Pazarlamada kuralları yeniden yazan “Influencer Marketing ve Z Kuşağı”

Pazarlama iletişiminde influencer marketing çalışmalarının her geçen gün pastadan daha fazla pay aldığı günümüzde, rutinler de her zamankinden hızlı akıyor. Z Kuşağı’nın tüketici davranışlarında önemli bir payı almasıyla birlikte pazarlamada kurallar yeniden yazılıyor ve dönüşüm süreci herkesi içine alıyor diyebiliriz. Markalara influencer marketing danışmanlığı veren TEM Agency Kurucu ve CEO’su Temuçin Ünalp ile bu dönüşüm sürecini konuştuk.

Bireysel içerik üretimi ve influencer marketing özelinde bir ajansınız var. Hem influencer’lara hem markalara hizmet vermek ne anlama geliyor?

Benim girişim sürecim, Z kuşağına mensup bireysel içerik üreticilerin önemini ve etkilerini görmemle başladı. Profesyonel kariyerime bir teknoloji şirketinin halkla ilişkiler departmanında başladım; ardından uluslararası bir ajansta 2,5 yıl global teknoloji müşterilerinin iletişim çalışmalarını yürüttüm. Bu kurumsal deneyimimde, yöneticilerin iletişime geleneksel bakış açısıyla baktığında yeni gelen nesli ve yapabileceklerini kaçırdığını bizzat gördüm. İnisiyatif alarak onlarla iletişime geçtim ve birlikte ciddi satış başarısı getiren işlere imza attık. Çünkü samimilerdi, kitleleri o dönem az da olsa onların dilinden konuşuyorlardı, etkili olacaklarını görmemek imkansızdı. 2016’da kendi ajansım TEM Agency’i kurdum. Bugün 65+ exclusive influencer ile influencer marketing & menajerlik ajanslarından biriyiz. Ekosistemimiz içinde markaları, digital içerik üreticileri ve influencer’ları bir araya getiriyoruz. Markaların hedeflerine uygun dijital kampanyalar geliştiriyor, mesajlarının geniş kitlelere ulaşması için etki yaratacak, geri dönüşü yüksek influencer projelerini A’dan Z’ye planlıyoruz. 

Bu yeni dünyada hedef kitlede ağırlık Z kuşağına kayıyor gibi duruyor, Z kuşağının geleceğine dair beklentiniz nedir?

Önümüzdeki 10 yılda pazarlama çalışmalarında karar verici de onlar olacak, halihazırda dönüşümü görülen tüketim alışkanlıklarını da onlar şekillendirecek. Dolayısıyla şimdiden Z kuşağını odağına alan, onların istediği gibi “anlamlı marka” olmayı hedefleyen, bunun için çalışmalar yapan, kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarıyla toplumun bir paydaşı olan markalar öne çıkacak. Bu kuşak için artık patron yok “partner” var. Teknoloji içine doğdukları için reklamları bile engelleyerek internet kullanıyorlar. Bu kuşağa ulaşmak anladıkları dille kendilerine ulaşmaktan geçiyor.

Peki, nasıl tam olarak?

Sosyal medya tüketiciyi anlamak için büyük güç. Z kuşağı sevdikleri kişileri, gerçekten ürettiği içerik için izliyor. Özgün, çok reklam kokmayan, deneyime dayalı ve samimi reklam çalışmaları ile onlarda ilgi oluşturabilirsiniz. Türkiye’nin Twitch’te en çok takip edilen bazı gamer influencer’ları mesela, oyun oynarken bahsettiği bir ürün için siteler çöküyor, etkili yönlendirme ile kitlesi anında satın alma eğilimi gösteriyor. Benzer etkileri teknoloji influencer’larımızda da görüyoruz. Doğru içeriği, doğru zamanda ve doğru platformda, doğru partner ile sunabilmelisiniz. 

Markalara bu konuda neyi öneriyorsunuz?

Doğru influencer seçiminde ajansların yönlendirmelerine açık olmak, organik içerik üretimine güvenmek, çalışılan influencer’ın içerik yönlendirmelerine açık olmak, uzun vadeli iş birlikleriyle samimi marka & influencer iletişimi kurmak diyebilirim. Her bir sosyal medya platformunun farklı dinamiği olduğunu da unutmayıp buna göre brief vermek, proje kurgulamak. 

Platformlardan bahsetmişken önümüzdeki dönemde hangi platforma yükseliş bekliyorsunuz?

Tartışmasız kral video. Düzenli özgün içerik üretimi ile kitlesini sağlamlaştıran YouTube kanalları bugün bir televizyon kanalına yakın izlenmelere ulaşabiliyor. TikTok, şu anda Türkiye’de yaklaşık 35 milyon tekil kullanıcı bu uygulamayı indirmiş durumda ve hitap ettiği kesim yüzde 60 ile 16-24 yaş arası, yani Z kuşağı. Bugün Türkiye dünyada en çok TikTok kullanan 3. ülke konumunda. Çin birinci, ABD ikinci sırada. TikTok, Türkiye’de de pazarlama yöneticileri arasında da en çok tercih edilen platformlardan olacak kısa vadede. Instagram ise her zamanki önemini koruyacak.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir