyimini iyileştirmek (%75) ve yeni müşterileri mağazasına çekmek için (%70) elindeki veriyi kullanıyor.

Anketi 2020’nin bahar aylarında cevaplayan perakendeciler, 2021’de markalarını ileriye taşımak için en çok ilgi gösterdikleri teknolojileri %63 ile veri analitiği, %54 ile yapay zeka ve makine öğrenmesi, %41 ile alternatif ödeme yöntemleri ve yine %41 ile mobilite ve self-checkout gibi self-servis olarak sıraladılar.

Aynı soruyu 2020’nin yaz aylarında cevaplayanların %68’i temassız gibi alternatif ödeme yöntemlerini, %65’i alternatif sipariş tamamlama yöntemlerini, %60’ı veri analitiğini ve %57’si de mobilite ve self-checkout gibi self-servisi öne çıkardı.

Perakende Firmaları, Kasiyersiz Ödeme Teknolojisi Yerine Temassız Alışverişe Öncelik Veriyor

2021 Bütçeleri ve Planları

Pandemi döneminde tüketici satın almak alışkanlıkları değişmesi teknoloji perakendecilerinin de en iyi alışveriş deneyimini sunma yöntemlerini değiştirmesine neden oluyor. Bu yüzden teknoloji için ayrılan bütçenin ve yapılan planların da yeniden oluşturulması gerekiyor. Anketi 2020’nin yaz aylarında cevaplayan yöneticilerin %20’si, işletme maliyetlerini ve giderlerini azaltacağını, %10’u da daha online bir yapıya sahip olacak değişiklikler yapacağını belirtiyor.

Walmart, E-Ticaret Sitesi Jet.com’u Kapatıyor
Walmart, E-Ticaret Sitesi Jet.com’u Kapatıyor

Özellikle salgın döneminde e-ticaret sitelerinin işlem hacimleri bir hayli artmışken perakende devi Walmart, 2016 yılında 3,3 milyar dolara satın aldığı e-ticaret platformu Jet.com’u kapatma kararı aldığını duyurdu. Business Insider’ın yaptığı […]

comment 0
share
Etiketler
Alışveriş Teknolojisi Ödeme Teknolojileri POS AŞ temassız ödeme

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Pandemi Döneminde İletişim Planı Nasıl Yapılmalı?

Cemre Üçhisarlı / 25 Mayıs 2020
facebook twitter
Pandemi Döneminde İletişim Planı Nasıl Yapılmalı?

Covid-19’un hepimizi kişisel olarak etkilediği, gündelik yaşamlarımızı ve tercihlerimizi değiştirmeye zorladığı bu dönemde, markaların ve endüstrilerin de bu durumdan fazlasıyla etkilendiğini söylemek yanlış olmaz. Yeni normale sadece toplumun değil markaların da adapte olması gerekiyor. Bu dönemde markalar için vermeleri gereken en önemli karar; hangi mecraya ne kadar yatırım yapması gerektiği ve potansiyel müşterilerine seslerini duyurmak için hangi yolu izlemesi gerektiği.

En son yayınlanan Covid Game Trends raporuna göre kullanıcıların %46’sı mobil cihazlarını iş dışında daha sık kullanmaya başlarken karantina süresince kullanıcılar 858 milyon yeni uygulamayı cihazlarına indirdi. Dijital olmadan bir dünya hayal dahi edemiyorken, yaşadığımız süreçte bu durum tam anlamıyla ete kemiğe büründü diyebiliriz İnsanların kendilerini izole etmesiyle en fazla eğlence ve güvenilir bilgilere ihtiyaç duyuyor.

AdColony yayınladığı “COVID-19 Dönemi Reklamveren Rehberi”nde markalara bu dönemde iletişimlerini nasıl yapmaları gerektiği ve mesajlarını verirken akıllarında bulunmaları gereken beş önemli noktaya değiniyor. ;

Bu dönemde markaların uygulama içi reklamlarında dikkat etmeleri gereken en önemli maddelerden bir tanesi mesajlarında ve içeriklerinde bir değer yaratmaları. Tüketiciler kişisel hijyene olan farkındalığı artmışken, markalardan da aynı özveriyi, titizliği ve sosyal farkındalığı bekliyorlar. Markaların mesajlarında tüketicilere yardımcı olacak ve hayatlarını kolaylaştıracak ipuçları vermeleri tüketicilerin markaya daha samimi bakmalarını sağlıyor. Kullanıcıların %18’i endişelerini azaltan ve kendilerini anlayan reklamlara daha sıcak bakıyor. Aynı zamanda %30’u gündelik hayatlarını kolaylaştırabilecek, gerçekçi reklamlara daha fazla ilgi gösteriyor. Markalar için bu dönemde hedef kitlelerine ulaşmanın yolu mobilden geçerken, AdColony’nin gerçekleştirdiği “Coronavirus Etkisi Anketi” ne göre kullanıcıların %85’i rahatlamak için mobil oyun oynuyor.

Markalar için reklamlarında hedef kitlelerine ilgili ürünle ve kişisel mesajlarla ulaşması çok önemli. Doğru kanal ve mesaj ile bu dönemde tüketicilerinin gözünde çok özel bir yer edinmeleri kaçınılmaz. “Coronavirus Etkisi Anketi” ne göre kullanıcıların %47’si her gün en az bir kere mobil oyun oynarken, %33’ü gün içinde birden fazla kez mobil oyunlarda vakit geçiriyor. Bu durum mobil oyunları reklam verenler için vazgeçilmez kılmaya devam ediyor. Tabiki burada doğru reklam formatını da seçmek markayı hedef kitlesine daha da yakınlaştırdığını unutmamak lazım. Uygulama içinde ödüllü reklamlar müşteriyi mutlu ediyor. Özellikle kullanıcı tarafından gönüllü başlatılan reklamlar daha diğer reklamlara göre 3 katı daha fazla tercih ediliyor ve %90 daha fazla sonuna kadar izleniyor.

Kullanıcılara oyun içinde ek can hediye eden reklamlar daha çok tercih edilirken, kullanıcıların %23’ü ihtiyacı olan ürünü fark ettiren reklamları, %35’i ise etkileşime geçebildkleri reklamları tercih ediyor. En iyi etkileşimini sağlamak için reklamverenlerin kullanıcıları markalarıyla vakit geçirmeye teşvik etmesi en önemli noktaların başında geliyor. Burda markalar için önemli olan bir diğer konu ise, akılda kalıcı olmak. Uygulama içinde tam ekran gösterilen reklamlar her zaman daha fazla akılda kalıyor ve markanın hatırlanma oranını artırıyor. Özellikle reklamlarınızın 30 saniye veya daha kısa olması ürününüzün kullanıcının ilgisini çekmesini sağlıyor çünkü bir dakikadan uzun mobil video reklamlar kullanıcıların %60’ının ürüne ve reklama olan dikkatini dağıtıyor.

COVID-19 Dönemi Reklamveren Rehberi bu dönem yayınlanan bir çok araştırmayı bir araya getirerek, reklamverenler için dönemsel bir el kitabı görevi görüyor. Dijital reklam kampanyalarının olmazsa olmaz unsurlarını inceleyerek bu dönem yapılması gerekenlere odaklanan raporda; hedefleme, içerik, reklam formatı, etkileşim ve mecra konusunda bu dönem dikkat edilmesi gereken noktalar ve araştırma sonuçları yer buluyor.

Salgın, Market Alışverişi Alışkanlıklarını Değiştirdi
Salgın, Market Alışverişi Alışkanlıklarını Değiştirdi

Deloitte Türkiye, Taze Gıda Tüketicisi Araştırması’nın sonuçlarını yayımladı. Pandemi öncesi tüketiciyle bugünkü tüketiciyi kıyaslayan araştırma kapsamında yapılan anket, 18 ila 70 yaş arası toplam 2 bin tüketiciyle gerçekleştirildi. Pandemiyle birlikte […]

comment 0
share
Etiketler
Alışveriş Teknolojisi Ödeme Teknolojileri POS AŞ temassız ödeme

Tüketiciler ve Pazarlamacılar, Reklam Tercihleri ​​Konusunda Farklı Görüşteler

Begüm Canbaz / 06 Ekim 2020
facebook twitter
Tüketiciler ve Pazarlamacılar, Reklam Tercihleri ​​Konusunda Farklı Görüşteler

Her geçen gün sosyal medya platformları artıyor ve kullanıcılar da üye oluyor. Markalar da tüketicileri bu platformlarda yakalamak için kıyasıya rekabet ediyorlar. Tüketicileri dijitalde yakalamak için sürekli kendilerini geliştiriyorlar. Platformlara reklamlar vererek veya içerikler üreterek tüketiciyle etkileşime girmeye ve iletişimde kalmaya çalışıyorlar. Dolayısıyla tam bu noktada markaların pazarlama stratejileri ve reklam verilen platformların önemi öne çıkıyor.

https://pazarlamasyon.com/tuketicilerin-yarisi-urunle-baglantili-reklamlari-daha-fazla-dikkate-aliyor/

Kantar araştırma şirketinin yaptığı bir araştırma, tüketicilerin dijital platformlar söz konusu olduğunda, yeni olan platformları tercih ettiğini gösterdi. Örneğin tüketiciler TikTok gibi daha yeni platformlarda gördükleri reklamlar hakkında genellikle Google veya Youtube reklamlarına kıyasla daha olumlu düşüncelere sahip oluyorlar.

Kantar'ın dijital reklam platformları için tüketici tercihleri ​​sıralamasında sosyal video paylaşma uygulaması TikTok, dünya çapında birinci oldu. Onu Instagram, Snapchat, Google ve Twitter izledi. Bilinen ve daha önce kullanılan platformlarda reklamlar pazarlamacılar tarafından daha kolay hedeflenebiliyor, kampanyalar optimize edilebiliyor ve veriler daha kolay işlenebiliyor. Bilinen yerlere reklam vermek daha kolay oluyor. Ancak görünen o ki bilinen platformlardan ziyade yeni platformlar daha çok ilgi çekiyor.

https://pazarlamasyon.com/seo-onumuzdeki-donemde-pazarlamacilarin-guvenli-limani-olacak/

Araştırmadaki bulgular, halihazırda çokça kullanılan dijital platformlara reklam veren pazarlamacıların bakış açılarıyla çelişiyor. Çünkü bulgular, pazarlamacıların doğru yere reklam vermeleri ve doğru dengeyi bulmaları için tüketicilerin tercih ve zevklerine daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini gösteriyor.

Kantar'ın küresel medya markası direktörü Duncan Southgate yaptığı açıklamada, reklamverenlerin ve ajansların mesaj verilen platform konusunda daha niceliksel bir anlayış geliştirmeleri gerektiğini dile getirdi. Bununla birlikte farklı medya kanalları ve platform seçimleri ile marka hedeflerinin geliştirilebileceğine ve etki yaratılabileceğine de değindi.

Normalleşme Sürecindeki Kampanyalara Kahve Makinesi, Soğuk Çay ve Kolonya Damga Vurdu
Normalleşme Sürecindeki Kampanyalara Kahve Makinesi, Soğuk Çay ve Kolonya Damga Vurdu

Pandemi döneminde gerek tüketici alışkanlıkları gerek markalar ile ilgili araştırmalarını devam ettiren BrandZone‘un reklam kampanyaları üzerine yaptığı araştırma verilerine göre en çok kampanya artışı soğuk çay, kurabiye, kolonya gibi ürünlerde […]

comment 0
share
Etiketler
Alışveriş Teknolojisi Ödeme Teknolojileri POS AŞ temassız ödeme

2021 İçin Ücret Artışı Beklentisi %13,8

Pazarlamasyon / 27 Kasım 2020
facebook twitter
2021 İçin Ücret Artışı Beklentisi %13,8

Firmaların değişen iş gücünün sağlık, varlık ve kariyer alanlarındaki ihtiyaçlarını yönetmeleri için çözümler sunan ve danışmanlık veren Mercer, "2020 Ücret ve Yan Haklar Araştırması"nın sonuçlarını paylaştı. Bu sene 619 firmanın katıldığı araştırmanın sonuçlarına göre; 2021 yılı için ücret artışının, enflasyon oranının %2 üzerinde, %13,8 olarak belirlenmesi planlanıyor.

Türkiye’den hızlı tüketim ürünleri, otomotiv, perakende, bankacılık, dayanıklı ürünler, enerji, teknoloji, ilaç ve sağlık, üretim, lojistik, sigorta gibi farklı sektörlerden firmaların katılımıyla gerçekleşen araştırmanın sonuçlarına göre; firmaların 2020 yılı sonunda gerçekleşmesini beklediği enflasyon oranı ise %12. Rapora bu yıla özel alınan önlem ve uygulamalarla ilgili firmalara bilgi vermek amacıyla özel bir koronavirüs raporu da eklendi.

https://pazarlamasyon.com/calisanlarin-%82si-ofislere-donmek-istemiyor/

Araştırmada ödeme gücü en yüksek sektörler, ilaç ve sağlık, teknoloji ve kimya sektörleri olarak ön plana çıkarken lojistik, perakende ve ambalaj sektörleri Türkiye ortalamasının altında kaldı. %4,2 ile veri analitiği / iş zekası, %3,3 ile proje yöneticiliği ortalamanın üstünde konumlanan pozisyonlar olarak ön plana çıkıyor.

Araştırmanın sonuçlarına göre; firmaların %12,8’i corona virüs sebebiyle 2020 yılı ücret artışlarını dondurdu veya erteledi. Firmaların %6,6’sı ise ücretlerde kesintiye giderken, dünyada bu oran %15 olarak uygulandı. 2020 yılında işten ayrılanların oranı geçen yıla göre %2’lik bir artış göstererek %17 olarak gerçekleşti. Gönüllü ayrılmalarda oran ise %8 olarak gerçekleşti.

https://pazarlamasyon.com/uzaktan-calisanlar-icin-cruise-gemileri-birer-ofise-donustu/

Uzaktan çalışan firmaların oranı %27 civarındayken corona virüs ile birlikte bu oran %64’e fırladı. Uzaktan çalışmanın üretkenliği artırdığını söyleyen firmaların oranı ise %13. Uzaktan çalışmayla ilgili maliyetler için ödenek sağlayan firmaların oranı %20, evden çalışma desteği / araçları sağlayan firmaların oranıysa %43 olarak karşımıza çıkıyor. Laptop, cep telefonu, online eğitim, maliyetler için ek ödenek ve ofis mobilyası firmaların sağladığı destek ve araçlar sıralamasında ilk beş sırada yer alıyor.

Araştırma içerisinde özellikle bir önceki yıl verilerine göre bayram, yakacak, yıllık izin, evlilik ve doğum yardımı gibi yan hakların kapsamında daraltma veya azalma görülüyor. Sağlık sigortaları kapsamında da değişiklikler olurken, özellikle Ege Bölgesinde çalışan eş ve çocuğunun sigorta primini ödeyen firmaların oranı bir önceki seneye göre yüzde 13 artış gösteriyor. Araç yerine araç yardımı ödemesi alma opsiyonu sunan firmalar bir önceki seneye göre %9 azalırken, aylık yapılan ödeme 5 bin TL ile 10 bin TL arasında yer alıyor ve pozisyona göre değişkenlik gösteriyor.

https://pazarlamasyon.com/uzaktan-calisanlarin-60i-buyuk-sehirlerden-kacmak-istiyor/

“2021 Ücret Artışı, Enflasyon Rakamının Biraz Üzerinde Olacak”

Mercer’ın gerçekleştirdiği 2020 Ücret ve Yan Haklar Araştırması'nın firmalar için piyasada konumlarını kontrol edebilme, bu doğrultuda ücretlendirme ve yan haklar politikalarını gözden geçirme, personel maliyetlerini etkin yönetme; sektörel bazda karşılaştırmalar yapabilme adına objektif veriler sağlayan ve karar alma süreçlerinde onları destekleyen önemli bir araç olduğuna dikkat çeken Mercer Türkiye Kariyer Ürünleri Lideri Güneş Nalbantoğlu şunları ifade etti:

“Bu zaman kadar Mercer’ın Türkiye’de gerçekleştirdiği en geniş katılımlı ücret ve yan haklar araştırmasını gerçekleştirdik. Piyasanın bu ilgisinin birçok açıdan oluşan belirsizliklere karşı bilgiye artarak duyulan ihtiyacı gösterdiğini söyleyebiliriz. Türkiye’de 2018 yılında başlayan kur dalgalanmaları ve yüksek enflasyon çalışan tarafında ücret artış beklentilerini yükseltti.

Firmaların hem 2020 hem de 2021 için ücret artış bütçelerini geçmiş yılların aksine enflasyon rakamının biraz üstüne konumlandırmalarında bunun etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Yeni çalışma düzeni ve alışkanlıklar bazı yan hakların uygulanmasında azalmaya neden olması beklenirken, teknoloji yardımı, wellness programları gibi uygulamaların ise artışını tetikleyecek gibi gözüküyor.”

Deloitte, Covid-19 Sonrası Tedarik Zincirinin Kazanan ve Kaybedenlerini Açıkladı
Deloitte, Covid-19 Sonrası Tedarik Zincirinin Kazanan ve Kaybedenlerini Açıkladı

Deloitte Türkiye, “COVID-19 sonrasında Tedarik Zincirinde Kazananlar ve Kaybedenler” raporunu yayımladı. COVID-19 salgınının tedarik zincirinde yarattığı etkiyi gözler önüne seren rapora göre, turizm ve otelcilik, inşaat ve gayrimenkul ile endüstriyel […]

comment 0
share
Etiketler
Alışveriş Teknolojisi Ödeme Teknolojileri POS AŞ temassız ödeme
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön