• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Perakende Sektöründe 2020 Nasıl Geçti?

Pazarlamasyon / 29 Aralık 2020
facebook twitter

Hem Türkiye hem de dünyada perakende sektörü, daha önce hiç yaşanmamış bir dönemden geçti. 2020 yılında perakende sektöründe tam anlamıyla bir fırtına yaşandı. Yıla hızlı başlayan sektör mart ayı itibariyle COVID-19 salgınıyla tanıştı ve karantinayı öğrendi. Kısa süre temel gıda maddelerinde stok sorunu yaşansa da hızla toparlanan sektör online ticarete yöneldi. Yaz aylarını ilk kapanma dönemiyle temkinli atlatan perakende dünyası sonbaharda ise ikinci dalgaya daha hazırdı. Online dünyaya ayak uyduran tüketiciyle birlikte perakendeciler her şeye rağmen yılı yatay kapatmayı umuyor.

Geleceğin En Önemli 5 Perakende Teknolojisi

Perakende analitiği, büyük veri analizi ve yeni nesil perakende araştırmaları kurumu REM People, perakendenin 2020 yolculuğunu şu şekilde özetledi:

İlk Çeyrek Umutlu Başlamıştı

Perakende sektörü küresel krizle ve kurlarla savaştı ancak 2020’nin ilk 3 ayını her şeye rağmen hızlı geçirdi. Sektör tüm zorluklara rağmen hiçbir zaman COVID-19 salgını kadar ağır bir yıkımla karşılaşmadı. Toplamda 1.4 trilyon liralık büyüklüğe sahip Türkiye perakende pazarı, her şeyden habersiz yılı %10’luk büyüle ile kapatmayı planlıyordu.

Mart: Salgın Başlıyor

Çin’de 2019’un sonunda başlayan COVID-19 salgını mart ayında ülkemize ulaştı ve ilk vakalar görülmeye başlandı. Vakaların artmasıyla birlikte 11 mart itibariyle kapanmalar başladı. Panikle birlikte tüketiciler marketlere koştu ve temel gıda maddelerinde kısa süreli bir stok sorunu yaşandı.

Salgın Nedeniyle Perakendede Yükselişe Geçecek 8 Yeni Trend

Panikle Stoklar Tükendi

Herkes gıda sorunu yaşanacağını düşünürken yerli üreticiler ve organize perakendecilerin “Gıda sorunu yaşamayacağız.” açıklamaları tüketiciyi sakinleştirdi ve marketlerdeki yoğunluk azaldı.

AVM ve Mağazalar Kapandı

Mart ayının sonunda alınan önlemlerle birlikte alışveriş merkezleri ve mağazalar kapılarını kapattı. Sadece marketler, küçük esnaf ve eczaneler tüketicinin temel ihtiyaçları için açık kaldı.

Tüketici Online’a Alıştı

Mart ve nisan aylarında mağazalar kapanınca ve karantina başlayınca tüketiciler ihtiyaçlarını karşılamak için çareyi online ticarette buldu. Kargo şirketleri zaman zaman yoğunluğa cevap veremedi. Eve servis yemek sektörü ve kargoda yeni yatırımlar yapıldı, mevcut araç parkı büyütüldü.

Perakende Satışları, Nisan Ayında Rekor Oranda Azaldı

Z Kuşağı Değişti

Salgın sürecinde neredeyse tüm kuşakların davranışları değişti. Y Kuşağı harcamalarını azaltırken Z Kuşağı stokçuluğa başladı. X Kuşağı ise online alışverişe alıştı.

İlk Dalgada Küçük Esnaf Büyüdü

Karantina döneminde tüketiciler kendisine daha yakın olan bakkal, büfe, küçük market ve şarküteri gibi küçük esnaftan alışveriş yapmaya başladı. REM People’ın Esnaf Barometresi’nin sonuçlarına göre; pandeminin ilk dalgasında mevsimsel etkilerle birlikte 2,5 milyon haneyi geçindiren 300 bin küçük ölçekli işletmenin satışı 18 puan arttı.

Mayısta Stokçuluk Bitti

Mart ayında temel gıdaya ulaşamama endişesiyle tüketiciler stok yapmaya başlamıştı. Ancak mayıs ayından itibaren gıdaya erişimde sorun olmadığını anlayan tüketiciler stokçuluktan vazgeçti.

Veresiye Defterinin Yerini Kart Aldı

Tüketiciler büyük zincirler yerine küçük esnafa yöneldi, ancak geleneksel kanalda veresiye defterinin yerini kredi kartı aldı. Küçük esnafta kredi kartı kullanılan nokta oranı %89’a çıktı. Kartla yapılan alışveriş ise %35’e çıktı.

Perakendede Güven Azaldı, Tüketici “Önce Sağlık” Diyor

Haziranda Temkinli Açılış

Mart ayının sonundan hazirana kadar kapalı kalan mağazalar ve AVM’ler 1 Haziran itibariyle açıldı. AVM’ler ateş ölçümü yaparak ve m2 başına belirli sayıda ziyaretçi alarak çalışmaya başladı.

Temmuzda Moraller Düzeldi

Günlük yaşama dair tüm kültürel, sportif faaliyetlerin başlamasıyla tüketicilerin tatile çıkabilmesi olumsuz algıyı değiştirdi. Salgında rakamların aşağı yönü olmasıyla esnafın morali düzeldi ve endişe oranı %71’den %49’a indi.

Eylülde İkinci Dalga Başladı

Haziranda başlayan normalleşme sürecinde alınan tedbirlerin gevşemesiyle tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de salgında rakamlar yukarı yönlü döndü. Perakende dünyasında endişe yeniden %70’e çıktı.

Yemek Kartları Markette Kullanıldı

Evden çalışmayla birlikte tüketiciler yemek kartlarını artık marketlerde kulanmaya başladı. Bir önceki döneme göre yemek kartlarıyla yapılan gıda alışverişlerinin toplam tahsilat içindeki payı %8’e çıktı.

McKinsey, Perakendede Oyunun Kurallarını Değiştiren Tüketici Davranışlarını Araştırdı

Kasımda İkinci Zirve

Kasım ayında havaların soğumasıyla birlikte hem mevsimsel grip hem de COVID-19 salgınında sayılar zirveye çıkmaya başladı. Tüketicilerin küçük esnaftan yaptığı veresiye alışveriş 6 puan yükseldi. Kısıtlamalar yeniden hayatımıza girdi.

2020, Aşı Umuduyla Kapanıyor

Hafta sonları ve hafta içi akşam sokağa çıkma kısıtlamasıyla birlikte perakendede gıdaya yönelik talep devam ederken kategorilerdeki satış beklentilerin altında kaldı. Sektörün umudu yeni yılda gelecek aşı çalışmaları olacak.

Walmart’ın Amazon Prime’a Rakip Abonelik Sistemi: Walmart+
Walmart’ın Amazon Prime’a Rakip Abonelik Sistemi: Walmart+

Bugün Walmart, Amazon Prime’a rakip olarak çıkardığı “Walmart+” adlı yeni üyelik hizmetini resmen açıkladı. Yıllık 98 dolarlık hizmet, market ürünleri gibi birçok üründe aynı gün teslimat, akaryakıt indirimleri ve müşterilere […]

comment 0
share
Etiketler
2020 Corona virüs REM People

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KFC, Salgına Uygun Yeni Restoranlarını Tanıttı

Serdar Altan / 20 Kasım 2020
facebook twitter
KFC, Salgına Uygun Yeni Restoranlarını Tanıttı

Geçtiğimiz aylarda Burger King ve McDonald's gibi fast food restoran zincirlerinin salgına uyarlanan yeni mağaza tasarımlarını tanıttıklarına ve test ettiklerine şahit olmuştuk. Şimdi de benzer bir hamle, bir diğer fast food restoran zinciri KFC'den geldi.

CNN'in paylaştığı habere göre, KFC, arabaya servis özelliğini ön plana çıkartan ve insan temasını sınırlayan bir yenileme ile restoranlarını salgın dönemine uygun olarak yeniden tasarlayan son fast food restoran zinciri oldu.

https://pazarlamasyon.com/salgin-restoran-deneyimini-kalici-olarak-degistirebilir/

KFC'nin geçtiğimiz çarşamba günü paylaştığı iki yeni tasarım, tüketicilerin artık restoranda yemek yemekten daha çok teslimatı tercih ettiklerini gösteriyor. Şirket, bunun salgın öncesi başlayan bir trend olduğunu, ancak salgınla birlikte daha da hızlandığını ifade etti ve bu trendin modernize edilmiş bir tasarıma ihtiyaç duyduğunu belirtti.

"Amerikan Şovmeni" olarak adlandırılan mevcut KFC mağaza tasarımı, önümüzdeki dönemde yerini iki yeni konseptten birine bırakarak aşamalı olarak kullanımdan kaldırılacak.

https://youtu.be/xxZIkXflxFk

Tasarımlardan biri, yemek yeme alanının olmadığı daha küçük bir alana sahip ve gayrimenkulün daha pahalı olduğu şehirler gibi daha yoğun alanlar için ideal bir seçenek gibi görünüyor. Starbucks ve Chipotle da kısa bir süre önce geleneksel mağazalar yerine buna benzer daha küçük şubeler açmaya başlamıştı.

Diğer tasarım ise üçüncü çeyrekte şirketin satışlarının %60'ını oluşturan arabaya servis özelliğini ön plana çıkartıyor. Bu tasarım, biri mobil sipariş teslimatına ayrılmış olan iki arabaya servis şeridine sahip. Taco Bell de bu yılın başlarında benzer bir uygulamayı hayata geçirmişti. Ayrıca bu tasarım açık bir oturma alanı ve KFC'nin mevcut şubelerindekinden daha küçük bir yemek yeme alanı içeriyor.

Kroger, Amazon ve Walmart ile Rekabet Etmek İçin E-Ticarete Atılıyor
Kroger, Amazon ve Walmart ile Rekabet Etmek İçin E-Ticarete Atılıyor

ABD’nin büyük perakende şirketi Kroger, Amazon ve Walmart ile rekabet edebilmek için yeni online pazar yeri açmaya karar verdi. Özellikle COVID-19 salgınından sonra büyüyen online market alışverişi sektörü sonrasında bu […]

comment 0
share
Etiketler
2020 Corona virüs REM People

IKEA, Dünya Çapında 50 Adet Küçük Mağaza Açacak

Ayşe Göl / 08 Ekim 2020
facebook twitter
IKEA, Dünya Çapında 50 Adet Küçük Mağaza Açacak

IKEA, bu yıl içerisinde dünya genelindeki şehir merkezlerinde daha küçük formatlı 50 yeni mağaza açmayı planlıyor. Bir IKEA sözcüsü, genişlemenin ana şirket Ingka'nın "canlı, kentsel destinasyonları şirket portföyüne tanıtmak" için Avrupa, Rusya, Kuzey Amerika, Asya ve Okyanusya'daki 40 büyük şehirde fırsatları değerlendirme konusundaki "küresel hırsının" bir parçası olduğunu söyledi.

https://pazarlamasyon.com/ikea-geri-donusturulmus-urunler-satan-ilk-ikinci-el-magazasini-aciyor/

IKEA'nın yeni atanan CEB'si (Chief Executive Brand) Jon Abrahamsson Ring, yeni mağaza konseptleriyle ilgili olarak Financial Times'a yaptığı açıklamada, "Daha erişilebilir olma hedefimize bu şekilde hız verdik. Asla yalnızca büyük mağazalar açmaya geri dönmeyeceğiz. İnsanların yaşadığı, çalıştığı veya hareket ettiği yerlere daha yakın küçük mağazalar da dahil olmak üzere bu formatların bir karışımı olacak." dedi.

IKEA şu anda 52 ülkede 420'den fazla mağazaya sahip ve en çok banliyölerde veya diğer uzak bölgelerde bulunan geniş depo konumlarıyla tanınıyor. IKEA sözcüsü, yakında açılacak mağazaların neye benzeyeceği konusunda çok fazla ayrıntı vermemiş olsa da, Financial Times, "mutfak planlama stüdyoları" gibi unsurları ve mobilya kiralama gibi hizmetleri içerme olasılığının yüksek olduğunu bildirdi.

https://pazarlamasyon.com/ikeanin-ve-ingvar-kampradin-azim-dolu-hikayesi/

Bu girişim aynı zamanda, perakende sektöründe yeni demografilere ulaşırken fiziksel perakende alanını küçültmek için daha geniş bir baskıyı yansıtıyor. Örneğin Target, son yıllarda birkaç küçük formatlı mağazasını büyük bir başarıyla açtı. Macy's ve JCPenney gibi mağazalar da benzer modelleri test ediyor.

Google, Komisyon Ücretlerini Kaldırarak Amazon ile Rekabete Hazırlanıyor
Google, Komisyon Ücretlerini Kaldırarak Amazon ile Rekabete Hazırlanıyor

Arama devi, ürünlerini Google‘da listelemelerini sağlamak amacıyla perakendeciler için komisyon ücretinden kurtulmayı planlıyor. Perşembe günü Google, Amazon’u ve onun baskın e-ticaret operasyonlarını yakalayabilmek için arama devinin platformunda ürün satan perakendeciler […]

comment 0
share
Etiketler
2020 Corona virüs REM People

Alibaba, Çinli Süpermarket Zincirinin %72’sini 3,6 Milyar Dolara Satın Alıyor

Ayşe Göl / 19 Ekim 2020
facebook twitter
Alibaba, Çinli Süpermarket Zincirinin %72’sini 3,6 Milyar Dolara Satın Alıyor

Alibaba, Çin'in en büyük süpermarket zincirlerinden biri olan Sun Art'ın çoğunluk hissesini almak için yaklaşık 3,6 milyar dolar harcayacağını açıkladı. Satın alma tamamlandıktan sonra Alibaba Grup, Sun Art'ın %72'sine sahip olacak.

https://pazarlamasyon.com/amazon-ilk-amazon-fresh-marketini-los-angelesta-acti/

Diğer ülkelerde olduğu gibi, corona virüs karantinası Çin'deki online yemek siparişlerine olan talebi artırdı ve mağazadan alışveriş yapmayı tercih eden müşterileri kendine çekti. Genel karantina kalkmış olsa da birçok insan alışverişini internetten yapmaya devam ediyor. Alibaba'nın Sun Art'taki yeni yatırımı, Fransa merkezli Auchan Retail International'dan A-RT Retail Holdings'in %70,94'ü satın alınarak yapılacak. A-RT Retail, Sun Art'taki öz sermaye payının yaklaşık %51'ine sahip. Anlaşma sağlandıktan sonra Alibaba, Sun Art'ı mali tablolarında konsolide edecek. Sun Art CEO'su Peter Huang da yeni yönetim kurulu başkanı seçildi.

https://pazarlamasyon.com/amazon-musterilerin-avuc-icleriyle-odeme-yapmalarini-saglayan-bir-odeme-yontemi-gelistirdi/

Alibaba, "Yeni Perakende" stratejisinin bir parçası olarak, RT-Mart'ın da dahil olduğu markaların bulunduğu zincirde %36,16'lık bir pay almak için 2017'de Sun Art'a ilk kez yatırım yapmıştı. "Yeni Perakende" yaklaşımı, fiziksel mağazaları online siparişler için teslim noktalarına dönüştürmek, tedarik zincirlerini entegre etmek ve alışveriş yapanların e-ticaret platformlarında ve fiziksel mağazalarda aynı dijital ödeme yöntemlerini kullanmasını sağlamak gibi adımlarla çevrim içi ve çevrim dışı ticaret arasındaki çizgiyi bulanıklaştırmayı hedefliyor.

https://pazarlamasyon.com/musterilerin-ayni-zamanda-calisan-oldugu-supermarket-konsepti/

Sun Art'ın Çin'deki 484 perakende satış noktası market alışverişleri için Alibaba'nın Taoxianda ve Tmall süpermarket platformlarına, talebe bağlı yiyecek teslimatı için Ele.me'ye ve lojistik için Cainia'ya entegre edilecek. Müşteriler için bu, daha hızlı teslimat ve daha geniş seçenekler anlamına gelirken Alibaba'ya tedarik zincirini ve iş operasyonlarını iyileştirmek için kullanabileceği daha fazla veri kaynağı sağlıyor.

Apple, 2021’e Kadar Ofislere ve Mağazalara Dönmeyecek
Apple, 2021’e Kadar Ofislere ve Mağazalara Dönmeyecek

Apple, hem kurumsal hem perakende çalışanlarını evden çalışmaya teşvik ediyor. ABD genelinde corona virüs vakalarının artmasıyla birlikte Apple, 2020’de çalışanlarının ofise dönmesini beklemediğini bildirdi.Bloomberg‘ün haberine göre teknoloji devi, mağazalar kapalı […]

comment 0
share
Etiketler
2020 Corona virüs REM People
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön