Pazarlama Amaçlı Halkla İlişkiler

 

Okuduğum bir araştırmaya göre 1800'lerin başında bir insanın 1 yılda maruz kaldığı haber sayısı, günümüzde bir gazetenin haftasonu ekindeki haber sayısına eşitmiş. Yani tam bir haber kalabalığı var kulaklarımızda ve belki de bu yüzden neredeyse hiçbir habere şaşırmıyoruz. Dahası birçoğuyla ilgilenmiyoruz bile.

Böyle bir ortamda insanlardan reklamları izlemelerini, internet sitelerinde gördükleri reklamlara tıklayarak bilgi almalarını, billboardlardaki afişlerin tamamını okumalarını beklemek büyük bir yanılgı olur. Hal böyle olunca da markalara düşen şey yaratıcı uygulamalarla insanların dikkatini çekmek. Ancak maalesef artık neredeyse her gün yeni bir yaratıcı çalışma gören tüketicileri bu da şaşırtmıyor. En fazla 10 dakikalığına dikkatlerini vererek yaptığınız işle ilgileniyorlar ve 10 dakika sonunda birçoğu az önce izlediği işin hangi markanın olduğunu unutuveriyor.

Dolayısıyla artık geleneksel reklamlar tüketicilerin akıllarında yer etmek için yeterli gelmiyor. Son yıllarda viral pazarlamanın da bu kadar önem kazanmasının en büyük nedeni bu. Geleneksel mecralarda yapılan işler tüketicinin ilgisini çekmiyor. Hatta artık beklenti o kadar yükseltildi ki yapılan işlerin birçoğu marka hakkında olumsuz algı oluşmasına neden oluyor.

Bu durumda devreye geçen hafta yüzeysel olarak da olsa bahsettiğim halkla ilişkiler giriyor. O yazıda halkla ilişkilerin sosyal medya kullanımındaki yerinden bahsetmiştim. Bu yazıda ise halkla ilişkilerin pazarlamadaki yerinden, yani pazarlama amaçlı halkla ilişkilerden bahsedeceğim.

İngilizce olarak Marketing Public Relations (MPR) diye tabir edilen pazarlama amaçlı halkla ilişkiler, bütünleşik pazarlama iletişiminin en etkili uygulanabildiği alan. Hem bir halkla ilişkiler faaliyeti gerçekleştiriyorsunuz, hem bunu ürününüzü veya hizmetinizi pazarlamak için kullanıyorsunuz, hem de bu faaliyet sayesinde dolaylı olarak reklamınız yapılıyor. Ayrıca tüketicinizle tek yönlü bir iletişim yerine çift yönlü bir iletişim gerçekleştirmiş oluyorsunuz.

Malum son zamanlarda marka iletişiminde en çok bahsedilen konulardan biri tüketicinin duygularına hitap etmek, onlara yaratıcı deneyimler yaşatmak. Dolayısıyla MPR deneyim pazarlamasında kullanılan en önemli araçlardan biri haline geliyor.

Ayrıca MPR’ın bir diğer faydası da çeşitli nedenlerden dolayı reklam kısıtlaması olan ürün kategorilerine büyük kolaylıklar sağlıyor olması. Bunlardan biri de hepimizin bildiği gibi alkollü ürünler. Bu noktada alkollü ürünler denilince aklımıza ilk gelen markalardan olan Yeni Rakı’nın pazarlama faaliyetlerine göz atmak gerekiyor. Yeni Rakı MPR’ı en etkili şekilde kullanan markalardan. Çünkü kategorisi itibariyle çok kısıtlı bir alanda pazarlama faaliyeti gösterebiliyor ve bu kısıtlamaları yaratıcı çözümlemelerle kullanmayı da çok iyi biliyor.

Sosyal medyada oldukça yankı bulan ‘Bi Büyük’ konseptiyle oldukça başarılı MPR uygulamaları gerçekleştirdiler: Bi Büyük Sofra, Bi Büyük Fest, Bi Büyük Şarkı... Tabi bunların bazıları da ayrıca yasaklara maruz kaldı ama Yeni Rakı’nın zihinlerde oluşturduğu algıya hiçbir yasak engel olamadı.

httpv://www.youtube.com/watch?v=4tVLME1-574

 

İkinci örnek ise temizlik ürünleri pazarına yeni ve oldukça güçlü giren Fairy’den. Bildiğimiz gibi deterjan reklamlarında hep aynı mesajlar hep aynı yollarla veriliyor ve diğer markalardan farklılaşmak için farklı pazarlama faaliyetleri gerçekleştirmek gerekiyor. Burada da devreye MPR giriyor. Fairy Hamsi Tava Şenliği, Fairy Kuru Fasülye Şenliği ve Fairy Kavurma Şenliği bu uygulamalardan. Bu iki organizasyon da gerçekleştirildiği dönemde birçok ana habere konu oldu. Fairy yalnızca insanlara kuru fasülye dağıtarak ana haberlerde milyonlarca insanın evine girmiş oldu.

Ayrıca Fairy’nin kadınlara özel olarak kullanıma açtığı bir de internet sitesi var: mutlumutfaklar.com. İçinde yemek tarifinden temizlikte pratik çözümlere kadar birçok bilgi var. Böyle güçlü bir pazarlama iletişimiyle pazara giren bir marka doğal olarak rakiplerini oldukça tedirgin ediyor.

Tabi tüm bu örnekler MPR’ın yalnızca birer parçası. Tüm bunların bileşiminden tek ve tutarlı bir mesaj oluşturarak farklı kanallar aracılığıyla tüketicilere ulaştıran markalar bütünleşik pazarlama iletişimini en iyi uygulayan markalar oluyor. Tabi ki bunun meyvelerini de kategorilerinde lider olarak topluyorlar.

httpv://www.youtube.com/watch?v=SebSbZPLRpI

 

httpv://www.youtube.com/watch?v=U5u-PJbLkQ0

 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir