Pazarlama Karması Nedir?

Pazarlama Karması Nedir?

Pazarlama karması, pazarlama departmanlarının kullandığı en temel stratejilerden biridir. Pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi sırasında pazarlama yöneticisinin üzerinde karar vermesi gereken temel değişkenlere pazarlama birleşenleri ya da pazarlama karması denir. Pazarlama yöneticisinin karar vermesi gereken değişkenler aynı zamanda pazarlama yöntemi fonksiyonlarını da oluşturmaktadır. Günümüzde sektörlerin gelişimi rekabet ortamını canlandırmıştır. İşletmeler sadece ulusal değil uluslararası pazarlarda da satış yapmaya başlamıştır. Bunun yanı sıra tüm sektörlerde ürün yelpazesi genişlemesi yeni ürünleri gelişmiş yöntemlerle pazarlamayı zorunlu hale getirmiştir. Philip Kotler de bu değişimi, rekabet ortamında ürünü pazarlamaya nasıl başlanacağını, hangi koşullardan geçip piyasa şartlarında nasıl başarılı olacağını göstermek için literatüre “4P – Pazarlama Karması” fikrini kazandırmıştır.

Ürün (Product):

Pazarlama karmasının temelini ürün kavramı oluşturur. Ürün planlaması yapılarak başlanan pazarlama, pazara ne ile ulaşacağı, nasıl bir yol izleneceği gibi faaliyetlerimizin ne yönde olacağını karar vermek ve özelliklerinin ne olacağını belirlemek 4P içerisinde ürünün görevidir.

Fiyat (Price):

Bir ürüne sahip olduktan sonra bu ürüne bir bedel belirlemesi yapılması gerekir. Ürünü fiyatlandırırken ürün maliyeti önemli bir değişkendir. Unutulmamalıdır ki ürünün dolaşımını sağlayan parasal değerdir. Fiyatlandırmada hedef kitlenin ödemeye razı olduğu fiyat aralığı, tüketicinin özelliklerine göre farklı fiyatlandırma, izlenecek pazarlama yöntemlerini belirlemede pazarlamanın görevidir. Fiyatlandırmayı yaparken dikkat edilmesi gereken en hassas nokta üreticinin satmak istediği miktar ile tüketicinin ödemek için razı olduğu miktarı iyi tespit edebilmektir.

Dağıtım (Place):

Dağıtımın görevi, doğru ürünü zamanında müşteriye ulaştırmaktır. Dağıtımın pazarlama karmasındaki yaratıcılığı kısıtlı olarak görülse de, pazarlama da büyük öneme sahiptir. Çoğu pazarlama başarısını ya da başarısızlığını dağıtım kararları etkiler. Ürününüz mükemmel olsa da tanıtımını çok iyi de yapsanız tüketici ürünü bulmakta zorluk çekiyorsa ürüne karşı isteği kırılabilir alternatife yönelebilir. Tüketiciyle ihtiyaç duyduğu ürünü zamanında hızlı buluşturmak pazarlama da son derece önemlidir.

Tutundurma (Promotion):

Alternatiflerin fazlaca olduğu günümüzde ürününüzü gösterebilmek çok önemlidir. Ürününüz var, doğru şekilde fiyatlandırdınız, zamanında ve hızlı ulaşılmasını sağladınız ancak hedef kitle böyle bir ürünün farkında değilse başarılı olma olasılığı düşüktür.  Reklam, kişisel satış, satış geliştirme, halkla ilişkiler, duyurum, çekiliş ve indirim tutunma faaliyetleri içerisinde en etkili yöntemlerdir. Ürününüzü tanıttıktan sonra beklenilmemeli sürekli zihinlerde canlı tutabilmek için tutundurma çalışmalarına sürekli devam edilmelidir.     Pazarlama karması, seçilen hedef pazarda tüketicinin ihtiyaçlarını tatmin etmek, rekabet ortamında ürünü diğerlerinden farklı kılmak için geliştirilen yöntemleri kapsar. Pazarlamanın yeni ve geniş bir kolu olan dijital pazarlama hakkında daha fazla bilgi edinmek veya dijital pazarlamaya bir giriş yapmak isterseniz 8 haftalık dijital pazarlama kursumuz Digital Excellence Program'a buradan kaydolabilirsiniz.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir