OpenAI, Kullanıma Sunmanın Çok Tehlikeli Olduğunu Düşündüğü Bir Yapay Zeka Geliştirdi

  • Elon Musk'ın kurucuları arasında yer aldığı kar amacı gütmeyen yapay zeka araştırma şirketi OpenAI, şu ana kadarki en gelişmiş dil işleme algoritmasını geliştirdiğini açıkladı.
  • OpenAI, "GPT-2" isimli bu yapay zeka algoritmasının kötüye kullanılabileceğini ve bu yüzden onun kodunu kamuoyu ile paylaşmayacağını belirtti.
  • Bu yapay zekanın yanıltıcı haber makaleleri oluşturmak, insanları taklit etmek ya da benzeri kötü amaçlar için kullanılabileceği belirtiliyor.
  • Wired dergisi bu yapay zekayı test etti ve bu test sonucunda yapay zeka, ABD'li siyasetçi Hillary Clinton ve ünlü iş adamı George Soros'un içerisinde yer aldıkları bir tür politik komplo üretti.
  • İlgili Yazı: Perakendeciler, Stok Takibi İçin Yapay Zeka ve Robotlardan Nasıl Yararlanıyorlar?

Kurucuları arasında Elon Musk'ın da yer aldığı kar amacı gütmeyen yapay zeka araştırma şirketi OpenAI, şu ana kadarki en gelişmiş dil işleme algoritmasını geliştirdiğini açıkladı. World Economic Forum'un internet sitesindeki ilgili habere göre örnek çıktılar, yapay zeka sisteminin, bağlam, nüans ve hatta mizahi yaklaşımıyla zengin metinler üreten, ileriye yönelik olağan üstü bir adım olduğu izlenimini uyandırıyor.

OpenAI'ın geçtiğimiz günlerde paylaştığı blog yazısında belirttiğine göre, bu yapay zeka o kadar iyi ki, kuruluş, yapay zekanın kodunu kamuoyu ile paylaşamayacağını ifade ediyor. Çünkü bu yapay zekayı geliştiren araştırmacılar, onun kötüye kullanılabileceğinden korkuyorlar. Belirtilene göre, "GPT-2" isimli bu yapay zeka algoritması, yaklaşık olarak 8 milyon web sayfası üzerinde eğitildi. GPT-2, istendiğinde, okuduğu internet sitelerinde kelimelerin nasıl kullanıldığına bağlı olarak bir sonraki kelimeyi tahmin etmekle görevlendirilmiştir. Sonunda algoritma, bağlamsal dil bilgisi ile yapay zeka oluşturmak için yapılan son girişimlere göre çok daha uyumlu olan paragraflar üretiyor.

https://pazarlamasyon.com/iki-fiyatlandirma-yapay-zekasi-birlik-olup-insanlari-kazikladi/

Ekibin blog yazısında yer verdiği örnekler o kadar iyi yazılmış ki, bilmeyen birinin, onların bir insan tarafından yazıldıklarını düşünmesi son derece olası bir durum olur. Bu örneklerden birinde, araştırmacılar, unicorn'ları (tek boynuzlu at) keşfeden bilim adamları hakkında kurgusal bir haber makalesiyle algoritmayı harekete geçirdiler. Yapay zeka tarafından yazılan bu uydurma makalenin bir kısmı şu şekildeydi:

"Şok edici bir bulgu olarak bilim adamı, Andes Dağları'ndaki çok uzak, daha önce keşfedilmemiş bir vadide yaşayan unicorn sürüsü keşfetti. Araştırmacılar için daha da şaşırtıcı olan, unicorn'ların mükemmel bir şekilde İngilizce konuştukları gerçeğiydi... Bilim insanı, kendine özgü boynuzlarından ötürü popülasyona "Ovid’in Unicorn'u" adını verdi. Bu dört boynuzlu gümüş-beyaz unicorn'lar, bundan önce bilim için bir bilinmezdi."

https://pazarlamasyon.com/yapay-zeka-ile-ilgili-dikkat-cekici-15-istatistik/

Yapay zeka tarafından yazılan hikayede bazı hatalar ve tutarsız cümleler var, ancak genel olarak algoritma oldukça başarılı oldu. Hatta bu kurgusal makalede, gerçekte var olmayan bilim adamları tarafından dile getirilmiş uydurma alıntılar bile yer alıyor. Tüm bu olumlu bulgulara rağmen, algoritma, yanıltıcı haber makaleleri meydana getirmek, insanları taklit etmek ya da benzeri kötü amaçlar için kolay bir şekilde kullanılabilir. İşte bu yüzden OpenAI, bu yapay zekayı kamuoyuna sunmamayı tercih etti.

Bunların yanı sıra Wired dergisi de bu yapay zeka algoritmasını test etti ve bu test sırasında ona sadece Hillary Clinton ve George Soros'u hatırlattı. Bunun sonucunda yapay zeka, güvenilir olmayan birtakım internet sitelerinde düzenli olarak beliren bir tür politik komplo saçmalığı ortaya çıkardı. OpenAI'ın mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı David Luan, Wired dergisine yaptığı açıklamada, kötü niyetli birinin, yüksek kaliteli sahte haberler üretmek için bu algoritmayı kullanabileceğini ifade etti.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir