Pepsi Kör Tadım Testinin Sonucu Tüketici Davranışına Yansır Mı?

Herkese merhaba,

Pepsi 30.04.2016-03.07.2016 ve 07.04.2017-21.06.2017 tarihlerinde olmak üzere iki ayrı yılda Türkiye'nin 59 farklı şehrinde kör tadım testleri uyguladı. Test uygulaması, deneğin göremeyeceği bir ortamda iki farklı bardağa konan kolalardan hangisini beğendiğinin sorulması ile yapılıyordu. Pepsi, bu teste katılan 125.247 kişinin %59'unun Pepsi'yi tercih ettiğini geçtiğimiz aylarda yürüttüğü reklam kampanyası ile duyurdu.

Peki, bu çalışma ne kadar başarılı olmuş olabilir? Bunu anlamak için şu soruların cevaplanması gerektiğine inanıyorum:

1) Pepsi'nin hedefi olan Türkiye genel evreninde, 59 şehirden oluşan çalışma evreni genelleme yapmak için yeterli miydi?

2) Pepsi'nin potansiyel tüketici olarak gördüğü toplam tüketici sayısı ile 125.247 kişiden alınan sonuç, örneklem için yeterli mi? Bu kişilerin Türkiye genel evrenini temsil etme yeteneği var mı?

Soruların akademik ve biraz sıkıcı olduğunun farkındayım. Fakat, Pepsi'nin önemli bir çaba harcayarak yaptığı bu kampanyanın sonucunu anlayabilmek için bu sorulara cevap verilmesi gerekiyor. Şahsen, 59 şehre yayılan bir araştırmanın önemli olduğuna inanıyorum. Bu çalışma için partnerle bir çalışma yürütüldüğünü düşünüyorum. Aynı zamanda iş gücü ve uygulama anlamında da büyük emek verildiği muhakkak. Ülke nüfusunun 80 milyona yaklaştığı günümüzde, 29 yaşın altındaki nüfusun ülke toplam nüfusuna oranı neredeyse %50 ve içecek sektöründeki markaların önemli satış potansiyelini oluşturan nüfus 15-29 yaş arası. Bu noktada 59 şehirde örneklemdeki kişi sayısı artırılabilirdi.

Sonucun tüketici davranışına yansıması ise başka bir boyut çünkü duygusal faktörler konuya dahil olacak. Tüketicilerin bir kısmı Coca-Cola ve Pepsi'nin tadını ayırabileceklerini iddia edebilir ve daha önceden tercih ettiği markayı tahmin ederek tercihini korumak isteyebilir. Bu testte tüketiciler, bardaklardan bir yudum aldıktan sonra hangisini beğendikleri soruldu. Ürün ilk yudumda beğenilse de tüm bardağın tüketiminde sonuç değişebilir mi? Pepsi'nin Coca-Cola'ya göre daha şekerli olduğu biliniyor. Şeker farkı, üründen ilk yudum alındıktan sonra tercihi ne kadar etkileyebilir? Bu yılın Mayıs ayında Serdar Altan'ın pazarlamasyon.com yazısında Pepsi'nin tadım testlerini kazanmasının nedeninin Coca-Cola'ya göre daha tatlı olması ve turunçgil tadı içermesi olarak açıklanmıştı. Son olarak, bu kampanyadan sonra başka markaları tercih eden tüketicilerden kaçı Pepsi satın almaya başladı? Bunun takibi ve tespiti yapılabilir mi emin değilim. Yazıyı ilginç ama belki de karşılaştığınız bir tespitle kapatmak istiyorum:

"Restoranda tercih etmediği kola markasını görünce istediği kolayı dışarıdan aldırtan bir Türkiye'de yaşıyoruz.''

Coca-Cola ve Pepsi rekabetinde iki markaya da başarılar.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir