Orkid’in Türkiye’ye Özel Hazırladığı Ambalaj ve Reklam Neden Eleştiriliyor?

Orkid, Türkiye’de pedlerin gazete kağıtlarına sarılmasını eleştirdiği yeni reklam filmi ve ambalajıyla gündem oldu.
Orkid yeni reklamında Türkiye’deki kadınların ped satın alırken ne aldıkları belli olmasın diye ped paketini gazete kağıdına sardırmalarından daha doğrusu regl olmaktan ve ped satın almaktan utanıyor oluşlarından bahsetti.
Ambalajını yenileyen bu reklam filminde de aynı ambalajı kullanan Orkid, yeni Orkid ambalajında gazete haberleri kullanmış. Bu gazete haberleri de kadına şiddet veya hak ihlallerinin bulunduğu haberler.
Orkid ise bu reklamla birlikte utanmanıza gerek yok diyerek genel bilgiler veriyor.
Reklam, yayınlanmasından itibaren Twitter’da trendtopic oldu ve bir kesim tarafından çok beğenilirken başka bir kesim insanlara “Orkid almayın Türkiye’yi gömüyorlar” gibi mesajlar vermeye başladı.
Reklamın İngilizce olmasından gösterilenlerin gerçek olmamasına kadar pek çok eleştiriye maruz kalan reklam ile ilgili Orkid’den veya P&G’den bir açıklama henüz gelmedi.
Benim kişisel yorumum ise bu çağrıyı yapan kişilerin önce Türkiye’nin gerçeklerini kavramaları gerektiği. Regl olunca anneden tokat yeme geleneği hangi ülkede? Kız çocukları hangi ülkede regl olduktan sonra taşıdıkları pedleri nereye saklayacaklarını şaşırıyorlar? Ve yine hangi ülkenin küçük bakkallarında veya mahalle arası marketlerinde pedler gazete kağıdına sarılarak alınıyor? Bu soruların cevabı Türkiye. Bu reklamın haberini yapan bazı gazetelerin Türkiye’yi karalama amaçlı böyle bir reklam yapıldığını söylerken kullandığı ped görsellerinin buğulu yani yarı sansürlü olması bile Orkid’in söylediklerinde ne kadar haklı olduğunu göstermiyor mu?
Türkiye’de kadınların büyük bir çoğunluğu regl olmaktan, bunu konuşmaktan ve ped almaktan utanıyor. Orkid’in reklamını eleştirmeden önce bu ülkede her sağlıklı kadının biyolojik gerekliliği olan regl’den neden utandığını sorgulayıp eleştirmek gerektiğini düşünüyorum.
Siz ne düşünüyorsunuz, reklamı beğendiniz mi veya itici mi buldunuz?
Koç Holding’in 10 Kasım Reklamı: “Yaşıyor”

2006 yılından bu yana 10 Kasım iletişimi gerçekleştiren Koç Holding’in bu seneki 10 Kasım reklam filmi, Publicis İstanbul imzasıyla yayında. Bu yıl Koç Holding, geçmiş iletişimlerinden farklı olarak ilk defa […]
Kadına şiddet her ülkede aslında. Sınıfsız ve ulusuz. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre kaçına şiddetin en çok olduğu ülkeler Hindistan birinci sırada. Suriye, Afganistan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Pakistan, Hindistan ve Somali’de yine kaçına şiddetin çok olduğu ülkeler arasında.
Dikkat çeken ilk onda ABD’ninde yer alıyor olması. Bu arada, P&G şirketinin bir markası olarak dünyanın birçok ülkesinde varlığını sürdüren marka olan Orkid bir Amerikan şirketi. Dolayısıyla kendi ülkelerinde de benzer bir çalışma yapılmış mı bir kontrol edilebilir. Orada yapılmış olsun olmasın, kampanyayı ve verdiği mesajı beğendim. Fakat acı gerçekleri böyle göz önüne sermek yetmez. Acaba paketin üzerinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çağrı Merkezinin destek hattı numarası da yazıyor mu? ( Alo 183 Sosyal Destek Hattı )
Bu konu ile ilgili Yakın Ertürk’ün Sınır Tanımayan Şiddet kitabını önerebilirim.
Ben reklamı çok aşağılayıcı buldum. Ben gidip marketten ya da herhangi bir yerden alıyorum ve hiç de utanmıyorum. Her yerde açıkça satılıyor, böyle bir tartışma söz konusu bile değil. Yurdumda bazı kesimlerde farklı tutumlar olabilir, cahilliğin hüküm sürdüğü alanlar var elbet. Ancak bunu bir topic haline getirip bir reklama konu yapmaları çok yanlış. Eğer devam etselerdi, ben o paketleri rafta görseydim, bir daha satın almazdım, sonuçta alternatifi çok. Onların bizi eğitmesine gerek yok, biz eğitiliriz kendi milletimizi.
Haberdeki yorumunuza tamamen katılıyorum. Yalnız bir kaç not eklemek istiyorum. Bu sıradan bir marka/ürün reklamı değil, markaya değer katan bir tür sosyal sorumluluk iletişimi. Sosyal konularda, hele de bizimki gibi geneli muhafazakar olan bir toplumda alışılmadık olanı söylemek cesaret ister. Bu anlamda marka geleceğe yatırım yapıyor, çok da iyi yapıyor, çünkü genç kadınlar toplumun ilerisindeki mesajlara duyarlılar. Olumsuz tepkilerin bazıları ise, kadın veya erkek Türk toplumunun aynaya bakma korkusunun bir yansıması. Ki siz yorumunuzda örneklerle bunu vurgulamışsınız. Umarım benzeri uygulamalar çoğalır, toplumumuz ezberlerin dışına çıkar, daha özgür düşünen bireyler yetiştirir.
Neden Türkiye?
İmajımızı kırmaya çalışıyor!
Kınıyorum.
Orkid markasına değer katabilmek için sosyal sorumluluk projesini arayacağına önce sağlıklı pedler üretmeyi öğrensin. kendisinden çok daha ucuza satılan ve kendisinden çok daha sonra pazara giren ped markaları bile kendisini bu anlamda sollamış durumda. Rakipleri bambu, pamuk lifi ve saf su kullanırken Orkid “pamukSU yüzeye” daha yeni geçiş yaptı. velhasılı kelam Orkid önce kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirip sosyal sorumluluk projelerine daha sonra başlamalı ki bizi de samimiyetine inandırabilsin.
Bir reklamında herkesin kadınların zayıf olmasını ekler gibi bir ifade kullanıyor. Nereden geliyor kardeşim bu kadar cinsiyetçilik. Kadına şiddet var eyvallah, ama erkeğe şiddet yok mu hiç. Adam kaza geçirmiş engelli, kadın veriyor erkeğe sopayı, bakımevinde kadın bakıcıların yaşlı erkeklere yaptıklarını hiç mi görmedik. Onu da geçtik be kardeşim ben eşimin her zaman kendini güçlü hissetmesi için elimden geleni yapan, yemeyip yediren, içmeyip içiren birisiyim. Gerektiğinde boğazımdan, üstümden başımdan kısıp onun iyiliği ve mutluluğu için elimden geleni yapıyorum. Siz kalkmış diyorsunuz ki erkekler hep kadınların zayıf olmasını bekler. Asıl bölücülük veya halk içinde ayrımcılığa sebebiyet-teşebbüs arıyorsanız uzağa bakmayın efendim. Erkekler hep… Hep ne? Bir tek ben böyle düşünüyorsam ya bende bir yanlışlık var ya da herkes reklamda söylendiği gibi kadınlar hep zayıf olmasını bekliyor. Yazıklar olsun yapan varsa yapana, düşünen varsa düşünene.