• Pazarlamasyon TV
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Kariyer
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Pandemi Döneminde Sosyal Medya ve Influencer Pazarlama Çalışmaları Arttı

Cemre Üçhisarlı / 12 Haziran 2020
facebook twitter

Geleneksel reklam harcamaları düşüşünü sürdürürken, koronavirüs endişesiyle sosyal ve çalışma hayatının ev sınırlarına inmesi, dijital pazarlamanın önem kazanmasına sebep oldu. Digital Exchange CEO’su Emrah Pamuk, dünyadaki güncel trendleri, istatistikleri ve kendi yaptıkları çalışmaları anlattı.

İnsanların gündelik hayatından sosyal ve çalışma hayatına kadar yaşayış ve davranış biçimlerini değiştirmek zorunda bırakan COVID-19 salgını, dijital dünyaya da hem kullanım alanlarını genişletme hem de kullanım süreleri artırma imkânı verdi. Bunun sonucunda ortaya pazarlama açısından da farklı bir tablo çıktı.

Son dönemde yapılan araştırmaların sosyal medya kullanım oranlarındaki değişimi ortaya koyduğunu belirten Digital Exchange CEO’su Emrah Pamuk, bu değişim ışığında online reklamcılık, sosyal medya ve influencer çalışmalarındaki nüansları değerlendirdi.

TikTok bu dönemin kazananı oldu

Pandemi ile TikTok uygulamasının indirilme sayısının 2 milyarı geçtiğini belirten Pamuk; “Birinci çeyrekte 1,5 milyar indirilmeye ulaştığını belirten TikTok, yaklaşık 6 ay içerisinde bu sayıyı üçte bir oranında artırmayı başardı. Mart ayına kadar kullanıcılarının yüzde 70’i 18-24 yaş arası Z Kuşağı olan uygulamada artık X Kuşağı, Y Kuşağı, hatta Bebek Patlaması nesli olarak bilinen 45 yaş üstü kullanıcılar da yer alıyorlar. Bir diğer değişiklik ise bilgi paylaşımının yoğun olduğu Twitter’da yaşandı. Kullanıcıların yüzde 34’ü Instagram’da geçirdikleri zamanın Twitter’a kaydığını belirtiyor” şeklinde konuştu.

Tek sesli iletişim yapanlar kısıtlı erişime mahakum

Pamuk, Türkiye’nin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinde dijital pazarlama çalışmaları gerçekleştiren Digital Exchange’in çalışmalarında sosyal medya kullanımındaki değişimin etkilerini ise şöyle yorumladı: “Sosyal medya mecraların gücü de ülke bazında değişiyor. Afrika bölgesinde yaptığımız projelerde Facebook influencer’larımızın gücünden oldukça yüksek seviyelerde faydalanabilirken, Rusya pazarında Vkontakte ve Yandex Zen gibi mecralarda aktifliğimizi sürdürüyoruz. Aynı şekilde Orta Doğu pazarında Snapchat ve Tiktok mecra kullanımlarının son dönem öncesi aktifliğini de değerlendirdik.”

Sosyal medya ve influencer çalışmalarında tek alanlı değil marka bütünlüğü olarak bakmanın, her ülkenin kendi özel pazarını değerlendirmenin önemini vurgulayan Pamuk, özellikle COVID-19 dönemindeki sosyal medya çalışmalarında, tek sesli iletişim yapanların kısıtlı erişim alacağını belirtti.

Influencer pazarlama bütçeleri %65 artacak

Koronavirüs, önceden planlanan reklam kampanyalarında yüzde 34, kampanya sürecinde yüzde 45, geleceğe dönük reklamlarda ise yüzde 45 düşüş ortaya koysa da, tüketicilerle yapılan araştırmalar, markaların reklamı kesmemesi gerektiğini ortaya koyuyor. Kantar’ın küresel araştırmasına katılan 35 bin tüketicinin sadece yüzde 8’i markaların reklamı durdurması gerektiğini düşünüyor. Aynı araştırma, markaların yüzde 41’inin reklam harcamalarını koruyacağını ya da büyüteceğini işaret ediyor.

Bir başka çalışma ise markaların yüzde 22’sinin reklam bütçelerini artırdığını gösteriyor. Pamuk, “Gösterim başı maliyetler (CPM) düşerken, tıklama başı maliyetler (CPC) ya aynı kaldı ya da azaldı. Bu da reklam yatırımlarının geri dönüşünün yüksek olmasını sağladı. Markalar için dijital pazarlama konusunda fırsatlar var. Bunların başında da sosyal medya ve influencer pazarlaması geliyor. Genel toplamda bir düşüş görülse de, bu yıl içerisinde influencer pazarlama bütçelerinın yüzde 65 artması bekleniyor” ifadelerini kullandı.

Instagram influencer’ları 2,9 milyondan fazla etkileşim aldı

Marka bilinirliğini artırma ve dijital kullanımının artmasıyla büyüyen hedef kitlelere ulaşmanın öncelik olması gerektiğini söyleyen Pamuk, “Influencer pazarlamasının en aktif şekilde kullanıldığı bu pandemi sürecini, tüm sosyal medya mecralarının da en aktif kullanıldığı dönem olarak görüyoruz. Instagram canlı yayın kullanımı artış gösterirken, sosyal medya mecralarındaki AR kullanım artışı da göz önünde. Gerek Instagram filtrelerinde, gerek oyunlaştırma (gamification) alanlarında artırılmış gerçeklik (AR) alanında ciddi bir kırılım yaşandı” dedi.

Instagram influencer’larının 1 milyon 400 bin gönderisini inceleyen bir çalışmaya göre, bu dönemde en yaygın kullanılan hashtag’ler #koronavirüs, #covid19, #covid, #pandemi ve #koronavirüssalgını oldu. Influencer’ların toplam gönderi etkileşimi ise 2,9 milyonu geride bıraktı. Koronavirüs döneminde sosyal fayda ve bilgilendirme içerikleri de önem kazandı. En çok #evdekal hashtag’inin kullanıldığı belirtilirken, 480 bin gönderi 1,5 milyardan fazla etkileşim almayı başardı.

Kullanıcılar bu dönemde daha şeffaf reaksiyon verdi

Sosyal medyadaki değişimin önemli bir parçası da kullanıcı davranışlarındaki değişim oldu. Pamuk, durumu şöyle değerlendirdi: “Kullanıcı davranışlarında gözlemlediğimiz çok önemli bir nokta var. Hedef kitlenin her mecrayı gördüğü, ses verdiği, yön verdiği bir dönemdeyiz. Aslında bunun markalara çok önemli bir artı nokta kattığını düşünüyoruz. Kullanıcıların markalar hakkındaki olumlu olumsuz düşüncelerini bu kadar şeffaf bir reaksiyona dönüştürmeleri, markaların gelecek dönem yapılandırmalarını oldukça etkileyecektir. Markalar için de, sadık hedef kitlelerinden ses alarak gelişim sağlamaları için harika bir dönem.”

Samsung, Yeniden En Büyük Akıllı Telefon Üreticisi Oldu
Samsung, Yeniden En Büyük Akıllı Telefon Üreticisi Oldu

IDC, Counterpoint ve Canalys‘in raporlarına göre, Samsung, yerini Huawei‘ye kaptırdıktan dört ay sonra, dünyanın en büyük akıllı telefon satıcısı olarak tekrar zirveye çıktı. Yılın üçüncü çeyreğinde en büyük akıllı telefon […]

comment 0
share
Etiketler
sosyal medya

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

McKinsey, Perakendede Oyunun Kurallarını Değiştiren Tüketici Davranışlarını Araştırdı

Pazarlamasyon / 08 Eylül 2020
facebook twitter
McKinsey, Perakendede Oyunun Kurallarını Değiştiren Tüketici Davranışlarını Araştırdı

Yönetim danışmanlığı firması McKinsey & Company, COVID-19 küresel salgını öncesi ve sonrasına dair tüketici davranış ve beklentilerindeki değişimi ortaya koyan yeni bir rapor yayınladı. Şirketin pazarlama ve satış alanında yeni nesil teknolojiler ve stratejiler üzerine uzmanlaşan iş birimi Periscope tarafından hazırlanan ‘Perakendeyi Yeniden Keşfetmek’ adlı raporda, Amerika, İngiltere, Fransa ve Almanya’dan 2.500 tüketicinin görüşlerine yer verildi.

https://pazarlamasyon.com/salgin-marka-sadakatinin-olmadigini-gosterdi/

Tüketicilerin tercihlerindeki değişimin marka sadakatlerine yansıdığına ve bunun perakende sektöründe köklü bir değişim yarattığına değinilen rapor, sektörün yeni normali şekillendirebilmesi için gerekli aksiyon önerilerini de içeriyor.

Raporun en çarpıcı çıktılarından biri; temassız ticarette yaşanan sıra dışı dönüşüm oldu. Araştırmaya göre, 90 günlük süreçte ABD e-ticaret gelişiminde 10 yıllık sıçrama gerçekleşti. Dijital araçların güvenilir, kolay ve hızlı çözümler sunmasının neticesinde oluşan bu gelişim tüketici beklenti ve ihtiyaçlarında kalıcı değişimlere neden oluyor.

Rapora göre; tüketiciler ücretsiz teslimat ve iade seçeneklerinin yanı sıra daha hızlı web sitesi ve net ürün tanıtımlarına ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Sokağa çıkma yasağı uygulanan dönemde daha önceki döneme göre, bu talepler %10-23 oranında arttı.

https://pazarlamasyon.com/moda-tutkunlari-surdurulebilir-markalar-istiyor/

Küresel salgın mağaza deneyimlerindeki beklentileri de değiştirdi. Tüketicilerin %30’u mağaza içi alanların ve giyinme odalarının daha sık temizlenmesi, %50’si ise mağazaların güvenlik ve sağlık kurallarını titizlikle uygulaması gerektiğine inanıyor. Tüketicilerin %59’u da mağazaların kalabalık olmaması gerektiğini ifade ediyor. Bu da tüketiciler için hijyen ve güvenliğin şimdiye dek olmadığı kadar güçlü birer tercih kriterine dönüştüğünü gösteriyor. Bu kapsamda müşterilerinin ve çalışanlarının güvenliğini önceliklendiren kurumlar rekabette öne geçiyor.

Mağaza deneyiminde bir diğer önemli kriter ise mağaza alanlarının iyi tasarlanmış olması. Tüketicilerin mağazalarda mümkün olduğunca az zaman geçirmeyi tercih etmesi sebebiyle alışveriş sürecini hızlandıran ve kolaylaştıran bir yerleşim mağaza ziyaretçi sayısına pozitif etki ediyor. Mart-Haziran 2020 döneminde bu kriterin mağaza seçimindeki önemi %14 oranında artış gösterdi.

Aynı zamanda mağaza görevlilerinin tutumu ve bilgisi de tüketicilerin mağaza seçimlerinde önem taşıyan ilk üç kriterden biri. Bununla birlikte tüketicilerin satın alma işlemlerini kendilerinin yapabildiği akıllı kasa uygulamalarına olan ilgi de fiziksel mesafe açısından daha güvenli bulunması sebebiyle %12’ye varan oranlarda artmış durumda.

https://pazarlamasyon.com/salginin-musteri-sadakati-uzerindeki-etkisi/

Çevrim içi ve çevrim dışı satış noktalarında yaşanan bu değişimin bir sonucu olarak tüketicilerin çok kanallı satın alma deneyimlerine olan yöneliminde de artış var. Dolayısıyla perakende şirketlerinin mobil ödemeler, online sipariş, mağaza satışı başta olmak üzere tüm kanalları arasında pürüzsüz bir uyum ve akış yaratması tercih edilme oranlarına doğrudan yansıyor.

Bunun tasarlanıp uygulanabilmesi içinse temassız ödeme sistemleri, online satın alma deneyiminin bazı özelliklerini mağazaya taşıyan dijital ekranlar ya da ürünleri denemek için artırılmış gerçeklik uygulamalarından yararlanmak gibi yeni nesil teknolojilerin kullanılması gerekiyor. Ancak bu anlamda perakende şirketleri tüketici beklentileri karşılamada henüz yetersiz. Tüketicilerin %35’inden fazlası en temel mağaza içi teknolojileri dahi deneyimlememiş olduklarını dile getiriyor.

Salgının Tüketim ve Yaşam Alışkanlıklarına Etkileri
Salgının Tüketim ve Yaşam Alışkanlıklarına Etkileri

Mobil sadakat uygulaması Hopi, corona virüs salgını ile ilgili Kantar Media Division ile yaptığı detaylı anketin sonuçlarını açıkladı. Uygulama içerisindeki anket üzerinden kullanıcılarına; evden çalışma ve işe dönüş sürecinden, alışveriş harcamalarındaki değişimlere ve tatil planlarına kadar […]

comment 0
share
Etiketler
sosyal medya

Turizm ve Ulaşımda Tüketiciye Cevap Veren Dijital Pazarlama Stratejileri Kazandıracak

Pazarlamasyon / 02 Eylül 2020
facebook twitter
Turizm ve Ulaşımda Tüketiciye Cevap Veren Dijital Pazarlama Stratejileri Kazandıracak

Zeo Agency, 2019 ve 2020 yıllarının 2. çeyrek dönemlerini kıyaslayan Turizm ve Ulaşım Sektörü Dijital Pazarlama Raporu’nu yayınladı. Markaların pazar paylarındaki değişimi ve kullanıcı davranışlarındaki dinamik hareketleri derinlemesine inceleyen raporda sektör; otel ve konaklama, ulaşım, seyahat içerikleri olmak üzere üç başlıkta inceleniyor.

https://pazarlamasyon.com/yeni-zelanda-turizm-kampanyasi-icin-tum-ulkeyi-oyun-alanina-donusturdu/

Kullanıcı ihtiyaç ve davranışlarına cevap verecek şekilde oluşturulan dijital stratejilerin öneminin COVID-19 sürecinde daha da görünür bir duruma geldiğini belirten Zeo Agency SEO Takım Lideri Tevfik Mert Azizoğlu sektördeki durum hakkında şunları dile getirdi:

"Seyahat yazıları/içerikleri popülaritesini korumaya devam ederken konaklama sitelerinin COVID-19'a özel oluşturduğu otel listeleme filtreleri ve ürün listeleme sayfaları sayesinde doğru iletişim sağladıklarını ve haziran ayı gibi tatil sezonunun başlangıcında trafik almaya başladıklarını görüyoruz. Hayatımızda uzun vadede yer etmeye devam edecek pandemi alışkanlıklarına yönelik yeni içerikler üretmeye, kategori ve ürün sayfalarımızı COVID-19 iletişimi ile beraber kurgulamaya devam etmek hem aranma hacimlerini yakalamak açısından hem de sitemize gelen ziyaretçilerin dönüşümlerini arttırmak açısından da oldukça önemli.”

2. Çeyrekte %60’ı Geçen Ziyaretçi Kayıpları

Sektördeki web sitelerine gelen toplam ziyaretçi ortalamasının bu yıl COVID-19 etkisiyle üç kategoride dramatik bir şekilde düştüğü göze çarpıyor. 2019 ve 2020’nin ikinci çeyreklerinin karşılaştırıldığında; otel ve konaklama kategorisinde 199,9 milyondan 64,41 milyona gerileyen ziyaretçi sayısıyla %67,78’lik bir daralma yaşandı.

https://pazarlamasyon.com/dijital-pazarlama-%20lere-kadar-gelir-artisi-sagliyor/

Ziyaretçi hacmi ulaşım kategorisinde 287,7 milyondan 101,5 milyona düşerek %64,72’lik bir kayba dönüşürken, seyahat içerikleri kategorisinde ise 43,34 milyondan 16,13 milyona gerileyen rakamla %62,78’lik düşüş görüldü. Toplam trafik hacminde markaların sahip olduğu paylara bakıldığında ise hizmetlerini konaklama, bilet satışı ve içerik gibi seyahatin farklı ihtiyaçlarına tek bir noktadan cevap verecek şekilde çeşitlendiren web sitelerinin sektörü domine etmeye devam ettiği görülüyor.

Seyahat Yasaklarının Kalkmasıyla Kullanıcılar En Çok Uçak Bileti Araması Yaptı

Raporda, sektörün 3 kategorisi bir arada ele alındığında en fazla trafik alan 10 web sitesinin en az 6’sının ortak sıralandığı ve en fazla hacme sahip olan 10.000 ortak anahtar kelime inceleniyor. Zeo’nun 1. çeyrek raporuna göre, 2019’a kıyasla ocak, şubat ve mart ayları toplamındaki anahtar kelime aranma hacminde büyük bir değişim bulunmuyordu.

https://pazarlamasyon.com/hava-yolu-sirketleri-salgina-karsi-onlemler-almaya-basladilar/

Ancak COVID-19’a bağlı olarak sıkı önlemlerin alındığı ve seyahat yasaklarının uygulandığı nisan ve mayıs aylarında aranma hacminde ciddi bir düşüş göze çarpıyor. Normalleşme sürecinin başlamasıyla beraber oluşan yoğun talebe bağlı olarak ise 2019’a göre haziran ayında yaşanan %40,98’lik artış, arama hacimlerindeki ivmeyi yeniden pozitife doğru çevirdi.

Ülkemizde mart ayında başlayan pandemi dönemiyle birlikte daha güvenli tatil seçenekleri araştırmaya başlayan kullanıcıların davranışları, 2020 ilk çeyrekte normalin dışında artış gösteren kelimeler arasında bungalov, dağ evi, doğa ve kamp gibi konseptleri öne çıkarmıştı.

İkinci çeyrekte kullanıcıların en çok uçak bileti ve ucuz uçak bileti aramaları yaptığı görüldü. Hem koronavirüs ile ilgili gelişmeleri takip etmek hem de tatil planlarının yeniden gündeme gelmesi, Avrupa ülkelerine yapılan aramalarda da dikkat çeken artışlara sebep oldu.

Burger King, Instagram’da Küçük Restoranların Reklamını Yapıyor
Burger King, Instagram’da Küçük Restoranların Reklamını Yapıyor

Sizlerle geçen ay Burger King Fransa‘nın corona virüs tehdidi altındaki iş gücüne yardım etmek ve işten çıkarmaları önlemek için, müşterilerinin diğer gıda işletmelerine de sık sık gitmelerini tavsiye ettiği haberini […]

comment 0
share
Etiketler
sosyal medya

Pepsi, Futbol Severlere Favori Yıldızlarıyla TikTok’ta Düet Yapma Fırsatı Sunuyor

Şeyma Büyükdumlu / 03 Mart 2021
facebook twitter
Pepsi, Futbol Severlere Favori Yıldızlarıyla TikTok’ta Düet Yapma Fırsatı Sunuyor PepsiCo’nun içecek grubu markalarından Pepsi, kısa video platformu TikTok'ta sunduğu yeni #PepsiChallenge ile hayranlara futbol yıldızları LeoMessi, Paul Pogba, Shanice Van de Sanden ve JadonSancho ile daha önce görülmemiş şekilde etkileşim kurma şansı veriyor. Pepsi, hayranları yaratıcı olmaya ve TikTok ile harikalar yaratarak kendi yeteneklerini sergilemeye teşvik ediyor. Pepsi’nin 2021 global futbol kampanyasının en yeni ayağındaki bireysel ve eşli eğlenceli video serilerinde, oyuncular futbol yeteneklerini konuşturuyor. Messi, meşhur sol ayak çalımlarını zahmetsizce sergilerken Pogba, parmağında bir top döndürerek her zamanki yeteneğini ve karizmasını gözler önüne seriyor. Kendine özgü stiliyle Van de Sanden, topu kontrol ederken Sancho birçok yeteneğini hayranlarıyla paylaşıyor. Her videoda global süper star Becky G ile iki kez Grammy adayı Afro-füzyon müzisyen BurnaBoy'un Pepsi'nin "Music Keeps Us Fizzing" futbol kampanyası için özel olarak çıkardığı "Rotate" şarkısı yer alıyor. Düet yapmak için hayranların sadece TikTok'ta #PepsiChallenge'ı araması ve markanın TikTok hesabı üzerinden eşleşmek istedikleri oyuncuyu seçmesi gerekiyor. PepsiCo Global İçecek Dijital Pazarlama Müdürü Aman Matharu, şunları söyledi: “Eğlence, Pepsi'de yaptığımız her şeyin merkezinde yer alıyor. Sınırsız eğlence sunan mükemmel platform TikTok, keşfetmek için de harika fırsatlar barındırıyor. Burada futbol yıldızlarını, hayranlarıyla bir araya getiriyoruz. Ortaya çıkacak yaratıcı videoları görmek için sabırsızlanıyoruz.” Geçtiğimiz hafta başlatılan "Music Keeps Us Fizzing" kampanyası, önümüzdeki aylarda birden çok sosyal platformda çok daha heyecan verici dijital içeriklerle kaşımıza çıkacak. Pepsi’nin 2019'da başlatılan uluslararası platformu ve sloganı FOR THE LOVE OF IT altında yürütülen ve dünya çapında 80'den fazla ülkede yayında olan kampanya, hayranları sevdikleri şeyler için her şeyi yapmaya teşvik etmeye devam edecek.  
Linkedin araştırdı: Z kuşağından Boomer’lara, kuşaklar arası yetenek dağılımı
Linkedin araştırdı: Z kuşağından Boomer’lara, kuşaklar arası yetenek dağılımı

Linkedin, 35 ülkeden 7 bin yetenek avcısının katılımıyla oluşturduğu ve farklı kuşaklarla, bu farklı kuşaklardan nasıl verimli iş gücü oluşturulacağını araştırdığı “From Gen Z To Boomers: Hiring and Retaining Multigenerational […]

comment 0
share
Etiketler
sosyal medya
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön