Pepsi'nin 90'lı Yıllarda Çıkardığı Fiyasko Ürün: Crystal Pepsi

Ne kadar büyük bir marka olursanız olun, piyasaya yeni bir ürün sürmek her zaman büyük bir risk taşır. Bir ürünü piyasaya sürmeden önce, hedef kitlenizin o ürünü beğenip beğenmeyeceğini anlamak için kapsamlı bir pazar araştırması yapmanız da bazen yeterli olmaz ve işler, hiç beklenmediği şekilde sarpa sarar. Geçmiş yıllarda aynen bu tarz bir durumla karşı karşıya kalmış olan büyük markalardan biri Pepsi.

Dünyanın en büyük içecek üreticilerinden biri olan Pepsi, 90'lı yılların başında Crystal Pepsi adında bir gazlı içecek çıkardı. Crystal Pepsi; tadı normal kolayla neredeyse aynı olan, kafein içermeyen ve renksiz bir gazlı içecekti. Bu ürün, aslında 1980'lerin sonu ve 1990'lı yıllardaki "Clear Craze" (Şeffaf Modası) isimli pazarlama modasının bir sonucu olarak ortaya çıkmıştı. İçeçek sektöründe ise bu şeffaflık anlayışı, mümkün olduğunca katkı maddesi içermeyen ürünlerle kendini göstermişti ve birçok marka, ürünlerinin bir de şeffaf ya da başka bir deyişle sağlıklı versiyonlarını piyasaya sürmüştü.

Crystal Pepsi, Neden Başarısız Bir Ürün Oldu?

İşte böyle bir pazarlama akımının olduğu bir dönemde piyasaya sürülen Crystal Pepsi, teoride çok iyi bir üründü, ancak pratikte işler beklenildiği gibi gitmedi. İlk olarak Avrupa'da, 1992 yılında ise Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Kanada'da satışa sunulan içecek, o dönemde tüketicilerin "limonsuz içeceklerin sağlıklı olmayacağı" yönündeki görüşleri nedeniyle benimsenmedi.

Daha sonra ürünün içeriğine limon eklenmesiyle birlikte satışlar artsa da, hemen ardından daha büyük bir sorun ortaya çıktı. Crystal Pepsi, Pepsi'nin gazoz markası 7 Up'ın satışlarının olumsuz yönde etkiliyordu. Yani başka bir deyişle, Crystal Pepsi, 7 Up'ın pazar payından çalıyordu. Bu yaşananların ardından Pepsi, 1993 yılının sonunda Crystal Pepsi'yi tamamen piyasadan çekti.

Ancak Crystal Pepsi'nin başarısız olmasının asıl sebebi bu değildi. Crystal Pepsi, piyasaya sürüldüğü ilk yılda yaklaşık olarak 474 milyon dolarlık satışla, Amerika Birleşik Devletleri'deki soft içecek pazarının %1'ine sahip olmuştu. Pepsi'nin en büyük rakibi olan Coca-Cola da bu ürünün başarılı gidişatından endişe duymuş olacak ki, 1992 yılının sonunda Tab Clear adında benzer bir ürün piyasaya sürdü. Ancak bu ürünün tadı çok kötüydü ve amacı Crystal Pepsi'ye rakip olmak değil, iki markayı da tamamen bitirmekti. Coca-Cola'nın çıkarttığı Tab Clear isimli içecek, tüketicilerin Crystal Pepsi hakkında da yanlış izlenime kapılmasına yol açtı ve Tab Clear'ın piyasaya sürülmesinden sonra, yaklaşık 6 ay içinde iki marka da dibe vurdu.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir